Jidu Jidu komentáře u knih

Černá čarodějka Černá čarodějka Laurie Forest

Tak toto byla parádní jízda. Přiznám se, že když jsem knihu poprvé otevřela, tak jsem se trochu lekla. Drobné písmo, kapitoly, které nejsou odděleny koncem stránky a ještě skoro 500 stran! Jenže jsem dostala absolutně parádní jízdu, která mě vrátila do mých pubertálních let, kdy jsem YA fantasy četla neustále.

Jakmile je kniha napsaná v ich formě, tak je to pro mě první dobré znamení. Zkrátka a dobře tento styl absolutně miluju a vyhovuje mi nejvíc.

Co se týká samotného příběhu, tak plně souhlasím se zasazením do žánru YA fantasy. U některých knih mám problém, že tam je třeba moc erotických scén, které bych do YA fakt neřadila, ale tady je to vše ve správných mezích.

Absolutně jsem si zamilovala autorčinu bohatou slovní zásobu. Velmi krásně a barvitě napsané.

Samotný vymyšlený svět má vše. Je nádherný. Jednotlivé tvory, druhy autorka popíše do nejmenších detailů, a při čtení vám úplně přijde, že jste tam s nimi.

Celkově knihu doporučuji na 100%. Je nádherná. No, a já si musím samozřejmě pořídit i další díly .

30.06.2023 5 z 5

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Musím říct, že mé první seznámení s tímto žánrem nedopadlo moc dobře. Na knihu jsem se těšila, protože je malinká a myslela jsem si, že na start ideální. Ale bohužel.

Autorka nám moc nepředstaví svět, ve kterém se děj odehrává. Vše bere tak povrchově. Také jsem čekala více technických věcí. Může to být má zkreslená představa o sci-fi, ale toto jsem čekala propracovanější.

Co se týká našeho Robokata, tak ten neustále omílá sledování seriálů a jeho antipatii k lidem. To je v tak krátké knížce minimálně 10x. Autorka se do děje snažila zakomponovat vtipné situace, ale přišlo mi to dost na sílu.

Ať nejsem jen negativní, tak musím říct, že námět mě zaujal. Trochu více to propracovat a bylo by to velmi dobré. O tom vůbec nepochybuji. Výpadek systémů beru jako takový nepovedený pilotní díl. Neznamená to, že bude špatná celá série, ale rozhodně to trochu odradí. Upřímně si další díly asi nepořídím.

Celkově knihu hodnotím jako slabší podprůměr a moc ji nedoporučuji. Myslím si, že se v tomto žánru dá najít lepší série.

29.06.2023 2 z 5

Volný pád Volný pád Joseph Finder

Když jsem četla anotaci, tak jsem se trochu bála, že to bude moc o firmě, obchodních věcech, ekonomice apod. Musím říct, že i když to tu samozřejmě je, tak to vůbec není nudné a přehnané. Autor má obrovské znalosti v oblasti účetnictví, práva a marketingu a opravdu to tam bylo vše správně zakomponované. Mně osobně to tam neskutečně sedlo.

Samotný příběh je velmi povedený, neměla jsem tušení, o co a koho se bude jednat, a fakt mě to posadilo na zadek. Zdálo se, že to je tak zamotané, že to nemůže skončit nějakým logickým koncem, ale autor překvapil a není to žádný blázinec.

I když je kniha pořádný macek, téměř 630 stran, tak zde nejsou hluchá místa. To je pro mě příjemné překvapení. Většinou s tím mám problém u knih tohoto rozsahu.

No, nemám víc co dodat. Tohle je jednoduše must have kniha. Je dokonalá a doporučuji ji na 100%. A já si rozhodně pořídím další knihy od autora.

29.06.2023 5 z 5

Habibi Habibi Baja Dolce

Tohle je jednoduše dokonalé. KONEČNĚ postavy, které nejsou povrchní a nechovají se jako puberťáci. Cassie je parádní držtička a rozhodně Habibimu nezůstane nic dlužná.

Vedlejší dějová linka je skvostná. Tohle jsem v erotickém románu fakt nečekala - a o to jsem nadšenější. Neskutečně promyšlený příběh.

