jprst komentáře u knih
Politicky laděná detektivka s jasnou kostrou - korupce, podsvětí a sympatická parta z oddělení vražd. K tomu autorem bravurně zvládnuté spisovatelské "řemeslo" a výsledkem poutavý a čtivý příběh.
Parádních 16 povídek ze sportovního prostředí, ve kterých autor předvedl, že tento žánr prostě ovládá, jeho schopnost vžít se a popsat příběhy sportovců, které nekončily vždy úspěchem, byla prostě mimořádná. Problém u povídkových knih bývá často v rozlišné úrovni povídek (horší x lepší), v tomto výběru povídek to nehrozí, tady jsou jen ty výborné (např. Sedm deka zlata, Poslední zápas Františka Kloze, Salto nazad) a ty další = hodně dobré.
Dobře vystižená atmosféra té doby pohledem mladého soustružníka, svižný děj, humor, kterému se daří vyhýbat se trapnosti, detektivní linka nic moc, ale jako náhled do minulých let podaný neotřelým vypravěčem prostě parádní.
Povedená lékařská detektivka, počátek je sice poněkud zmatený a rozvleklý, ale jakmile se jednotlivé souvislosti začnou spojovat, příběh rychle nabere na dynamičnosti a napětí, což přímo svádí k dočtení na jeden zátah.
První díl mne namlsal, tento druhý se mi zdál poněkud méně poutavý, ne však natolik, aby se dal odložit, takže mne to od dalšího pokračování neodradilo. A bylo to dobré rozhodnutí.
Zajímavá a čtivá historická detektivka, není to sice bůhvíjaký trhák, ale má všechno, co jsem jako čtenář od takového příběhu očekával, takže docela zasloužené čtyři hvězdy a asi si v dohledné době dám nějaké to pokračování.
Šedý průměr, z větší části se poněkud vlekoucí, mdlý a nezáživný příběh, který nezachránil ani dobrý epilog. Přesto si kniha své obdivovatele našla a najde, ale označení světový bestseller je podle mého názoru hodně přehnané.
Obvykle se tvorba autorů pohybuje v křivce lepší - horší, ale další kniha tohoto autora to vyvrací. Opět dobré, či spíše ještě lepší.
Prima počtení, nenáročná detektivka s detektivem drsňákem - týpkem, což my fandové knih R. Chandlera a jeho hrdinů můžeme číst takřka kdykoliv.
Třetí díl byl z mého pohledu z celé trilogie výrazně nejslabší a dosti nudný. Autor do děje opět zapracoval slušnou dávku historických informací, ale tentokrát způsobem připomínajícím spíše učebnici dějepisu, který by mohl méně vytrvalé a "odolné" čtenáře odradit.
Tahle autorova kniha mé očekávání nenaplnila, naopak pro mne byla výrazným zklamáním. Mysteriózní urbanovský příběh se poměrně brzy mění v něco poskládaného bez ladu a skladu, těžko uvěřitelné postavy a jejich chování doplněné často nesmyslnými dialogy jen celkový pocit umocňují. A napětí...? Také nic moc.
Čtivé povídky z prostředí zločinu plné děje a napětí, ale jak již to bývá u povídkových knih, je úroveň jednotlivých povídek dosti kolísavá. Ale je to Hammett, jehož tvorbu mám rád natolik, že mi asi chybí dostatečně kritický pohled, takže za mne plný počet hvězd.
Lehce nadstandardní thriller s hlavním hrdinou vzbuzujícím již brzy po začátku sympatie, který si ví rady v každé situaci. Svižný, poutavý, ale hlavně docela reálný děj dělá z příběhu příjemnou četbu třeba na propršený víkend.
Autorovi se daří udržet ve většině svých knih vysoké tempo, napětí, ale i humor, takže i tohle je další povedený příběh přímo lákající k přečtení na jeden zátah.
Tohle prostě nemá chybu, autor dokáže naservírovat slušnou dávku napětí, dokáže ho vystupňovat, ale i okořenit přiměřenou dávkou humoru. Tohle má autor dobře zmáknuté, takže opět dobré čtení.
Po několika letech opět opáčko a opět příjemný zážitek z četby, prostě to chce ten správný čas a náladu a výsledek se dostaví.
Dobrý historický román, pomalejší rozjezd je vykompenzován podrobným vykreslením tehdejší skandinávské společnosti, středověké křesťanské zbožnosti včetně víry v zázraky a moc boží.
Klasika mezi detektivními příběhy, které se zabývají záhadou zamčeného pokoje a podle příběhů s tímto námětem, které jsem dosud přečetl, nebyl zatím překonán.
Pokud z příběhů vypustím tu ideologickou náplň, která zas až tak moc děj neruší, tak musím připustit, že se jedná o perfektní kriminální povídky, které za přečtení stojí.
Ten čas opravdu letí, tuhle divadelní hru jsem četl při přípravě na maturitu, což je již více než 50 let (no to je děs). Od té doby jsem ji zažil i jako divadelní představení, patří mezi ty, na které nezapomínám.