jirina4159 jirina4159 komentáře u knih

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Vzhledem k tomu že je to psáno o tak odlišné kultuře, a nutnosti spisovatelky seznámit se s velkým množstvím zvyků a nezvyklého prostředí, dávám plný počet bodů. Kniha je navíc čtivá, přistupovala jsem trošku odtažitě a nakonec zvládla za pár dnů. Popisované pro nás možná až nepřijatelné chování k děvčatům a ženám, které by si žádná z nás nepřála zažít mě docela upoutalo. Možná by bylo zajímavé porovnat jak na tom byly ženy ve velkých městech, kniha pojednává o zvycích a chování na odlehlém venkově. Naštěstí je toto chování na venkově v Číně dnes už minulostí.

27.01.2022 5 z 5

Velká kniha vánočních detektivek a záhad Velká kniha vánočních detektivek a záhad Otto Penzler

Protože jsem už seniorka a mám ráda detektivky tak jsem si ji přála k vánocům. Docela jsem byla zklamaná, až na pár výjimek povídky opravdu nenadchly. Mínus byla i velikost a tíha knihy, tohle dají opravdu jen skalní čtenářky.

24.01.2022 3 z 5

Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Těším se na další díl.

02.01.2022 4 z 5

Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Tohle se mě líbilo z knih pana Hájíčka nejvíc, možná i proto, že tématika je mi na hony vzdálená, mladý muž s velmi svérázným přístupem k práci i k životu. Velice sympatické zaujetí i nasazení pro věc jeho zájmu.

23.10.2021 5 z 5

Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Četla jsem s tím, že prolnutí osob bude nějaké zásadní, nesplnilo se. Každý příběh by byl svým způsobem možný a možná i lepší sám o sobě. Takhle to byl vlastně jen takový nucený slepenec bez jakéhokoliv vztahu jednotlivých osob k sobě navzájem. Naštěstí jednotlivé kapitoly nebyly příliš upovídané, a proto se kniha četla dobře.

16.10.2021 3 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Krásně napsaný netypický příběh, velice mě zaujal, četla jsem skoro jedním dechem.

07.10.2021 5 z 5

Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku Jiří Hájíček

Některá povídka osloví víc a některá vůbec, povídka u které si vzpomenu na děj i později opravdu není každá z této knihy, některé vyčnívají a jsou skvělé, jiné třeba ženu osloví míň.

27.09.2021 3 z 5

Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Husitská epopej. VII, 1472-1485 - za časů Vladislava Jagellonského Vlastimil Vondruška

Dočetla jsem a myslím že byla zakončena ve správný čas, kdy popisovaná rodina začala být už méně přehledná. Těžké osudy některých postav i těch šťastnějších, byly popsány velice citlivým a čtivým způsobem. Už se těším na některou z dalších knih tohoto autora.

15.09.2021 5 z 5

Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Husitská epopej. VI, 1461-1471 - za časů Jiřího z Poděbrad Vlastimil Vondruška

Popisována pro obyvatele našich zemí těžká doba, tento styl psaní mě vyhovuje, hezky se čte, ale žít v té době nebylo snadné. Každá doba má svoje klady a zápory. Hned budu pokračovat ve čtení dalšího dílu.

22.08.2021 4 z 5

Husitská epopej. V, 1450-1460 - za časů Ladislava Pohrobka Husitská epopej. V, 1450-1460 - za časů Ladislava Pohrobka Vlastimil Vondruška

Zajímavé a poutavé čtení, já jsem spokojená, někdy sice zabloudím a nejsem si jistá v rodině a ta trocha erotiky navíc mě nepohoršuje, patří k životu.

29.07.2021 5 z 5

Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí Vlastimil Vondruška

Další osudy rodiny Prokopů ve složité době. Díky přiloženému rodokmenu se dobře orientuje pokud si někdo není jistý o koho se jedná. Takže jdu na další díl se stejnou chutí si počíst.

01.07.2021 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Nedočetla jsem, i když jsem se snažila, prostě mě toto téma nezaujalo, navíc často opakované situace. Škoda ostatní knihy od této spisovatelky jsem četla s chutí.

29.05.2021 1 z 5

Záblesk Záblesk Agnete Friis

Prvních 50 stran opravdu náročnějších, nestandardní chování hlavní hrdinky je hůře pochopitelné ale s přihlédnutím k důvodům, které způsobily její nemoc zvládnutelné. Závěr se dal očekávat vzhledem k tomu jak se rodina snažila o komunikaci. Ke konci už se nedá odtrhnout bylo to neočekávané. Tato kniha za mě skvělá.

23.05.2021 5 z 5

Křížovkářský slovník Křížovkářský slovník Vítězslav Koudelka

Já mám daleko starší asi první který byl od pana Koudelky s panem Kaňou vydán, už jsem ho musela nechat před víc jak třiceti roky převázat, je na něm vidět jak často jsem ho používala, opravdu velký pomocník, dnes už ho tolik nepotřebuji, ale pořád slouží. I když dnes víc používám internet.

24.03.2021 5 z 5

Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Netušila jsem že jsou to takové krátké povídky, vlastně blogy a k tématu o kterém autor píše jiná forma vlastně ani nejde. Podařilo se v nich autorovi přiblížit druhým jak se děti s touto "vadou" chovají, velice poutavou formou i když vlastně chování těchto dětí nikdo asi úplně nepochopí. Podtrženo, zajímavé poučné a vysvětlující. Mě se to velice líbilo. Hned jdu číst druhou.

02.03.2021 5 z 5

Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Husitská epopej. III, 1426-1437 - za časů císaře Zikmunda Vlastimil Vondruška

Pokračování ve čtení historie jedné rodiny je někdy náročné. Ocenila jsem také rodokmen, lépe se to dává do souvislosti když si člověk není jistý jestli má na myslí správného čelena rodiny i když pět sourozenců na tu dobu není zase tak moc. O to víc obdivuji autora který je lidsky představuje a zároveň tu opravdu těžkou dobu, kdy lidé byli opravdu skromní jak v jídle tak v nárocích na bydlení. Těším se na další díl.

25.02.2021 5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Kniha o tom jak to v životě někdy prostě chodí.

24.01.2021 5 z 5

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Seriál jsem neviděla a znala jenom z doslechu. Než jsem se začetla tak jsem byla docela zmatená, spousta rodin nezvyklých jmen a zvláštností. Nakonec jsem se zorientovala a dočetla, přece jenom jsem chtěla vědět jak to dopadne a bude pokračovat.

14.01.2021 4 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha byla velice čtivá a dobře popsaný osud nejen dívky ale i života lidí ve fašistickém německu. Velice mně překvapilo že jsem knihu neohodnotila (četla jsem ji v září 2016), a proto jsem to udělala dnes.

19.12.2020 5 z 5

Milostná píseň pro kočku Milostná píseň pro kočku Nikola Tachecí

Kniha se dobře četla, pro mne chování hrdinky v některých situacích naprosto nepochopitelné, možná pro nedostatek osobních zkušeností nebo také žádných (například s alkoholem u manžela). Muselo ji to hodně sebrat, když se v sedmatřiceti letech pokládala za starou. Takový konec jsem naprosto nečekala, hodně vyhrocené.

07.10.2020 4 z 5