Karcoolka2210 komentáře u knih
Ako komentár k tejto knihe použijem slová iného človeka, vďaka ktorému som bola zvedavá, čo tento tenký súbor otázok a odpovedí prinesie. Mne osobne priniesol neuveriteľne veľa :)
Komentár je zo stránky Cesta+
"Milý Bože,
včera som si vo vlaku prečítal takú knihu, ktorá bola o niečom medzi nebom a zemou. Vlastne to bola taká kniha rozhovorov medzi novinárom a biskupom. Dokonca je to dnes dosť známa a predávaná kniha. V skutočnosti je to jeden taký veľmi dlhý rozhovor s istým biskupom, ktorý musel ísť predčasne do dôchodku. Asi ani neurobil nič zlé, ale niečo zlé sa stalo.
Krátko po začiatku zápasu bolo počuť hvizd píšťalky rozhodcu, ktorý dal tomu biskupovi, ktorý inak veľmi pekne o Tebe hovoril v tej knihe, červenú kartu. Možno ani žiaden faul nevidel, ale postranný rozhodca mu signalizoval, že to treba odpískať a on to odpískal. Niekedy možno ani hlavný rozhodca nemôže za všetko. V niektorých zápasoch sa nedá použiť kamerový záznam, ani pohľad jastrabieho oka a tak, škoda. Vieš, ono to celkom rozhodilo aj divákov, ktorí tomu hráčovi fandili a cítili dosť veľkú nespravodlivosť. Dokonca protestovali, ale zväz rozhodcov rozhodnutie odobril a už o údajnom faule nechcel ani počuť.
Všeličo sa stáva v tom športe. Ale šport je len hra. V živote to bolí ešte viac. A čo bolí, ale štve! Tá kniha, o ktorej Ti píšem, v skutočnosti nie je iba o smutnom zápase. Je o živote, o viere, o Tebe. Veľmi pekný rozhovor, taký ľudský. Určite by sa Ti páčil. Fakt, veľmi pekne o Tebe hovoril. Vieš, niektorí tvoji hráči o Tebe hovoria tak komplikovane a používajú také tie slová, ktoré budia dojem, že im nerozumejú hádam ani sami. Ja mám rád, keď o Tebe ľudia hovoria tak jednoducho, aby som im mohol veriť, že Ťa fakt poznajú.
Mňa osobne tiež štve to vylúčenie, ktoré má vraj dobré dôvody. Ale neviem pre koho dobré. Vlastne, príde mi to dosť nešportové. Ale to bude asi tým, že o žiaden šport nejde! Vieš, teraz mnohí sympatizanti klubu, ktorí majú radšej svoj klub, ako čistú hru, budú šomrať aj voči tej knihe. Bude im vadiť, že vyšla v čase, kedy malo byť už ticho, kľud, bezvetrie - keď mal byť vylúčený niekde, bohviekde (prepáč). Mal by si si tú knihu prečítať, dokonca si myslím, že by si si mal ešte zo záznamu pozrieť ten zápas, o ktorom hovorím, a niečo urobiť. Ja tak trochu dúfam, že toho vylúčeného hráča ešte niekedy uvidím hrať. Fakt by ma zaujímalo, čo si o tom myslíš.
Maj sa krásne!
Oliver"
Pri tejto knihe naozaj neviem či sa oplatilo čítať alebo nie. Páčili sa mi opisy cirkusu a jeho atmosféra a zo začiatku sa mi zdal aj príbeh zaujímavý. Miestami ma miatol časový posun a postupne ma kniha prestávala zaujímať. No a koniec som nejako nepochopila. Asi mi niečo uniklo, ale koniec sa mi zdal nejaký neukončený. Dávam 3 hviezdičky, ale aj to len najmä kvôli skvelým krátkym opisom jednotlivých atrakcií cirkusu, lebo tie mali svoje čaro. Neviem či si samotný príbeh zaslúži aspoň 3 hviezdičky. Mňa táto kniha nejako nepresvedčila...
