Kackac77 Kackac77 komentáře u knih

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Knížka se mi moc líbila. Bohužel jsem viděla seriál před nějakou dobou, takže jsem věděla, co se stane, a jak to asi skončí. Knížka se se seriálem rozchází jenom drobně. Tím jsem se připravila o to napětí, jak to asi dopadne, je mi jasné, že toto by mě nenapadlo. Přesto se mi to moc dobře četlo, mělo to spád. Líbily se mi postavy, jak byly propracované. Překvapilo mě třeba otázka domácího násilí. Jak to není černobílé a v knize jsou skvěle popsané myšlenky i pocity oběti.

18.02.2023 5 z 5

Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Je to ostuda, ale musím přiznat, že jsem tuto knížku četla ve svém věku poprvé, vlastně jsem ani nevěděla o čem je. Je to tak aktuální až to mrazí. Ale připadá mi, že by to bylo aktuální v jakékoli době. Blbců toužící po moci, po úspěchu a penězích je a bylo vždy dostatek, a co jsou za to ochotni obětovat se dovědí až je někdy pozdě.

16.02.2023 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Harry Potter je taková moje nostalgie. Čtu ho už po několikáté. Když jsem četla poprvé, tak mě ten svět úplně nadchnul a pohltil, a tak nemůžu dát jiné hodnocení než 5 hvězdiček.

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Tak krátká knížka a přitom je v ní všechno. Hluboký, smutný lidský příběh plný naděje. Bylo si silné, dojemné, smutné... ale krásné.

Krysař Krysař Viktor Dyk

Poslouchala jsem jako audioknihu kvůli čtenářské výzvě. Bylo to zvláštní, ten starý jazyk, občas jsem těžko chápala, co chce autor říct. Zároveň se mi ale moc líbily některé popisy, např. jak se dvě děvčata ze vsi smějí Jorgenovi když spí. To jak popisuje autor touhu a vůbec tu směs všech pocitů. Každopádně zajímavé čtení.

15.02.2023 4 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

To byla paráda. Já zas tak moc detektivky nečtu, a tak v podstatě nikdy netuším "kdo je vrah". A když jo, tak už vím, že to není moc dobrá detektivka, když i já na to přijdu. Toto byla moje první knížka od Agathy Christie a co se mi na ní líbilo, byla ta propracovanost, promyšlenost. Hlavně ale to, že se nemusí dít žádné děsivosti (myslím tím různé zohavení mrtvol, mučení, cákání krve všude, atd.) aby ten příběh měl napětí. Samozřejmě vražda sama o sobě děsná je. Určitě zkusím další knížky od autorky.

15.02.2023 5 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Další díl Rytířů z Vřesové. Boje mezi pány, úklady, zabíjení...atd. Já moc na ty "bojové" věci nejsem, a právě proto mě i překvapuje, že se mi tato série tak líbí. Je fakt, že Wolfram a Beneš už začínají být trošku jako historický Chuck Norris. No ale stejně jim fandím. I na romantiku si trošku člověk přijde... Prostě hezky se to čte.

14.02.2023 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Moje čtvrtá kniha od Rudy Sepetys. z těch prvních knih jsem byla nadšená, teď už trošku míň. Ruta si vybírá velmi závažná témata. Historické události, které nejdou úplně známé, ale jsou neméně strašlivé - Španělsko za doby Franka, krvavý převrat v Rumunsku, ... tato knížka je o lidech, co prchají před Sověty na lodi. Nejsou to jenom Němci, ale i Litevci, Poláci,.. Ruta tady popisuje osud čtyř lidí. Je to smutný příběh. Zda se mi, že je to ale popsáno trošku ploše. Jednoduchým jazykem . Ty emoce, které by to mohlo vyvolávat! Ale moc nevyvolává. Každopádně se to čte dobře, i rychle (krátké japitoly), ale něco mi tam trošku chybí.

10.02.2023 4 z 5

Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Přečteno díky čtenářské výzvě. Samozřejmě znám film, knížku jsem četla poprvé. Co k tomu říct? Je tam legrace, láska, dojetí, kdybych to notoricky neznala, tak snad i trošku napětí jak to dopadne. Paní Poledňaková uměla vychytat to hezké v lidech a z toho ostatního si dělat srandu. Knížka se mi moc líbí.

