jeny-v | Komentáře u knih | Databáze knih

jeny-v jeny-v komentáře u knih

Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

"Inis an Amplóra - ostrov, o kterém všichni tvrdí, že je to prokleté mrtvé místo, které jako kdyby existovalo jen v minulosti." A právě sem se sjíždí účastníci svatby Jules Keeganové, úspěšné vydavatelky časopisu Update a Willa Slatera, hlavní postavy reality pořadů. Organizátorka Aoife s manželem Fredym se snaží, aby vše klapalo ke spokojenosti zúčastněných, mezi kterými jsou obojí rodiče, sestra nevěsty Olivie i dlouholetý kamarád Charlie s manželkou Hannah. Ze strany Willa se dostavili snad všichni spolužáci ze střední - Femi, Angus, Duncan, Peter a Johnno, který je také svědkem ženicha. Bohužel svatební veselí pokazí nejen počasí, ale i vzkaz, minulost, tajemství a .... mrtvola. Kniha se mi četla velice dobře, i když taková akce mě klidně může minout, kapitoly krátké, zajímavě vykreslené postavy i prostředí ostrova a nečekaný - prostě parádní závěr: oko za oko, zub za zub.

11.12.2021 5 z 5

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

V tomto románu není nic tak, jak se zprvopočátku jeví, plány shoří, intriky se mění, stalking a nenávist roste. Čtete a říkáte si, tak děvenky, která z vás vyhraje? Dostanete se ke konci a najednou je vše jinak. Čtivý, napínavý a zajímavý příběh Claire, které je dvacet čtyři let, je líná, závislá na sociálních sítích, žije v podnájmu a má pochybné zaměstnání. Již deset let v sobě živí křivdu, která se stala její rodině. Jednoho dne potká Hannu Wilsonovou. Ta kdysi u nich pracovala jako chůva, nyní je z ní bohatá vdaná panička. Vetře se do domácnosti Carterových a spřádá pomstu, dokud nenajde deník – „Píše tu o mně lži a já netuším proč. Celou dobu jsem si myslela, že jsem kočka, ale ukázalo se, že jsem byla myš.“

12.11.2021 5 z 5

Sleduje tě Sleduje tě Charlie Gallagher

Musím hodnotit plným počtem, protože kniha se skvěle četla a nutí vás otáček stránku za stránkou. Od začátku vás vsaje do děje a napětí s každou kapitolou. Detektiv v utajení Maddie Ivesová udělá při policejní akci chybu a je přesunuta z Manchesteru na jih Anglie do Canterbury, kde jí je přidělena funkce koordinátora pátrání po pohřešovaných osobách. Jejím prvním případem je nalézt Lorraine, alkoholičku, která docházela na sezení Anonymních alkoholiků a je nezvěstná. Maddie se seznámí s detektivem inspektorem Harrym Blakerem, který pracuje na případu divné dopravní nehody, při které zemřel Edie Flint. Oba zdánlivě nesouvisející případy je přivedou ke spolupráci a doufám, že nejenom v této první knize..... Dovolila jsem si sem vložit poznámku autora, jelikož mě hned na začátku zaujala: "Hlavní inspirací mé tvorby je každodenní praxe policejního detektiva v přímém výkonu služby, ačkoli příběhy v mých knihách jsou zcela fiktivní. Vím, že hrdinové mých románů nejsou vždy vylíčeni pozitivně; jsou to jen lidé a dělají chyby. Občas tomu tak bývá i ve skutečném životě, ale převážná většina policistů je čestná a podává dobré výkony v náročných podmínkách. Dennodenně se přesvědčuji o tom, že muži a ženy v uniformě patří k výkvětu naší společnosti, a jsem hrdý, že mohu být součástí jednoho z nejlepších policejních sborů na světě. Charlie Gallagher

