jprst komentáře u knih
Vyvedená česká detektivka, která potěší především příznivce detektivních příběhů z prvorepublikové doby.
Prostě dobrá česká detektivka s obyčejným lidským inspektorem Láskou umístěná do doby těsně předválečné.
Jsou knihy včetně povídkových, které by v knihovně příznivců tzv. americké drsné školy chybět neměly a tato je jedna z nich. Za špičku v této sbírce povídek bych asi označil povídky Král ve žlutém rouše a Nevadský plyn.
Vydařený thriller, napínavý, mrazivý, parádní a nečekaný závěr, pro mně prostě prima počteníčko a pozvání k dalším dílům.
Tuhle sbírku povídek jsem četl kdysi před "dávnými" časy, nedávno jsem si ji připomněl se zjištěním, že některé povídky ani s odstupem času neztratily na své aktuálnosti.
Tohle mi jaksi nesedlo, ale chyba byla asi u mne, s tímto druhem literatury, bohužel, poměrně často poněkud zápasím.
Výstižné a současně humorné, i když někde i tak trochu na husí kůži. Za obzvláště vydařené považuji Případ dušičkový vzhledem k povedeným scénám na nočním hřbitově. I Případ zamčeného pokoje není až tak marný, ostatní bych ohodnotil jako slušný průměr.
Publikace nepřináší takřka žádné nové informace, ale jejím kladem je soustředění těchto informací v míře dostatečné pro čtenáře, kterému dostačují jen ty základní.
Kdo tohle v dětství nepřečetl, tak se dost ošidil, ale i v dospělosti je to parádní četba, ke které se rád občas vracím, je to jedna z těch, na které se prostě nezapomíná.
Poslední sice dojímavá, ale podle mého názoru nejslabší část celé pentalogie, i když ji mám ve své knihovně,není to nic, k čemu bych se někdy vracel.
Vzpomínám si, že tento díl některé mé kamarády otrávil natolik, že následující díl již odmítali číst. Neměl jsem tehdy stejný názor, nemám ho ani dnes, ale i já považuji teto díl za autorův výrazně nejslabší, nicméně k přečtení je.
Poněkud slabší pokračování Příběhů kožené punčochy, ale v době, kdy jsem tyto příběhy jako kluk hltal, mi to až tak nepřipadlo. S odstupem času mám přece jen náhled trochu jiný, ale čtyři poctivé hvězdy to hodí.
Pro mne docela děs, když si vzpomenu, kdy jsem četl tuhle knihu poprvé, ale rád se k ní občas vrátím, i když možná spíše z nostalgie. Ale pro nás v klukovských letech to byla jedna z knih, které mezi námi kolovaly, četly se mnohdy pod lavicí a hodně tvrdě konkurovaly "Timurovi a jeho partě", což byl zase oblíbenec naší "soušky učitelky".
Jedna z knih, které jsem shromažďoval pro své potomky.Pro mé děti to představovalo oblíbenou četbu, u vnuků jsem ale dost narazil, tedy ne že by nečetli, ale jejich výběr knih je prostě jiný. Oba sice knihu na mé doporučení přečetli, ale jejich komentář ve stylu: "No, dědo tohle...?", prostě hovoří za vše. Pro mne to ale svůj půvab neztrácí a určitě se na ni zase někdy mrknu.
Poněkud neobvyklé prostředí i námět, celý příběh bych zařadil spíše mezi autorčiny slabší, moc mne to nezaujalo a dočetl jsem to spíše z "povinnosti". To, že tento příběh hodnotím čtyřmi hvězdami, pramení spíše z úcty k autorce, příběh sám je tak maximálně na tři hvězdy a nepatří k těm, k nimž bych se někdy vracel.
Existují knihy, jejichž četbu si čtenář prostě užije a nemusí jít zrovna o dílo s hlubokou myšlenkou. A tato je jedna z nich, patřičné a stupňující se napětí, žádné zbytečné odbočky, prostě tahle autorská dvojka to umí.
Povedený thriller, počátek poněkud rozvleklý, ale i tak dokáže zaujmout a rozhodně není jen pouhou výplní k dosažení požadovaného počtu stran. Postupně se děj dostane do tempa a napětí, které se stupňuje a najednou zjistíte, že je problém četbu knihy přerušit a odložit na další den, a to i za cenu, že holt poněkud ošidíte spánek.
Je dobré přečíst si tuto knihu, některé současné autorem prezentované názory a činy se totiž diametrálně liší od toho, co hlásal před několika léty.
Slušně sestavená příručka, která ale nepřináší takřka žádné nové rady a informace, zkrátka jen další "plevel" do zahrádkářské knihovničky.