Jitty82 komentáře u knih
Dokonale popsaná historie, místa i události té doby byly fascinující. Knížka mě natolik vtáhla do děje, že jsem s nedočkavostí „hltala“ stránku po stránce.
Odvaha a zbabělost, něha a krutost, láska a nenávist vás budou provázet po celou dobu čtení.
Mercurio a Giuditta se stali mými přáteli již po otočení několika stránek. Spolu s nimi jsem se naučila, že vždy má smysl se prát s osudem, byť by byl sebetěžší… vždyť naděje v lepší zítřky neumírá…
Láska, krása, pomíjivost života a citu ve 154 variacích. Shakespearovy Sonety jsou geniální. Osobně mám moc ráda překlady Jana Vladislava.
Můj hřích je láska a tvoje ctnost nenávist, nenávist pro můj hřích, cit, který k tobě mám; když ale porovnáš svůj stav s mým, jsem si jist, že potom nebude důvodu k výčitkám.
A jestli přece, tož ze tvých rtů jistě ne, vždyť potřísnily ten svůj šarlatový skvost, vždyť lhaly lásky slib tolikrát jako mé a v lůžkách jiných žen loupily dost a dost. Kéž tě smím milovat, jako ty miluješ jiné, k nimž vzhlížíš tak
jako zas k tobě já;
do srdce vsaď si květ soucitu, abys též
ty došla soucitu za to, žes soucitná.
Jinak, až budeš chtít, co mně odpíráš dosud, může tě jednou, věř, postihnout stejný osud!
Pan Čapek poutavě a věrně vylíčil severskou přírodu i život severských lidí. Středobodem zájmu je příroda a místa civilizací nepoznamenaná. Příroda zelená jako nikde, bohatá vodami, překypující loukou a stromovím, jiskřící rosou a zrcadlením nebes, pastorální a hojná, mírná a požehnaná je příroda severu.
Poslední díl Hřbitovní královny opět nezklamal, četl se jedním dechem. Amanda Stevensová opravdu odvedla úžasnou práci.
Příběh tak teskný jako vřelý a vášnivý. Miluji ten příběh. Patří ke klenotům světové literatury.
Jaká je naše osobnost? Jak se rozhodujeme? Jsou vztahy v dětství formovány? Otázky, jako jsou tyto se nás týkají a tvoří výchozí bod pro psychologický výzkum. Kniha psychologie vzrušujícím, moderním a snadno srozumitelným způsobem vysvětluje více než 100 důležitých psychologických teorií a konceptů, které pomáhají pochopit naše zkušenosti a chování ve světě a chování našich ostatních lidí. Portréty důležitých psychologů a biografií poskytují komplexní informace o životě a jejich hlavních dílech. Každá teorie je navíc umístěna do historického kontextu prostřednictvím jasných křížových odkazů a přiřazena speciálnímu přístupu. To vytváří vzrušující úvod do psychologie a jejích různých specializovaných oblastí. Osobně se mi obzvlášť líbí kapitola o psychoterapii. Tuto knihu doporučuji bez váhání každému, kdo se zajímá o toto téma.
Tuto knihu je téměř nemožné přečíst jedním dechem. Vyžaduje od vás, abyste ji občas odložili a přemýšleli o významu jejích slov. Je to kniha, ke které se budete stále vracet a pokaždé objevíte hlubší význam. Mnoho z nás ji bude studovat celý život.
„(…) naše problémy způsobuje naše vlastní mysl, nikoliv druzí lidé, nikoliv „okolní svět”. Naše mysl, která se téměř bez ustání zabývá minulostí a která má strach z budoucnosti. Naší největší chybou je, že se ztotožňujeme se svou myslí, neboť věříme, že nejsme ničím víc – zatímco ve skutečnosti jsme mnohem větší bytostí.”
Pěkný příběh o lásce a tragédii, ve které se prolíná minulost se současností. Též jsem si zamilovala kouzelný dům Birchwood. Dům se dvěma věžičkami, ukrytý za kovanou bránou.
Další díl příběhu Kim Stone, opět dva případy, které měly společné prvky, opět zajímavá zápletka a nečekané rozuzlení... ale musím říct, že je to asi doposud nejslabší díl ze série, přesto nebyl špatný.