09.02.2023 5 z 5

Rozervané království Rozervané království František Niedl

Další díl rytířů z Vřesova se mi opět líbil. Tentokrát se vlastně nic významného nedělo, v Čechách probíhají boje, část šlechty je věrná králi, část je proti němu. Beneš s Wolframem bojují na straně krále. Přestože se nic moc nedělo, kniha nenudila a hezky odsýpala.

08.02.2023 5 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Pýchu a předsudek jsem nečetla poprvé a asi ani ne naposledy. Přestože poslední dobou nevyhledávám romantické knihy, příběhy Jane Austenové jsou výjimkou. Vlastně ani nevím proč. Ale mám moc ráda Anglii, tu dobu, pomalý způsob jakým lidi tenkrát žili... Pan Darcy je prostě úžasný. Elisabeth je skvělá. Ta knížka mě vždycky pohladí po duši.

08.02.2023 5 z 5

V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Ruta Sepetys si vybírá závažná témata. Už jsem od ní četla dvě knihy, tato je třetí. Pracovní tábory na Sibiři, tisíce Litevců, které Sověti odsunuli, hlad, nemoci, zoufalství, smrt. Pro mě, jako matku, je hrozné číst o tom, jak umírají malé děti. Tyto příběhy se moc těžko čtou, ale měli bychom si je připomínat, abychom věděli, že ten blahobyt, ve kterém žijeme teď, není samozřejmost, a že život se může změnit lusknutím prstu.

07.02.2023 4 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Tohle byla teda hodně silná káva!!! Osud jednoho kluka, který byl ve špatný čas na špatném místě. Komunistické lágry. Z té knížky mi bylo opravdu úzko. Co za hrůzu museli vězni prožívat?! Znásilňování, mlácení, buzerace na denním pořádku. Úplné zničení ducha člověka. A když se člověk ještě dočte, že žádný ze sadistických bachařů nebyl nikdy souzen a potrestán. Že člověk, který vlastnil podnik, kde v nelidských podmínkách odsouzenci pracovali, dostal v roce 2015 od Zemana vyznamenání. Já si při čtení takových osudů říkám, co všechno dokáže člověk snést, vydržet, přežít!? Chtěla bych, aby jsme se mi lidi dokázali poučit, ale nevím, jestli je to možné.

31.01.2023 5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Skvělá kniha, skvělý příběh, silný. I když mi vůbec nedělá dobře číst, když se někomu děje takové bezpráví, tak jsem to přečetla jedním dechem. Děj je zasazen, jak už název napovídá, do Sudet a do období těsně po válce. V jednom domě tam spolu najednou musí žít dvě rodiny - německá a česká. Líbilo se mi, jak se dokázali sžít. Nejdřív se nenáviděli - Češi Němce, po těch hrůzách, co prožili za války, a Němci zase Čechy - hlavně proto, že jim přišli vzít jejich domovy, kde desítky let žili. A pak najednou pochopí, že to není o národnosti, ale o jednotlivých lidech. Ve vsi řádí samozvaný předseda Tomeček, udělá si z přidělování domů po Němcích výdělečný podnik, k Němcům se chová nelidsky, bere spravedlnost do vlastních rukou. Jako člen komunistické strany, jejíž vliv začíná narůstat, je ale takřka nedotknutelný. Nejhorší je, že člověk ví, že to v tom příběhu nemůže být lepší, že ty komunisti zůstali u moci dalších 40 let. Zaujala mě tam scéna, kdy Němci, kteří se odsouvají, stojí na nádraží a čekají na vlak. Vlak přijede a jeden z nich se začne strašně smát, směje se až spadne.. a pak řekne, že to jsou přesně ty vagóny, kterými oni vozili Židy na východ a teď do těch dobytčáků nahánějí je. Existuje jakási vyšší spravedlnost??? Existuje kolektivní vina??? Každopádně se těším na další díl.

