Kate3003 komentáře u knih
Magnus Bane je jedna z mých nejoblíbenějších postav ze světa lovců stínu. Miluji jeho humor a jeho pohled na svět. Přes všechny rány, které mu jeho dlouhý život přinesl si stále umí užívat života. V této knize se můžete s Magnusem trochu lépe seznámit a zjistit kde se v jeho životě vzala Camille nebo jaké bylo jeho první rande s Alekem. Líbí se mi i že Se Magnus proplétá všemi sériemi.
Další nostalgický návrat k sérii kterou jsem jako dítě milovala. Díky tomu, že původní komiks vycházel v časopise kde neměl k dispozici až tolik prostoru je prostě celý děj trošku uspěchaný. Jako dítě jsem to tolik nevnímala a hltala jsem každé nové dobrodružství, ale s odstupem času to vnímám trochu jinak.
Ve výsledku to ale zážitku nijak moc neubírá. Jednotlivé příběhy na sebe hezky navazují a kresba komiksu je opravdu krásná. Miluju ji stejně jako tehdy.
V této knize se Elyon konečně dozvídá, že vše není tak jak jí bylo řečeno a konečně si začíná uvědomovat co se děje. Cornelie potká svého vysněného kluka a Hay Lin se chystá na školní představení. Prostě běžný středoškolský život, ale to by nebylo ono kdyby se situace nějak nezkomplikovala.
Líbila se mi vsuvka o příběhu draků, kteřý souvisel s historii strážkyn. Už se těším na další díly.
"Přežilas, oklepej se, jdi dál."
Pro mě je to již druhá kniha od Alžběty Bílkové. Jako první jsem četla knihu Z kouře a kamene a po přečtení Balady mrtvého světa se mi potvrdilo, že má autorka velmi příjemný styl psaní, který mi sedí. Už prolog mě na knihu opravdu navnadil a byla jsem zvědavá co se po tak trochu hororovém úvodu bude v příběhu dále odehrávat.
Dostáváme se do světa, který byl díky magii rozdělen vedví a nikdo neví co se vlastně stalo. Mnoho informací, které se na veřejnost dostanou jsou pouze dohady a zájem o to co je za magickou hranicí opadá.
To ovšem neplatí pro hlavní hrdinku Robin, která je odhodlaná objevit tajemství Starého světa i za cenu vlastního života. Robin je vlastně takový typická YA hrdinka, která dost často dříve koná než myslí a přestože by měla být trénovaná hledačka tak čas od času dělá poměrně nelogická rozhodnutí.
Při její poslední výpravě se k ní připlete kapitán Kai, jehož bratr byl také hledač a v minulosti Robin doprovázel na výpravách. Kai ze začátku působí jako pěkný protiva, ale postupem času odkrývá svou pravou povahu, která se skrývala za bolestí ze ztráty jeho bratra.
Chemie mezi hlavními postavami mě docela bavila mám ráda, když se postavy trochu popichují a neskáčou si hned od začátku kolem krku. Takže za to má rozhodně autorka plusové body.
Celkové fungování světa, magii a různé bytosti nám autorka rozdrobila do celého příběhu takže se vše dozvídáme společně s hlavními hrdiny. Vůbec by mi nevadilo kdyby bylo celkové fungování světa a magie popsáno ještě o něco více.
Trošku mě zklamal konec, který mi přijde unáhlený a tak nějak useknutý. Chápu, že kniha má mít pokračování a proto není možné příběh zcela uzavřít, ale tady je konec až moc otevřený a celkově z něj plyne více otázek než odpovědí.
Za knihu k rezenzi mnohokrát děkuji @humbook_blogeri
Jako první bych chtěla vyzdvyhnout celkový vzhled knihy. Její zpracování je opravdu úžasné od obálky až po papír, který byl použit. Ilustrace jsou krásně vykresleny, jednotlivé stránky působý jako pergamen, takže skvěle pasují k tématu. Velmi povedené je i rozložení textu na stránkách v kombinaci s ilustracemi. Takže za tohle rozhodně 11/10.
