Jordanka9 komentáře u knih
Moje první kniha od autora.
Napínavé čtení, i po 20 letech je téma bioterorismu aktuální.
Hlavní hrdinka soudní patoložka Joanna je sympatická žena , ohromuje čtenáře svými znalostmi a analytickými schopnostmi.
Autorův styl mě zaujal, prolínání několika dějových rovin nijak nerušilo postupnou gradaci příběhu. Ráda si přečtu další autorova díla.
Velice poutavě napsaná kniha našeho předního rostlinného anatoma profesora Jaroslava Pazourka.
Autor se snaží populární formou poskytnout zájemcům informace o životě rostlin od klíčení po připravu na zimní spánek. V úvodu se čtenář poučí ( zopakuje si vědomosti) o stavbě rostlin, rostlinné buňce, pletivech ,základních orgánech , fyziologických procesech.
Dalších 8 kapitol se zabývá jednotlivými fázemi zivota rostliny, to vše doprovázeno spoustou schémat a mikroforografií. K těm se já opakovaně vracím.
Na rozdíl od čistě odborných publikací je tato doprovázena příjemným čtením, ze kterého cítíme autorovu lásku k přírodě , jeho životní moudrost a zkušenosti. Škoda, že autor již není mezi námi.
Rozhodně doporučuji všem, kteří se rostlinami obklopují nebo je pěstují ať již jen pro radost či pro užitek. Neuškodila by ani těm, kteří se doposud nenaučii rostliny vážit , respektovat je a chránit.
Recenzentem je prof. RNDr.Lubomir Nátr, DrSc. , autor knihy Země jako skleník ( (viz komentář)
Antologie 9 povidek z edice Česká povídka různých autorů z onoho nechvalného období.
Nejvíce se mi libila humorná povídka Petra Šabacha Život za persiko, některé, třeba Žranice, jsem znala z jinych výběrů.
Moje čtvrtá kniha ze série s Erikou. Čtu na přeskáčku, podle toho, jak knihy seženu v knihovně, což rozhodně není ke škodě.
Čtivé, srozumitelné a napínavé čtení do poslední kapitoly.
Dej opět ve 2 rovinách, to autor umí.
Na rozdíl od řady čtenářů je mně Erika sympatická od prvního setkání s ní. Líbí se mi její zarputilost s jakou jde za svým cílem. A to, že neuznává hierarchii nadřízených na pracovišti i mimo něj. V nitru je to ale velice citlivý člověk.
Snad nám ji přiblíží dialog s Issacem v Epilogu:
" Eriko, nemůžeš spasit celý svět "
" Ale můžu se o to aspoň pokusit"
....
Kniha profesora Lubomíra Nátra, předního rostlinného fyziologa
(zaměření na fotosyntézu) , který se rovněž věnuje globálním změnám klimatu a trvale udržitelnému rozvoji, se snaží najít odpověď na stále aktuální otázky, na které bychom měli všichni ve vlastním zájmu hledat odpovědi.
Žijeme ve skleníku?
Kdo nebo co stojí za globálním oteplováním ?
Co je příčinou zvýšeného výskytu extrémních klimatických jevů?
Je na vině skutečně CO2 a můžeme jeho koncentraci v atmosféře nějak snížit?
Autor, na rozdíl od senzace chtivých článků a reportáží hledá odpovědi ve vědeckých výzkumech a tím dává možnost čtenáři posoudit věrohodnost mediálních zpráv.
Kniha ma poměrně dobrou výpověď, na škodu je nevýrazný tabulkový a grafový aparát.
A tedy 2 ** dolů
Časem prověřený kapesní atlas hub, dodnes i v době netu hojně využívaný. Zárukou kvality je bezesporu tandém - mykolog a botanik Albert Pilát a ilustrátor Otto Ušáķ. Poklad v mé knihovničce - nedám z ruky.
Houby dle vyobrazení a popisu pozná i naprostý laik. U fotografických atlasů tomu tak nemusí být..
Podnětná a praktická příručka o pěstování bylin a dřevin a o jejich
využití v domácnosti.
Krásně ilustrovaná kniha Lesley Bremnessové v překladu Václava Větvičky a kol. podává spoustu zajímavých informací o více než 100 bylinách.Vyobrazení rostlin a jejich částí je inspirováno více než 300 let starými herbáři Johna Gerarda a Nicholase Culpepera.
Byliny jsou uvedeny alfabeticky podle latinských botanických názvů , jsou uvedena i případná synonyma, české pojmenování a latinský název čeledi. U každé jsou uvedeny pěstitelsķé rady.
