jitka_dankova Online jitka_dankova komentáře u knih

Zlatá klec Zlatá klec Lynette Noni

Kamarádka mne přesvědčila, že má smysl tuto sérii dočíst a že opravdu stojí za to. A ano, chtě nechtě tady plně přiznávám, že tyto knihy mají rozhodně svou cenu a hodnotu. Sebrala jsem odvahu a prošla si mučivým nahlédnutím do nitra hlavní hrdinky, která prostě chce dělat dobré věci a není zlá, ale její rozhodnutí nejsou zrovna šťastná a vším se enormně trápí. Nelituji toho náročného čtení, vždyť jak by mohla být kniha o síle odpouštění, když by v ní nikdo nechyboval? Série si svými překvapivými zápletkami a spoustou zajímavých postav hodných poznávání rozhodně zaslouží plný počet hvězdiček.

20.10.2023 5 z 5

Až se zase usmíříme Až se zase usmíříme Bianca Iosivoni

Pěkná lovestory na ošemetné téma. Autonehoda, amnézie a ztráta milované osoby - to je v knihách často téma, které hrozně lehce sklouzne k šíleným nereálným scénářům a překombinovaným náhodám, které mají vyrazit dech a přitom čtenáře jen odradí. No, takže jsem se oprávněné tématu této knížky bála. Naštěstí zbytečně. Příběh se točil především kolem naprosté teenagerovské rozpolcenosti hlavní hrdinky, která neví, jestli má na svého nevlastního bratra pořád hrát šarádu, že ho nenávidí, nebo se na něj má vrhnout. Vlastně to bylo svým způsobem roztomilé, no prostě knížka pro mladé, ale už dospělé dívky. Nebojte, nejde o žádnou instant love, je do něj zamilovaná už od třinácti let. Nejvíc jsem na knize ocenila, jak jednotlivé kousky dávaly smysl a zapadaly do sebe a vše působilo opravdově. Kdybych ve zkratce příběh odvyprávěla kamarádce, asi si řekne, co je to za nereálnou spleteninu, ale při čtení jsem prostě autorce věřila všechno a oblíbila jsem si ji.

09.07.2023 5 z 5

Kráska a hráč Kráska a hráč Ilsa Madden-Mills

(SPOILER) (pozor spoilery) Maloměstská dospělácká romantika z Texasu s motivem falešného chození. Ač dospělým romancím (s postavami kolem třicítky) tolik neholduji, tohle bylo pěkné. Překvapilo mne, jak jsem se dokázala dobře vžít do atmosféry texaského malého města, kde každý o každém ví a které má prostě své "postavičky". Autorka tu atmosféru vystihla poměrně dokonale. A vztah hlavních hrdinů do toho světa parádně sednul, i to téma předstíraného vztahu bylo mile zpracované. Nedivím se, že má kniha tak vysoké hodnocení, byla prostě příjemně maloměstská a uvěřitelná. Jde o pěknou oddychovku na dovolenou.

07.07.2023 5 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Rozvláčný příběh o špatně pronesených přáních a jejich následcích. Myslela jsem si, že budu číst romantický příběh velké lásky, ale kniha byla především a hlavně o nekončícím boji mezi dvěma zvláštními bytostmi a o tom, která přetrumfne tu druhou. Boj o to, kdo koho přechytračí a boj o to, jak mít svou "stopu" ve světě, mne až tak moc nevzal. Za mne tady vlastně vůbec o lásku nešlo, kniha je spíš filozoficky laděná a příběh nutí k zamyšlení na životem a v tom je jeho hodnota. Opravdovou romantiku tady ale moc nenajdete.

03.05.2023 3 z 5

Deset malých nadechnutí Deset malých nadechnutí K. A. Tucker

Náročný příběh o vyrovnání se s hroznou ztrátou a získáním nové lásky. Neustále jsem se nemohla odhodlat tuto knihu číst, nevěděla jsem, jestli to dokážu. A první část knihy mi nepomáhala, přecejen nikdy nemohu pochopit hlavní hrdinku a tak jsem se těžko vžívala do jejích excesů, do přístupu k mužům, těžko se mi četlo o její minulosti s drogami a pitím. Říkala jsem si, že toto asi prostě není pro mne. Tak silný příběh je na mne moc. Jenže jsem hrozně moc chtěla vědět, jestli se jí opravdu podaří uchránit svou sestru a vytvořit pro ni nový domov před tím, před čím utekly... a to, co přišlo v knize dál pro mne byl šok, překvapení, nečekala jsem to. Dodalo to všemu jinou hloubku, úplně jiný pohled. Nakonec jsem ráda, že jsem knihu dočetla do konce, byť to bylo náročné čtení a romantiky vlastně jen pomálu.

