Jiparis Jiparis komentáře u knih

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Jak je důležitá komunikace! Mlčení, předstírání, projekce vlastních cílů do života dětí.

14.06.2023 5 z 5

Strmý pád Strmý pád Linda Castillo

Příběhy Lindy Castillo mě nikdy nezklamou. Je to asi znalostí prostředí amišů, o kterém jsem neměla tušení. Silné city k dítěti, které nechceme ztratit, lidské neřesti, které se nevyhýbají ani ochráncům zákona jsou velmi uvěřitelné.

22.03.2023 5 z 5

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Zápletky, zvraty, smutek, láska a skvělá dvojice Strika a Robin. To vše je bravurně napsané, ale rozsah zbytečně dlouhý, musím se přiznat, že jsem občas pár stránek přeskočila. Méně by bylo více.

18.03.2023 4 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Skvěle zachycená atmosféra za Ceausesca a během revoluce v Rumunsku. Hodně podobností s tím ,jak to vypadalo u nás.

26.01.2023 5 z 5

Poslední zelené údolí Poslední zelené údolí Mark Sullivan (p)

Tolik utrpení a síly vše překonat. Obdivuhodné! Jen Rusko se nemění!

16.10.2022 5 z 5

Ztracená sestra Ztracená sestra Lucinda Riley

Hodně lidský příběh, kde se prolínají dějiny a osudy několika generací v Irsku. Jsou zde zajímavé reálie týkající se náboženských nepokojů. Určitě stojí za přečtení, ale je to dost rozvleklé.

19.08.2022 5 z 5

Půlnoční růže Půlnoční růže Lucinda Riley

Moc milý příběh o pravé lásce, hledání štěstí i lidské zlobě. Líbil se mi kontrast mezi životem v Anglii a Indii. Jen mi některé náhody připadaly nevěrohodné.

05.08.2022 4 z 5

Kdo je bez hříchu Kdo je bez hříchu Bo Svernström

Opět jsou v centru nezdravé lidské vztahy, ale také velká nespravedlnost, která dokáže zničit lidský život. A v neposlední řadě špatně odvedená práce policie. Tento mix zaručuje zajímavé a napínavé čtení.

02.05.2022 5 z 5

Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

Zajímavé místo, ale celkově mi zápletka připadala zbytečně zamotaná a komplikovaná.
Stále jsem čekala na nějaký jasný motiv, ale ten uvedený, byl dost nepřesvědčivý.

21.04.2022 4 z 5

Nebezpečná místa Nebezpečná místa Patricia Gibney

Největších krutostí se na svých blízkých mohou dopouštět jejich příbuzní. Nezdravé vztahy v rodině a předsudky destruují životy všech. Hodně kruté čtení, které nutí k zamyšlení.

22.03.2022 5 z 5

Poslední slova Poslední slova Linda Green

Když se v rodině nemluví o tajemstvích a problémech, neznamená to , že neexistují. Vynoří se nečekaně, jsou bolestivé a jejich poznáním se mnohé objasní a atmosféra pročistí. Každá rodina je má a protože to bolí, nemluví se o nich.

17.01.2022 5 z 5

Řeznice z Malé Barmy Řeznice z Malé Barmy Håkan Nesser

Velmi dobrý příběh s překvapivým koncem. Kombinace pátrání a těžké životní situace vyšetřujícího jsou zajímavé. Čeho je schopna žena, aby ochránila své dítě a jak zareaguje na zradu?

29.12.2021 4 z 5

Pod hladinou Pod hladinou Rachel Caine (p)

Vždy, když je do děje zapojena náboženská sekta, která tyranizuje a vymývá mozky, hluboce se mě to dotkne. A jestliže ještě k tomu trpí děti činy jednoho z rodičů , je to prostě síla. Držela jsem palce, aby vše překonali a mohli zase žít normálním životem. Napínavé a děsivé.

31.10.2021 5 z 5

Poslední kojot Poslední kojot Michael Connelly

Connelly mě opět nezklamal. Bosch se snaží vyřešit případ, který se ho hluboce dotýká a který je už mnoho let odložený a zapomenutý. Kombinace špinavé vysoké hry politiků, nečistý přístup některých policistů a Harryho osobní problémy jak v práci, tak v soukromí tvoří napínavý mix.

20.10.2021 5 z 5

Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

Hodně originální příběh, ale neustálé střídání mystična a reality mě mátlo a trochu jsem se ztrácela. Zřejmě bylo cílem autora nechat hodně prostoru pro fantazii domýšlení toho, co se vlastně stalo. Určitě stojí za přečtení, ale můj šálek čaje to nebyl.

20.08.2021 4 z 5

Ztracené světlo Ztracené světlo Michael Connelly

Harry Bosch mě nikdy nezklamal. Detektiv, který má všechny lidské slabosti, ale v podstatě je čestný a citlivý, je mi sympatický. Tentokrát řeší odložený případ jako soukromá osoba, není překvapením, že odmítá různé finanční pobídky a stále sleduje stejný cíl - zjistit pravdu. Asi ho hodně bolí, když narazí na podrazy z řad kolegů.

13.08.2021 5 z 5

Takový hněv Takový hněv Cara Hunter

Nenazvala bych to hněvem, ale naprosto zvráceným chováním, které jsem si u této věkové skupiny nedokázala představit. A víníka bych nehledala jen u těch, kteří zločin spáchali, ale hlavně v jejich okolí-rodiče a škola. Určitě stojí za zamyšlení a přečtení.

10.08.2021 5 z 5

Šmírák Šmírák Charlotte Link

Se svými životy nejsme spokojeni, dokud se nepřihodí něco strašného. Problém, který řeší hlavní hrdinka vypadá zpočátku jako banální nevěra, která ale rozpoutá peklo. Nesmělý člověk, který si neváží sám sebe se zachová překvapivě odvážně. A nakonec myšlenka, že život máme ve svých rukách a vždy je možné začít znovu.

03.05.2021 5 z 5

Divoké lupiny Divoké lupiny Charlotte Link

Škoda, že se mi do ruky dostal až druhý díl ságy. Skvěle napsané bez sentimentu, prolínají se osobní a dějinné události. I když možná ne vše je úplně přesné, je to zajímavý pohled na věc z druhé strany. Ch. Link umí psát nejen detektivní příběhy, ale i tento druh literatury. Těším se na pokračování.

26.04.2021 5 z 5

Odložená spravedlnost Odložená spravedlnost Petr Čepek

Tak tohle bylo počteníčko. Chytrá kniha, nevím, kam ji zařadit a tím mě asi dostala. Krásně vykreslené postavy, které nejsou jednobarevné, motivy a zápletky, které se prolínají, spojené historickými reáliemi a nakonec nečekané rozuzlení. Máme dalšího skvělého autora!

21.02.2021 5 z 5