Kapitola Využití bylin poučí čtenáře o bylinách pro ozdobu( aranžování, voničky , věnce a závěsy, girlandy, koše s bylinami, výzdoba stolu), o využití v kuchyni ( recepty polévek, úprava ryb, masa, bezmasé pokrmy, zeleninové přílohy, saláty, konzervování , bylinné nápoje).
A spousta dalších zajímavostí, např. o rostlinách k barvení, vše doprovázeno vice než 300 barevnými fotografiemi.
Úžasná kniha Adama Harta- Davise - vědce (chemika) a autora populárně-naučných knih, fotografa a televizního moderátora se zajmem o historii .Popularitu si získal zejména uváděním seriálů televize BBC.
Knihu jsem si pořídila asi před rokem a hned jsem si ji celou prošla- samozřejmě jsem nejprve vyhledala informace o Albertu Einsteinovi a jeho teorii relativity..
V této knize najdete odpovědi na otázky:
Proč má rok 365 dní a hodina 60 minut.Co je to vlastně rok nebo hodina ?
Je možné cestovat časem?
K čemu je dobré měřit triliontinu sekundy?
V čem vlastně spočívá teorie relativity?
Kniha je velice výpravná
( nakladatelství REBO je vždy zárukou nejen libivosti, sle i kvality) se spoustou barevných fotografií a srozumitelných doprovodných textů. Vše uspořádáno do přehledných kapitol.
Namátkou vybírám jako upotávku:
Stáří Země
Metody datování
Kdy začal život
Biologické hodiny
Biorytmy zvířat, rostlin
Stanovení času- slunovrat a jeho oslavy, dělení roku, lunovraty
Juliánský , gregoriánský a další druhy kalendářů
Měření času - podle slunce, hvězd, vodní , presýpací a další typy hodin - samozřejmě zde nechybi informace o Pražském orloji i dalších např.v Benátkách. Přes první přenosné mechanické hodinky po atomové ( definice sekundy po roce 1955 )
Velmi zajímavá kapitola ČAS A VĚDA vás poučí o tom , co jste nepochytili a nepochopili při hodinách fyziky, i když se vaši učitelé dost snažili...
Úsměvné příhody čerstvě padesátileté učitelky vesnické základní školy z cest. Ať je to na kurzu angličtiny v přímořském Eastbournu, na výletě s žáky v Londýně, víkendu s kamarádkami v Drážďanech, či týdenním rodinném pobytu ve vysněném New Yorku , nikdy není nouze o zajímavé zážitky a spoustu průšvihů. Kniha je volným pokračováním autorčiny prvotiny Diagnóza učitelka. Tu jsem zatím nečetla, ale určitě si ji nenechám ujít. Příjemné a nenáročné čtení pro chvíle oddechu.
Italští autoři knihy Stefano Mancuso, vedouci Mezinárodní laboratoře rostlinné neurologie na Universitě ve Florencii a Alessandra Viola - novinářka, popularizátorka vědy , si v knize Vnímavá zeleň kladou otázky:
Jsou rostliny inteligentní bytosti?
Dokážou mezi sebou komunikovat a řešit problémy?
Nebo představují netečnou a nehybnou součást našeho světa, bez jakekoliv citlivosti ?
A právě v této publikaci čtenář najde nečekané odpovědi na tyto otázky. Víte, že disponují rostliny smysly jako je zrak, sluch,čich, chuť, hmat a dalších 15 smyslů? Nebo , že přestože nemají mozek, vykazují projevy inteligence? Že také spí? A komunikují uvnitř sveho těla i mezi sebou?
Velmi zajímavá kapitola Mimozemšťané jsou mezi námi ( rostlinná inteligence jako model pro pochopení inteligence mimozemské) nás přivádí k problematice zkoumání inteligence obecně. Zdá se, že člověk jen těžko dokáže pochopit živé organismy, které uvažují jiným způsobem než on sám. Cituji ze závěru kapitoly " Avšak právě proto, že jsou rostliny od nás tak odlišné, ale současně nám tak blízké jak fyzicky, tak geneticky, by rostlinné organismy mohly představovat důležitý model pro studium inteligence a pomoci nám přehodnotit způsoby a nástroje zkoumání mimozemské inteligence ve vesmiru"
Takže žádní zelení mužíčci s anténkami- musíme si ten svůj předpojatý mozek přeprogramovat a k tomu nám naše zelené kakamarádky mohou pomoci - to říkám já.
Dovětek pro nevěřící Tomáše:
Kniha není snůškou blábolů autorů, každou kapitolu následuje spousta odkazů na odborné zdroje.