16. 7. 1942 Vélodrome d'Hiver
Den, kdy se v Paříži, ale i v celé Francii odehrála hrůzná tragédie. Stín padl na nevinné lidi. Zátah francouzské policie na židovské obyvatele.
Srdcervoucí příběh inspirovaný právě tímto datem mě natolik ohromil, že jsem nebyla schopná knihu odložit, dokud jsem nepřečetla poslední list.
Další reálný a silný příběh z pera vynikající autorky, který ve mně zanechal hluboký dojem.
Nevím, zda jsem schopna vzdát dostatečný hold a vysvětlit, jak moc pro mě přečtení této knihy znamenalo.
Jodi Picoultová je mistryně ve zpracování různých vážných témat, že máte pocit, jako byste je osobně prožívali.
Stejně jako Niagárská kaskáda může být viděna jako výsledek mnoha mnoha kapek vody hromadících se v bouřlivou, mocnou sílu, tak se také hromadí mnoho malých rasových záblesků, které vytvářejí ohlušující a drtivou realitu.
Ruta Sepetysová je sázkou na jistotu. Má neotřelé nápady a ojedinělý vypravěčský talent, kterým si hned získá čtenáře na svou stranu a přiměje je nepustit knihu z ruky až do poslední strany. Potrhaná křídla v sobě skrývají velmi silný příběh, který si díky neustálému napětí, porci dobrodružství a špetky romantiky vyslouží úctu a obdiv čtenáře.
Skvěle napsaný thriller, který nenechá čtenáře vydechnout. Přečteno za jeden den.
Velmi smutné čtení. Dokud si člověk nesáhne na samé dno, nemá si nač stěžovat. Ztratit celou rodinu a mít sílu začít znovu a dokázat se přenést přes prožité hrůzy, to chce opravdu velkou životní sílu. Děkuji paní Fantlové, že našla odvahu se s námi o svůj příběh podělit.
Dokonalý cizinec se Renée Knight opravdu povedl. Kniha je čtivá, autorka se vyjadřuje pouze v náznacích a tím činí dílo napínavým. Nenudí čtenáře stránkovými referáty o pocitech hlavních hrdinů, naopak vše dokáže shrnout v několika větách. Tím dodává příběhu na svižnosti, ale zároveň od čtenáře vyžaduje neustálé soustředění, jinak by se mohl v celém díle lehce ztratit. A když už se vám bude zdát, že jste celý příběh odhalili, spisovatelka vás opět překvapí.
Krásná kniha pojednává o čase a místě, lásce a přátelství, vzdálenosti a připoutanosti. Slova jsou jednoduchá, přesto hluboká.
Základní moudrost a podstata indické duchovnosti. Gíta nám dává pokyny jak žít každý den v božství a ve službě Bohu a jeho stvoření. Učí skutečné znalosti, víru, oddanost, odevzdanost, odpoutanost a upuštění od očekávání a vlastnictví svého jednání. Dnešní svět je plný neustálé touhy po materiálním bohatství, smyslových požitcích, individualismu a egoismu. To nepochybně vede k utrpení a neštěstí, protože nekonečná jáma tužeb pohltí lidstvo, protože si není vědomo lásky obsažené v každé živé bytosti, která nás sjednocuje. Život je neustálý boj mezi silami spravedlnosti a nespravedlnosti. V Gítě je to dokonale ukázáno trápením Ardžuny, nejdražšího oddaného žáka Šrí Krišny. My všichni jsme Ardžuna ztraceni v životě, hledající cestu k věčnému štěstí a naplnění našeho skutečného smyslu života.
16/1-4 ,, Neohroženost, čistota srdce, vytrvalost ve cvičení a vědění, velkodušnost a dokonalá vláda nad smysly, trpělivost, mírumilovnost, soucit, laskavost, pokora, neznalost škodolibosti a závisti – to jsou vlastnosti předurčené pro stav božský.
Ale kdo je domýšlivý, sobecký, zpupný, hašteřivý a nevědomý, je zrozen pro stav zkázy.”
Výborně a vzhledem k tématu až neuvěřitelně čtivě napsané, depresivní, bolestivé a rozhodně stojí za přečtení.
Nešťastný a tragický příběh chudé dívky, která byla bezradná.