jprst jprst komentáře u knih

Kar Kar Miloš Urban

Tahle autorova kniha mé očekávání nenaplnila, naopak pro mne byla výrazným zklamáním. Mysteriózní urbanovský příběh se poměrně brzy mění v něco poskládaného bez ladu a skladu, těžko uvěřitelné postavy a jejich chování doplněné často nesmyslnými dialogy jen celkový pocit umocňují. A napětí...? Také nic moc.

07.06.2023 2 z 5

Zmizelý Zmizelý Joseph Finder

Lehce nadstandardní thriller s hlavním hrdinou vzbuzujícím již brzy po začátku sympatie, který si ví rady v každé situaci. Svižný, poutavý, ale hlavně docela reálný děj dělá z příběhu příjemnou četbu třeba na propršený víkend.

21.04.2023 4 z 5

Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

Autorovi se daří udržet ve většině svých knih vysoké tempo, napětí, ale i humor, takže i tohle je další povedený příběh přímo lákající k přečtení na jeden zátah.

15.10.2022 5 z 5

18 oříšků k rozlousknutí 18 oříšků k rozlousknutí Agatha Christie

Tak jsem si to po letech zase jednou zopakoval a výsledek je stejný. Ty povídky jsou prostě výborné a k proložení četby jiných, drsnějších, přímo ideální.

16.04.2022 5 z 5

Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Po několika letech opět opáčko a opět příjemný zážitek z četby, prostě to chce ten správný čas a náladu a výsledek se dostaví.

16.09.2021 5 z 5

Zloděj tváří Zloděj tváří Arnošt Vašíček

Slušný průměr, který výrazně vylepšují prvky mystična, záhad a prolínání minulosti. Pro příznivce knih p. Vašíčka opět dobré počtení, ale ani já jsem nebyl zklamaný.

06.10.2024 3 z 5

Templář Templář Jan Guillou

Poutavější než díl první, střídání dějových linií ve Svaté zemi se severským Gudhamem je ku prospěchu celého příběhu a výrazně oživuje jeho děj. Pro příznivce románů s historickou tématikou dobrá volba.

25.12.2023 5 z 5

Největší tajemství templářů Největší tajemství templářů Arnošt Vašíček

Čtivost tomu nelze upřít, je však složité odlišit spekulace a fakta. Z podstatné části jde spíše o autorovy konspirační teorie, které se snaží podepřít argumenty z různých, mnohdy méně důvěryhodných zdrojů a dokonce mu ani není cizí použít některé argumenty jediným způsobem tak, aby vyhovoval jeho teorii.

17.12.2023 4 z 5

Nejhorší obavy Nejhorší obavy Tom Clancy

Slušně vyfabulovaný příběh, autor opět prokazuje, že se v dané problematice vyzná a má více než dobrý přehled, což se snaží maximálně využít, ale v tomto případě se dá říci, že autorova snad až posedlost vše rozebrat a vysvětlit do samého detailu spíše příběhu škodí a může dost čtenářů odradit. Ale i tak pro příznivce tohoto žánru literatury lze doporučit.

21.04.2023 4 z 5

Záhada žlutého pokoje Záhada žlutého pokoje Gaston Leroux

Klasika mezi detektivními příběhy, které se zabývají záhadou zamčeného pokoje a podle příběhů s tímto námětem, které jsem dosud přečetl, nebyl zatím překonán.

11.04.2023 5 z 5

Hrdelní pře Hrdelní pře Jiří Procházka

Pokud z příběhů vypustím tu ideologickou náplň, která zas až tak moc děj neruší, tak musím připustit, že se jedná o perfektní kriminální povídky, které za přečtení stojí.

25.02.2023 5 z 5

Znám tajemství Znám tajemství Tess Gerritsen

Zpočátku to vypadalo na jeden ze slabších autorčiných příběhů, připadlo mi to až zbytečně rozvleklé a překombinované, ale povedený závěr, kdy vše do sebe zapadne, z toho udělá opět příběh za pět hvězd.

04.01.2023 5 z 5

Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

Další parádní detektivka s Harry Boschem, ale přiznávám, že při hodnocení Connellyho knih jsem asi dost neobjektivní, prostě mě baví a Harry je typ detektiva, kterému se prostě nedá nefandit.

29.08.2022 5 z 5

Uzel Uzel Dominik Dán

Mezi záplavou detektivek, thrillerů a krimi románů u nás vydávaných opět velice slušný nadprůměr. Pravděpodobně i proto, že ti starší z nás mají s popisovanou dobou své zkušenosti.

09.04.2022 4 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Pohodové, ale jen průměrné čtení, nic extra překvapivého nebo originálního, v mém hodnocení někde mezi dvěma až třemi hvězdami. A dát pět hvězd jen proto, že autorem je Marek Eben, kterého si jinak vážím, by mi připadalo dosti pokrytecké.

18.02.2022 3 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Zajímavý námět, promyšlená zápletka a dobře dávkované detaily dokážou čtenáře udržet v patřičném napětí až do samého konce.

04.06.2021 4 z 5

Medojedky Medojedky Robert Ruark

Při probírce rodinné knihovny jsem narazil na tuto knihu, která v době prvního svého vydání u nás byla vyhledávaným hitem, zopakoval jsem si ji a mohu jen říci, že tohle je dobrá a nadčasová věc.

26.03.2021 5 z 5

Poklad byzantského kupce Poklad byzantského kupce Václav Erben

Kolikrát jsem tohoto prvního kpt. Exnera přečetl ani nevím, ale co vím zcela jistě, vždycky jsem si to parádně užil a po každé jsem tam našel něco, co mi při předchozí četbě uniklo. Tím nemyslím vyšetřování, ale Exnerův způsob humoru.

04.11.2020 5 z 5

Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Lovci lebek : český thriller z prostředí speciální pátrací jednotky Hana Hindráková

Pro mne velké zklamání, jako románový náhled do činnosti útvaru lovců lebek hodně naivní až možná znevažující. Navíc zhruba od poslední třetiny knihy se už dal očekávat předvídatelný závěr, který vzhledem k ději, charakteru a jednání hlavního hrdiny autoři snad ani jinak vymyslet nemohli. Tohle prostě za přečtení nestálo.

06.10.2024 1 z 5

Mělké hroby Mělké hroby Jeffery Deaver

Detektivka, která mě nenadchla , ale ani neotrávila, prostě taková lehce podprůměrná záležitost a navíc mi závěr, kdy by měl celý příběh vygradovat, mi připadl dost odbytý a nepřekvapivý. Jedna z méně poutavých knih tohoto autora, ale přece jen je to Deaver.

23.12.2023 2 z 5