Kackac77 Online Kackac77 komentáře u knih

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Před nedávnem jsem v komentáři zdupala nějakou romanťárnu, s tím, že hodnocení tady na databázi absolutně neodpovídají kvalitě knihy, děj bývá předvídatelný a naivní, atd.
Tato knížka by se sem taky dala zařadit. Dějová linka je předvídatelná, nic nového pod sluncem, ona je paličatá, on je paličatý, vůbec se nemají rádi, a pak najednou .... velká láska, atd.
No ale dávám přesto dobré hodnocení, protože, ....čte se to moc hezky, občas jsem se přistihla jak se u čtení připitoměle usmívám. Taky mám ráda tu dobu, 18.stol.,Londýn a Anglii vůbec...., prostředí knihovny, a taky ty první krůčky k emancipaci...., tak tímhle si trošku obhajují ty 4 hvězdy, I když obsahově je to spíš na míň.

26.02.2024 4 z 5

Změň svůj dech a začnou se dít věci Změň svůj dech a začnou se dít věci Rostislav Václavek

Knížku jsem si přečetla, protože jsem na youtube viděla nějaký dýchánek s Rosťou Václavkem. Zaujalo mě jak mluví o dechu a spoustu věcí se mi spojilo a dává mi smysl. Ta knížka ale není zpracovaná nejlíp. Navíc, některé věci mu moc nevěřím. Rosťa se zabývá dechem, spoustu toho nastudoval, Buteyko metody, atd.... Ale dál tam pak mluví třeba o cvičení - tzv. fasciální cchi, které prý vyvinul, odkazuje na to, že pár let cvičí cchi-kung, apod, ale já myslím, že za správně prováděným cchi-kungem jsou léta a léta praxe. Dále třeba kapitoly o stravě mi připadají velmi zjednodušené, a třeba pít zeleninové a ovocné šťávy v zimě mi připadá vysloveně nesmysl. Prostě informace ohledně dýchání mi dávají smysl, a v knížce to na mě i působí, že tuto oblast má Rosťa nejvíc "zmáknutou", to ostatní na mě působí trošku neprofesionálně.

06.02.2024 3 z 5

Trnkův Špalíček říkadel, písniček a pohádek Trnkův Špalíček říkadel, písniček a pohádek Jiří Trnka

Moje nejoblíbenější knížka pohádek, básniček a říkanek z dětství. Mám ji v příšerném stavu, protože jsem ji jako dítě četla asi 100x. Teď jsem po ní šáhla při úklidu knížek... Je stále skvělá, pro mě je navíc spojená se spoustou vzpomínek.

29.01.2024 5 z 5

Kníhkupec z Kábulu Kníhkupec z Kábulu Åsne Seierstad

Audiokniha
Hodně zajímavá kniha. Láká mě prostředí arabského světa, ale ten Afganistán, to je síla. Jejich historie je šílená. Tato knížka vypráví o rodině Sultána Chána. Autorka je norská novinářka a v rodině Sultána kvůli knize nějakou dobu žila. Vypráví jejich příběhy. Sultán je na jednu stranu vzdělaný a liberální, na druhou stranu neskutečně krutý a zpátečnický. Celkově se knížka docela dobře poslouchala, ale něco mi tam na 5hvězd chybělo...

06.01.2024 4 z 5

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Rob Wilkins

I když o Terrym Pratchettovi vím, ještě nikdy jsem žádnou jeho knihu nečetla - zatím. A začala jsem ne jeho knihou, ale knihou o něm. Překvapilo mě jak moc mě to bavilo, jak je on zajímavý člověk. Určitě si přečtu nějaké knížky ze Zeměplochy a pak si poslechnu tento životopis znovu. Je tam totiž spoustu informací, jak vznikla nějaká postava, apod. a ve spojení se se znalostí jeho knih by to mohlo být ještě lepší. V knize je také Terryho dětství, školní roky (hned mi byl sympatičtější, když jsem se dočetla, jaký měl postoj ke školství), jeho práce, jak začal psát knihy.... Hodně dojemný je závěr knihy, o závěru Terryho života. Knížka určitě stojí za přečtení.

22.07.2023 5 z 5

Země Země Marek Epstein

Silné, dojemné, smutné, zoufalé. Příběh se odehrává v různých časech, od začátku války po rok 1992. Jednotlivé kapitoly skáčou v čase i v osobách, o kterých vyprávějí, ale velmi rychle jsem se zorientovala i v osobách i v příběhu, který se postupně propojuje. Některé části jsou opravdu drsné. Ta kniha je dobře napsaná, ale připadala mi plná beznaděje.