30.01.2023 5 z 5

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Na knížku jsem narazila náhodou. Nikdy jsem se o geografii nějak více nezajímala. Bylo to pro mne těžké čtení, po všech těch beletriích. Trošku jako číst učebnici. Bylo v ní však hodně zajímavých informací, jednoduché zhodnocení, proč se podle autora dějí některé konflikty a nebo naopak, kde se konflikty kvůli geografickým podmínkám v podstatě nedějí. Kniha je rozdělena do kapitol o Rusku, Číně a Spojených státech - tito největší hráči mají každý vlastní kapitolu, a pak jsou zde kapitoly o Západní Evropě, Africe, Blízkém východu, Indii a Pákistánu, Koree a Japonsku, Latinské Americe a Antarktidě. Autor se zabývá jak současností, tak uvádí i některé historické události a vývoj. Určitě stojí za přečtení.

26.01.2023 4 z 5

Království meče Království meče František Niedl

(SPOILER) Další díl série o Wolframovi a Benešovi. Opět se mi líbil, tento možná ještě víc. Část příběhu se děje na královském dvoře. Wolfram se ožení a Beneš pomalu dostavuje svůj hrad.... Těším se na pokračování.

25.01.2023 5 z 5

Jednorožci Jednorožci Barbora Hrínová

Po knížce jsem v knihovně sáhla náhodou a nevšimla jsem si, že jde o povídky. Nemám je moc ráda, sotva se člověk začte, už to končí a musím si zvykat na nové postavy v nové povídce. Částečně proto je moje hodnocení horší. Ale i ty příběhy jsou takové depresivní a zoufalé. Je to o generaci mileniálů, všichni jsou něčím jiní, odlišní. Plácají se v životě. V anotaci je napsáno, že přesto neztrácejí sebeironii a vtip, tak nevím, asi jsem četla jinou knihu. Prostě, netrefilo se mi to do vkusu vůbec.

21.01.2023 3 z 5

Ve službách mocných Ve službách mocných František Niedl

Třetí díl z historické série. Už jsem si zvykla na postavy, vím, kdo je kdo a tak se mi série líbí čím dál víc. První díl na nás vysypal spoustu postav, ve kterých se bylo těžké vyznat, ve druhém se neustále bojovalo. I v tom třetím těch bojů bylo dost. Užívám si osudy jednotlivých postav. Baví mě i ty okrajové linky...jsem zvědavá např. jak to dál bude s holčičkou z bažiny, atd. A samozřejmě ty hlavní postavy, jako Wolfram a Beneš, ty jsou super. Těším se na další díl.

21.01.2023 5 z 5

Stopy na cestě Stopy na cestě Valerij Markus

Pro mne to bylo docela těžké čtení. Ono vůbec číst o válce je těžké. Knížka má tři části, v první popisuje dětství hlavního hrdiny, které nebylo vůbec lehké. V druhé části je v tříměsíčním vojenském výcviku. Popisuje hrozné podmínky, nesmyslnost nařízení, nadutost a hloupost některých nadřízených, jak bylo těžké to tam vůbec psychicky i fyzicky zvládnout. Třetí část je o válce. A jaké je to v celém tom vojenském molochu, byrokracie, nespravedlnost, nesmyslnost. Paradoxně, ta poslední část nejméně bavila číst. Nekonečné přesuny někam....Zároveň tato část byla nejvíc .... nevím... silná, ... když popisuje vybuchnutí granátu, ošetřuje potom kamarády, dělají si mezi sebou legraci... jé, prsty mi drží jenom na kůži, snad mi je přišijí...Bože!
Hlavní hrdina je sympatický, popisuje, nepřikrášluje, nedělá ze sebe bůhvíco, dělá chyby, přiznává je. Je tam vidět jeho vývoj, z kluka se stává muž...
QR kódy jsou fajn nápad. Zajímavé oživení knihy.

19.01.2023 5 z 5

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

To bylo fajn čtení. Lítám ráda a pár věcí z letectví mě tady i překvapilo. Pan Hecl je sympaťák. Z toho rozhovoru byla zároveň cítit velká pokora ale i takové zvláštní frajerství.

18.01.2023 4 z 5