Kackac77
![Letnice Letnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531620/letnice-65c368d902ae6.jpg?v=1707305177)
Knížka nás zavede do městečka Sv.Jiří, které je odlehlé od ostatního světa. Lidé tu mluví s anděly, chodí po vodě, lámou kámen pískáním na flétnu a komunikují s vlky. Všechno v městečku hezky plyne, co je jinde zázrak, tady je normální. Příběh se skvěle čte, chvíli mě to bavilo, chvíli dojímalo, občas jsem byla napnutá, co se stane..., vůbec nevím, kam bych tu knížku zařadila - fantasy? pohádka? humor? ... je tam všechno. Za mě paráda.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lotosový kruh paní Tchan Lotosový kruh paní Tchan](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542640/lotosovy-kruh-pani-tchan.jpg?v=1729467286)
Ze všech knih od autorky se mi tato líbila asi nejvíc. Příběh z Číny 15. stol. Žena tam neznamenala nic, majetek muže. Přesto si mladá dívka v tomto světě probojovává cestu a jde za svojí touhou stát se lékařkou. Na její cestě životem se dějí občas hrozné věci a setkáváme se i s řadou postav. Nejvíc se mi asi líbil ten nástin léčení podle čínské medicíny, práce s rovnováhou životní energie, atd... Dala jsem pět hvězdiček, protože se to moc hezky poslouchalo, a příběh byl opravdu zajímavý, ale možná něco drobného (a nedokážu říct co) mi k úplnému nadšení chybělo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bouře Bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500621/boure-yq4-500621.png?v=1664792444)
Dobrá detektivka. Je trošku dlouhá, ale děj celkem odsýpá a po počátečním zorientování v postavách se mi to četlo dobře. Postavy jsou zajímavé. Některé mi byly hodně sympatické, jiné naopak. Akorát mě překvapila ta část dějové linky, týkající se soukromí hlavní vyšetřovatelky, nečekala bych takovou zápletku právě u policistky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Málokdy mě nějaká knížka rozpláče. Tady u té kratinké se to stalo hned několikrát. Tolik lásky, kterou v dopisech předává, troufám si říct, že nejenom svým blízkým, kterým to bylo určeno, ale i lidstvu. A to opravdu ze srdce, bez patosu, otevřeně. Kolikrát mě během čtení napadlo, jestli ti lidi, co za takovými zvěrstvy stojí, mají svědomí. Já věřím, že v každém člověku je dobro. Dá se žít s takovou vinou? Jedině nevědomě, myslím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tajemství Kosí kavárny Tajemství Kosí kavárny](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536852/tajemstvi-kosi-kavarny-662556ecb711f.jpg?v=1713723116)
Takový milý příběh, s troškou tajemna, rodinnými traumaty, atd......hezky se to četlo. Ale připadá mi, že je to jedna z nich, u které nebudu za půl roku vědět o čem byla. Konec na mě příliš takový---"....a žili šťastně až do smrti." Ale celkově, fajn čtenářský zážitek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pán hor 4 Pán hor 4](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13516/pan-hor-iv-13516.jpg?v=1238107478)
(SPOILER) Čtvrtý díl série Pán Hor. Proč, když jsem zkritizovala předchozí tři jsem šáhla i po čtvrtém?! Opravdu nevím. Knížka je k dispozici na audiotéce v rámci předplatného zdarma, peníze bych za to opravdu neutratila. Kdybych se snažila říct něco pozitivního, tak asi, že se to hezky poslouchá a i když zapnu vysavač a neslyším 10 minut, tak vůbec o nic nepřijdu. Celá kniha se točí kolem Christiny, dcery Sebastiana. Její rozhodnutí jsou stupidní, tak jak už to bývá u všech ženských postav této knižní série. Ale že se mění i povahově? Autorka napsala spoustu krásných knih a řekla bych i kvalitních knih, ale to nevidí, že stvoří postavu, která je chvíli pyšná, hrdá, odvážná a chvíli