Joannebro Joannebro komentáře u knih

Zápisky ze Severní Koreje Zápisky ze Severní Koreje Michael Palin

Od knihy určitě neočekávejte, že se dozvíte spoustu informací o tom jak to funguje v KLDR, nastavení politiky a jiné. Pokud toto hledáte, poohlédla bych se po jiných autorech. Jsou to zápisky, logicky z toho plyne že dost subjektivní, sem tam doplněny o nějakou vtipnou notičku, ale vlastně je to jako byste si psali deník sami pro sebe, možná pro Vaše vnoučata. Četlo se to ale dobře, to musím uznat.

17.09.2024 3 z 5

Tým v nemilosti Tým v nemilosti Sophie Hénaff

Musím říct, že mě kniha mile překvapila, není to téma, které bych vyhledávala ale velmi se mi příběh i zápletka líbila. Bylo to takové oddychové čtení, bylo tam dost humoru i překvapení.

Hypofýza v exilu Hypofýza v exilu Sofija Kordić

Na toto téma, zatím není tolik knih jako třeba na téma holokaustu. Myslím, že je to škoda, není to tak dávno a svědectví lidí, kteří si něco takového prožili jsou cenná a nemělo by se na to zapomínat. Životní příběh, který v této knize je, je silný a člověka chytí za srdce. Zároveň je i blízký tím, že je zde popsán život v Praze v 90. letech a zároveň pro mě blízký jakožto pro ženu. Dopisy, které jsou od jejích kamarádek z různých koutů zmítaných válkou, podtrhují autentičnost životního příběhu autorky.

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Náročné téma, zajímavé zvraty. Paní Mornštajnová tohle umí, ví na který hřebíček uhodit, tak aby to čtenáře pohltilo. Je to těžké téma a není to žádná oddechová kniha. Ale stejně Vás to donutí číst dál, i když vlastně nechcete, protože je to na Vás moc.

Já a moji muži Já a moji muži Eva Dolejšová

Bylo to svižné, vtipné i smutné a bylo to ze života. Příjemná kniha, rychle přečtená.

Stále spolu Stále spolu Sophie Hénaff

Jak mě první díl bavil a zápletka byla relativně nečekaná, druhý díl mi přišel hodně zmatečný. Chyby v textu, kazili celkový dojem a množství postav vytvořilo jeden velký zmatek. Je to škoda. Situaci zachraňovali některé vtipné části. Dočetla jsem spíš ze zvědavosti ale tento díl se za mě moc nepovedl ....

17.09.2024 2 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Já bych to nazvala jako "klasická Hartlovina". Příběh tří žen, reálné problémy, které se snaží unést jakž takž s grácií a humorem. Kniha se mi moc líbila, bavila mě a vtáhla do děje. Líbila se mi forma, kterou je psaná a že každé postavě byla věnovaná část ale zároveň vše bylo propojené. Zároveň se tam hezky vkradly zmínky o hrdinech z knihy "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" což mě osobně potěšilo, protože i tuto knihu mám velmi ráda. Možná se také dočkáme filmového zpracování, tak se necháme překvapit.

17.09.2024 5 z 5

Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr Místo, odkud není návratu: Zpověď Ujgurky, která přežila čínský lágr Andrea Claudia Hoffmann

Člověku se nechce věřit, že je někdo schopný dělat takové věci a ještě víc se nechce věřit, že je někdo tak silný, že s tím bojuje. Nechci spoilerovat, ale můžu říct, že to ve mě zanechalo spoustu negativních pocitů. Jsem vděčná, že jsem si knihu mohla přečíst a skrz stánky se zatajeným dechem prožívat příběh jedné velmi silné ženy. NEUVĚŘITELNÝ.

17.09.2024 5 z 5

Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Kniha mě velmi bavila a hlavní postava byla výborně napsaná. U knihy jsem se pobavila ale zároveň jsem hltala s napětím každou stránku. Je to kniha k zamyšlení ale zároveň velmi akční. Mile mě překvapila, vzhledem k tomu, že se tomuto a podobným tématům spíše vyhýbám.

14.05.2024 5 z 5

Dcera války Dcera války Sara Nović

Jedna z prvních knih na toto téma a nezklamala. Jsem nadšená a kniha se velmi líbila.

13.05.2024 5 z 5

Jako kus masa! Jako kus masa! Josef Strauss

Dlouho jsem nebyla z nějaké knihy tak znechucená, respektive z příběhu. Trvalo mi dost dlouho než jsem knihu dočetla. Příšerný, chtěla jsem knihu dočíst především proto, abych se dozvěděla jestli to teda dobře dopadne. Ačkoli dobře dopadne je trochu otázka. Surové, odporné. Autora oceňuji především za to, že dokáže o daném tématu vůbec psát.