Erotické scény jsou velmi velmi originální a pekelně .

No, už to nebudu dál okecávat. Zkrátka a dobře - tohle musíte mít. Knihu doporučuji všemi deseti a už se těším na druhý díl, který MUSÍM mít hned!

14.06.2023 5 z 5

Kill Creek Kill Creek Scott Thomas

Kniha je rozdělená do pěti částí, a z toho mě bavily jen dvě. Neskutečně zdlouhavé a zbytečné popisy některých nedůležitých pasáží mi už fakt vadily. Několikrát se stalo, že jednotlivé postavy popisovaly to samé, téměř stejnými slovy a názory, ale "ze svého úhlu pohledu". To mám ráda, ale pokud se ten názor liší. Tady se prostě a jednoduše jen opakují a máte chuť to přeskočit.

Od hororu očekávám, že se budu bát. To tady nenastalo. Reálně mi bylo asi 2x nepříjemné to, co to autor popisuje, ale to je všechno. Takže to důležité bylo pro změnu nedotažené a vzaté jen okrajově.

Za pochvalu určitě stojí námět. Čtyři autoři hororů, každý z jiného subžánru, se sejdou ve staré barabizně kvůli rozhovoru. Velmi povedené. To mě bavilo. Jejich pohledy na psaní, na tvorbu ostatních a vlastně i to, co je pronásledovalo domů, bylo velmi zajímavé a originální. Takže kniha měla veliký potenciál, ale bohužel byla nedotažená. Což při jejím rozsahu (téměř 500 stran) je problém.

Celkově knihu hodnotím jako slabší podprůměr a upřímně ji moc nedoporučuji. Určitě jsou lepší.

12.06.2023 2 z 5

Ďáblovy dveře Ďáblovy dveře Lee Mountford

Čeká vás kniha plná démonů, duchů a celkově nadpřirozena, ale bohužel musím říct, že je vše dost v náznacích. Scén, kdy jsem se opravdu bála, nebo mi to bylo alespoň nepříjemné, je zde málo. A to nejsem žádný vášnivý čtenář hororů. Naopak! Mě vyděsí vše.

Příběh rozhodně není klasickým hororem s temnou barabiznou. Autor to pojal jinak, zajímavěji. To se mi moc líbilo a jsem ráda, že to takto zpestřil.

Tento díl je vlastně příprava na další, který vyšel první, takže se jedná o prequel. Já četla prvně toto, takže mi konec přišel otevřený. Hádám, že vše bude vysvětlené v Sídle hrůzy a určitě si knihu pořídím.

Celkově knihu hodnotím průměrně. Neurazí, nenadchne. Pokud čekáte horor plný strašidelných scén, kdy vám budou jektat zuby a budete spát při rozsvícené lampičce, tak to určitě nedostanete. Jak říkám, já se nebála. Ale pokud chcete nějaký zajímavý, originální a oddychový horor, nebo chcete tento žánr zkusit, tak tohle bude přesně kniha pro vás.

06.06.2023 3 z 5

Nebudete se bát ničeho zlého Nebudete se bát ničeho zlého John Searles

Hernajs ale to jsem se bála! Další thriller, který mě uklidňoval pouze svým žánrovým zařazením, ale jinak jsem byla celou knihu pěkně připo..

Autor zde totiž brousí na téma exorcismu, posednutí neživých věcí atd. Ponurá a děsivá atmosféra srší z každé stránky a jak je to vleklé a detailní, tak jsem si dům, sklep a celkově vše extrémně představovala. Nebudu vám lhát, zdálo se mi o tom a nedělalo mi to v noci dobře.

Postavy jsou prostě divné, moc vám nebude sympatický nikdo, takže kdo hledá v knize klaďase, tak bude zklamán. Já je v thrilleru nepotřebuji, tam si divní a nesympatičtí být mohou.

Vleklost příběhu, kterou na jednu stranu oceňuji, musím ale i vytknout. Někde už to bylo moc mohlo by to mít tak o 100 stran minimálně méně.

Konec byl zajímavý, kdo za vším byl daleko více zamotané, než jsem čekala a já musím říct, že oproti předchozím účastnicím štafety jsem s knihou spokojená.