Ilustrace autor Stefano Mancuso
Přeložil Jiří Špaček
50 let Šumavy v uceleném monografickém obrazovém zpracování představitelů krajinářské fotografie manželů Josefa a Marie Erhartovych.
Celkem 202 černobílých i barevných přesně datovaných fotografií s průvodními texty v českém i německém jazyce nás provede krásami tohoto pohoří ( rozděleném státní hranicí) tvořeného rakouským Mūhlviertelem, Bavorským lesem a Královským hvozdem.
Krásné fotografie šumavské přírody ve všech ročních obdobích , jezer, luk, skalních útvarů, potoků a říček, zřícenin hradů, zajímavé záběry z měst a obcí v podhůří, ukázky lidové architektury. I pár méně povznášejících záběrů např. na uschlé stromy z let 1995-98.
Tento poklad jsem nedávno nalezla v knihobudce v cela neporušeném stavu. Doporučuji pro pastvu oka i ducha...
Tato populárně naučná příručka je určena čtenářům s opravdovým zájmem zlepšovat preventivně své zdraví. Má poměrně široký záběr a rozhodně se neuchyuje k unáhleným závěrům a definitivním řešením. Jsou zde uvedeny zásady a pravidla "stálice " na nebi zdravi - něco jako axiomy v matematice.
Důraz je zde kladen prevenci civilizačních onemocnění- správné životosprávě, působení na zlepšení životního prostředí .
Filosofií publikace je umožnit čtenáři poznat některé neznámé souvislosti a přičinit se silou vlastní vůle ovlivnit mechanismy vedoucí ke zlepšení zdravi.
V knize je 34 kapitol , každá poskytuje informace z jiného soudku.
Výběr z mého pohledu nejzajímavějších, na kterých se nepodepsal 20 letý zub času:
32. Trocha teorie z biochemie nikoho nezabije
33. Pár nezáživných tabulek, které jsou občas třeba ( např. obsahy vitamínů , minerálních latek, vlákniny , cholesterolu na100 g potravin. Tabulka 29. uvádí přehled E- kódů
34. Racionální minikuchařka pro neortodoxní
Doporučuji pro rozšíření obzorů v problematice zdravé (i nezdravé) výživy.
Moje třetí kniha od Roberta Bryndzy , zatím poslední (?) v sérii o Erice Fosterové. Napínavé čtení , nečekané rozuzlení. Nahlédneme trochu více do soukromí hlavních protagonistů vyšetřovatelského týmu. Erika bilancuje svůj dosavadní život, poté co na pár týdnů opustí rozdělané vyšetřování, aby se postarala o nemocného tchána. Případ převezme Kate Mossová.
Ta se ocitne ve spárech
muže s maskou a jen taktak vyvázne. Po návratu Erika vše dotáhne ke zdárnému konci.
Chtělo by to další pokračování...
Můj druhý Bryndza, i když první v sérii s Erikou a jejím týmem. Takže řadu policistů jsem již znala a věděla jsem jak se jejich charaktery budou vyvijet.
Napínavé a rychlé čtení od první řádky do konce a ten byl vskutku překvapující a nečekaný. Bavil mě popis temných zákoutí i moderních částí Londýna ,nevím, nakolik vyfabulovaný. Prostě Robert umí zaujmout, postavy jsou jako živé, třeba Markův tatínek. Erika zázračné 2x vyvázne ze spárů vraha, snad v dalších dílech bude mít trochu klidu. Což je už psáno a dáno, ale já to zatím
nevím. Důvod k přečtení celé řady, 3. knihu mám rozečtenou.
Doporučuji nejen fandům detektívek ...
Tahle kniha si rozhodně zaslouží pochvalný komentář už jenom proto , že je dílem PhDr. Stanislava Burachoviče, historika a publicisty, rodáka z Karlových Varů.
Komentář k tomuto plodnému autorovi a lokál patriota mám v plánu napsat. Rozhodně si zaslouží pozornost čtenářů nejen v našem krásném regionu.
Teď ke knize vydané r. 2015 nakladatelstvím REGIA s.r.o. v sérii Tajemné stezky.
Nedá mi to a začnu prologem autora.
Motto:
Co kdysi bývalo, se nikdy nevrátí, ať špatné nebo dobré- je to pryč.
Nám zůstaly už jen staré písně a hluboko v srdci vzpomínka.
Anton Günther.Pod tím fotografie ve své době velmi oblíbené písňové pohlednice autora.
Věnováno s úctou a poděkováním všem těm, kteří to, o čem píši, osobně znali a prožili. Až na několik výjimek jsou všichni už dávno mrtví. Přesto slyším jejích vyprávění docela zřetelně. Stanislav Burachovič.