obětavá, pokorná, chvíli omdlívá při kdejaké prkotině, ale bez mrknutí oka se zvládne vyrovnat se znásilněním. Proboha! Děj poskakuje sem a tam, nic se tam vlastně moc neděje, kromě toho, že hlavní hrdinka si neustále odmítá vzít svého milence, čímž způsobuje sobě i jiným pouze problémy. Když si ho nakonec vezme, tak on pro změnu brzy zemře. Přijde mi, že celá ta kniha je taková nezáživná záležitost, že autorka občas někoho zabije, aby to nebyla tak strašná nuda. Do toho všechno tak příšerně protahuje, občas jsou tam tak debilní dialogy. Třeba když se zvrhne loďka a několik lidí spadne do vody, nevyplave jedna z postav - Lucie. Dva bratranci vedou na břehu rozhovor. Jeden říká, jejda, kde je Lucie, ona asi nevyplavala, druhý : ale ne, určitě vyplavala a utekla, a první : opravdu, co když ale ne, měli bychom se po ní podívat, první : určitě si z nás tropí žerty, někde tady je, druhý : a viděl jsi ji vyplavat, co když nevyplavala, atd. zhruba 5minut. Poslouchám to s rukou na čele, jakože cože!? Kdyby se opravdu topila, tak je po ní. Chjo, tohle se opravdu nepovedlo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dveře spánku Dveře spánku](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510932/dvere-spanku-63e8aea970798.jpg?v=1676193449)
Knihu jsem si vybrala kvůli čtenářské výzvě, jelikož název obsahuje slovo "dveře". Nic moc jsem od toho nečekala, ale nakonec to vůbec nebylo špatné čtení. Cestování vesmírem po různých alternativních světech, po každém usnutí se hlavní hrdina přesune na jiný svět, nemůže nijak ovlivnit kam se dostane. Ten nápad mi připadá docela zajímavý. Na začátku to bylo zajímavé, vysvětlení co se vlastně děje, ale po chvíli mi to přišlo lehce nudné, skákání mezi světy bez nějakého děje. Nakonec tam ale přece jenom dějová linka bylo, zápletka, boj proti zloduchovi, atd.. Nějakou hlubší myšlenku tam asi nehledejte, ale jako taková sci-fi pohádka, proč ne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30693/muzi-jsou-z-marsu-zeny-z-venuse-HQt-30693.jpg?v=1566119587)
Kniha nemá zrovna nejlepší hodnocení, ale mně se líbila. Vztahy mezi muži a ženami je asi téma, které je zpracováno a omíláno už milionkrát. Tady mě ty rady přišly logické, dávaly smysl. Je tam i hodně příkladů. Pár věcí si myslím, že se lehce ztrácelo v překladu, ale stejně jsem chápala, co tím chce autor říct. Na partnerských vztazích je pořád co vylepšovat, ať je sebevyrovnanější, pořád je kam růst. Člověk by se neměl ukolébat pocitem, že žije ve vztahu xy let. Nesnáším ty debilní vtípky, které používají klišé o mužích a ženách. I když jsme jiný, pořád jsme na stejné lodi a tato knížka sice mluví o rozdílech mezi námi, ale zároveň nabádá k pochopení těchto rozdílů a k vzájemnému respektu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Srdcaři Srdcaři](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484798/srdcari-Qxz-484798.jpg?v=1637656821)
Mám někdy pocit, že když je knížka z lékařského prostředí, tak je skoro automaticky více hodnocená, jinak to hodnocení tady moc nechápu. Ne, že by to bylo úplně špatné, četlo se to docela hezky, ale dost často jsem se u toho nudila. Kdyby to bylo kratší, možná bych hodnotila více. Příběh dvou kardiochirurgů, vlastně celý jejich život, od dětství po stáří. Když už byla fakt nuda, tak se většinou něco stalo, někdo umřel, apod. Ale bylo to celé takové bez emocí. Prostě popis života.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Růženka je z příbuzenstva Růženka je z příbuzenstva](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12285/ruzenka-je-z-pribuzenstva-yzU-12285.jpg?v=1507638627)
