kaja.marik
![Syn správce sirotčince Syn správce sirotčince](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203850/syn-spravce-sirotcince.jpg?v=1731440896)
Kniha je vlastně románem o životě jednoho člověka v Severní Korei. Asi je postavena na reálných výpovědích s životem, ale je to vymyšlený příběh. Není to dokument, jako třeba Souostroví Gulag, je to jeden čtivý příběh.
Začátek je lyričtější (rybaření), druhá půlka akčnější, konec už je úplný thriller. Obě části se pěkně doplňují. Celou knihou prostupuje realita života v totalitním režimu, kdo je dneska hrdina, může být zítra zrádce nebo naopak.
Četl jsem ebook. Překlad je pěkný, hladký, nijak kostrbatý.
![S.K.Ř.E.T. S.K.Ř.E.T.](https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/5889/s-k-r-e-t-k6G-5889.jpg?v=1400256396)
No je to teda hodně specifická kniha. Ze začátku to vypadá jako totální slátanina. Ale potom se rozvine perfektní příběh, neuvěřitelně vtipný, praštěný, strašně mě mrzelo když skončil ... Palec nahoru i překladateli, protože to byl teda výkon přeložit tolik jazykových hříček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Generál nesmí promluvit! Generál nesmí promluvit!](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29134/general-nesmi-promluvit-1Fa-29134.jpg?v=1521268304)
Zajímavá. Kniha se odehrává během jednoho dne, plná špiónáže, napínavých zvratů a odhalení, plná neuvěřitelného štěstí pro hlavního hrdinu. Díky dvojtým agentům místy trochu nepřehledná, ale za přečtení stojí. Má spád, dobře se čte, pěkně vyprávěný příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Den pro Šakala Den pro Šakala](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21594/den-pro-sakala-21594.jpg?v=1246190860)
Je až neuvěřitelné, že i když to je (jak správně píše woodward níže) první kniha svého žánru, tak směle obstojí v dnešní konkurenci thrillerů a podobně zaměřených knih. Přistupoval jsem ke knize s nedůvěrou právě kvůli roku kdy byla napsaná, předpokládal jsem že pochvalné komentáře jsou součást jakýchsi růžových brýlí kterýma se na průkopníky chtě nechtě díváme. Ale kniha mě pohltila a nadchla. Úžasně napsaná. Detailní líčení připravy atentátu, ale detailů tak akorát aby to bylo zajímavé, napínavé a neutahané.
K ději: přijde mi trošu nelogické, že i po tom co Šakal několikrát vyklouzl s odřenýma ušima, tak stále pokračoval v úkolu. Ale však nemusí být všechno stoprocentně pravdivé a kniha se tím pojetím nijak neliší od toho, co je k dočtení i dnes.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Agent 6 Agent 6](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164935/agent-6-0Ez-164935.jpg?v=1515603836)
Dobrá knížka, ale předchozí dva díly se mi zdály lepší. Tady mě moc nebavily pasáže o Afganistánu a opiu. Ale jiní to zase vychvalují :) Možná bych tam šetřil místem a raději na konci knížky vyřešil vraždu jinak než (skoro) jasnovidecky.
Jak píše většina komentářů: dobrá knížka. Na to že to psal takový mladíček úplně super.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvanáctá karta Dvanáctá karta](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1340/dvanacta-karta-5xC-1340.jpg?v=1584955455)
Pěkná detektivka, čtivá. První polovina čtivý příběh, potom klasický Deaver. Jeden zvrat za druhým, několkrát se případ zdánlivě podaří vyřešit aby se zjistilo, že vše je jinak ... To je očekávatelné, už když zloducha dopadnou relativně brzo - měřěno počtem stran do konce. Čtivé a pěkné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Já, Poutník Já, Poutník](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219728/ja-poutnik-At2-219728.jpg?v=1418199997)
Hodně dobrá knížka, čtivá a zaujme hned od začátku.