16.06.2023 4 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Knížka se mi moc líbila. Bohužel jsem viděla seriál před nějakou dobou, takže jsem věděla, co se stane, a jak to asi skončí. Knížka se se seriálem rozchází jenom drobně. Tím jsem se připravila o to napětí, jak to asi dopadne, je mi jasné, že toto by mě nenapadlo. Přesto se mi to moc dobře četlo, mělo to spád. Líbily se mi postavy, jak byly propracované. Překvapilo mě třeba otázka domácího násilí. Jak to není černobílé a v knize jsou skvěle popsané myšlenky i pocity oběti.

18.02.2023 5 z 5

Inspektor s velkým ptákem Inspektor s velkým ptákem František Niedl

Co napsat, můžu jenom opakovat, to co u komentáře prvního dílu. Velmi vtipná detektivka. Moc se mi líbí sarkastický způsob komunikace inspektora Prévita. A způsob jakým řeší věci, například problémy syna ve škole :-)

08.01.2023 5 z 5

Balada o snech Balada o snech Markéta Prášková

Tuto knížku jsem objevila na audiotéce, autorku jsem neznala, ale zkusila jsem to. Hned od začátku mě zaujala. Popisy bezpráví při kolektivizaci mi cloumaly emocemi. Vím, že se v padesátých letech děly na vesnicích hrozné věci, tato knížka je dokázala popsat tak, jako bych to prožívala sama.
Celý příběh je velmi lidský, popisuje životní strasti i radosti. Konec jsem nečekala, hodně mě překvapil.
Moc krásná knížka.

23.12.2022 5 z 5

Štvanice Štvanice František Niedl

Michael Dabert mě opravdu baví, je to svižné, dobře se to čte a nenudí. Těším se na další díl.

08.12.2022 5 z 5

Kočka myši nenechá Kočka myši nenechá Marie Rejfová

Další kniha v sérii...co k tomu říct?! Opět sympaticky ztřeštěná Josefína, správňák komisař Tvrdík, a spousta dalších postav...prostě fajn oddechovka

26.10.2022 4 z 5

Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Novinářem v Číně: Co jsem to proboha udělal Tomáš Etzler

Audiokniha
I předtím než jsem si přečetla tuto knihu jsem si o Číně nemyslela nic hezkého. Kniha mě jenom utvrzuje v tom, že komunismus může mít jakou tvář chce, ale stále to bude příšerná a nežitelná ideologie. Někdy mě děsí, když se mluví o tom, jaká je to velmoc, jak jsou ekonomicky napřed...atd... všechno postaveno na krvi a potu obyčejných lidí, kterých je tam jak blech, takže co záleží na ztrátách. Člověk je pro ně míň než nic. Knížka je velmi čtivá, i napínavá, poučná. I to jak pracuje novinář, ten opravdový (ne ten co píše o tom, že si ten a ten herec někde uprdnul), pro mě bylo opravdu zajímavé. Pan Etzler žije život, který je fakt inspirativní. Dělá to, co ho baví, naplňuje a ještě to dokáže zprostředkovat. Přes všechno, co napsal, bych se tam někdy ráda podívala.

27.10.2024 5 z 5

Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

(SPOILER) Audiokniha
I když jsem nebyla úplně nadšená z první knihy, co jsem četla od stejné autorky, šáhla jsem i po této, čistě z aktuální absence jiné audioknihy. Začátek mě fakt otrávil a řekla bych až naštval. Říkala jsem si, co to je za šílený národ ti Číňani, nevzdělané stádo, kterým cloumají buď šílené středověké zvyky nebo propaganda. On ten začátek je dost drsný..., ocitáme se sice někdy na konci dvacátého století, ale zároveň fakt v pravěku. Příběh se začíná odvíjet v horách v Číně mezi menšinovými "horskými lidmi". Ti mají svoje silné zvyky a rituály, které jim řídí celý život. Matka hlavní postavy je zároveň porodní bábou. Asistuje u porodu, kde se narodí dvojčata. Zdravé děti. Ale podle jejich zvyků jsou dvojčata "lidský odpad", něco co přináší špatní duchové. A tak je podle zvyku jejich otec obě zabije. Hrůza a děs, nechtělo se mi ani číst dál.
No ale děj se pak odvíjí dál, mění se politika země, přichází více cizinců, začíná se obchodovat.
Hlavní hrdinka se zamiluje, otěhotní a porodí nemanželskou dceru, kterou nechá v sirotčinci... atd... nechci vlastně rozepisovat celý děj, ten se ostatně dá přečíst v anotaci.
Nakonec se mi to vlastně hezky poslouchalo. Líbilo se mi, že jsem dověděla víc o čaji a líbilo se mi ty příběhy kolem čaje. Taky mě zaujala ta část ohledně adopcí holčiček z Číny do Ameriky, jednu dobu asi velmi rozšířená. Taky informace o tom, co to znamenalo pro ty holčičky, přestože byly hodně malé v době adopce a šly rozhodně do "lepšího", tak ty pocity vykořenění a vzteku a smutku... pro mě zajímavý pohled.
Konec až moc happyenďácký...ale celkově...se mi to líbilo.