Takové milé odpočinkové čtení, plné absurdních a vtipných příhod. S laskavým humorem pana Durrella jsem se setkala poprvé, ale určitě ne naposledy. Za mě přesně skvělé čtení na dovolenou. Sedlo to.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Už zase skáču přes kaluže Už zase skáču přes kaluže](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52188/uz-zase-skacu-pres-kaluze-kS9-52188.jpg?v=1567842037)
Knížka je autobiografie, autor líčí svoje vlastní dětství, kdy bohužel onemocní dětskou obrnou. Příběh se odehrává na začátku 20. století v Austrálii. Velká část knihy se odehrává v nemocnici, kde Alan stráví hodně času. Po návratu domů se začleňuje mezi děti. Moc se mi líbil jeho přístup k životu, dobrodružná povaha a to jak si vlastně ten hendikep nepřipouštěl. Zajímavé je, jak ho braly ostatní děti a jak ho brali dospělí. Děti dokázaly jeho hendikep přijmout, vlastně i tím, že ho nešetřily. Knížka je plná krásných dětských příběhů, které prožil Alan, vyprávěných očima dítěte - je to krásný příběh.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skalpel, prosím Skalpel, prosím](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104411/skalpel-prosim-6ut-104411.jpg?v=1479038828)
Takové filosofování o životě a o smrti. Hezky se to četlo. I když, já nevím, komunismus jsem zažila jako dítě. Ten svět, mimo moji rodinu, mi připadal takový ponurý, šedivý. A stejný pocit mám z knih a filmů z této doby. Po dočtení zůstávám ve zvláštní zamyšlené, ale zároveň i neveselé náladě. Přesto ladění, bylo to psáno hezkou češtinou, umožnilo mi to nahlédnout do prostředí nemocnice z jiné stránky, té profesionální a řekněme té hezčí, protože mé vzpomínky na nemocnice této doby ve mě probouzejí strach, bezmoc a pocit, že jsem nikdo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zátiší Zátiší](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195276/zatisi-GQx-195276.png?v=1639041896)
Nejsem typický čtenář detektivek, přečtu jich za rok jenom pár. Nemám u nich ráda, když jsem příliš napjatá, když se bojím o některé postavy nebo když ve mně vyvolávají úzkost. Takže tato mi sedla skvěle. Prostředí bylo krásně vykreslené. Taky postavy se mi líbily, autorka o každém něco utrousí, je to zajímavé a dokresluje to celkový obrázek. Inspektor Gamache se mi líbil moc. V sérii je už spousta dalších knih, takže s detektivkama mám na delší dobu vystaráno, vím po čem šáhnout.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hory a nekonečno Hory a nekonečno](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457856/hory-a-nekonecno-9NU-457856.png?v=1637565571)
Ráda cestuji, ráda chodím pěšky a ráda i čtu cestopisy, hlavně pro inspiraci. O Viktorce jsem už víckrát někde slyšela, ale ke knížce jsem se dostala až teď. A líbila se mi moc. Ne že bych byla podobný blázen jako Viktorka. A to myslím v dobrém. Způsob jakým cestuje ona není určitě nic pro mne, umřela bych strachem, ale líbí se mi to. Patří to k ní. Na její věk se mi často líbí i její názory nebo vlastně i "nenázory". Občas mi připadala v něčem příliš urputná, ale co by ne. Je svá, to je z toho cítit. Často, když chodím někde v lese nebo po horách, nebo vylezu někam na kopec a shlížím z té výšky kudy jsem to vlastně šla...tak mě napadlo, že někdo to musel jít poprvé, že někdo musel přijít na to, že je potřeba obejít tamten výčnělek, nebo tamtu rokli, aby se dostal sem... Ten někdo, kdo má dostatečně dobrodružnou a tvrdohlavou povahu, aby vylezl na nějakou horu jako "první", ten někdo kdo prošlape cestu nám ostatním, kteří pak jdeme po značkách, ten někdo je přesně Viktorka. A přestože někomu může připadat dost šílená (viz. komentář třeba od "nemer"), tak i takový lidi jsou potřeba, protože díky nim my ostatní víme, že tudy to jde a tudy zase ne. Držím jí palce při dalších cestách. Ale věřím, že ani moje držení palců nepotřebuje, ta holka poslouchá svoje srdce, a to radí vždy nejlíp.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volha Volha](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235818/volha-235818.jpg?v=1421180723)