06.11.2020 5 z 5

Stačí si počkat Stačí si počkat Mariana Zapata

Tak tady Zapatu muselo hodně bavit psaní. Skoro na pěti stech stranách vytvořila láskyplný román, který je zasvěcen nejen rodinným vztahům, ale i přátelství, rodičovství a v neposlední řadě každodenním starostem. Převážně sympatické postavy i humorné scény dělají z autorčiny knihy pohodové čtení, které pobaví, dojme i přiměje k zamyšlení, a já jsem si to v dobrém slova smyslu převelice užila.
Skoro třicetiletá Diana vychovává po smrti bratra a švagrové své milované synovce Joshe a Louie. Po nastěhování do nového domu se seznámí se svými sousedy - bratry Jacksonem a Dallasem. Jednomu nabídne přátelství. No, a pak už "stačí si počkat".....

26.11.2024 5 z 5

Hra na kočku a myš Hra na kočku a myš Michele Campbell

Suprově napsaná mafiánská kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Díky anotaci, která je mimochodem kvalitní, a předchozím spisovatelčiným románům jsem vsadila na jistotu. Hodně jsem stranila Madison s její snahou pomoci bratrovi a nastoupit k soudkyni Conroyové. Prožívala jsem děj a říkala si o bože, tam holka nelez, nelži a jen hlídej kočku. Jenže ona ani minulost Kathryn nebyla tak růžová, jak by příslušelo úspěšné federální soudkyni a profesorce na Harvardu. No, a závěr, ten byl jak vystřižený z akčního filmu.

17.06.2024 5 z 5

Noční koupání Noční koupání Megan Goldin

Fakt se mi hodně dlouho nestalo, abych čtečku odkládala nad ránem. O americkém právním systému vůbec nic nevím, ale forma soudního přelíčení, závažnost trestného činu, reakce veřejnosti a postoj zainteresovaných postav je vskutku sugestivně vylíčené. Děj každou kapitolou gradoval a já se musela dozvědět, zda bude spravedlnosti učiněno za dost.
Reportérka Rachel s producentem Petem spolupracují na podcastu Vinen, nevinen. Za novým případem odjíždí do malého města na pobřeží, kde má začít soudní proces mezi teenagery - Kelly Mooreová versus Scott Quinn. Současně najde za stěračem první zprávu od tajemné Hannah. V dalších dopisech od ní se postupně odkrývá hrůzný příběh, který se stal před pětadvaceti lety a byl takříkajíc zameten pod koberec.
Noční koupání je první dílo, které jsem od Goldin přečetla. A protože se jedná o sérii, nenechám si další příběh (doufám, že se sympatickou Rachel) ujít.

05.12.2023 5 z 5

Transcendence Transcendence Jewel E. Ann

Ještě že se mi podařilo s touto knihou posečkat, protože se jedná (snad) o třídílnou sérii s otevřeným koncem, a tak se vrhám hned na Epochu.
Originální zpracování komplikované osobnosti mladé chůvy Swayze, která tápe ve svém duševním vztahu a povědomí k profesoru Huntovi, lásce ke Griffinovi - klukovi z krámu i náklonosti a citech k malé Morgan. „Nejvíc mě ale děsí, že to dělám kvůli sobě, protože Nate drží celou moji mysl ve víru čehosi nevysvětlitelného.“ Lehce fantaskní román, ale co může obyčejný člověk vědět o „překročení běžných hranic“ života. Výjimečný námět, kurážné milostné scény, svižný děj, tajemná minulost a nepředvídatelné situace jsou atributy, které dávají tomuto prvnímu dílu čtenářský šmrnc.