Informace v knize jsou řazeny do jednotlivých částí, kde jsou představeny jednotlivé země/území, jednotlivé postavy a nakonec i tvorové či bytosti které se ve světě Zaklínače objevují. U jednotlivých zemí/království dostaneme základní informace jejich fungování, vládci a také velmi dobře zpracovaných ilustrací map. Informace jsou poměrně strohé, ale myslím že dostačující.
Popisy jednotlivých postav vždy začínají úryvkem z knihy, který danou postavu přiblíží a poté jsou rozepsány záhladní informace spolu s pár zajímavostmi. Autor se snažil vyhnout spoilerům a proto jsou některé informace vynechány. Možná bych ocenila aby dostali prostor i jiné postavy, ale to je asi subjektivní představa každého z nás.
Poslední částí je jakýsi bestiář bytostí ze světa zaklínače, kde jsou velmi povedené ilustrace jednotlivých bytostí. Jejich základní popis, původ a informace o tom jak je možné je eliminovat. Odkazuje se i na části knih, kde se bytosti objevily.
Za mě rozhodně velké doporučení pro fanoušky Zaklínače, protože jsou zde shrnuty základní informace z knih a navíc to zpracování a ilustrace jsou prostě TOP.
Děkuji Albatromedia za poskytnutí knihy na recenzi.
Upřímně vlastně moc nevím co si o této knize myslet. I když jsem si nechala nějaký čas na sepsání recenze, tak pořád z ní mám docela smíšené pocity. Na jednu stranu to byl úžasný příběh, ale na druhou poměrně nevím asi bych řekla šílený a překombinovaný.
Zmizení malé Kiery a následné pátrání po ní je opravdu srdceryvný příběh, kde autor skvěle vykreslil zoufalství, naději i další pocity jednotlivých postav. Na druhou stranu možná přidal až moc dramat okolo, která odbíhala od původního tématu a na mě to působilo trošku překombinovaně. Chápu, že autor chtěl zřejmně upozornit na více problémů, ale díky tomu začal celý příběh působit trochu nereálně.
V knize se střídali pohledy jednotlivých postav, ale zároveň se měnila i časová linka příběhu čímž celý děj dostával poměrně zajímavý směr. Občas jsem ale měla pocit, že se u některých linek trošku točíme v kruhu i když v tom se dlouho točilo i celé pátrání po zmizelé holčičce. Takže na jednu stranu to asi chápu.
Mrzí mě, že občas autor naznačil zajímavou stopu, které by se při vyšetřování mohl někdo chytit, ale následně ji nevyužil a nechal ji zapadnout v ději. Po dočtení celé knihy jsem opravdu byla dost rozpačitá.
Rozhodně se jedná o velmi zajímavé dílo, ale někdy je třeba řídit se pravidlem, že méně je někdy více. Jsem ráda, že jsem se nechala přesvědčit a knihu si přečetla a trošku si vyšla ze své komfortní zóny.
Bohužel tato kniha mi moc nesedla a čtení pro mě bylo dost těžké. Autor měl zajímavý nápad. Dokonce hned několik nápadů, ale tím že se je pokusil nacpat všechny do jednoho příběhu tak to byl nakonec jen chaos.
Celkově tomu nepomáhá i to jak byli jednotlivé kapitoly členěné a jak často se mění úhel pohledu vyprávění nebo čas ve ktrém se daná část odehrává. Celé dohromady je to zbytečně složité a čtenáře to spíše odradí než vtáhne do děje.
Svět který autor vytvořil mají obývat draci, andělé, elfové, trpaslíci a lidé, ale 95% příběhu slyšíme jen o dracích a andělích a těch 5% které dostali ostatní je tam vecpané spíš na sílu jen aby tam tyto obyvatelé byli zmíněni.
Mnoho věcí v příběhu není dovysvětleno, ale naopak naprosto nepodstatné věci dostávají spoustu prostoru. U některých částí jsem měla pocit jako bych je četla již po několikáté jen s malými obměnami.