Povinne citanie!!! Teda predovsetkym pre veriacich ludi, alebo pre tych, pre ktorych Boh nieco znamena. Neuveritelne uprimne a silne svedectvo manzelskeho paru, ktory ma za sebou 25 rokov spolocneho zivota a ktory si presiel dobrym, zlym a este horsim obdobim. Fakt kniha ponuka pravdive, konkretne situacie zo zivota, rady a navody ako veci robit inak, zlepsit mozno zmenit niektore veci na tom co a ako robim, alebo ako sa staviam k veciam a ludom okolo seba. Fakt, ak mate chut pozriet sa na manzelstvo aj z duchovnej stranky, precitajte si tuto knihu. Velmi inspirativna a povzbudiva :)
Ludia sa na tuto knihu mozu divat ako na svedectvo viery alebo len fikciu. Pre mna osobne to bola velmi silna kniha, napriek tomu, ze bola velmi jednoducho pisana. Svedectvo maleho Coltona ma len usvedcilo v tom, comu verim, takze davam 5 hviezdiciek :)
Krasne jednoduchy pribeh, traja obycajni ludia- muž, žena a chlapec, ktory spolu hladaju novu cestu a spolocnymi silami ju aj najdu. Pribeh o tom ako zmenit svet-jednoducho treba zacat sebou a byt prikladom pre ostatnych. Odporucam:)
Sprav zo mna nastroj svojho pokoja,
kde nenavist je, daj mi lasku siat,
kde krivda je, kiez pravo vratim zas,
do pochyb daj mi vieru prinasat,
kde zufalstvo je, prid zas s nadejou,
a kde je smutok, radost vnesiem rad,
kde temnota je, sirit chcem tvoj jas,
ved v davani je nase obdarenie,
odpustme, aj nam bude odpustene,
so smrtou rodime sa do vecneho zitia,
lebo taky je Zakon premeny.
Moja prva kniha od Nesba a dufam, ze nie posledna. V jednej chvili som si myslela, ze som prisla na to kto je vinnik a zasa bum- prekvapenie a napatie az do konca. Dobra praca Mr. Nesbo:)
Tak zhrniem to asi takto- tato kniha vo mne vyvolala niekolko pocitov-na zaciatku taky mensi sok nad zmiznutim deti, ktore sa nikdy nenasli,... ale mozno sa po 20-tich rokoch najdu?? Potom to bol obdiv a uznanie za fakt svedomitu pracu policajtov a detektivov pri vysetrovani vrazdy maleho dievcatka. Potom prisla nechapavost nad konanim hlavneho hrdinu. Potom sa objavil aj strach, hlavne pri opisoch tmaveho lesa, v ktorom sa hlavny hrdina nachadzal sam a bojoval so svojimi demonmi (a ked som to citala v noci;). Dostavil sa aj hnev, ked sice vraha odhalili, ale neslo vsetko tak ako chceli ...
No a nakoniec sa objavila aj lutost a sucit s hlavnym hrdinom.
No clovek sa pri nej jednoducho nenudil a chcela som vediet ako sa skonci. Uzatvoria sa stare rany a pripad, vyriesia sa nastrbene vztahy, chytia napokon vraha, to su otazky, ktore si kladiete casto.