20.10.2023 5 z 5

Pod Ďáblovým mostem Pod Ďáblovým mostem Loreth Anne White

Už po přečtení prvních několika kapitol cítíte, že něco je, bylo nebo bude špatně. Příběh je rozvržen do dvou časových fází - tehdy vs. teď.
Skoro před čtvrt stoletím spadla ruská družice, mládež z Twin Falls si udělala zakázaný táborák, byla zavražděna čtrnáctiletá Leena a následně se "přiznal" vrah. V současnosti se střetnou dvě osobnosti - moderátorka Trinity a bývalá policistka Rachel. Jedna se snaží případ znovu otevřít, druhá partii rozehrát nehodlá, obě je to v závěru semele. Komplikované situace mě až tak neohromily jako v sérii "Temné", možná proto, že byla kniha psaná podle skutečné události, kdežto předešlé byly svéráznou fantazií spisovatelky. Přesto přečteno se smutným pocitem přetrvávající šikany a pedofilie v našem životě.

15.10.2023 4 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Nebudu nijak dramatizovat svůj komentář, potřebovala bych půlkovou hvězdičku - stále totiž vede paní Parrishová. Kniha se čte velice dobře, rychle a s napětím. Spisovatelce se podařilo oživit pikantní téma: tajemství jedné bohaté rodiny. Tedy ne že by na mě nezapůsobilo rvaní si vlasů a trhání zubů, ale byly drobné nuance, nad kterými jsem přemýšlela (utopení Cecelie, utajení vězení) a do toho fantazie Millie: "Pohádkový dům, haldy peněz a laskavý, zábavný, bohatý, ohleduplný, milující manžel Andrew. Zavřu oči a zkouším být na Ninině místě." Jak tenká linka je mezi pravdou a lží?

17.09.2023 4 z 5

Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

Mé subjektivní hodnocení této knihy vychází i na více než pět hvězdiček - námět, scénář i režie prostě bez chybičky a konec bych si vůbec nepředstavovala jinak, než jak ho Clarke napsala. V románu nechybí napětí, emoce, dobrodružství, exotika, psychologické situace, sourozenecká, partnerská i mateřská soudržnost a láska. Lori po rozchodu s Petem odlétá s Erin na dovolenou. V baru na Fidži se sestry pohádají. Na ostrůvek Limaji pokračuje pouze Lori s dalšími šesti pasažéry. Let FJ209 zmizí z radarových obrazovek a letadlo do cíle už nedoletí. Následuje pátrání, které nic nepřineslo. Po dvou letech se objeví v novinách „Mrtvý pilot viděn na Fidži“. Erin sbalí kufry a odlétá zjistit, co se opravdu stalo. Příběh kapitána Brasseho dostává povážlivé trhliny. Proč lže, přežil ještě někdo, kde se nachází vrak, …. a těla ?

04.01.2023 5 z 5

Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

I tentokrát napínavý a čtivý detektivní román, ke kterému jsem přistupovala s dychtivostí očekávaného komplikovaného případu vyšetřovaného sympatickou Josií Quinnovou a její partou. Poslední roky byli s Noahem bok po boku téměř každý den ve společném osobním i profesním životě. Vyšetřování je přiděleno Finnu Mettnerovi, jelikož se jedná o vraždu Noahovy matky. U ní se najdou tři indicie - spona z pásku, hrot šípu a flash disk. Co jsou zač a proč je Colette schovávala v šicím stroji? Obětí přibývá a na svobodě běhá vrah, jehož jednání eskaluje. Trochu jsem se zadrhla v závěrečných scénách o zainteresovanosti firmy Sutton Stone na událostech. Musím přiznat, že některé pasáže mi byly povědomé z jiné knihy......

07.10.2022 4 z 5

Ramsay Ramsay Mia Sheridan

Víkendová záruka pěkné knihy, pokud vám je blízké pohádkové romantické čtivo. Opět super dílo od mé oblíbené spisovatelky s překladem Zuzany Ľalíkové. Její romány byly kdysi mezi prvními v mé čtečce, ať to byl Leo, Kyland nebo Carson a nyní i poslední Brogan - osudy padlých andělů.....
Hned od prvních stránek jsem si toho mladého zahradníka zamilovala a té pracovité "bohaté" holčině přála naplnění šťastného osudu v podobě trojlístku: včerejšek, dnešek a zítřek. Brogan plný touhy po pomstě, odplatě, očistě a zadostiučinění vyhraje s pomocí přítele Fionna v pokeru firmu Stuarta De Havillanda, přesto mu to klid nepřinese, protože: "To nejcennější a nejmocnější už dávno nosím v sobě - lásku, důvěru a odpuštění."

