jprst jprst komentáře u knih

Mlčeti zlato Mlčeti zlato Paul Johnston

Pokud bych tuhle knihu vynechal, o nic bych nepřišel. Příběh, do kterého se autor pokouší namíchat od všeho něco a a nakonec je výsledkem nepříliš poutavý detektivní thriller, na který zanedlouho zapomenu.

13.12.2022 2 z 5

Vražedné podezření Vražedné podezření Robert B. Parker

Povedený detektivní příběh,který ocení příznivci detektivek tzv. americké drsné školy. Krátkými kapitolami a svižným dějem dokáže autor udržet čtenáře ve stupňujícím se napětí. Hlavní hrdina Spenser, sympaťák se specifickým humorem, výrazně přispívá ke čtivosti příběhu a nelze si ho neoblíbit.

13.12.2022 4 z 5

Olejové stopy Olejové stopy Zdeněk Novák

Jde o knihu českého autora, takže za mne jedna hvězda. Ale jinak bída, zbytečně znehodnocený papír a škoda času.

11.12.2022 1 z 5

Pusinka Pusinka Sophie Hannah

Tak jsem zase jednou nakoukl, co si nosí z místní knihovny ženská část naší rodiny. Přiznávám se, že tuto knihu jsem si sice podle anotace vybral, ale byla to hrubá chyba, dočíst tohle "dílo" bylo hodně namáhavé. Táhne se to jak žvýkačka, dokonce jsem měl chvílemi pocit, že se dokonce příběh někam vytratil, no prostě bída. A zařazení do edice Světový bestseller považuji za vyloženou provokaci ze strany vydavatele.

10.12.2022 1 z 5

Tygr vyčkává Tygr vyčkává Anton Myrer

Nic mimořádného, takový šedivě průměrný a rozvleklý příběh, který mne ničím mimořádným neupoutal a po krátkém čase si na tuhle knihu ani nevzpomenu.

09.12.2022 3 z 5

Návrat mrtvého muže Návrat mrtvého muže Jaromír Jindra

Dobrý námět, ale autorem zpracovaný do dosti naivního příběhu s prvky červené knihovny. Autor jen opatrně našlapuje okolo ožehavých témat a lámání charakterů v době normalizace a sametové revoluce. Rovněž charaktery většiny postav jsou zpracovány tak nějak polovičatě, třeba postava předsedy MNV je až neuvěřitelná, i na těchto postech museli být prověření a naprostí "straničtí kádři". Takže skutečná vypovídací hodnota tohoto příběhu je hodně nízká a jeho četbu bych označil spíše za ztrátu času.

05.12.2022 1 z 5

Po práci legraci Po práci legraci Jakub Šofar

Podařený úlovek z antikvariátního regálu "Vše za 10,- Kč". Do své knihovny sice tuhle knihu nezařadím, ale pošlu ji mezi mé kamarády - pamětníky oné doby a myslím si, že si rádi zavzpomínají a užijí si to stejně jako já.

03.12.2022 4 z 5

Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Dominik Landsman

Tak jsem zase jednou sáhl vedle, očekával jsem humorné čtení, ale dostal jsem trapárnu plnou úporné snahy autorů o humor za každou cenu. I když přece jen jeden plus to pro mě mělo, tím bylo varování, abych se jejich další knize raději vyhnul.

01.12.2022 1 z 5

Šivovo třetí oko Šivovo třetí oko Otakar Chaloupka

Moje hodnocení: Jedna hvězda, protože jde o českého autora, ale jinak opravdu bída. Děj se vleče od ničeho k ničemu, spousta zbytečných slov, až to skoro vypadá jako by autor byl placen podle jejich počtu. A závěr jen potvrzuje celkově hodně slabou úroveň této detektivky. Z mé strany hodně špatný výběr a zvýšená opatrnost při případné volbě knih tohoto autora k další mé četbě.

30.11.2022 1 z 5

Moje zeleninová zahrádka Moje zeleninová zahrádka Jane Courtier

Tuhle publikaci jsem si někdy v době jejího českého vydání pořídil, ale pro mne to bylo spíše zklamání. Je to jen jedna z mnoha i v současné době vydávaných příruček, které takřka žádné nové informace nepřinášejí. Pro začínající zahrádkáře snad užitečná příručka, pro pokročilejší zcela zbytečná. Kladem je , že informace jsou zpracovány tak, aby umožnily snadnou orientaci.