Pre citatelov krimi je to naozaj dobra kniha:)
Hmm, tak zaujimava kniha. Netradicny pribeh. Na zaciatku ma skor informativny a edukativny charakter, kde odkryva info o zvieratach a nabozenstvach. Potom sa presuvame na ocean, kde boli, aspon pre mna niektore casti dost nudne. Ale zachranil to Richard Parker a "krvilacny" ostrov. Ale ako fajn kniha, aj ked som asi cakala viac, kedze sa o nej tolko pozitivneho pisalo. AJ
Po dlhom case ma uputala kniha tak, ze som ju nepustila z ruky, kym som ju nedocitala. Skvely pribeh, clovek stale premysla co sa to tam deje, ako a co sa vlastne v minulosti stalo. Fakt napinave od zaciatku az do konca. Miestami som uz fakt podozrievala kazdeho. Dakujem bratovi, ze mi ju pozical:)
Nesba mam cim dalej, tym viac rada. Teda cely tento krimi zaner, akosi som mu prisla na chut vdaka severskym autorom. Dalsia podarena kniha, kde Harry Hole patra po seriovom vrahovi a popritom riesi aj pokracovanie svojich vztahov s Rachel ci kolegom Tomom Waalerom. Napinave az dokonca a aj ked som mala dva typy na vraha, vrah bol niekto kto ma ani nenapadol. Takze super kniha :)
Fakt, ze to napisala osoba, ktora stvorila aj slavny neslavny Twilight ma neodradil, a som rada, ze som siahla po tejto knihe. Vela sci-fi knih za sebou nemam, ale The Host sa mi velmi pacila. Myslim, ze autorka vytvorila zopar podarenych postav. Zaujimave bolo sledovat "ludskost" ludi a nebezpecenstvo "hroznych" mimozemstanov. Mozno bol koniec trocha prisladky, ale bol to mily pokus o "alien-human love story", ktory sa velmi dobre cital :) AJ
Tana French sa mi paci. Jej tretia kniha v poradi a zasa super citanie. Mam rada jej opisy hlavnych postav, ich myslienkove pochody, vnutorne boje a v tejto knihe to nebolo inak. Frank Mackey bol spomenuty okrajovo v Dokonalej podobe a tu sa o nom dozvedame ovela viac. Fakt zaujimave citanie od zaciatku az do konca:)
"Chcem, aby sme zdieľali nové hodnoty, ktoré nás najviac zdobia v detstve a s vekom, jeho skúsenosťami, nás nebadane opúšťajú. Chcem lásku medzi ľuďmi, vzájomnú dôveru, chcem aktívnu spoločnosť, nesebeckú a solidárnu, aj k podnikateľom, prezidentom, cestárom, mýtnikom. Chcem, aby ľudia pochopili, že práve toto na námestiach hľadáme aj sami v sebe." (Ján Kuciak)
"Vlna , ktorá zmietla Ficovu vládu, bola spravodlivá, hoci to bývalý premiéer považuje za krivdu. Strana Smer a jej nominanti v dôležitých funkciách si z krajiny spravili eseročku, kde je miesto len pre vyvolených. Predĺžené ruky domácej mafie sedeli vo vláde, v parlamente aj bezpečnostných zložkách. Organizovaný zločin s talianskymi koreňmi mal zase svoje chápadlá na Úrade vlády. Aj keby nedošlo k dvojnásobnej vražde, vyvodenie politickej zodpovednosti by bolo legitímnou požiadavkou za totálny únos štátu. Bez ohľadu na to, ktorá skupina gaunerov sa poskladala ma Janovu a Martininu smrť.
Fico stratil cit pre realitu, čo sa prejavilo už krátko po vražde. Položil na stôl milión eur, ktoré vraj mali motivovať každého, kto vie niečo o ohavnom zločine. Odhliadnuc od toho, že to mohlo motivovať aj objednávateľov, aby sa zbavili vykonávateľov, išlo o cynizmus najhrubšieho zrna. Politik, ktorého sponzori si desať rokov vyberali od štátu dividendy, sa postavili pred ľudí ako stredoveký vládca, aby demonštrovali svoju silu. Hotovosť na stole je zároveň symbolom mafie. A pripomenula aj Kaliňákov výrok o dobe kešu, ktorým obhajoval Ladislava Baštrnáka, s ktorým mal Kaliňák obchodný vzťah a Fico si od neho prenajíma luxusný byt v komplexe Bonaparte".
Prešlo šesť rokov a to, kde sa momentálne Slovensko nachádza je akoby ďalšiou guľkou pre Jána a Martinu. Časť ľudí veľmi rýchlo zabudla a priniesla späť to, o čom sme sa nádejali, že sa už k vládnutiu v tejto krajine nikdy nedostane. Svojím životom zaplatili dvaja nevinní, čistí, čestní a najmä dobrí ľudia, ktorí sa snažili aktívne robiť niečo pre to, aby bola naša krajina naozaj lepšia. Ich sen, zdá sa, je v nedohľadne a ktovie, či sa niekedy vôbec splní, no myslím si, že ak aspoň niektorí z nás, ktorí v sebe ešte máme aspoň akú takú nádej, zmysel pre morálku a ľudskosť sa budeme snažiť svojím životom niečo zmeniť, tak snáď raz tá zmena príde. Odporúčam prečítať, lebo je to príbeh dvoch neobyčajne obyčajných ľudí, ktorí si nezaslúžili takýto koniec.
