JPBelmondo JPBelmondo komentáře u knih

Smrt ve zlaté kleci Smrt ve zlaté kleci Martina Frühaufová

Detektivka je velmi dobře napsaná a krásně se čte. Zprvu je příběh vyprávěn autorem, posléze jednotlivé kapitoly vyprávějí sami hlavní hrdinové (Vráťa, Romana, Ivana), čímž si čtenář udělá vlastní obrázek o skutečném charakteru těchto postav. Velmi příjemné překvapení, skvělá česká detektivka, rozhodně doporučuji.

08.10.2017 4 z 5

Tiché šlapací království Tiché šlapací království Zdeněk Svěrák

Pohádka spíše pro dospělé, zejména pro ty, kteří si v ní připomenou absurditu časů minulých (inteligentně vtipně skrytou mezi řádky). Přečteno za pár minut.

24.09.2017 3 z 5

Jeden za druhým Jeden za druhým Chris Carter

Opět napětí od začátku do konce. Šokující, strhující, mysteriózní, nic pro slabé povahy. Ke konci, když je vypátrán pachatel a jeho chování a motiv jsou vysvětleny, je čtenář schopen trochu ho pochopit. Což ovšem neznamená souhlasit s tím, co provedl. A i když to bylo hrůzné a nepředstavitelné, daleko odpornější je zjištění, že snad mnohem horší byli ti hlasující on-line diváci, kteří, byť věděli, že je to skutečné, přesto hlasovali. Položme si tedy otázku: "Kdo tedy skutečně zabíjel ?"

21.09.2017 5 z 5

Sběratelka parfémů Sběratelka parfémů Kathleen Tessaro

Jelikož kromě knížek jsou mojí druhou vášní parfémy, nedalo se po knize nesáhnout. A jsem nesmírně ráda, že jsem to udělala. Příběh dvou žen, vyprávěný prolínáním minulosti Evy d´Orseyové (protknutý osudy dalších postav - madam Zed, Valmonta) a současností Grace, se velmi krásně čte. Je velmi dojemný, smutný a silný, plný emocí a tajemství. Kniha je velkým obohacením nejen znalostí a tajů ze světa parfémů. Je v ní zvláštní něha a kouzlo, které vás citelně zasáhne v tom nejlepším slova smyslu. Bezesporu jedna z nejkrásnějších knížek, jaké jsem kdy četla, a kterou si budu muset pořídit, protože se obávám, že jsem ji nečetla naposledy.

10.09.2017 5 z 5

Střídavá péče pro Kukačku Střídavá péče pro Kukačku Pavel Brycz

Knížka řeší téma záměny novorozenců. Zaujala mě až od druhé poloviny, a to zejména díky části odehrávající se na Slovensku. Tam byla knížka alespoň trochu humorná a zábavná. Jinak vcelku nic moc.

20.08.2017 2 z 5

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Moje první setkání s tímto autorem a hned příjemné překvapení. Už dlouho jsem se tak nebála. Je vidět, že autor je v tomto směru mistr. Vše popisováno výstižně a stručně bez zbytečných jiných časových dějů, kapitoly kratší, což mi naprosto vyhovuje. Kniha je šokující, napětí se neustále zvyšuje, ke konci už jen nedočkavě hltáte konec. Hunter s Garciou jsou parťáci sympaťáci. Prostě výtečná detektivka. Těším se na další.

06.08.2017 5 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Nikdy bych si nemyslela, že mě tolik dokáže strhnout příběh kvadruplegika! Lou, byť je docela obyčejná dívka, je přesto velmi citlivá, vnímavá i živelná. Její život i obzory změní půlroční pečování o Willa, kterého má odvrátit od jeho asistované sebevraždy.
Příběh je nesmírně citlivý i drsný zároveň a nekončí happyendem. Vyvolává v člověku spoustu otázek a bilancování. A přestože jsem happyend čekala, myslím, že dokážu pochopit Willovo rozhodnutí. Zkrátka zdraví máme jen jedno, a i když je to klišé, bez něj prostě život nestojí za nic...

28.07.2017 4 z 5

Terapie v noci Terapie v noci Iva Frühlingová

Přestože poezii nijak zvlášť nemusím, tohle jsem docela skousla. Je to sugestivní forma výpovědi. Nejvíce se mi líbily: Sedm let; Mistři pohodáři; Drž se mojí ruky.

"Chyť se občas mojí ruky,
i když už ji třeba
nebudeš tolik potřebovat."...

24.07.2017 2 z 5

Mráz Mráz James Hayman

Velmi pěkně propracovaný a napínavý děj, McCabe je sympaťák. Prostě vydařená detektivka, po všech stránkách, tak, jak to má být. Moc pěkné čtení.

18.07.2017 4 z 5

Robert a Arabella Robert a Arabella Kathleen Winsor

Milostný příběh, plný erotiky, a to ještě v lepším slova smyslu.