Následuje úvodní kapitola Vyznání ( doporučuji nepřeskakovat, naladí vás to k dalšímu čtení...)
A pak už následující kapitoly: Příběh západního Krušnohoří a dalších 27 zajímavého a poučného čtení o různých obcích této oblasti ( Rolava, Kraslice, Boží Dar, Abertamy, Jachymov, Potůčky,(
Pernink, Nejdek, Hroznětín, Ostrov, Horní Blatná, Přebuz, se spoustou černobílých dobových fotografií a zajímavých informací o historii, slavných rodácích, místních tradicích dané obce.
Dočteme se o kamenných rozhlednách západního Krušnohoří, počátcích zimních sportů, lidových zvycích a pověrách od Nového roku do silvestra, o zaniklých domácích výrobách.Nenechte si ujít krátký exkurz do sousedního Saska. No prostě počteňíčko, každý si vybere...
V epilogu opět text písně s hudbou A.Günthera v překladu S.Burachoviče.
Trochu si odpočiň- Feierabend-Lied:
Když slunce za les zapadá a lehá s mraky spát, pak každý dílo pokládá a míří k těm, co má rád.
Refrén: Trochu si odpočiň (2x), dnes měl jsi práce moc, teď každý míří k domovu a tiše vchází noc.
A další 3 sloky a vždy refrén.
Ale to už si přečtěte v knize...
Nemalou měrou na působivosti publikace se podílí i spousta fotografií autorů: Rupert Fuchs, Jan Martinec, Stanislav Wieser ( můj nejoblíbenější fotograf, ale to až jinde a jindy..)
A závěrem k přiblížení autora jako člověka milujícího a uznalého cituji tato poděkování :
Mé mamince za to, že mne již v útlém věku učila lásce ke Krušnohoří a k její rodné obci Přebuz. Dceři Evě jsem zavázán za náročné korektury a úpravy textů. Za spontánní souhlas s otištěním obrazů malíře Gustava Zindela patří poděkování jeho dceři Elfriedě Haberzettlové-Zindelové.
Souhlasím s Ithakou, tato kniha autorů Jaroslava Korbelaře a Zdeňka Endrise je i po 50 letech od vydání naprostá stálice.
Přehledná, praktická s krásnými ilustracemi Jindřicha Krejči. A ty jsou nejen krásné, ale i velice přesné se smyslem pro detail. A to většina knih o bylinkaření vydaných v posledních 2-3 dekádách se spoustou barevných fotografií nesplňuje. Přesnost výpovědi ilustrace je důležitá zejména pro laika, na fotografiích rostlin je spousta rušivých prvků a je zápotřebí i několika snímků různých částí rostliny pro přesnou identifikaci. A to nabízí pouze některé z těch novodobých
líbivých příruček.
V knize je kromě speciální části s jednotlivými druhy léčivých rostlin abecedně řazených dle lidových názvů ( samozřejmě, že nechybí i oboje botanické) uvedena spousta zajímavých informací, např. o třídění drog podle převládajícího účinku, o chemické povaze drog , složení hromadně vyráběných čajovych směsí, řada se již sice nevyrábí, některé si můžeme koupit v lékárně i dnes. Nechybí terminologický slovníček, použité zdroje, rejstřík...
Zub času se v tomto případě na atraktivitě knihy nepodepsal.
Skriptum z fyziologie 2. doplněné vydání z roku 1999. Autoři Miloslav Kincl a Václav Krpeš, vydala Ostravská univerzita Ostrava ve vydavatelství MONTANEX a.s.
Autoři se snaží dát čtenáři adekvátní a modifikované informace o určitých jevech, problémech, až k vazbám na hypotézy .
Autoři původní název publikace Fyziologie rostlin v tomto doplněném knižním vydání přejmenovali. Je to aktualizovaný a solidní základ této vědní disciplíny určený pro snazší zvládnutí velmi náročné VŠ učebnice Procházka, S. a kol. Fyziologie rostlin.
Populárně-odborná kniha plná barevných fotografií nejen rostlin, ale i prostředí, ve kterém rostou.
Autoři Peter Turis a Jaroslav Košťál si kladou za cíl přiblížit čtenářům nesmírně bohatý a zajímavý svět karpatských rostlin. V publikaci je zobrazeno 150 botanicky nejzajímavějších rostlin z celkového množství 3895 karpatských taxonů. Vydalo nakladatelství Academia roku 2019. Knihu jsem objevila včera v Krajské knihovně K.Vary, ktetou nám konečně otevřeli. Prošla jsrm si ji hned na schodech před knihovnou a jsem unešená - určitě si ji musím koupit !!