Nečakane zaujímavá kniha s prekvapivým príbehom.Nevedela som, čo čakať, čítala som v rámci výzvy, ale bolo to veľmi príjemné prekvapenie.
Elizabeth Chadwick ukončila svoje pútavé rozprávanie o Alienor Akvitánskej. Naozaj to bola výnimočná žena, ktorá sa napriek mnohým prekážkam a nepriazňam osudu nevzdávala, bola silná a pevná žena, ktorá sa tiež na tú dobu dožila úctyhodného veku. Som rada, že som siahla po tejto trilógii a určite sa vrátim aj ku svojim starším knihám z univerzitných štúdií o Plantagenetovcoch.
"Znalosť našej vlastnej minulosti nám môže pomôcť stať sa lepšie informovanými. Ukazuje nám, kto sme ako sociálna skupina, a informovanosť či znalosť je kľúčová na udržanie demokratickej spoločnosti. A áno, môže to znieť pateticky. Také znalosti dovoľujú ľuďom aktívne sa zapojiť do politickej diskusie, aj keby prebiehala v práci alebo v krčme."
"Táto kapitola vás nemá presvedčiť, aby ste nejedlo mäso. Všetci odporníci a odborníčky na klímu už dávno poukazujú na to, že veľkochovy zvierat negatívne ovplyvňujú otepľovanie našej planéty. Je najmä dobré ukázať si, ako je pre nás život so zvieratami neuveriteľne dôležitý a podnetný. Že to nie sú len mašiny na mlieko, vajcia, kožu, mäso. Sú to živé bytosti, ktoré niečo cítia a vnímajú. To my sme sa pre svoje pohodlie a pocit, že na to máme právo, začali správať tak neuveriteľne kruto a bezcitne, že to jednoducho s našou kultúrou niečo robí."
Už vo svojej knihy Vzťahy a mýty ma autor presvedčil, že vie o čom hovorí a preto som s radosťou siahla aj po tejto knihe. Honza Vojtko opisuje vzťahy k sebe, k Bohu, k priateľom, k práci, k svetu, k telu, ...11 kapitol zameraných na na naše vzťahy k rôznym veciam a podobne ako v predošlej knihe pridáva ku každej kapitole aj reálne príbehy z terapeutovne, čo je veľké plus. Odporúčam a určite si prečítam aj jeho ďalšiu knihu Vzťahy a pasce.
Krvavý január nebolo žiadne prevratné krimi dielo, ale detektív Harry McCoy nemal pred sebou jednoduchý a veľmi príjemný prípad a popasoval sa s ním celkom dobre. Neviem prečo majú tendenciu krimi autori do hlavných úloh detektívov písať alkoholikov, ale ani tento hlavný hrdina sa tomu nevyhol. Prečítané v rámci výzvy, kniha sa čítala celkom dobre a rýchlo, ale v rámci žánru som čítala oveľa lepšie knihy.
Beriem to tak, že táto trilógia je YA fantasy a preto rozumiem, že sa cieľovej skupine páči. Ak by som to čítala ako teenager, zrejme by som dala vyššie hodnotenie. Za mňa môžem povedať, že je to priemerné fantasy, kde sa autorka veľmi nepotrápila so svojimi postavami, ich správanie bolo predvídateľné, tak ako koniec samotný, preto celkovo dávam tejto trilógii 3 hviezdy. AJ
Prvá kniha od tohto autora na odporúčanie od inej čitateľky. Podarený úvod do celkom originálneho sveta, ktorý autor vytvoril. Zaujímavé ponímanie bohov a ich nasledovateľov, aj detektívna zápletka, či celkom (ne)čakané rozuzlenie prvej časti trilógie. Čítala som úž lepšie fantasy úvody do trilógií alebo sérií, ale zaujala natoľko, že pokračujem ďalej. AJ
Ďalšia kniha, tretia v poradí, o malej Julinke, takmer zverolekárke nás opäť zavedie na farmu Novákovcov, kde ich čaká niekoľko nových zvieracích prírastkov. Autorka krásne podáva tému lásky k zvieratám, ale aj záujem detí o pomoc, učenie sa nových vecí. Veľmi oceňujem túto sériu a teším sa na ďalšiu časť.