07.05.2022 5 z 5

Kurz přežití pro děti Kurz přežití pro děti Amar Ibrahim

Skvělá kniha, které dětem představí základy přežití v přírodě. Na stránkách je jen málo textu, obsah doprovází skvělé názorné obrázky. Děti zjistí, jak jde udělat nosítka z triček, jak vyznačit SOS nápis, jak si provizorně vyrobit filtr na vodu, jak rozdělat oheň a proč je důležité s sebou nosit KPZ (krabičku poslední záchrany). Je tam i pár receptů, které mi ale připadly dost nevýživné (než se tahat s těstovinami a kakaem a cukrem, tak je praktičtější nabalit si jerky maso). Syn (skoro 11 let) byl z knihy nadšený. Vyhovovaly mu ty názorné obrázky, zapamatoval si dost věcí (překvapily ho hlavně tipy ohledně dřevěného uhlí).

29.01.2025 5 z 5

Wilder Wilder Rebecca Yarros

Young adult romantický příběh plný extrémních sportů a překonávání hranic i své minulosti. Příběh se sice odehrává v našem světě a naší době, ale zápletka i situace mi přišly natolik nereálné, že jsem si připadala opět jako v nějakém fantasy světě. A právě fantasy jde autorce naprosto skvěle. Není divu, že jsem si svým způsobem užila i tuhle krapet přehnanou jízdu plnou nebezpečných a napjatých situací se spoustou emocí i vzájemné přitažlivosti. Autorka čtenářům jen velmi pozvolna odkrývá tajemství a pohnutky hlavních postav a přidala ještě drobné detektivní vyšetřování. Zajímavé letní čtení odehrávající se na lodi a v přístavech letních destinací. Další díly popisující příběhy dalších členů ze skupiny milovníků extrémních sportů už nejspíš vyhledávat nebudu, ale tahle knížka byla rozhodně zajímavé čtení.

28.12.2024 5 z 5

Princezna na večírku Princezna na večírku Meg Cabot

Roztomilé a lehce ztřeštěné čtení o patnáctileté dívce pro patnáctileté dívky. V tomto díle se prostě hlavně řeší večírek a spousta nejistoty ohledně vztahu. Nedorozumění a málo komunikace a k tomu opět babička, která kuje pikle - to rozhodně vydalo na celý další dlouhý díl. Stále v deníkových zápiskách, stále ztřeštěné a puberťácké. Mimo cílovou skupinu kniha osloví nejspíš jen málokoho.

26.12.2024 3.5 z 5

Cytonik Cytonik Brandon Sanderson

Třetí díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. Výplňový "nudnější" díl plný velkého množství filozofování, vysvětlování a hledání sebe sama sice schytává nižší hodnocení, stále je ale zásadním dílem pro pochopení souvislostí a děje v dalších dílech. Opět jsou zde naprosto jiné postavy a hlavní hrdinka navazuje nová důležitá přátelství. Parta v tomto díle mne tolik neoslovila, zachraňoval to "ufňukaný" Myko-Bot (M-Bot) s jeho existenciální krizí. Hlavní problém tohoto dílu ale za mne byla ta vidina ztráty vzpomínek. To je citlivé téma, kterého se v knihách děsně moc bojím a tak jsem celou dobu čtení byla jak na trní, jestli hlavní hrdinka přijde o vzpomínky na své blízké. Myslím, že teprve až při druhém nebo třetím čtení si teprve dokážu tento díl užít, když už vím, jak to naštěstí celé dopadlo. A na ta další čtení rozhodně dojde, protože se celá série zařadila mezi mé oblíbené. Fascinovalo mne, jak promyšlený má autor celý ten svět, a jak vlastně dávalo smysl, že se v tomto díle najednou hlavní hrdina ocitla na putování džunglí a pouští.