02.10.2022 4 z 5

Drahá ženo Drahá ženo Kimberly Belle

„Lidé jen tak nezmizí z povrchu zemského. Utečou, schovají se, nebo je unesou. Měla bych to vědět, jsem jedna z nich.“ Už po přečtení prvních stránek mě kniha nekompromisně vtáhla do poutavého svižného děje s jasně danými pravidly: útěk, zmizení, vyšetřování. Výborné čtení, které jsem jen stěží opouštěla. Osudy tří lidí, u kterých si říkáte, že spolu absolutně nesouvisí. Beth, která utíká před domácím násilím a šikanou. Jeffrey, jemuž se nevrátila z práce domů manželka Sabina a Marcus - detektiv, který pod tlakem nezvládá svoji práci ani rodinu. Opět román, který rozděluje čtenáře v hodnocení. Jak se říká: základ je stejný, ale omáčka každá jiná.

17.03.2022 5 z 5

Ta, která prohraje Ta, která prohraje Liv Constantine

Po tomto románu jsem sáhla záměrně, abych se na chvíli stala součástí ženských intrik, nevěry, zběsilosti a manipulace, jak je nabízeno v anotaci. Určitě mi tato kniha větrný víkend nezkazila, ba právě naopak. Je opravdu obdivuhodné, jak lze obratně čtenáře mystifikovat a sestry spisovatelky to umí. Vyprávění Joanny nabývá neskutečných rozměrů, kdy jí fandíte, věříte, obdivujete ve smyslu boje odsunuté manželky i matky Evie a Stella. V životě Piper jsou jen samé "černé díry", a přitom dělá vše, aby v nejlepším světle zastoupila prázdné místo v rodině Lea Drakose. Jo, a jeho jsem skoro až do konce nemohla vystát. Po dočtení jsem měla pěkně zamotanou "kebuli".

20.02.2022 5 z 5

Ursulina Ursulina Brian Freeman

Prostě a jednoduše skvělé. Freeman je přeborník v psaní temných napínavých detektivních příběhů s psychologickým úhlem pohledu, pochmurnou lokalitou a beznadějnými postavami. S obdivuhodnou precizností zpracovaný scénář o mysteriózní postavě ( moje babička používala Špuldu). Hlavní hrdinka Rebecca formou dopisů odhaluje dceři svůj životní i pracovní úděl v rodném Randomu. Vyšetřování brutálních vražd, útoky Rickyho, podrazy Ajaxe, vztah s Darrellem, tragédie Jaye, bolest Willa i urputnost Bena - s napětím i obavami jsem sledovala průběh, tipovala zločince, přemýšlela nad motivem, abych došla do překvapujícího finále, který mi vůbec nepřišel na mysl a s přehledem rozsekal mou představivost, tak efemérní přelud byla Ursulina.

02.02.2025 5 z 5

Sběrači borůvek Sběrači borůvek Amanda Peters

Zpočátku, než jsem se naladila na tu správnou vlnu strastiplného příběhu plného emocí, který vypráví o odloučení indiánské dívenky Ruthie od vlastní rodiny, jsem si uvědomila, že román zabírá období i mého života. Spisovatelka dojímavě vyobrazila výjimečné prostředí, odlišný život i bolestnou cestu dvou protagonistů způsobem, který mi občas naplnil oči slzami. Izolace od ostatních dětí, děsivé nevysvětlitelné sny, toxická péče a strach poznamenaly Normu v jejím životě, ale hlavně ovlivnily její důležitá osobní rozhodnutí. Půl století nese Joe břemeno ztráty nejen malé sestry, ale i bratra Charlieho. Osud, který ochromil jeho srdce, mysl i jednání.
"Lépe než nenávidět a mstít se, je zapomenout a milovat znovu."