12.10.2024 4 z 5

Faja Faja Petra Stehlíková

Audiokniha
I druhý díl se mi líbil. Bylo to skvělé čtení, napínavé, plné akce. Líbilo se mi i jak se vyvíjejí vztahy mezi postavami. Konec super akční, jdu stahovat další díl.

17.09.2024 5 z 5

Pán hor 1 Pán hor 1 Hana Marie Körnerová (p)

Audiokniha
Měla jsem radost, když jsem viděla, že je tato knížka nově na audiotéce, říkala jsem si, super - 6 knih v sérii, mám co poslouchat. Mám ráda knížky od paní Körnerové, Heřmánkové údolí bylo skvělé, ale moc hezky se mi poslouchala i série Kočár do neznáma, i když zaváněl červenou knihovnou. Toto ale bylo zklamání, byla to typická červená knihovna, navíc dost rozvleklá. Proč musí být v těchto knížkách ženy tak hloupé, nejisté, stydlivé, panensky čisté a muži mají uhrančivé oči, a jsou to macho samci, teda do doby než začnou plnit přání těm svým vyvoleným. Přijde mi, jako by symbol mužnosti byl pittbull zkřížený s čivavou. Postavy mi připadaly nezajímavé a hlavně nereálné, nikoho jsem si neoblíbila. Buď to byl dobroděj nebo hajzl, nic mezi tím. Za mě ne a ty tři hvězdičky asi dávám jenom vzhledem k tomu, že jinak mám psaní paní Körnerové ráda.

16.07.2024 3 z 5

Jak se vaří netopýři Jak se vaří netopýři Marie Rejfová

Super oddechové čtení, Josefina nezklamala. Užila jsem si čtení moc.

12.07.2024 5 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Moje první knížka od Terryho, už ho mám v merku dlouho, vlastně první, co jsem přečetla byl jeho životopis, kde mě Terry Pratchett zaujal. Čtení jsem si fakt užila. Mám ráda tento druh humoru, absurdní zápletky, atd... Navíc skvělé postavy. Kapitán Elánius, Karotka, a další. Určitě se pustím do další knížky, protože takto se zasmát u čtení se mi často nestává.

02.04.2024 5 z 5

Víš, že nemusíš? Víš, že nemusíš? Dagmar Digma Čechová

Audiokniha
Právě jsem doposlouchala pokračování knihy Nemusíš! - Víš, že nemusíš! a opět se mi moc líbila. Příběh studentky Marie, která se vrací ze studií v Anglii domů pomoci mámě s nemocným tátou a její kamarádky Katky - starší rozvedené mámy dvou těsně dospělých dětí. Autorka nám na příbězích těchto dvou žen ukazuje, jak je někdy těžké se rozhodnout. Život nám někdy nabízí něco, co vypadá jako po všech stránkách dobré řešení, ale dát na ten pocit, že to přesto není ono, a jít tou druhou cestou, která je jeden velký otazník, je sakra těžké, ale zároveň jediný způsob, jak stát sám za sebou. Za mě moc dobrá knížka.

14.02.2024 5 z 5

Nemusíš! Nemusíš! Dagmar Digma Čechová

Audiokniha
Už delší dobu jsem měla knížku připravenou k poslechu, nevím, proč jsem ji odkládala, byla super. Střídají se tu vyprávění o dvou ženách - Katce a Marii, ke konci knihy se příběhy těchto žen protnou. Celou dobu mě čtení bavilo, jsou tam smutné fáze a možná i trošku dramatické, ale i vtipné. Za mě fajn čtení.

06.02.2024 5 z 5

Vlastníci Vlastníci Jiří Havelka

Audiokniha
Tak nevím jestli je to víc vtipné nebo děsivé. Když jsem ještě bydlela v bytě, tak jsem pár schůzí zažila. Tato knížka právě skvěle umí zachytit tu atmosféru, že si každý mele svoje, a nespojí se to ani kdyby jste se rozkrájeli. Knížka je taková super jednohubka na odpoledne.

22.01.2024 4 z 5