Celkově určitě můžu příběh doporučit, ale ve vhodnou chvíli, kdy tohle vše zmíněné nebude na obtíž - pro mě právě třeba na podzim, kdy toho času na čtení je víc a počkat si na to wow není problém.

19.12.2024 3.5 z 5

Nadechni se potřetí... Nadechni se potřetí... Dagmar Digma Čechová

Že Dagmar píše úžasné knihy ze života, to vím už dlouho, ale co vymyslela teď! To je prostě paráda. Já vám nepovím, co je na knize tou největší zajímavostí, ale doporučuji si přečíst Podívej se podruhé... a hned pochopíte. Je to opravdu povedený a i v tomto tématu od Dagmar velmi vtipný počin.

Kniha jde číst i samostatně, ale pak ztrácí na své originalitě. Co si budeme, děl o týraných ženách je tu spousta, takže opravdu opravdu doporučuji přečíst předchozí "díl".

Samotný příběh je zase těžký, smutný a velmi emotivní. Postavy jsou vykreslené bravurně. Od Miriam až po toho psychopata, všechny ve mně vzbouzely silné emoce a přiznávám se, že jsme pěkně zuřila.

Co se bude dít jsem odhadla, autorka to tam dost jasně naznačovala, takže v tom vidím záměr, ale stejně mi to na momentu překvapení tolik neubralo. Bylo zde totiž spoustu detailů, které se odhadnout nedaly a právě ty udělaly scénu "dokonalou".

Určitě mi v hlavě více zůstává Podívej se podruhé... svoji originalitou, ale i zde jsem dostala obrovskou emoční nálož plnou ponaučení a mouder do života. Spokojenost.

28.11.2024 4 z 5

Smrtící kolotoč Smrtící kolotoč Alexander Gordon Smith

Musím říct, že ani čtvrtý díl z této série mě nezklamal, ale kvalit třetího nedosáhl. Autor si nasadil vysokou laťku tím, že ve třetím díle dost vyřešil to, co se táhlo od prvního, ale nechal tam spoustu otázek. Proto jsem čekala odpovědi, ale bohužel, ty tady zatím nejsou.

Každopádně opět dostáváme skvělou detektivku poměrně podobnou prvnímu dílu a sám autor na Doručovatelky často poukazuje.

Příběh super, postavy taky, děti Ketta jsou zde tentokrát méně, i vaření čaje od kolegy, takže za to určitě připisuji plusové body.

Malé výhrady mám k pár nelogickým věcem, které jsem během čtení našla, ale zase nic, co by bylo vyloženě nějak zásadní pro příběh, takže nic závratného.
To hlavní, co mě zajímalo, tak bylo zmíněno na samém konci a myslím si, že pátý díl bude zase více o tom, což bych si nestěžovala.

Celkově tuto sérii doporučuji těm, kteří mají rádi oddychové a svižné detektivní série s kapkou humoru i toho mrazení v zádech.

Já jsme spokojená, ač je tento díl o kousek slabší, a určitě doporučuji.

17.11.2024 3 z 5

Stín Stín Adam Przechrzta

V třetím a zároveň posledním díle série Materia Prima se už tolik nepodíváme do Enklávy, ale stane se něco, že o ní nepřijdeme. Nebudu víc říkat, ať nespoileruji, ale ve výsledku mi ty výpravy moc nechyběly.

Opět je zde spoustu politických pletich, troufám si říct, že v tomto díle nejvíce, intrik a různých druhů manipulace apod. Zjistila jsem, že tento typ fantasy absolutně miluju! A je hodně znát vzdělání v historii autora, protože krásně prolíná reálné s vymyšleným.

Samarin a Rudnikci mi přirostli ještě více k srdci, vybudovávaly se tady další velmi silné vztahy a s každou postavou jsem do nějaké míry soucítila a něco s ní prožívala. Bravo!

Zároveň ale musím trochu vytknout konec. Měla jsem pocit, že snad nepřijde. 50 stran do konce bylo pořád spoustu otázek a já už se začala bát. Nakonec to ale autor zvládl a zakončení je vydařené, leč by pár stran navíc sneslo.