16.12.2024 4.5 z 5

Výhled na hvězdy Výhled na hvězdy Brandon Sanderson

Druhý díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. Fascinovalo mne, jak se tento díl krásně proměnil ve špionážní příběh a užila jsem si nově vznikající přátelství a vazby. Svět mimozemšťanů byl komplexní a kreativní, nápady autora mne někdy pobavily. Byl jsem ráda za přítomnost věrného kamaráda Myko-bota (M-bota) i jeho filozofování (a stále trvající posedlost houbami). No a jako krásný spojovací prvek všech dílů tu taky pořád byly stíhačky a létání. Doporučuji.

Vzhůru k obloze Vzhůru k obloze Brandon Sanderson

První díl fascinující young adult sci-fi pentalogie plné nových přátelství a boje o své místo (nejen) v galaxii. A taky jde sérii plnou stíhaček! Kdo by to byl řekl, že si doslova zamiluji tohle "top gun sci-fi s dívčí hrdinkou". Já si s hodnocením dala načas, abych nejprve objevila vše, co tahle série nabízí a neposuzovala v komentáři jen první díl popisující cestu odstrkované outsiderky za svým snem, kterým je létání. Autor bravurně vpletl do série tolik témat! Za hlavní červenou linku táhnoucí se všemi díly osobně považuji především navazování přátelství a naslouchání a pochopení druhých, ať jsou sebevíc odlišní. A tohle mne při čtení dojímalo zas a zas a celá série se mi tak zapsala nesmazatelně do srdce a budu se ke čtení ráda vracet.
Co vás tady tedy čeká? Prostředí vojenské školy a vojenské hierarchie, souboje ve stíhačkách i tajemní mimozemšťané a spousta dronů. Čekají vás půvabně vtipné rozhovory s umělou inteligencí i netypický domácí mazlíček. Čeká vás v dalších dílech špinonážní příběhová linka i podrobné detektivní pátrání po tajemství historie tohoto úžasného světa z budoucnosti. Nebude chybět ani dobrodružné putování džunglí a náročné poznávání sebe sama (ehm, neoblíbený málo akční 3. díl s nižším hodnocením ale prosím, dejte mu šanci a čtěte dál, stojí to fakt za to!). Jo, a romantická linka tu je nakonec taky... na pár řádcích a ani omylem to na ní celé nestojí, ale pro pořádek píšu, že tu něco maličko je. Také bohužel v sérii umírá několik postav, především v prvním díle, a právě jejich smrt a vyrovnání se s ní je pro další děj podstatné. Já to zvládla a četla dál, myslím, že autor umí velmi pěkně psát a předat sdělení o ztrátě pěkně a srozumitelně a ne tak depresivně. No a nechybí taky zvláštní superschopnosti.
Jsem nadšená, že jsem našla knihy, které se v určitých detailech podobají mé oblíbené sérii Aurora a maličko i Akta Illuminae. Rozhovory s vesmírnou lodí mi chvilkami připomněly můj oblíbený starý seriál Knightrider. Prostředí letecké školy se stíhačkami mi připomnělo Top Gun a pár detailů ze složité politky celého vesmírného společenství mi připomnělo krapítek Dunu. Prostě paráda! Doporučuji tohle fascinující scifi pro mladé (young adult) neminout a ponořit se do světa, který Brandon Sanderson vytvořil.

16.12.2024 5 z 5

Deník malého poseroutky Deník malého poseroutky Jeff Kinney (p)

Nudné zápisky ze života nepopulárního kluka na druhém stupni školy. Kniha má být vhodná pro děti od 10 let, nicméně slovo "vhodná" není to stejné jako "zacílená". Desetiletý syn se se sebezapřením prokousal několika kapitolami, aby dal knize šanci, protože jsem mu řekla, že by možná mohla být podobná jako jeho oblíbená série Ztřeštěného domu na stromě. Ach, jak jsem se mýlila! Příběh postrádá zápletku, syna čtení absolutně nebavilo. Text rádoby psaným písmem se mu hůř četl. Nic z textu mu nepřipadlo vtipné, věc se sýrem mu připadala trapná a nechápal, proč to ty děti takhle řešily. Postava hlavního hrdiny mu nebyla v ničem blízká. Marně jsem hledala, kolik je hlavnímu hrdinovi v knížce let, abych posoudila, jestli jsme "jen dali synovi knihu číst moc brzy". Těžko říct, jestli je to prostě jedna z knížek, které mohly oslovit děti kolem roku 2007, ale nemají až tak moc co dát letošní generaci deseti či jedenáctiletých. Tak či tak, syn celou sérii číst odmítá a raději se pustí do čehokoliv jiného (jo, klidně do ilustrované knihy starých českých pověstí), takže pro nás to prostě není.

