jprst komentáře u knih
Vydařený špionážní thriller z období II. světové války, pro příznivce tohoto druhu příběhů přímo lahůdka.
V podstatě řemeslně dobře zvládnuté oddechové počtení. Středověk vykreslený bez zbytečných příkras a s patřičně děsivou atmosférou, jen to rozplétání zločinů a jejich zdůvodňování mi připadalo poněkud kostrbaté a tak nějak odbyté.
Příběh ukazuje, že když se jedná o peníze, jdou veškeré skrupule a morální zásady stranou.
200 zbytečných stran poměrně otravné četby, zařazení do edice Top krimi je více než přehnané. Dočetl jsem to "rychločetbou" a jen proto, že se snažím neodkládat jednou načaté knihy nedočtené.
Dobrý detektivní příběh autorem dobře rozehraný postupně začne zacházet do slepých odboček, které sice věrně vystihují úmornou detektivní práci, ale postupně to začíná být poněkud monotónní. Nicméně ani tím se děj nijak nezpomaluje, ani čtivost nijak netrpí Příběh řadím do průměru autorovy tvorby, ale za přečtení určitě stojí.
Napínavý příběh plný zvratů, kdy si čtenář do poslední chvíle nemůže být ničím jistý. Závěr je sice poněkud neuvěřitelný, ale překvapivý i pro ty, co už mají "něco načteno".
Béčková záležitost, sice plná akce, strhující děj, ale stále tak nějak dokola a závěr..., ten se hrubě nepovedl. Zkrátka, když není po ruce nic jiného na čtení, tak se to docela dá číst, na ukrácení dlouhé chvíle dobré, ale brzy si na to ani nevzpomenu.
Hodně pomalé tempo, chvílemi až jako stojatá voda. Zápletka sice nepostrádá na zajímavosti, ale té omáčky okolo je na mé gusto až příliš. A ta modernější doba slečně Marplové také spíše nesedí. Podle mne jeden z autorčiných méně povedených příběhů, ale tak to i u velice dobrých prostě bývá.
Třetí díl byl z mého pohledu z celé trilogie výrazně nejslabší a dosti nudný. Autor do děje opět zapracoval slušnou dávku historických informací, ale tentokrát způsobem připomínajícím spíše učebnici dějepisu, který by mohl méně vytrvalé a "odolné" čtenáře odradit.
Proti prvému dílu snad až zbytečně rozvláčné, kladem je nenásilné zapracování slušné dávky historických detailů té doby do děje románu.
Když jsem tuto sérii dorazil, byl jsem docela spokojen. Nebylo to sice nic, co by mě extra nadchlo, ale vydržel jsem a sérii dočetl, ale dalším knihám autorky se zatím vyhýbám.
Oproti prvnímu dílu docela zklamání, vleče se to pomalu, chvílemi je to spíše stojatá voda, hodně zbytečné a nikam nesměřující výplně ( že by způsob, jak naplnit požadovaný počet stran ?), celkově dost nezáživné.
V autorově tvorbě spíše průměr, ale i tak jde o poutavý a čtivý příběh, napětí mu nechybí a rozhodně neotráví.
Povedený příběh, svižný děj, dobrá zápletka, patřičné akce a překvapivé rozuzlení. to přímo láká k přečtení na jeden zátah.
Tohle za přečtení spíše nestálo, nechal jsem se nalákat jménem autora, ale bylo to dost velké zklamání. Autor předvedl jiné a výrazně lepší příběhy.
Jedna z dobrých a čtivých českých detektivek, takových v době jejího prvního vydání až tak moc nevycházelo.
Asi nejslabší věc, kterou jsem od Browna četl, pro mě tedy docela zklamání a dost nuda. Nicméně připouštím, že toto téma nepatří mezi mé až tak oblíbené, takže mé hodnocení je asi dost subjektivní, ale tohle dílo jsem si mohl klidně odpustit.
Dobrý thriller z australského prostředí, občas sice děj ztrácí spád, ale plusem je slušně vystižená atmosféra policejního vyšetřování, vyhrocené vztahy mezi domorodci a bílými přistěhovalci a lidsky vykreslené postavy s obvyklými kladnými i zápornými vlastnostmi, těžko se mezi nimi hledá vyložený "klaďas nebo záporák", prostě vydařený příběh.
Tahle autorova kniha mé očekávání nenaplnila, naopak pro mne byla výrazným zklamáním. Mysteriózní urbanovský příběh se poměrně brzy mění v něco poskládaného bez ladu a skladu, těžko uvěřitelné postavy a jejich chování doplněné často nesmyslnými dialogy jen celkový pocit umocňují. A napětí...? Také nic moc.
Děj se v ospalém, zastrčeném americkém městečku rozjíždí tak nějak pozvolna, ale napětí se stupňuje, příběh nabírá spád a pak ale přijde závěr, který autor dost "ošidil", a to ke škodě celého příběhu. Nicméně i tak je to slušné počtení.