Zároveň celkově k sérii musím říct, že se mi, dost nečekaně, nejvíc líbil prostřední díl, který ve většině trilogií u mě dostává nejslabší hodnocení. Zajímavé!

Celkově sérii jednoznačně doporučuji těm, kteří mají rádi náročnější fantasy, kde sice nadpřirozeno je, ale ne na každé stránce. Myslím, že třeba čtenáři Ryana (pokud má vše stejné jako Vyvrhele) by toto mohli uvítat. Já jsem moc spokojená.

17.11.2024 4 z 5

Nenasytní mrtví Nenasytní mrtví Darcy Coates

Tak jsem se pustila do druhého dílu Strážkyně hrobu a musím říct, že jsem hodně spokojená. Ano, můžeme polemizovat, jestli je Darcy hororová autorka, ale kam jinam chcete zařadit duchy, takže za mě ano, ač jde opravdu o žačátečnický horůrek a ani já se nebála.

Keira se opět dostává do situace, kdy by měla někomu pomoct, což je podle mě důvod, proč se nebojím, protože mi je těch zúčastněných spíš líto.

Do toho jsou zde opět její kamarádi, kteří, zejména jedna, dodávají příběhu spíše vtipnou notu. Já jsem se u příběhu více nasmála, než bála.

Záhada ohledně identity Keiry se tady taky trochu poodhaluje a opět řešíme její záhadnou minulost a je tomu věnováno několik kapitol. Vše má zkrátka skvělou návaznost a je to z každého rožku trošku. Nic není opomenuto.

Samotný příběh s duchem je určitě zajímavý, nějaké malé mrazení u posery mého formátu proběhne, ale fakt nečekejte nic závratného. Prostě feel good horor a ona to autorka i tak určitě záměrně píše.

Druhý díl se mi líbil o trošku víc, než ten první, ale malinké výhrady mám k tomu žánrovému zařazení, prostě trošičku přidat by to chtělo!

Celkově ale sérii určitě doporučuji a já se těším na třetí díl!

17.11.2024 4 z 5

Úsvit zla Úsvit zla Petr Tesař

Tahle kniha mě zaujala tak moc, že mi nevadilo ani to, že je vydaná jako e-kniha. A jsem ráda, že jsem se nezklamala! Pecka, úžasná záležitost.

Já vím, o covidu mám radši držet papulu a my, čtenáři, ho v knihách vůbec nemusíme, když nás tam překvapí. Ale co když víte od začátku, že půjde o něj? To je hned jiná.

Autor zde rozjíždí teorie, které nutí k zamyšlení nad tím, jestli to takhle opravdu nemohlo být. Je znát, že rozumí ekonomii a hodně zde rozebíral toto téma. Moje srdíčko plesalo!

Co oceňuji, je přiblížení Tchaj-wanu a jeho kultury. Můj přítel zde žil poměrně dlouho a jsem ráda, že jsem se dozvěděla zase něco víc!

Samotné postavy byly zajímavé a i v tak krátkém rozsahu měly prostor pro navázání emočního pouta s čtenářem.

Samotné spekulace nebyly nijak podbízivé a vnucující, zkrátka teorie, kterou měl podle mě nějakou každý z nás.

Příběhu nechyběla akce a napětí, jak tomu ve správném thrilleru musí být, ale rozhodně jde celkově o netradiční a extrémně originální dílo.

Malinká výtka - pozor na dlouhá souvětí, někdy to bylo opravdu už moc. Ale to je tak asi vše.

Celkově knihu moc doporučuji, je to zajímavý kousek, který, bohužel, je nějak opomíjen! Přečtěte si to, stojí to za to.

17.11.2024 5 z 5

ACT: Jednejte s láskou ACT: Jednejte s láskou Russ Harris

Jo tak tohle je ta knížka, ke které se budu vracet v různých věkových etapách a pokaždé mi dá něco jiného. Rozhodně nejlepší seberozvoj, jaký jsem zatím četla a pár úryvků jsme si přečetli spolu s partnerem.