16.12.2024 1.5 z 5

104 pater 104 pater Andy Griffiths

Další díl ztřeštěné knihy plné jednoduchých ilustrací a tak akorát prokládané nějakým tím textem. V tomto díle se dobrodružství hrdinů točilo kolem problémů s bolavým mléčným zubem a honu na koupi pera, které samo píše vtipy. Syn (10 let) příběh četl s nadšením a přečetl mi i každý krátký "vtip" dole na stránce. Čest překladatelce, neboť překladát vtipy založené na jazyku a slovech je velmi těžké. Syna příběh i vtípky jako obvykle velmi bavily, doporučuji celou sérii dětem, které vyhledávají v knihách zábavu a odlehčená témata.

Zelené katedrály Zelené katedrály Jan Štursa

Velká kniha plná fotografií lesa. Ve čtrnácti letech jsem ji tahala domů z knihovny a pak si jí jen listovala. Fotografie mne tenkrát uklidňovaly, moc se mi líbily. Sama jsem se pak snažila takové hezké fotky lesa vyfotit a udělat si "svoji knížku". Musím přiznat, že když jsem si knihu v dospělosti koupila, už mi listování nepřijde tak kouzelné jako v dospívání a fotky ztratily něco ze svého kouzla. Nepotřebuji ji mít v knihovničce, raději se jdu do lesa projít. Syny kniha vůbec nezaujala.

03.11.2024 3 z 5

Přežít: Zůstaňte mladí a zdraví co nejdéle Přežít: Zůstaňte mladí a zdraví co nejdéle Peter Attia

Opravdu cenná a velice užitečná vzdělávací kniha o životním stylu a stárnutí ve zdraví a vitalitě, která se ale nečte lehce. Ne, že by nebyla čtivá (je velmi pěkně napsaná, ve svém žánru patří rozhodně k těm lepším!), ale nejdřív v lecsčem s autorem nesouhlasíte... pak si stěžujete, že nedává praktické rady. Pak, že je to těžké. Pak vás trochu děsí, že nevíte svou VO2Max kapacitu plic, pak že je drahé to zjistit, stejně jako je složité zjistit o svém zdravotním stavu i ty další údaje. Pak vás trochu zdeptá, že jste měli začít tak před deseti, dvaceti, někdo i třiceti lety. Troufnu si ale říct, že si nakonec z knihy rozhodně něco důležitého odnesete. Za mne to bylo například pochopení, proč jedni moji prarodiče byli velmi vitální (dědeček stále žije a má 98 let) a druzí nikoliv. Kniha mne donutila přemýšlet nad dřinou v našich životech, nad pohybem, nad správným (!) pohybem, nad prevencí. Zaujal mne koncept centariánského desetiboje. Koupila jsem si malé činky a začala reálně dělat farmářskou chůzi, víc řeším rovnováhu a balanční cvičení, přemýšlím i nad tím pitomým ruckingem (taková pitomost, chůze se zátěžovým batohem... a stejně mi to hrozně hlodá v hlavě). Považte, že jsem si dokonce koupila tu stejnou knihu nejen jako ebook do čtečky, ale rovnou i jako audioknihu, abych si ji znovu mohla poslouchat třeba při skládání a vození dřeva. Považuji knihu za jednu z nejužitečnějších o tématu zdraví ve stáří a včasné prevenci a rozhodně se k ní budu často vracet a postupně zavádět tipy, které tam jsou a přemýšlet o všem, co se mi snažil autor sdělit.

