Káča2015 Káča2015 komentáře u knih

Jádro Slunce Jádro Slunce Johanna Sinisalo

Knížka pálila. Některé obrazy jsem tedy nemohla dostat z hlavy, během čtení jsem začala používat její slovníček a vařila jsem ostrá jídla. Ten konec byl trochu neuvěřitelný, ale budiž.

Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Ze začátku jsem měla pocit, že se autor urputně snaží o "velkou" literaturu, osoba vypravěče atd... ale asi po sto stránkách jsem se začetla a byla jsem ztracená. Autor si asi nechal otevřená vrátka na konci, ale stejně si myslím, že jsme se mohli dočkat konkrétnějšího závěru... Dočítala jsem asi ve tři v noci a myslím, že jsem si to zasloužila :)

07.09.2015 5 z 5

Byla jednou jedna řeka Byla jednou jedna řeka Diane Setterfield

Skvělé!

09.09.2020 5 z 5

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleš Palán

Z šumavských samotářů jsem cítila sílu a hloubku, ale tato kniha je pro mě bohužel jenom další knihou typu "slepičí polévka pro duši". Neublíží, ale ani mi nic významného nenabídla.

10.08.2020 2 z 5

Poslední batalion Poslední batalion František Niedl

Knihy Františka Niedla jsem si hodně oblíbila, ale Poslední batalion byl za mě nejslabší.

23.04.2020 4 z 5

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Včera jsem začala číst, jsem v půlce. Smála jsem se tak, že jsem potom nemohla usnout dlouho za půlnoc. I kdyby mě Lucčiny opakující se návaly pláče a euforie přestaly bavit, už za ten jeden super strávený večer jí patří plný počet hvězd.
Pozn. Chápu, že její styl projevu může být někomu nesympatický, ale já bych s ní na kafe rozhodně šla :)

22.10.2019 5 z 5

Starý kraj Starý kraj Dörte Hansen

Skvělá kniha, zhltla ji celá moje rodina :)

15.02.2019 5 z 5

Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Patrik Ouředník

Literatura faktu... no nevím. Je to pelmel. Po celou dobu čtení jsem si říkala, pro koho je ta kniha vlastně určená. Pro zkratkovitost a šablonkovitost nemám odvahu předložit potomkům. Ten, kdo se zajímá víc, zase bude číst známé věci. Naštěstí vtipně a originálně podané. Ale vracet se k ní nebudu.

15.05.2018

Skořápka Skořápka Ian McEwan

Tak to jsem nedočetla. Zajímavý nápad, ale v půlce jsem se stále nudila. Nezachránily to ani vkládané intelektuální prohovory.

13.03.2018 2 z 5

Václav Malý: rozhovory Václav Malý: rozhovory Jindřich Kabát

Věřím, že kniha rozhovorů by mohla být názorově vyhraněnější, protože jsem si jistá, že Václav Malý by nám toho mohl říct víc. Z knihy jsem měla pocit, že hlavním mottem je "diplomacie nade vše". Takže jsem se dozvěděla málo co nového, co by mě burcovalo nebo podněcovalo k dalšímu přemýšlení a bádání. Večer strávený s čestným, moudrým člověkem se ale také počítá...

08.02.2018 4 z 5

Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Nemívám to ve zvyku, ale možná ještě víc doporučuji autorova videa, pro mě je víc poslouchatelný, než čitelný. Nicméně s ním hodně často souhlasím, až budou moje dcery hledat rady "jak na" svého potomka, doporučím jim místo mimimaminek tohoto pána...

22.08.2017 4 z 5

Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Hrdinství lidí tváří v tvář zlu. Pro mládež opravdu potřebné čtení a myšlenky.

01.06.2017 5 z 5

Chomejní, Sade a já Chomejní, Sade a já Abnousse Shalmani

Četla se dobře, jenom se mi zdálo, že se autorka hodně opakuje, emoce a myšlenky probírané stále dokola... proti Persepolis slabé.

18.05.2017 3 z 5

Na plechárně / Sladký čtvrtek Na plechárně / Sladký čtvrtek John Steinbeck

Za mě jedna z nejoblíbenějších knih.

15.11.2016 5 z 5

Nulté číslo Nulté číslo Umberto Eco

Nulté číslo mě nezaujalo. Možná proto, že postavy byly typologicky takové, jaké nemám ráda ani v reálném životě. Nebaví mě s nimi být a to ani v knize. Celkem nudná knížka na jeden večer.

29.09.2016

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Přála bych si, aby mi znovu bylo patnáct a znovu jsem četla příběh pilota, prince, růže, beránka a lišky.

07.08.2016 5 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Jitka7655 popisuje ránu... já jsem knihu dočítala usínaje a vlastně ta rána pro mě byla jenom takový záchvěv poznání. O to šílenější bylo, když mi to pozvolna docházelo a nemohla jsem se z toho obratu vzpamatovat. Rozhodně doporučuji.

21.07.2016 5 z 5

Mistr Eckhart a středověká mystika Mistr Eckhart a středověká mystika Jan Sokol

Tato knížka mě zasáhla jako šíp někdy v roce 1995. Stále se k ní vracím.

Postřehy z Londonistánu Postřehy z Londonistánu Iva Pekárková

Příspěvek do diskuze, tentokrát pro změnu od někoho kompetentního, kdo neviděl muslima jenom ve zprávách.

14.07.2016 5 z 5

Plop! Vyvrtil Žlahvout pšunt i chlpal liquére – Zdařilé verše a prózy Plop! Vyvrtil Žlahvout pšunt i chlpal liquére – Zdařilé verše a prózy Ivan Wernisch

Četli jsme doma nahlas a váleli jsme se smíchy a ano, ničemnosti nás napadaly. Něco se s námi dělo a vlastně ani nevíme, co... Doporučuji všem, jako takovou bláznivou třešničku z dortu...