Můj největší problém - opustit konflikt a žít plně v přítomnosti - je tu krásně rozebrán, je popsáno, jak konflikt opustit, nebo se do něj třeba ani nedostat, jsou zde různá cvičení pro páry, jako tohle mi hodně dalo. Snažím se na tomto pracovat dlouhodobě a myslím, že jsem zase o kousek blíž k zvládnutí takových situací.

Je zde ale spoustu dalších důležitých témat, jako je použití všímavosti ke zvýšení intimity, nebo třeba jak vyřešit dlouhodobé neshody a odlišnosti.

Ale také je zde krásně ukázáno, že každý máme mít svoji hodnotu a sebeúctu a umět i včas odejít. To bohužel spousta lidí neumí a pak jsou nešťastní.

No zkrátka velmi zajímavá kniha zaměřená na partnerskou problematiku a ne jen na tu, která vám v lecčem pomůže, nenásilně vás navede a ukáže vám co a jak. Taková krásná psaná partnerská terapie za pár korun.

28.10.2024 5 z 5

Epocha Epocha Jewel E. Ann

Musím ještě jednou zmínit, že jsem byla opravdu ráda, že mám druhý díl hned doma a že je vydaný, protože konec jedničky byl neskutečně otevřený! Takže UF!

Ocitáme se opět v "trojúhelníku" Hunt, Griffin a Swayze. Swayze tápe, neví, čemu věřit, neví, co chce a celkově se hroutí ona i vše kolem ní.

Do toho zde máme takovou trošku detektivní linku, která příběh ozvláštní a dodá mu na šmrncu. To rozhodně oceňuji a mně, jakožto milovníkovi detektivek, to neskutečně sedlo.

Bohužel ale celkově to točení se v kruhu pro mě ztrácelo na dynamičnosti a už jsem si jen přála, ať se to nějak vyřeší a posuneme se dál, do takového toho fantasy a reinkarnace apod.

Druhé díly se celkově špatně hodnotí, nebo tak to vnímám já, protože zkrátka téměř vše navazuje na předchozí, takže co říct bez spoileru, že . Takže to nebudu moc protahovat.

Kniha je určitě skvělá, stojí za přečtení, protože toho musí spoustu objasnit, ale kvalit prvního dílu nedosahuje.

Samotný konec mě lehce zklamal. Přišlo mi, že to autorka mohla ukončit trochu víc reálněji. ALE! Takhle s odstupem času - vždyť tu máme téma života po životě, reinkarnaci atd., tak proč bychom taky nemohli věřit třeba na osud?

Jsem moc zvědavá, co nám přinese třetí díl, protože tento už je opravdu zakončený a já myslela, že je poslední. Jsem zvědavá a těším se!

13.10.2024 4 z 5

Runy osudu Runy osudu Christina Courtenay

Tohle bylo úplně super! Zase něco trochu jiného, oproti prvnímu dílu. Tady se vyloženě cestuje časem, tam jsou dvě dějové linky.

Musím říct, že původně mě toto bavilo o trochu víc. Vikingové na Linneu koukají jako péro z gauče, ona na ně ještě ví. Je zde spousta vtipných situací, kdy se ani jedna ze stran nechápe a kroutí hlavou nad způsoby dané doby. To bylo opravdu povedené.

Pak nadvládu přebere cestování, boje a klasické útrapy století vikingů, které mě místy nudilo. Chyběl mi tam nějaký jiný vhled, nebo úhel pohledu a vtipné situace se vytratily.

Ale stále musím hodnotit takto vysoko, protože bylo zajímavé putovat se sečtělou a této doby znalou Linneou a představovat si, jaké by to bylo se ocitnout úplně někde jinde, na jiném místě, v jiném čase.

Romantická linka je zde zase jemná, nijak urputná. Hlavní hrdina je opravdu rytíř své doby a Linneu chrání za každou cenu, což mě bavilo, protože bylo fajn sledovat jeho "proměnu".

Celkově je příběh zase super, ač v jiných směrech než první díl a já se neskutečně těším na další pokračování.

Vím, že spousta lidí říká, že se knihy dají číst samostatně, což je pravda, ale doporučuji číst postupně. Jsou zde mikro odkazy na předešlé a kniha je o to zajímavější.

