Jíťa Jíťa komentáře u knih

Astrální putování pro začátečníky Astrální putování pro začátečníky Edain McCoy

Pokud nebudete tuto knihu brát jako doslovný návod, ale pouze jako pomocníka na cestě, kterou si především musíte vydláždit sami, pak mohu jen doporučit. Rozhodně je to (zatím) to nejlepší, co jsem z této oblasti četla.

Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Stala se mi taková nemilá věc. Po knížce jsem sáhla až po shlédnutí hry, což asi nikoho moc nepřekvapí, protože Bára s punčocháči na hlavě a v nakřivo zapnutém kabátu předbíhala pověst knihy o několik kilometrů. Kniha dobrá, leč asi je pro mě stravitelnější vizuální ztvárnění, které dává více vyniknout demagogii doby, jež jsem (naštěstí) nezažila, kterou však (bohužel) nebude snadné vymlátit z podvědomí národa. A ještě jeden velký tajem na závěr: Horší než-li rusák, je ten *ůrák Husák.

Pasáček z doliny Pasáček z doliny Ladislav Fuks

Názory na knihy (či na umění obecně) jsou zajisté tak rozdílné a rozmanité jako otisky prstů, to nepopírám. Odpady knihám dávám pomálu, mám dokonce pocit, že tohle je zatím jediný. Každopádně, Pasáček z doliny je pro mě brak a brakem zůstane. Je u mě na nejhlubším dně literární žumpy, proč? Ano, je to neskutečná óda na život v socialismu, infantilně naivní a literárně suché dílo. Snad bych i všechno tohle dokázala pominout, ale nepominu fakt, že tvůrcem tohoto salátu je (pro mě absolutně nepředstavitelné) člověk, který je autorem takových titulů jako Spalovač mrtvol, Mí černovlasí bratři, Obraz Martina Blaskowitze nebo Cesta do zaslíbené země atd. atd. Promiň Láďo, vím, že si musel z něčeho žít, ale tohle za to opravdu nestálo.

30.11.-0001

Mazarinův drahokam / The Adventure of the Mazarin Stone Mazarinův drahokam / The Adventure of the Mazarin Stone Arthur Conan Doyle

Mazarinův drahokam není zrovna povedená povídka, ale Dům U tří štítů, ač docela tragický příběh, se mi vždycky líbil. V povídce Tři Garridebové se sice opakuje již jednou použitý motiv provedení zločinu, ale za to obsahuje něco důležitějšího, totiž ukázku, že Holmes nebyl jenom striktně logicky myslící stroj.

Zvony novoroční Zvony novoroční Charles Dickens

Povídka na jedno odpoledne, nenadchne, neurazí.

Krátká paměť pana rady Krátká paměť pana rady Arto Paasilinna

Občas mě z toho malinko mrazilo, ale většinu času jsem se prostě jen bavila autorovým pisatelským uměním, které se mi opravdu zalíbilo. Jednoduše a stručně popisuje (ne)reálné scénky ze života, že se prostě musíte smát, i když to mnohdy moc k smíchu není. Přesto pro mě nebyla tato kniha tak úchvatná, jako jiné. Předně jsem nepobírala chování taxikáře, který se mnohdy stal mnohem zajímavější postavou než pan rada. Ten se mimochodem v druhé půlce knihy podstatně vytrácí. Měla jsem z toho pocit, že autor na něj trochu pozapomněl a natahoval příběh jinými dobrodružstvími. Ne, že by to tedy bylo na škodu, jen mě to k tomu trochu nesedělo. Ačkoli se autor snaží upozornit na to, že staříci to nemají ve společnosti jednoduché, vlastně se mu podařilo vytvořit příběh o skvělém a zážitky nabytém životě několika starců. Snadno totiž najdou spřízněnou duši a všechno jim až na pár maličkostí náramně vychází. Je to trochu jiný pohled, než život lidí v domovech důchodců a na LDN. Ale ta trocha optimismu, že to stáří snad není taková katastrofa, nebyla špatná.

30.11.-0001 3 z 5

Keltské pohádky / The Celtic Fairy Tales Keltské pohádky / The Celtic Fairy Tales neznámý - neuveden

Člověk by nevěřil, kolik příběhů (označení pohádka v mnoha případech není podle mého názoru dostatečné) bude v trochu pozměněné podobě znát. Vcelku předvídatelně je lze srovnat se severskými bájemi a s tvorbou H. CH. Andersena nebo bratří Grimmů. V českém prostředí lze nalézt podobnost s Erbenem, ale snad jen v případě drastičnosti. Každopádně mi jsou tyto příběhy s mravoučným podtextem (rozuměj pohádky) velmi sympatické. Pokud se někdo pozastavuje nad tím, jaké krváky dnes děti sledují, popř. čtou, tak by se měl zajímat o to, co četli dětem naši předci.