15.07.2017 3 z 5

Svatební cesta do Jiljí Svatební cesta do Jiljí Miroslav Skála

Přesně popsáno naprosto rozdílné myšlení muže a ženy v běžném životě, ať už ve zcela zásadních či ve zcela banálních situacích. Filmové zpracování s L. Šafránkovou a J. Abrhámem je půvabné. Hlášky nezapomenutelné. Výborné, humorné, vtipné. Inspirace pro všechny, kteří si chtějí udržet trvalý vztah.

Na východ od ráje Na východ od ráje John Steinbeck

Kniha líčí životní ságu bratrů Adama a Charlese Traskových, které navzdory jejich odlišnosti, svede dohromady náhodné setkání s dívkou Cathy. Ta, ač působí zdánlivě nevinně a prostě, je člověkem bez naprostých morálních zásad a bez svědomí. Zásadně zasáhne do jejich životů, které totálně změní. Příběh se dále rozvíjí narozením jejích synů - dvojčat: Cala a Arona. Bohatě a hutně propracovaný, výjímečný příběh, který stojí zcela jistě za přečtení.

15.07.2017 5 z 5

Úsměv klauna Úsměv klauna Jan Werich

Knížka plná nejen vyprávění, ale i autorových pohádek. Krásné, inteligentní, moudré, humorné, lidské. Zkrátka WERICHovské.

Quo vadis Quo vadis Henryk Sienkiewicz

Jedna z nejlepších historických knih, ve které je mistrně zpracováno téma pronásledování prvotních křesťanů za vlády císaře Nera a jeho osobního přítele Pertonia Arbitera. Poutavé čtení plné moudrosti, ze které by si měl odnést každý (byť i ateista) alespoň jedno, a to že : "Láska vítězí na vším".

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Moje nejmilejší knížka od tohoto autora. Nádherné čtení, pohlazení na duši. Zkrátka láska z dětství, ke které se člověk z nostalgie rád vrací. Víra v člověka samotného - že si dokáže nejen poradit, ale prakticky i vyrobit vše potřebné, byť na pustém ostrově. (Škoda, že už to nic neříká dnešní generaci, která se nedokáže obejít ani bez mobilu...)

12.07.2017 5 z 5

Parfém bláznivého tance Parfém bláznivého tance Tom Robbins

Je to sice už dávno, co jsem ji četla, ale nedokážu na ni zapomenout. Byť je to prakticky pohádka pro dospělé, je nesmírně vtipná, zábavná, čtivá, inspirativní, moudrá, zkrátka stojí za to. Téma nesmrtelnosti, lásky navždycky a sexu; červená řepa prakticky jako zázrak či elixír k udržení se toho všeho a protloukání se časem v různých dobách historie. Zkrátka zcela určitě jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla. Nádhera!

12.07.2017 5 z 5

Svět podle Prota / Na světelném paprsku Svět podle Prota / Na světelném paprsku Gene Brewer

Nejdříve jsem znala film, ve kterém byl K. Spacey naprosto famózní. Uchvátil mě natolik, že když jsem posléze četla i knižní podobu, už jsem ho prostě nedostala z hlavy. Což mi ale vůbec nevadilo, ba naopak, prot v jeho podání je nenahraditelný. Knihu řadím mezi jednu z nejkrásnějších a nejpozoruhodnějších, jaké jsem kdy četla. Prot i K-Pax mají v sobě zvláštní kouzlo, nutí nás přemýšlet o spoustě věcí a ať chcete nebo ne, určitě vás nějak ovlivní.

02.07.2017 5 z 5

Rok kohouta Rok kohouta Tereza Boučková

Autobiografický příběh neobyčejné spisovatelky a přitom "obyčejné" ženy, ve kterém se kromě docela běžných starostí (práce, rodina, domácnost, manželství) řeší problémy mnohem závažnější - a to - adopce cikánů. Ta sebou přináší nekonečný kolotoč starostí, problémů a traumat; zkrátka drsnou realitu. Pesimismus, beznaděj a zmar, který autorka prožívá je (ať chcete nebo ne) přenesen i na vás. Alespoň si myslím, že na každou matku to musí nějak zapůsobit. A já smekám, před její neustálou trpělivostí! Výpověď i čtení je naprosto strhující. Vřele doporučuji.

21.06.2017 4 z 5

Facky místo pohádek Facky místo pohádek Luděk Sobota

Knížka je rozdělena na "vyprávěnky" (což jsou vzpomínky na dětství, mládí a začátky u divadla) a na "autorské spisy" (povídky, fejetony, scénky, proslovy atd.). Vše je čtivé a zábavné, plné komických i absurdních zážitků a situací. Nejedná se o lacinou zábavu, ale o kvalitní český humor.

19.06.2017 3 z 5

Nejcennější, co mám Nejcennější, co mám Noëlle Loriot

Též souhlasím s názorem, že v tomto případě, je díky výkonu M. Girardotové, film mnohem lepší než kniha.

10.06.2017 3 z 5