jprst | Komentáře u knih | Databáze knih

jprst jprst komentáře u knih

Odstřelte premiéra! Odstřelte premiéra! Rostislav Yichak Rod

Knihu jsem po jejím vydání ze zvědavosti přečetl a překvapilo mne, co všechno jsou vydavatelé ochotni vydat a čtenáři ( bohužel i já) koupit. Naivní a dost ubohý pokus obhájit neobhájitelné v jednání tehdejšího premiéra Stanislava Grosse. Je neuvěřitelné, k čemu až může bývalý novinář klesnout. A že Standovy cestičky k majetku byly hodně klikaté, je s postupem času čím dál jasnější a tím i cíl a smysl tohoto knižního odpadu.

15.11.2011

Střevíce z lýčí Střevíce z lýčí František Nepil

Knihu si s chutí přečetli i mí potomci, kteří mají podstatně blíže k současné technice než domácímu zvířectvu.

Dobré a ještě lepší jitro Dobré a ještě lepší jitro František Nepil

Kniha pro chvíle, kdy nálada není zrovna nejlepší a kdy se nedaří, co se má. Chybí tomu sice Nepilův přednes, ale ani tak se z toho neztrácí jeho moudrost, klid a nadhled.

Satan s prstenem Satan s prstenem František Nepil

Nádherná oslava mistrného a lidského vypravěčství, která potvrzuje autorovu úctu ke slovu: " Každý máme někoho, komu záleží na našem slovu. Slovem mu opěkníme den a někdy i život. Anebo mu ho otemníme - když mlčíme ve chvíli, kdy na naše slovo čeká... "

Nápady čtenáře detektivek Nápady čtenáře detektivek Josef Škvorecký

Tak tohle nemá chybu, nezaregistroval jsem zatím, že by v Čechách někdo další tímto způsobem, přijatelným snad pro každého čtenáře, dokázal, že dobrá detektivka není jen "pokleslý" literární žánr.

Ze života lepší společnosti Ze života lepší společnosti Josef Škvorecký

Autor se dokáže lidsky a s humorem " pošťourat " i v těch méně kladných lidských vlastnostech.

13.11.2011 3 z 5

Sedmiramenný svícen Sedmiramenný svícen Josef Škvorecký

Citlivě a jednoduše lidsky napsané příběhy většinu čtenářů přinutí se zamyslet nad slovem člověk.

13.11.2011 4 z 5

Legenda Emöke Legenda Emöke Josef Škvorecký

Poprvé jsem tento příběh četl v 17 letech, teď po dlouhé době jsem si to zopakoval a zjistil jsem, že některé hodnoty jsou trvalé a nemění se. Postava ješitného a neomaleného učitele vystihuje dobře typ bezpáteřného, myšlenkově tupého a omezeného člověka ( a tací rozhodně nevymřeli), a ani pan redaktor není bez chyb, autor nenásilně upozorňuje na jeho vnitřní zbabělost.

Půlnoční pěšci Půlnoční pěšci Zdeněk Zapletal

Dost slabé volné pokračování Půlnočních běžců, což zklamalo asi nejen mě ale i další čtenáře, kterým "běžci" líbili.

12.11.2011 1 z 5

Půlnoční běžci Půlnoční běžci Zdeněk Zapletal

Podle mého názoru je to špice Zapletalovy tvorby. Z celé knihy je cítit, že autor tu dobu prožil, dobře ji zná a není mu cizí. A mně také ne, proto se k této jeho knize občas i vrátím (alespoň k některým pasážím).

Pozdě na hlasitou hudbu Pozdě na hlasitou hudbu Zdeněk Zapletal

S odstupem času vyvstává otázka : Takoví jsme skutečně byli? Já jsem se v tom románu nepoznal, mé kamarády také ne, ale může to být částečná ztráta paměti. Jinak celkem čtivý román, v mé knihovně jsem ho zatím nechal.

12.11.2011 3 z 5

Až přijdou plískanice Až přijdou plískanice Zdeněk Zapletal

Hledání cesty ze stereotypu je vždy, a bylo v té době obzvlášť, obtížné, ne-li nereálné. O to více sympatií získávají ti, kteří se o to alespoň pokusí. Pozor, ty sympatie mohou být i skrytá závist.

12.11.2011 2 z 5

Nekonečný striptýz Nekonečný striptýz Zdeněk Zapletal

Jsem vysoce tolerantní čtenář, tak jsem tento román silou vůle dočetl až do konce, ale už se k němu asi nikdy nevrátím. A dodnes nevím, co jsem provedl svému kamarádovi, že tu knihu u mě tak rád zapomněl.

12.11.2011 1 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Interpretací historických událostí z našich dějin je hodně a hlavně různých. Ale tento román mistrně využívá historická fakta, přitom čtenáře nenudí a udržuje v napětí. Dokonce jsem přesvědčen, že některé čtenáře dovede i k tomu, že se budou zajímat o další události té doby. A to je dobře, protože na některé věci se zapomínat nesmí.

12.11.2011 5 z 5

Smutek poručíka Borůvky Smutek poručíka Borůvky Josef Škvorecký

Autorův vypravěčský styl nemá chybu, jeho hrdina naopak nějaké ty chyby má, ale tím právě je člověčí a čtenáři sympatický. Povídky nepostrádají vtip a logiku a rád se k nim občas vrátím.

Konec poručíka Borůvky Konec poručíka Borůvky Josef Škvorecký

Detektivní příběhy umí autor poutavě vyprávět, ale v těchto příbězích nejde jen o detektivní zápletku, nýbrž o zjištění, že proti zneužití politické moci jsou právo a spravedlnost většinou bezmocné. A to bohužel neplatí jen pro Borůvkovy případy.

12.11.2011 5 z 5

Hříchy pro pátera Knoxe Hříchy pro pátera Knoxe Josef Škvorecký

Vtipně napsané detektivní povídky, rozhodně neotráví a každý si může zkusit, zda dokáže vyřešit kriminalistickou hádanku.

Playgirls II Playgirls II Vladimír Páral

Slabý pokus autora o nastavovanou kaši, sice jsem to přečetl, protože Páralovy knihy jsem přečetl všechny a rád, ale repete v budoucnu nebude - na rozdíl od jiných jeho knih.

11.11.2011 2 z 5

Playgirls I Playgirls I Vladimír Páral

Šikovně vybraný námět, řemeslné, ale přitom vtipné a čtivé zpracování. Ale rozhodně se k tomu na rozdíl od jiných Páralových knih už nevrátím.

11.11.2011 1 z 5

Milenci a vrazi Milenci a vrazi Vladimír Páral

Jeden z vrcholů spisovatelovy tvorby. Na osudech a počínání svých hrdinů zvýrazňuje, jak se postupem věku, získáváním postavení a majetku mění plány a ideály z mládí. Jak lidé postupně zlhostejní, otupí a navzájem si zevšední. Po nich přicházejí další, noví, ale dopadají obdobně. Z románu je cítit úzkost, kam až tento mechanizmus může vést a jak postihuje vztahy mezi lidmi.

11.11.2011 5 z 5