Neviděl bych tu poplatnost americkému vlastenectví tak dramaticky jak píšou další čtenáři níže. Hrdina je prostě typický hrdina pro žánr akčních špionážních románů - má vše perfektně naplánované, má geniální nápady, občas i štestí. Ale nic, co by se vymykalo běžné klasice typu Forsyth. Možná jenom větší odolnost proti bolesti (viz Aréna smrti) a hlavně má úžasně přátelského amerického prezidenta :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Člověk u klíčové dírky Člověk u klíčové dírky](https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62345/clovek-u-klicove-dirky-62345.jpg?v=1296853740)
Je to takova kratsi detektivka, styl odpovida 70-tym letum, ale celkem dobre pocteni, treba na leto k vode nebo do vlaku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Operace Fortitude Operace Fortitude](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113392/operace-fortitude-113392.jpg?v=1330984685)
Velice napínavé čtení, rafinovaná (ale současně nijak překombinovaná) hra špoinážních služeb, opatrné podstrkování matoucích informací protivníkovi, odhalování který agent pro koho vlastně pracuje.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Útěk z tábora 14 Útěk z tábora 14](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166296/utek-z-tabora-14-GZ5-166296.jpg?v=1493269566)
Pribeh je hodne drsny. Ale pokud bych mel srovnavat tuto knihu a knihy Syn spravce sirotcince a Neni co zavidet, tak bych na precteni doporucil spis ty druhe dve. Jako rade dalsich, ani me tady zpracovani moc nesedlo. Ale zhltal jsem aspon ty pasaze, ktere me zajimaly. (Prolina se tam Sinuv pribeh s obecnym popisem zivota v Korei, to prvni me zajimalo, to druhe lepe popsala kniha Neni co zavidet).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Noční pád Noční pád](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193101/john-corey-nocni-pad-tBk-193101.jpg?v=1403394054)
Dobře se čte, napínavá kniha, přesně jak se píše v recenzích na netu. Snad bych jen dodal, že se dobře čte i originální anglická verze - odhadem bych tipoval úroveň advanced nebo upper intermediate. Četl jsem totiž právě tu anglickou verzi a četlo se to celkem hladce. Stačí běžná angličtina.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jasnější než tisíc sluncí Jasnější než tisíc sluncí](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59440/jasnejsi-nez-tisic-slunci-yot-59440.jpg?v=1481006740)
Vynikající kniha pro člověka, který k fyzice přičichnul třeba na vysoké škole a postupně se pročítá tím, jak žili a co prováděli průkopníci atomového věku, jak kvantová fyzika postupně vznikala. Díky tomu mě bavily hlavně úvodní kapitoly, ale u někoho to může být naopak ...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Elitní sniper: Vlk Elitní sniper: Vlk](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294206/elitni-sniper-vlk-F18-294206.jpg?v=1461490484)
Ale jo. Dost pohádka (nesmrtelný hrdina, prezident sledující přes satelit v infračerveným skejtru jak se sniper oblíká do maskovacího obleku, ...), ale není to reportáž. Spousta napětí, akce, pokud nebudete přemýšlet nad detaily (typu jak hrdina vydrží takové souboje, když jej ještě před pár dny omezoval titanový implantát) tak si rozhodně počtete. Já nejsu čtenář který by záměrně vyhledával nedostatky, pobavil jsem se a dávám proto plná počet. Předchozí díly jsem nečetl, ale určitě si je seženu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Plochozemě Plochozemě](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174697/plochozeme-174697.jpg?v=1378400280)
Pěkné, zajímavé. Začátek trochu utahaný a chvílema se autor opakuje, ale jinak pěkná oddechová kniha, nutící k zamyšlení. Překlad je nešikovný, ženy by asi měly být úsečky, ne přímky.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Klíč k Rebece Klíč k Rebece](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15469/klic-k-rebece-l7o-15469.jpg?v=1499119175)
Vidim to podobně jako další čtenáři. Pěkná kniha, zajímavá, oddechovka. Autor sice už napsal u lepší, ale jestli se vám autorův sty líbil, tak by bylo škoda nechat si tuto knihu utéct.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mráz Mráz](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233093/mraz-G7y-233093.jpg?v=1565523302)
V podstatě potvrzuji předchozí komentáře: kniha se četla velmi dobře i přes řadu nelogičností.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Letadlová loď Letadlová loď](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33422/letadlova-lod-EvB-33422.jpg?v=1554792620)
Dobře se čte, je to i taková pohádka, hlavní hrdina je superšikula se štěstím a navíc alfa samec, tak se o něho nemusíme bát :) Moc se mi líbilo. Začátek je opravdu lepší než konec, což je celkem neobvyklé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ani o dolar víc, ani o dolar míň Ani o dolar víc, ani o dolar míň](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/5652/ani-o-dolar-vic-ani-o-dolar-min-P9U-5652.jpg?v=1620305115)
Humoristicky roman, u ktereho jsem sice smichy nevyprsknul asi ani jednou, ale i tak me hodne pobavil. Jak pisou ostatni a jak rika i nazev edice: pekne cteni na dovolenou.
Kniha je pikantni i tim, ze je zalozena na skutecnych osudech autora. Trosku by me zajimalo, jestli autor zazil jenom to okradeni podvodnikem a odveta zustala jenom v predstavach a na papire, nebo jestli nejakou tu odvetu zorganizoval i ve svem pripade.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Už je tady zas Už je tady zas](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171270/uz-je-tady-zas-oRl-171270.jpg?v=1457361481)
Velice pěkná kniha. Český četnář má smůlu, že co se týká politické situace tak většinou rozumí jenom narážkám na Mekrelovou, ale němečtí ministři jsou už asi pod běžnou rozlišovací úroveň většiny Čechů. Chvíli jsem si říkal, jestli to neměl překladatel napasovat na české reálie, tak jako je třeba přeložený Pan Kaplan. Ale zas by to byl problém kde vzít českého HItlera a SS divize.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rudá volavka Rudá volavka](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204424/ruda-volavka-w4A-204424.jpeg?v=1506282344)
Vynikající kniha. Bohužel jsem v půlce začal být nervózní jak to dopadne a kouknul na konec. A byl jsem překvapen, že ani potom kniha neztratila na zajímavosti.
Recepty na konci kapitoly jsem nečetl, Simmel je do příběhu zapracoval líp (pokud to měla být napodobenina knihy Nemusí být vždycky jen kaviár).