Tvůrčí psaní pro každého Tvůrčí psaní pro každého Markéta Dočekalová

Knih o tvůrčím psaní asi v ČR moc nenajdeme, rozhodně ne od českého autora, takže z tohoto hlediska jde o velmi kladnou záležitost. Kniha obsahuje jak ucelenou teorii, která je (nejspíš) důležitá, tipy a rady od zkušené autorky, která se v oboru psaní pohybuje již dlouho, tak názorné ukázky a praktické úkoly, na kterých se může čtenář pocvičit a zároveň zjistit, jak na tom se svým pisatelským uměním je. Kniha je navíc velmi dobře strukturovaná. Na druhou stranu je pravda, že mi jednotlivé kapitoly občas přišly hodně rozvláčné, hlavně teoretické pasáže a celkově by se text vzhledem k myšlenkovému obsahu dal zkrátit na polovinu. Nejde přece o román, ale spíše odbornou publikaci.

30.11.-0001 3 z 5

Dobrodružství brigadýra Gérarda Dobrodružství brigadýra Gérarda Arthur Conan Doyle

Toto není můj šálek kávy, odkládám v půlce (konečně jsem se naučila nedočítat knihy, které mě nebaví), nehodnotím.

Tajemná Francie Tajemná Francie Celia Brayfield

Tak na tohle jsem asi moc mladá.

30.11.-0001 3 z 5

Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Tak Robinson mě jako kniha příliš nenadchl...hodně rozvláčné a ač mám ráda knihy s filosifickým podtextem, tohle dílo mě moc nebavilo. Prozřetelnost mi šla brzy na nervy a zcivilizování Pátka bylo dost nepřesvědčivé. Jedna velká křesťanská agitka, nic pro mě.

Rytíři draka Rytíři draka Chris Bunch

Trochu zbytečné pokračování. Natahování válečných akcí, které jsou psány stále podle stejného schématu...zklamání.

30.11.-0001 2 z 5

Čaroděj ze země Oz Čaroděj ze země Oz Frank Lyman Baum

Příběh, ve kterém nejvíce překvapí závěr.

Pasáček z doliny Pasáček z doliny Ladislav Fuks

Brak!

Severní blata Severní blata Arnaldur Indriðason

Ne moc zajímavý příběh bych přetrpěla, ale nemůžu přejít slohovou podobu knihy. Počítám, že takhle uboze napsanou knihu už jsem hodně dlouho nečetla.

30.11.-0001 2 z 5

Hrůzostrašné příběhy Hrůzostrašné příběhy Arthur Conan Doyle

Jak já mám toho Doylea ráda! Skvěle napsané příběhy, které nenudí a nejsou přehlceny zbytečnými popisy, takže svoji dávku dostává i moje fantazie, bezvadné.

Bouře křídel Bouře křídel Chris Bunch

Čte se to docela dobře, ale jinak průměrná fantasy.

Bláznivé léto Bláznivé léto Tove Jansson

Největší dobrodružství Mumínků

Smrt krále Artuše Smrt krále Artuše Mary Stewart

!SPOILER! Jsem z toho trošku rozpačitá, po přečtení trilogie o Merlinovi jsem asi od tohoto "volného" pokračování očekávala víc. Na Merlinovu nepřítomnost jsem si zvykala hodně dlouho a ten konec mě vysloveně rozčílil. Vykreslit Mordreda jako v podstatě kladnou postavu je sice zajímavé, ale autorka zřejmě nedomyslela závěr a neobratně z něj vybruslila tímto nešťastným způsobem. Artuš, velký král, chytrý diplomat a vojevůdce se proměnil, když to přeženu, v senilního dědka, který se nechal strhnout věštbou, proti které bojoval celý život. To ještě není nic proti tomu, jak mě popudil fakt, že za smrt největšího středověkého panovníka Anglie (a jeho syna) může blbá náhoda.

Svatí blázni Svatí blázni Joanne Harris

Naprosto dokonalé. Fantazie autorky je nekonečná, stejně jako její slovní zásoba a smysl pro lehkou nadsázku. Ačkoli všechny autorčiny příběhy bývají dost tragické a osudy hrdinů nezáviděníhodné, dokáže Joanne Harris i pobavit. A důkazem jsou právě Svatí blázni.