Je škoda, že autor svět plně nevyužil a zaměřil se pouze na konflikt, ale nedal nám k němu moc indicíí. Takže kniha dostává bod za nápad, ale zpracování mě bohužel opravdu nenadchlo a na další díly mě nenalákalo.
Kniha pro mě byla opravdu velkým překvapením. Přesto, že bylo pár pasáží, které mě až tolik nebavili tak celkově byla kniha velmi čtivá. Děj plynul poměrně příjemným tempem a nechyběla akce i zajímavé zvraty. Část příběhu byla předvídatelná, ale to už je dle mého takové prokletí YA knih.
Oceňuji originalitu příběhu i celkové promyšlení světa. Ocenila bych lepší seznámení s magií, která je v knize použita, protože i když je tam ukázaná moc detailů se o ní nedozvíme. Autorka se namísto magie a vykreslení světa zaměřila spíše na jednotlivé postavy a romantickou linku, která se za mě měla stočit trošku jiným směrem.
Hrozně mě bavila chemie mezi hlavní hrdinkou a illuciánským korunním princem. Jejich slovní přestřelky byli vtipné a za mě opravdu skvěle fungovali.
Postavy byli celkově příjemně vykresleny a byl na nich znát určitý vývoj. Je škoda, že autorka plně nevyužila potenciál světa a doufám, že to udělala v dalších dílech. Rozhodně mě zajímá jak se bude příběh vyvíjet dál.
Tohle ukončení série se opravdu povedlo i když konec byl možná trošku až moc "šťastný" na to jak se celá série vyvíjela. Kniha byla neuvěřitelně čtivá, vpodstatě pořád se tam něco děje a člověku to nedá úplně vydechnout. Jak linka Rose tak Lisi tentokrát byla opravdu zajímavá.
Bohužel mě Rose v určitých ohledech začala trošku štvát. Hlavně kvůli svému chování k Adrianovi. Naopak Lisa si svoji pověst trošku vylepšila protože už to nebyla ta ufňukaná princeznička z prvních dílů.
Přestože je dost věcí poměrně předvídatelých tak pořád se našlo i pár překvapivých momentů. Svým způsobem mě trošku zklamal konec protože většina postav najednou měla před sebou sluníčkovou budoucnost svých snů a i ti, kteří by ani nemuseli jsou najednou spolu naprosto za dobře.
Rozhodně jsem opravdu ráda, že se booklab rozhodl knihy znovu vydat s obálkami od Adela Stopka, protože jinak bych si tuto sérii asi nikdy nepřečetla a to by byla opravdu škoda.
Je opravdu škoda, že mi tahle série tak dlouho unikala a dostala jsem se k ní až teď. Ale ty původní obálky byly opravdu dost hrozné. Takže jsem ráda, že se Booklab rozhodl sérii vydat s novými obálkami.
Tenhle díl mě bavil zase o něco více než ten předchozí. Děj celkové mnohem lépe odsýpal a nebyl tak utahaný jako u předchozího dílu. Opravdu jsem si oblíbila Adriana a společně s Christianem to budou asi mé nejoblíbenější postavy. Naopak mě tentokrát docela štvala Rose, kterou jsem předtím měla docela ráda. Jenže její chování k určitě postavě a její zatvrzelé chování a jakási nerozhodnost v tom jak se má ke komu chovat mě dost iritovala. Jsem zvědavá co přinese další díl, protože tady se odehrálo pár velmi zajímavých zvratů a jsem opravdu zvědavá jakým směrem se to bude vyvíjet.
Tahle kniha mě zaujala obálkou a hlavně svou anotacíí, která působila opravdu zajímavé a slibovala opravdu slibný příběh. Jenže příběh, který je v knize popsán se od anotace bohužel tak trochu liší a po prvotním nadšení jsem dostala bohužel maličko studenou sprchu. Asi u této knihy tedy půjdu trošku proti proudu.
První třetina knihy mi dala opravdu zabrat a já se do knihy vůbec nemohla začíst. V podstatě nic zajímavého se tu nedělo a já měla pocit, že čtu spíš středoškolské drama než knihu o nadané kovářce, která vyrábí magické zbraně. Jakože vím, že je kniha YA, ale tohle mi sem moc nesedělo.