27.11.2022 2 z 5

Psychiatr v kapse Psychiatr v kapse Jan Cimický

Tohle se obvykle vydává, když je jistota, že jméno autora zajistí patřičný prodej, obsah není zase až tak důležitý.

27.11.2022 1 z 5

Podivný host Podivný host Jan Cimický

Přečteno před řadou let a v poznámkách jsem si to označil jako "nepovedek". Nedávno jsem to zkusil znovu...a? Naprosto zbytečná četba a jasná ztráta času.

27.11.2022 1 z 5

Watsonův případ a jiné povídky Watsonův případ a jiné povídky * antologie

Oblíbená četba na cestu vlakem a v cílové stanici ve vlaku klidně zapomenout. Typický vydavatelský produkt té doby ve smyslu:" Sice to téměř žádnou hodnotu nemá, ale lidi to čtou, tak to napište, nějakou kačku to hodí."

27.11.2022

Symfonie smrti Symfonie smrti Luděk Kubát

Mezi současnými českými detektivkami velice slušný nadprůměr a náznak lepšící se úrovně autorovy tvorby. Dobrá zápletka, celkem svižný děj, i když sem tam zbytečně zpomalovaný odbočkami k osobnímu životu výtvarníka Karafiáta a jeho rodiny. Ale celkově dobré čtení a na nějakou další autorovu knihu se příležitostně mrknu.

27.11.2022 3 z 5

Zátoka Zátoka Kate Rhodes

Tak vám nevím, má kamarádka místní knihovnice mi tuhle knihu schovala jako trhák. Po přečtení nevím, zda to z její strany byl pokus o vtip (nepodařený!) nebo máme naprosto rozdílný literární vkus. Ale tohle byla opravdu bída, děj se vleče, chvílemi se téměř ani nehne, celkově prostě otrava až nuda. Na sílu jsem to dočetl a tu jednu hvězdu nedávám knize, ale sobě za trpělivost a výdrž při četbě. A pro ostatní z mé strany spíše varování.

25.11.2022 1 z 5

Dům zelených přízraků Dům zelených přízraků František Běhounek

V mém oblíbeném antikvariátu výlov v regálu "vše za 5,- Kč" a docela překvapení, dokonce natolik, že se mrknu i po původní verzi. Takže můj původní úmysl "přečtu a pošlu dál" jsem změnil na "možná". Tohle je opravdu ke čtení.

25.11.2022 4 z 5

Jak umírá květ Jak umírá květ Jaroslav Baláš

Šedivý průměr, ale když zrovna není nic jiného ke čtení po ruce...

25.11.2022 3 z 5

Zločin Zločin Jeffery Deaver

Nepříliš povedený výběr a tentokrát i u povídek těch známějších autorů, spíše mi to připadlo, jako by p. Deaver vybral ty jejich méně povedené povídky, které někde odložili. Nicméně několik (5 - 6) jich je skutečně dobrých a za přečtení stály.

24.11.2022 2 z 5

Vrah má mít doktorát Vrah má mít doktorát A. A. Fair (p)

Tuhle detektivku jsem četl někdy brzy po jejím prvním českém vydání (tedy hodně dávno), dokonce jsem ji i vlastnil, než díky některému z mých kamarádů(?) dostala "nožičky". Nedávno jsem ji objevil v mém oblíbeném antikvariátu a dokonce v polici "vše za 5,- Kč", podle mě tedy hodně podhodnocenou, samozřejmě jsem ji tam nenechal. Není to sice přímo trhák, ale na poctivých pět hvězd prostě má.

20.11.2022 5 z 5

Bílý Den Bílý Den Jack London

Přes tuto knihu se mí potomci (tedy děti a vnoučata) dostali k dalším knihám Jacka Londona. Samozřejmě bylo nutné je trochu popostrčit, ale rozhodně za úspěch považuji, že si přečetli i některé další knihy z autorovy tvorby, a to dokonce i ty náročnější.

20.11.2022