13.10.2024 4 z 5

Transcendence Transcendence Jewel E. Ann

Proč se do prčic neustále cpou tihle "polonaháči" na obálky knih, na které to VŮBEC nepatří? Třeba taková Drahá Avo - proč? A totéž si říkám tady.

Krásný, zamotaný, smutný a hluboký příběh, který pojednává o životě po životě, o reinkarnaci, ztrátě blízké osoby a spousty dalších náročných témat, to je přesně Transcendence.

Musím říct, že při čtení mě někdy mrazilo. Swayze totiž velmi často ztrácela samu sebe a nevěděla, co si počít. Nathaniel se upínal na věci, na které neměl a vůbec jsem nedokázala říct, jestli jim fandím, aby spolu byli, nebo jim to vůbec nepřeju, protože to je absolutně divný. Hodně zvláštní emoce jsem při čtení prožívala.

Malá výtka - já vím, že to je v žánru erotiky, ale myslím si, že ty peprné scény tam byly navíc. Kdyby to autorka nechala jako román, tak by udělala lépe. Nějak mě to vytrhávalo z toho hlubokého zamyšlení a zkrátka mi to tam nesedlo.

Samotný závěr knihy je samozřejmě otevřený, jedná se o sérii, takže jsem ráda, že jsem doma měla hned druhý díl a mohla jsem pokračovat. Tohle fakt nejde jinak.

Celkově knihu doporučuji. Jsem ráda, že jsem nakonec dala na přísloví "nesuď knihu dle obalu", protože tohle bylo úžasný čtení.

01.10.2024 4 z 5

Varování Varování Kathryn Croft

Některé thrillery zkrátka neumí navodit tu správnou atmosféru a udržet dynamiku, a tenhle je bohužel jeden z nich.

Autorka furt přidává a přidává, až by to dalo na dva - tři samostatné příběhy a závěr odbude na pár stranách. S tímhle jsem bojovala třeba u Nehody. Jak když se neodhadne, kdy to velké tajemství odhalit a pak z toho vznikne trochu hloupost.

Postavy mi moc sympatické nebyly, opět - nebyly nijak dobře vykreslené a pro nějaké vzbuzení emocí vůči nim to bylo málo.

Když už teda konečně nastalo to velké odhalení, tak nebylo téměř vůbec vysvětleno a já mám v hlavě několik nezodpovězených otázek, které podle mě vysvětleny být měly. Neříkám, že se má vše říct a nenechat prostor pro představivost, ale něco se prostě uzavřít má.

SPOILER! Největší klišé, které tomu dalo korunku, bylo zakomponování nevěry jednoho z rodičů a vlastně úplně zbytečně. Škoda! Kdyby aspoň tohle nějak využila!

No ať jen neprskám - námět je fajn, příběh utíká a věřím, že kdo nemá v tomto žánru načteno, tak bude i překvapen. Zkrátka takový startovací thriller, jak já tomu říkám.

12.09.2024 2 z 5

Tři hříšná tajemství Tři hříšná tajemství Nikki Sloane

Jojoo, Nikki zkrátka umí! Vždy, když potřebuji nějaký oddych, tak sáhnu po jejím Klubu zavázaných očí - to je sázka na jistotu.

Autorka se s tím vůbec nemaže, strana 15. a už tu máme peprnosti. Na to jsem u ní zvyklá. Tady je to taky, ale jinak. Takže rovnou z úvodu říkám, za co jsem vzala hvězdičku. Dost dlouho se totiž děje jen něco a to je nuda! Teda po předchozích dílech rozhodně .

Pozadí příběhu je zajímavé, to rozhodně oceňuji a upřímně jsem tam takovou zápletku nečekala. Takže super, že se autorka vrátila k tomu, co rozjela v prvním díle - k temnému příběhu v pozadí.

Jak napovídá název, tak v knize dost figuruje slovo "tři".A i když je mi to proti srsti, tak se paradoxně na tuhle scénu vždycky těším, protože je brutálně originální! No, tak tady to teda nuda byla. Myslím, že už si autorka asi vystřílela všechny zajímavé nápady a takováhle klasika už moc nezaujme .