24.10.2024 5 z 5

Milionkrát June Milionkrát June Emily Henry

"Ezo" romance o zakázané lásce s paranormálními prvky. Asi nedokážu plně docenit takové zvláštní snové příběhy, které jsou psány spíše intuicí a méně logikou. Postupné sbližování dvou mladých lidí, kteří měli od rodičů zakázáno se vídat, připomínalo tak trochu Romea a Julii. Hlavní děj knihy se však netočil kolem zamilovanosti, ale spíš kolem postupného odkrývání dávného prokletí za pomoci prožívání cizích vzpomínek. Takže jsem celou dobu (kniha je rozsáhlá a zdlouhavá) byla jako na trní a s depresivními pocity a jen čekala, co se tam hrozného stane. Nebylo to příjemné čtení a z konečného rozuzlení a vyřešení prokletí jsem rozpačitá a spoustu věcí jsem vlastně nepochopila. Nebýt toho, že mi kniha posloužila na dořešení čtenářské výzvy 2019 (téma Kniha, která má v názvu kalendářní měsíc), ani bych ji nedočítala. Vracet se k ní určitě nebudu.

19.10.2024 2 z 5

Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Deníček moderního fotra aneb Proč by muži neměli mít děti Dominik Landsman

Humorná kniha o soužití s dítětem na mateřské dovolené. Od jeho otce. Musím přiznat, že přisprostlý, přestřelený a někdy až nepříjemný humor a sarkasmus autora mi nesednul. Některé situace byly smutně vtipné spíš až k pláči. Nevím proč, ale styl psaní mi velmi připomenul povídky Šimka a Grossmanna, které jsem četla před pár dny kvůli čtenářské výzvě. Každopádně, na splnění staré čtenářské výzvy z roku 2016 (téma Kniha od veřejně známé osobnosti (ne spisovatele) kniha stačila. Obohatila mne tím, že vím, že mi humor tohoto autora rozhodně nesedí - no, taky dobré vědět.

16.10.2024 2 z 5

Koruna Koruna Kiera Cass

Druhý díl půvabné princeznovské duologie pro mladé dívky, která navazuje na příběh nastíněný v Selekci. Opravdu nečekaně mi tento příběh přirostl k srdci, dojal mne a vím s jistotou, že se k příběhu Eadlyn budu časem vracet, narozdíl od příběhu její matky, který je v prvních třech dílech Selekce.
Celá kniha obsahuje jen nenápadnou romantickou linku, decentní, tak akorát kouzelnou a pohádkovou pro dospívající dívky, kterým je určena. Většina dospělých žen si z knihy nebude mít co odnést, je to opravdu zaměřené na cílovou skupinu mladých dívek. Přesto a nebo právě proto se mi ten příběh lásky nastíněný v téhle knížce vlastně hrozně moc líbil a celé mne to dojímalo. Jde o milou dívčí pohádku se šťastným koncem.

15.10.2024 5 z 5

Elita Elita Kiera Cass

Nenáročná princeznovská trilogie pro mladé dívky. Smyšlené nepropracované prostředí z divného budoucího světa kombinuje politikaření v rámci monarchie s moderní reality show a celou sérií se jako červená nit táhne naprostá nerozhodnost jak hlavní hrdinky, tak hlavního hrdiny v tom, do koho se vlastně mají zamilovat. Jde o zajímavou intrikářskou splátaninu nesourodých prvků, která zralejší čtenářky nemá čím uchvátit. Ale mladé dívky, těm se to podle mne líbit bude a chápu popularitu této série. Autorka píše opravdu čtivě, sama jsem nechápala, že i ve svém věku jsem si prostě musela celou sérii dočíst až do konce. A to je i důvod, proč ji hodnotím vysokým hodnocením - pro cílovou skupinu mladých dívek jde o čtení, které si čtyři hvězdičky zaslouží.

15.10.2024 4 z 5

Zelené pokoje Zelené pokoje Ferdinand Leffler

Vynikající inspirační knížka pro přemýšlení o designu vaší zahrady. Na spoustě fotografií člověk najde koncepty a nápady, které se mu líbí. Velmi oceňuji nápad s připodobněním částí zahrady k pokojům v domě. I nám toto nastavení mysli pomohlo v tom, abychom si zahradu trochu předělali a lépe uspořádali. Tahle knížka je u nás putovní, vždycky ji půjčuji někomu, kdo teprve zahradu zakládá, aby se mohl inspirovat. Na knihy autora navazují i hodně zajímavé placené e-kurzy pro ty, kteří potřebují s tvorbou a návrhem zahrady trochu víc pomoct.

13.10.2024 5 z 5