22.01.2025 5 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Většinou u svých oblíbených autorů nedám na úspěšnost v hodnocení, protože co čtenář, to jiný názor. V případě tohoto románu kritéria nízké úspěšnosti jsou toho faktem. Lapena mě zatím nikdy nezklamala a není tomu ani u "lhářů". Jasným způsobem rozpitvala frustraci lidí po zmizení Avery Woolerové. Skvělé čtení, krátké kapitoly, vsuvky s jednáním a pocity obyvatel jedné ulice i kroky detektivů Bledsoa a Gullyové. Na konci jsem přemýšlela, jestli tu komunitu litovat nebo nesnášet.
Nejsem psycholog, abych rozebírala jednání devítileté holčičky, ale na něco takového se člověk opravdu nemůže připravit.

20.01.2025 5 z 5

Nadělení před Vánocemi Nadělení před Vánocemi Kate Stewart

Příběh je moc hezky vylíčený, několikrát jsem se od srdce zasmála, a ne jenom díky Peytíkovi. Osmatřicetiletá Whitney přijela k rodičům Ruby a Allenovi do zasněžené chaty po prarodičích. K ní se připojila sestra Serena s manželem a svými dětmi. Jako poslední dorazil bratr Brenden s rodinou a svým osamělým spolupracovníkem. Modrooký Eli Welch přijel, aby prožil se členy klanu úžasných šest svátečních dní a podal vysvětlení nejmladší dceři, co ho před sedmnácti lety přimělo k jejich rozchodu. Ztvárněné postavy jsou milé, vstřícné, laskavé a jejich vzájemné škádlení je důkazem soudržnosti, lásky, porozumění.
Já jsem si těch pár dní v duchu vánočních svátků i rodinné atmosféry v kruhu Collinsovým v Triple Falls užila.
P. S. plně se ztotožňuji se čtenářkou leny.wood ohledně x krát popsané soulože, což jsem už přeskakovala. Fakt by si měly tvůrkyně těchto scén uvědomit, že někdy méně, je více....

07.12.2024 5 z 5

Tiché hlasy Tiché hlasy Patricia Gibney

Patricia Gibney mě nepřestává udivovat svými originálními příběhy. Venku hnusné počasí a sázkou na jistotu byla bezpochyby její poslední detektivka. Tiché hlasy - opět napínavý thriller se svatebním vzkazem pro Boyda: "Než uděláš největší chybu svého života, setkej se se mnou. Pokud to neuděláš, budeš mít na rukou její krev. Ona je se mnou. Víš, kde nás najdeš."
A jsme na počátku mimořádně komplikovaného vyšetřování ragmullinské policie - Boyd, Kirby, McKeown, Lynchová a pochopitelně Lottie. "Detektiv inspektorka nebyla žádná hlupačka, vytvářela si souvislosti, aniž si to uvědomovala, že to dělá, což bylo nebezpečné pro vrahovy plány."
Jen maličká vsuvka: musela jsem si označit všechna ta jména, která figurovala v okruhu vražd. Prostě jsem se mezi Rachel, Ellen, Beth, Hazel, Stellou, Maddy, Annie, Jesiccou a Tarou občas ztrácela.

25.04.2024 5 z 5

Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Připouštím, že se román Fieldingové díky izolaci v době pandemie opravdu povedl, což také oceňují i zdejší čtenáři. Nebudu se tedy nikterak obšírně ke knize vyjadřovat. Děj se postupně dostává do problematických sfér, a to nejen přijetím hospodyně Elysy Woodleyové, ale následně beznadějným vyřešením jejího vyhazovu. Rodinné drama s docela triviálním scénářem, přesto detailně vystřiženými klíčovými postavami. Zodpovědná Jodi, sebestředný manžel Harrison, despotický otec Victor a povrchní sestra Tracy dávají románu punc thrilleru - s překvápkem v závěru.

18.01.2024 5 z 5