kacaabba | Komentáře u knih | Databáze knih

kacaabba kacaabba komentáře u knih

Cejch Cejch Zdeněk Šmíd

Tak trochu povinnost Krušnohorce. Ač mi jazyk Z. Šmída není blízký, přesto jej dovede použít pro navození řady pocitů, jež až překvapily. Kniha je zajímavá a doporučuji i dalším Krušnohorcům. Jen dodávám, že chebské divadlo tuto knihu přeneslo na divadelní jeviště a nejen podle mne velmi zdařile!

02.08.2015 5 z 5

Návrat krále Návrat krále J. R. R. Tolkien

S dočtením posledního dílu jsem si uvědomil, jak nevhodné je posuzovat díly jednotlivě. Což jsem dělal. Příběh je, podle mého, nutno posuzovat jako jeden celek - a pokud to budu takto posuzovat, tak musím dát 5 hvězdiček, i když nejsem nadšenec žánru fantazy. Mám zato, že se stejně jako C. S. Lewis i Tolkien vyhraňoval proti tomu, že by to psali jako skryté křesťanské poselství. Nevím, ale pokud to tak je, tak to moc nechápu. Přijde mi, že příběhy Středozemě jsou jednou velkou metaforou příběhů a dějů zaznamenaných v Bibli. Pravda, vidět je mohou asi jen ti, kteří Bibli znají...

19.04.2015 5 z 5

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Nečetl, poslouchal jako rozhlasovou dramatizaci se skvělým Cupákem a Postráneckým.

12.01.2015 5 z 5

Ztracený svět Ztracený svět Arthur Conan Doyle

Kniha byla inspirována skutečnými zvěstmi vojenského plukovníka, který v oblasti Stolových hor operoval. Doyle se s ním po jedné z přednášek blíže spřátelil a vyzvídal další podrobnosti o zprávách hovořících o tom, že v tomto \"ztraceném světě\" byly opakovaně zahlédnuta prehistorická zvířata. Živá, samozřejmě. O tom, že to základ pro román nebyl pouhým výplodem autorovy fantazie se můžete dočíst i v knize Kurupira, zlověstné tajemství. S vývody a domýšleními autora osobně nesouhlasím, ale nasbíraný materiál na danou látku je pro nadšeného čtenáře Ztraceného světa jistě zajímavý.

25.02.2013 4 z 5

Agnes a Zakázaná hora Agnes a Zakázaná hora Veronika Hájek Hurdová

Milá kniha, i když trochu zvláštní. Zvláštní v tom, že je dětská, ale úplně tak dětská není. Zajímalo by mne, jak si jí užívají děti. Já, dospělák, jsem si jí užil a počítal jsem s plným ohodnocením. Až do chvíle, kdy jsem se setkal se smrtí... Já jen knižně, ale pokud si dáte tu práci a zjistíte si něco o autorce (má své webovky), tak zjistíte, že se do tohoto příběhu hodně promítla ona sama a její životní zkušenosti. I se smrtí. Svého milovaného muže. To, jak se postavila ke smrti dovedu pochopit, ale můj vztah ke smrti, které se ale také nebojím, je jiný. Moje kamarádka smrt není a nebude, protože věřím, že existence člověka po smrti prostě neskončí, ale bude určená rozhodnutím(i) v tomto životě. Jsem si tedy vědom nejen konečnosti, ale i nekonečnosti a to určuje i můj vztah ke smrti. Jestli si tedy přečtu její další knihu? Ale no jistě, bylo to moc fajn. A dám si Bohumila, protože se o této knize vyslovila jako o její nejniternější, ukazující nejen jí, ale i jejího milovaného tátu.

26.10.2024 4 z 5

Srdce temnoty Srdce temnoty Joseph Conrad

Typ reportážního ich románu (no, spíše novely) mi není sám o sobě blízký, ale styl, zaměření a bohatá slovní zásoba spisovatele mne uchvátili.

10.02.2022 5 z 5

Moc a sláva Moc a sláva Graham Greene

Ano, silný román, byť hlavní hrdina vlastně není žádný sympaťák, se kterým byste se chtěli ztotožnit, a popis stavu církve je spíše smutný. Otevřený konec (vlastně začátek další kapitoly) byl vlastně skvělý. A vůbec tam byla řada silných míst. Jak jsem začal, tak končím: Ano.