Závěr knížky je jasný a očekávatelný a je to zcela v pořádku, tomu rozhodně nic nevyčítám, i když by se některým mohl zdát prvoplánový.

Takže bych to řekla takhle. Paradoxně je nejlepší začít tímhle dílem, kde se tak trochu oťukáte a zvyknete si na autorky styl a pak pokračovat od prvního dílu. Ty předchozí jsou totiž daleko ostřejší a kontroverznější.

Autorka nepíše úplně pro romantické duše, opravdu to je šup lup, takže je potřeba s tím počítat. Já osobně to preferuji, lepší než když se 200 stran nic neděje, ale někomu to nemusí sednout.

Celkově knihu doporučuji, jsem spokojená. Tohle máte za jedno odpoledne hotové a je to skvělý oddych - a ten je potřeba!

22.08.2024 3 z 5

Obchodníci s dětmi Obchodníci s dětmi Hana Hindráková

Uf! Tak tohle byla extrémní síla. Od první strany do konce jsem málem nedýchala a měla slzy na krajíčku, ale spíše se vztekala nad bezmocí a nespravedlností.

Ocitáme se totiž v pekle (naštěstí jen knižním, naše hrdinky v reálném). Ženy jsou unášeny pro to, aby porodily dítě, které se může potom ilegálně prodat. Zkrátka jak říká název - Obchodníci s dětmi. Takže jsou samozřejmě znásilňovány a potom je jim dítě násilím odebráno.

Také se tito "lidé" dostávají k dětem i jinou cestou - únosem dětí žen z ulice. Absolutně obdivuji sílu těchto žen! Jen o tom píšu a mám opět slzy v očích, protože to, co dokázaly udělat, aby své děťátko našly, do dokázaly přežít a zase se tak nějak vzchopit, prostě neskutečný.

Je mi jasné, že se to neděje pouze v Africe, nejsem naivní, ale je to pro mě úplně jiný svět a opravdu mi to dalo psychicky velmi zabrat a vzbudilo to ve mně totální hrůzu.

Celou knihu jsem si také říkala něco, co zmínila i LucyVase4 - pomáháme adopcí černouška? Když nemáme kloudné info, neodtrháváme jej od rodiny? Sice z chudých podmínek, ale od milujících matek. A nepodporujeme "výrobu" těchto dětí? Těžké otázky a podle mě má každá mince dvě strany.

Já nevím, co víc k této knize říct. Je to peklo, ale neskutečně moc děkuji autorce, že šíří osvětu na tohle téma a že konkrétně mně otevřela oči.

Co se týká konce, tak nebudu říkat nic, protože to je za mě obrovský spoiler, který mi čtení maličko pokazil (četla jsem jiné recenze), ale jsem z něj nadšená.

28.07.2024 5 z 5

Výměna Výměna Robyn Harding

Vítejte na ostrově s maličko (ok s maličko dost) pohnutými morálními standardy. Manželé a partneři se prohazují na milostné hrátky, prostě takový hippies ostrov, jak sama autorka několikrát zmiňuje.

No, a takhle se nám prohodí i naše čtveřice...a něco se stane. Do toho všeho tady máme Ofku, mladou studentku, která žije s rodiči, kteří vedou polyamorní vztahy.

Sledujeme sled událostí, kdy se všichni nevyhnutelně řítí do průšvihu a jen napjatě vyčkáváme, co se pokazí nejdřív. Tak jsem to vnímala já.

Ani jedna postava není vůůbec sympatická, všechny mě něčím štvaly a neměla jsem ráda ani jednu. Takže kdo potřebuje v thrilleru nějakého klaďase, tak bude zklamaný.

Konec je hodně přitažený za vlasy, ale já prostě v tomto žánru uvěřitelnost nepotřebuji. Očekávám napětí a solidní blázinec a to jsem rozhodně dostala.
Miluju krátké kapitoly a střídání úhlu pohledu. Obrovské +!

Co mě štvalo, tak byl překlad. Tolikrát slovo "avšak" jsem fakt neviděla. Za ten strhávám hvězdičku, ač za něj autorka nemůže.

Celkově knihu doporučuji, je to příjemný oddychový thriller, který slupnete jako nic.

26.07.2024 4 z 5