V úvodu se dozvíme o vývoji zdejší květeny, společný historický vývoj flóry Karpat s dalšími vysokými evropskými pohořími( Alpy, Pyreneje) dokládá výskyt řady druhů např. Primula halleri ad. Mnoho společných druhů mají Karpaty s pohořími Balkánu např. Asperula capitata. Při psaní knihy se autoři drželi vymezení Karpat dle Kondracki 1989. Viz mapa na str.12( Rumunsko 55%,Slovensko17%,Ukrajina 20%, Polsko 9%, Maďarsko 4%, Česko 3%, Rakousko 1%.
Tacony jsou řazeny alfabeticky dle latinskych binomických názvů, uvedeno symonymum a narodni jméno např. Acanthus hungaricus ( Borbás) Baen., syn. Acanthus balcanicus...
Národní jméno: talpa ursului (RO)
Dále jsou vždy uvedeny tyto údaje:
Čeleď
Doba květu
Biotop
Vegetační stupeň
Rozšíření
Ohroženost/ochrana: VU-
(u zmíněného taxonu)
někdy i Význam:
Vše dle zavedených pravidel - použité zdroje v závěru knihy.
Vždy na 2 stranach- vlevo uvedené informace s mapkou rozšíření ( tečky trojí barvy), 1- 2 fotografie , vpravo opět 2- 3 fotografie vždy s komentářem. Velmi zajímavé jsou právě snímky prostředí (biotopu), kde rostliny vyskytují.
Co dodat- ze slovenštiny přeložil Lubomír Hrouda, kromě 2 všechny fotografie pořídili autoři.
Recenzovali známé botanické kapacity doc. Mgr.Patrik Mráz,Ph.D. a Mgr. Jindřich Chrtek, CSc.
I laik se smyslem pro krásu přírody (díky vyšším polohám a často stižené dostupnosti
*snad * nedostupné turistům - barbarům ) tuto publikaci ocení.
Můj zápisník knihomolky, který jsem si před 2 lety pořídila v knihkupectví Knihy Dobrovský v OC Hostivař. Můj předchůdce DK. Stále používám- převádím zápisy do DK a zpětně si zapisuji stavy - body, palce. Nápady na komentáře. Rubriky :Co číst, když nevíte, po čem sáhnout, Čtenářská výzva pro knihomolku,
5 super webů pro každou knihomolku, Nejlepší knihy, které zná celý svět, 10 skvělých filmů natočených podle knih, Knuhy oceněné Pulitzerovou cenou od r.1990 do 2017 ( 2012 nebyla udělena) .Nakonec info o autorkách Janě Leblanc a Martině Pavlové s odkazem na jejich další zápisníky. Mám co dohánět...
Jo , při sepisování komentáře jsem v zadní kapsičce objevila aršík s vtipnými i užitečnými samolepkami - bonus , co na mne čekal.....
Výpravná kniha plná fotografií vynikajícího fotografa Jana Boreckého a neméně působivých ilustrací Vladimira Cabalky.Cílem publikace bylo zaznamenat současnou podobu všech 3 katastrálních území Bečova nad Teplou, Vodné a Krásného Jezu.
Fotografie dokumentují nejvýznamnější budovy města, přírodní útvary, společenské akce, které vrací do současného života zdejších obyvatel nové i starší tradice.V roce 1996 byla veřejnosti zpřístupněna jedina národní kulturní památka v okrese K.Vary a to Statni hrad a zámek Bečov. Město proslavilo vystaveni relikviáře sv.Maura- ten skvost , pokud jste jej ještě nevidéli , si můžete prohlédnout na několika fotografiích, které dokumentují i historii nálezu i původní stav před restaurací.
To , že město žije bohatým kulturním a společenským životem je nemalou zásluhou bývalé starostky Olgy Halákové a dalších úžasných lidi, kteří ji obklopují. Mezi ně bezpochyby patří i Ing. jiří Šindelář ředitel znovuzrozené ( po 60 letech totálního zmaru) Bečovské botanicke zahrady. Té je věnovaná celá samostatná kapitola s více než 20 stranami a spoustou fotografií květin, nezaměnitelného rázu areálu s Korunním rybníkem, bioferatou , záběry z mnoha kulturních i poznávacích akcí pro děti i dospělé.
Na tvorbě publikace se podílela řada lokál patriotů - pomáhali zejména při výběru fotografii a dotváření koncepce díla. Autorem popisných informačních textů je Jiří Klsák.
Doporučuji tuto úžasnou knihu všem milovníkům krás naší vlasti. Snad už to brzy půjde - tak buďte vítáni. Nejlépe z Karlových Varů vlakem do Mariánských lázní - je to na půl cesty...