Knihu jsem poslouchala v audio podobě. Hodně jsem přemýšlela, jak to mám hodnotit. U knížek mám ráda, když ve mě vyvolávají nějaké pocity. No tady se to povedlo, skoro celou dobu jsem byla s prominutím nasraná. Všechny hnusné české vlastnosti se nakumulovaly do této knížky. Hlavní postava je spojením totální tuposti a debility, vyniká hlavně absolutní absencí morálky. Všechny ty komunistické nešvary - kšeftování, zlodějiny, nechutné chování k ženám, bonzování, udávání, .... i když spousta té české "malosti" přetrvává dodnes. Věřím, že nejsme, ani jsme nebyli jenom toto - vychcané nemorální hovada.
Na druhou stranu autor popsal tu dobu dost věrně, bohužel. Jinak, kromě popsání poměrů v předrevolučním Československu, nevím, co vlastně ta kniha měla tady zanechat. Ve mně teda nic.
Hvězdičku přidávám za skvělou interpretaci Kryštova Hádka.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Kočovný biograf pana Saita Kočovný biograf pana Saita](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531370/kocovny-biograf-pana-saita-65bfa99a8e146.jpg?v=1707059610)
To bylo tak krásné čtení. Hned po Backmanovi je autorka moje druhá nejoblíbenější. Dvě knížky a obě taková krása. Ten příběh mi připadal jako život, někdy si tak v poklidu plul a někdy prásk a bouřka, a člověk se pere s podmínkami, které dostal a pak se přestane prát a najde v štěstí. Někdy jsem se u čtení přiblble usmívala a občas byla dojatá a i slzička mi ukápla. To bylo tak krásné, ách.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak je důležité mít Filipa Jak je důležité mít Filipa](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413043/jak-je-dulezite-mit-filipa-blQ-413043.png?v=1645440794)
Už jsem dříve viděla v divadle, ale takto v knize je ta ztřeštěná komedie taky super.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Povídky smíchovské Povídky smíchovské](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511779/povidky-smichovske-6aL-511779.jpg?v=1679998807)
Znám od autorky detektivky s Josefínou Divíškovou, tak mě překvapilo, že napsala i tuto povídkovou knížku, která je úplně jiná. Hlavně v tom ladění, detektivky s Josefínou jsou spíš "sranda" a tyto povídky byly spíš dost tragické. Ale moc hezky se mi to četlo a líbilo se mi to. Jednotlivé povídky byly vždy něčím propojené. Osudy lidí byly teda dost drsné. Prostředí Smíchova ze začátku století bylo skvěle vykresleno a líbil se mi i jazyk.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Koloušek Koloušek](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514908/kolousek-0ZS-514908.png?v=1681481557)
Knížku jsem poslouchala jako audio, narazila jsem na ni a z nudy zkusila. Po filmu, který byl natočený podle knihy autorky, jsem nečekala nic. Teda spíš jsem čekala, že to bude totální odpad. Díky tomu očekávání mě ta knížka celkem pozitivně překvapila. Není to úplně odpad, dalo se to poslechnout, chvílemi mě to i zaujalo. Ale celkově, vůbec to nedrží pohromadě. Nevím, co vlastně chtěla autorka tou knížkou říct. Plácá se z jedné strany na druhou. Hromada zápletek, které nikam nevedou. Paní Bernášková je sympatická herečka, ale psát opravdu neumí. No ale když se podívám do komentářů ke knize, tak i hovadina jako toto si své obdivovatele najde.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)