Hlavní hrdinka Ziva trpí úzkostí, což si myslím autorka pojala velmi povedeně a navíc je příjemná změna po všech těch dokonalých hrdinkách, kterými se YA knihy většinou vyznačují. I magické schopnosti, které hrdinka má jsou velmi zajímavé vymyšlené a je škoda, že autorka vznik meče, který je hlavním tématem příběhu pojala tak nešťastně. Dle mého názoru byli okolnosti okolo vzniku meče opravdu zvláštně pojaté a vůbec mi to do příběhu nezapadalo.
Zbytek knihy už se mi četl mnohem lépe a děj pro mě plynul mnohem příjemněji i přes všechen chaos a dějové odbočky. Občas jsem měla pocit, že autorka toho chtěla použít hrozně moc a nemohla se rozhodnout co napsat a co ne a proto nakonec využila vše. A proto pak z některých nástrah vybruslili hrdinové až moc snadno. Hlavní hrdinka i ostatní postavy byli poměrně sympatické a po prvotním šoku jsem si je oblíbila. Námět jako takový byl opravdu zajímavý, ale díky mnoha odbočkám nebyl plně využitý. Některé části byli předvídatelné, ale našlo se i několik překvapivých momentů.
Celkové hodnocení pro mě bylo dost obtížné, protože kniha má několik pro, ale i pár proti. Nemohu tedy říct, že by se mi kniha vůbec nelíbila a rozhodně nabízí zajímavé téma, ale nadšená jsem z ní nakonec nebyla. Přesto, jelikož konec je dosti otevřený si nejspíše ze zvědavosti další díl přečtu, protože bych ráda věděla jak to všechno dopadně. A také jestli kovářka překoná svou úzkost a romantická linka dospěje k nějkému zajímavému závěru.
Za poskytnutí knihy na recenzi velmi děkuji @albatrosmedia
Kniha mě zaujala svou obálkou i anotací, protože kdo by se nechtěl podívat do hotelu plného kouzel, který se navíc každý den zjeví na jiném místě.
Stejně jako hlavní hrdinka i já se chtěla podívat jak takový hotel vypadá. Autorka v tomto ohledu popisy nešetřila a tak je první cca třetina knihy hlavně o seznamování se s hotelem a popisy jednotlivých pokoju, které jsou tak trochu upřednostněny před samotným dějem. Takže přestože má autorka příjemný styl psaní, který se dobře čte tak první část knihy se trochu vleče. Hlavní hrdinka se navíc ani na chvilku nezastaví aby si promyslela co dál a honí se od jedné věci ke druhé.
V druhé třetině knihy se vše zlomilo a autorka přešla od popisů hotelu k akci. I když hlavní hrdinka je stále do všeho trošku moc hrr a neuškodilo by jí další kroky trochu promyslet (ale chápu v YA to tak bývá často, takže žádné velké překvapení, že se do všeho pouští po hlavě) děj už velmi hezky odsýpá a konečně se dostáváme k jádru příběhu. Za pozlátkem velkolepého hotelu se totiž ukrývá spoustu věcí, které hosté nevidí a do kterých se hlavní hrdinka tak "trošku" zaplete.
Celý svět je velmi pěkně vystavěn a vůbec by mi nevadilo se do něj do budoucna znovu podívat. V příběhu nechybělo ani několik zajímavých zvratů, jen romantická linka by si možná zasloužila v knize trochu více pozornosti.
Celkově byla kniha fajn a přestože má i nějaké slabší stránky, čtení jsem si celkem užila.
Za knihu velmi děkuji @knihydobrovsky v rámci #spoluprace
Další návrat do dětství s Pokémony. Druhá kniha příběhově hezky navazuje na tu první. Jelikož je to už druhá kniha v řadě nemám takový problém orientovat se v jednotlivých obrázcích. Kresby jsou opravdu povedené a celý děj je poměrně svižný. Kniha se díky tomu opravdu dobře čte.