13.05.2024 3 z 5

Memento Memento Radek John

Naprosto mě kniha pohltila. Drsné, surové a k zamyšlení. Knihu bych doporučila všem.

17.10.2021 5 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Četla jsem spoustu knih o koncentračních táborech a holoucastu. Ale musím říct, že tato kniha byla opravdu skvělá a silná. Surová ale plná emocí. Chtělo se mi brečet, chtělo se mi I smát. Přiznám se, že především v části, kde popisuje experimenty Dr. Mengeleho se mi dělalo nevolno a přemýšlela jsem, že knihu snad ani nedočtu. Ale byla by to škoda, především proto, že Violin příběh by neměl být zapomenut. S každou knihou, s každou větou žasnu jak silní lidé byli a nenechali se zlomit. Neuvěřitelné. Děkuju.

31.03.2020 5 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Kniha, kterou by jsi měl přečíst každý. Kniha, která Vás natolik vtáhne, že si připadáte jako by jste v těch zákopech byli, tají se Vám dech a je Vám střídavě do pláče a do smíchu. Nemohla jsem se odrthnout. Jedna z knih, ke které se budu vracet. Smekám svůj neviditelný kloubouk, pane Remarque.

25.02.2020 5 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Další vtipná kniha od Hartla. Nemá cenu zmiňovat, že jsou některé situace prostě přetažené za vlasy, na to už jsem si zvykla a ani mi to nijak nevadí. Podstatné je, že mě kniha bavila. Začala jsem ze strany Veroniky a její příběh se mi libil ale přiznám se, že příběh jejího bratra už se mi číst ani moc nehchtěl. Možná kdyby byla kniha rozhozená na části, které se prolínají bylo by to lepší. Když dočtete jednu půlku už tak nějak víte jak bude plynout I druhá čast a moment překvapení už tam chybí.

04.02.2020 3 z 5

Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Mě se kniha líbila, zajímalo mě co se stalo s Cilkou. Člověk žasne co se dříve dělo. Občas jsem si říkala, jak moc je to přitažené za vlasy, ale potom co jsem přečetla tolik knih o holocaustu, jsem si říkala, že je to možné. Knih o tom co se dělo po válce v gulazích a na Sibiři jsem moc nečetla, ale myslím si, že kniha vcelku odpovídá skutečnosti. Táter se mi libil o trochu víc ale Cilčina kniha taky stojí za přečtení.

03.12.2019 4 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Třetí kniha od Hartla, kterou jsem četla a nezklamala. Občas mi přijde, že se opakuje, ale mě to prostě baví. Hltala jsem každé slovo. Bylo mi do smíchu I do pláče. Co si budem - Patrik to prostě umí. Není to nic náročného ale to ani nebyl záměr. Kniha pobaví a zabaví. To je hlavní. Takže díky moc :)

21.11.2019 4 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Příběh mě zaujal, především proto, že se nejednalo o "Typický příběh" z Osvětimi. Hlavní hrdinka, Němka, arijského původu se dobrovolně rozhodne odejít do Osvětimi aby byla se svojí rodinou.Cikánskou rodinou. Neuvěřiteně silný příběh. Bezmoc, nepochopení ale zároveň vnitřní síla Helen, která se nebála postavit se svému osudu a bojovala o svůj život, životy svých dětí ale i o životy svých přátel a všech v táboře. Stránku po stránce jsem tajila dech. Přiznám se, že konec jsem probrečela. Silný příběh. Během dvou dnů přečteno. Doporučuji.

01.11.2019 5 z 5

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Další kniha od Aleny Mornštajnové a opět nezklamala. Skvělý neotřelý příběh, charakteristika postav mi opravdu seděla. Co dodat, opravdová radost číst tuhle knihu. Rozhodně můžu doporučit všem kdo od této autorky něco četli nebo těm, kteří se na to teprve chystají Už se těším na další knihy :)

26.08.2019 5 z 5

Dlouhá cesta dolů Dlouhá cesta dolů Nick Hornby

Nečekala jsem od toho moc. Ale možná právě ptoto se mi kniha líbila. Námět knihy mi přijde super, celkem nevšední. Postavy v knize jsou na první pohled tak rozdílné, že si říkáte, že jim to prostě nikdy nemůže fungovat. Ale funguje to. Myslím si, že I filmová verze je dobře zpracovaná a stojí za zhlédnutí.

15.08.2019 3 z 5