06.11.2021 5 z 5

Dokonalá svoboda Dokonalá svoboda Maria Calasanz Ziesche

Napsáno je to dobře. Na můj vkus snad až příliš plačtivé a z prostředí, které je většině z nás neznámé, odtažité. I přesto, že se jedná o hluboce komorní příběh, vlastně se člověk nenudí, je-li naladěn na podobnou strunu. Mariánství v této knize je pro mne nepříjemnou zátěží, kdy spíše vnímám lítost, že si část křesťanstva z Marie vyrobila prostředníka Prostředníka mezi Bohem a lidmi.

05.05.2021 4 z 5

Joni Joni Joni Eareckson Tada

Kniha u nás vyšla krátce po sametové revoluci. Ač obal knihy spíše odradí, než přivábí, je obsah silný a stále aktuální. Upřímná výpověď člověka, který byl přesunut během jedné chvilky z "normálních" na ty jiné. Doporučuji.

01.01.2021 5 z 5

Básně Básně Jiří Wolker

Právě ty básně, které socialistická propaganda tolik předkládala, byly pro mne nejsmutnější. Protože bol světa, jež uzřel básník, jal se napravovat násilím. Leč bylo to jen období jeho života, Wolker byl více než revolucionář...

09.12.2020 4 z 5

Fregata pluje kolem světa Fregata pluje kolem světa František Běhounek

Milý příjemný román pro děti a mládež (ovšem nevím nakolik pro dnešní). Osobně se mi líbil rozhodně více než slavný Verneův román Cesta kolem světa za 80 dní. Více dobrodružné, bližší dětem, protože hlavní hrdina byl mladý kadet a i jsem se více dozvěděl zajímavostí z míst, která navštívili. Jen byl zvláštní, jakoby "ukradený" závěr. Takže za mne díky závěru 4,5 hvězdičky.

06.12.2020 5 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Tak zajímavý příběh, jako je ve Zpěvu drozda, to není, ale OK.

28.10.2020 5 z 5

Longinovo kopí Longinovo kopí Louis de Wohl

Rozhodně to nebylo špatné. Až mne překvapuje, že jsem o románu doposud neslyšel.

02.08.2019 4 z 5

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

K vlastní knize se přímo vyjadřovat nebudu, ale zaujalo mne průvodní slovo audioknihy, kdy interpret vyjevil takovou myšlenku, že to, co se v knize popisuje bylo hrozné a že se snad už nic takového neděje a dít nebude... Navedl ho někdo?? Žije v izolaci??? Každému, kdo má podobné dojmy z tohoto světa, lze zcela jistě doporučit v prvé řadě začít číst běžný tisk a za druhé řadu knih. Já za všechny doporučuji knihu Nebeský muž.

25.10.2018 5 z 5

Veľký objav Veľký objav Ulf Ekman

Osobně to beru jako výpověď osobní cesty jednoho manželského křesťanského páru, který začal tím, že protestoval proti návštěvě papeže ve Švédsku a skončil odchodem do katolické církve. To, co bylo pro tyto lidi objevem, je vnímavému a zajímajícímu se pozorovateli známo, a tudíž je jejich cesta specifická údivem nad širokostí světa uvnitř katolické církve.

08.07.2018 3 z 5

Byl jsem muslimem Byl jsem muslimem Naeem Fazal

I přesto, že se mi kniha líbila, upozorňuji potenciální čtenáře, že pokud by knihu četli s tím, že to bude o islámu verzus křesťanství, tak mohou být zklamaní. Konverzi autor věnuje několik málo stránek. Spíše je to životní příběh (svědectví) o části životní pouti dnešního kazatele, bývalého muslima. Autora knihy mimochodem, bez problémů najdete na YouTube.

25.05.2018 5 z 5

Pianista Pianista Władysław Szpilman

Dramatický příběh polského pianisty židovského původu. Varšavské ghetto a jeho touha po zachování holého života. Ne, není to příběh hrdiny, ale dojímá svojí lidskostí. Film byl pro mne působivější; vřele doporučuji.

05.11.2016 5 z 5

Templáři Templáři Ernst Sommer

Taktéž netuším, nakolik je kniha pravdivá. Ale už samé líčení naznačilo, že pravda se občas halí do lži a lež do pravdy.... Nicméně příběh byl pro mne uvěřitelný a rozhodně se praktiky v knize zmiňované stále znovu a znovu používají.

09.10.2016 5 z 5

Šógun Šógun James Clavell

O Žaponcích toho moc nevím, ale tato kniha ve mne podnítila zájem vědět více. Užíval jsem si to.

03.08.2016 5 z 5

Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Poslechnuto jako rozhlasová hra. Zajímavé, pěkně zpracované, ale přeci jen kniha je kniha. U Dostojevského to bude platit obzváště.

06.08.2015 5 z 5