Nad hodnocením jsem dlouho váhala, protože jsem si nebyla jistá jestli převládá nadšení z návratu k příběhům, které jsem jako dítě milovala nebo mírné zklamání s toho jak je putování Reda oproti seriálu hrozně zkrácené.
Celkový příběh se velmi podobá tomu, který znáte ze seriálu. Hlavní hrdina Red se chce stát tím nejlepším trenérem Pokémonů ze všech a my v příběhu sledujeme začátek jeho cesty za tímto titulem.
Děj byl svižný, kapitoly krátké, ale občas jsem se trošku ztratila v jednotlivých částech (i když to přisuzuji tomu, že nejsem moc zvyklá mangu číst). Kresba byla velmi povedená.
Miluji svět Harryho Pottera a právě to mě vedlo k tomu si přečíst tuto knihu. Čekala jsem že se dozvím zajímavosti ze zákulisí, nějaké ty drby, ale i to jak Tom vnímal postavu Draca.
Knihy jsem poprvé četla když vycházeli poprvé a tehdy mi bylo 11. Sama jsem postavu Draca vnímala jako hajzlíka, který s oblibou všem strpčuje život. Až s odstupem času jsem ho začala vnímat jako někoho, kdo vlastně v životě neměl moc na výběr a jeho chování k okolí reflektovalo to, jak se k němu chovala jeho vlastní rodina. Nakonec se Draco stal jednou z mých oblíbených postav a proto mě zajímalo jak ho viděl někdo kdo v jeho kůži strávil tolik let.
Nakonec mě mrzelo, že jsem se toho o zákulisí filmu až tolik nedozvěděla. Tom je sice skvělý vypravěč, ale kniha byla podána hlavně jako velké poděkování lidem s kterými mohl pracovat a také jeho rodině. Což je na jednu stranu velmi milé a oceňuji, že se o všech snažil mluvit jen mile a s respektem. Na druhou stranu by mě, ale zajímaly i ty zážitky, které nebyli až tak příznivé. Pokud už se náhodou něco takového objevilo velmi rychle to skončilo aniž by byl vysvětlen celý dopad na jeho osobu nebo okolí. Ve výsledku se z knihy člověk tedy až tolik nedozví. Nebo rozhodně ne nějaké větší detaily. Některé části se celkem opakují a Tom je zmiňuje hned několikrát namísto toho aby dodal nějaké další a nové informace.
Velmi mě zaujalo několik posledních kapitol, kde Tom popisuje svoje zkušenosti s alkoholem a svým bojem s problémy. Rozhodně to bylo velmi poučné a svým způsobem inspirativní. Rozhodně klobouk dolů za to, že se o tohle rozhodl podělit, protože ne každý by na měl odvahu.
Je trošku škoda, že jednotlivé fotky byly umístěny zvlášť a ne u jednotlivých kapitol, kde by lépe dokreslily atmosféru. A je obrovská škoda že nebyla dodána fotka jeho skvělého účesu při natáčení filmu Pidilidi. Skvělé byly i jednotlivé názvy kapitol.
Jako velký fanoušek HP jsem hodně váhala nad hodnocením, protože prostě na jednu stranu nadšení z alespoň nějakých informací, ale na druhou stranu nedostatek detailů. Nakonec to ale bylo zajímavé čtení a rozhodně bylo fajn se tímto způsobem vrátit k filmu, který už jsem viděla asi trilionkrát. Doufám, že někdy se toho dozvíme ještě více.
Po přečtení knihy jsem pochopila označení "Fantasy ve stylu hitu Kouzla rodu Thornů", protože jsem měla pocit, že čtu v podstatě stejnou knihu jen zasazenou do jiného prostředí a trochu odlišnými postavami. I přes velkou podobnost obou knih jsem si, ale čtení užila. Když čtete hodně YA fantasy knih je jasné že náměty se budou určitým způsobem opakovat. Jsem ráda, že autorka využila zcela odlišné prostředí, které bylo velmi hezky vykresleno.
Zaujalo mě to jak byla v příběhu využita magie, celkově její rozdělení a to jak ji mohly jednotlivé postavy využít. Líbilo se mi, že tu měla magie svá pravidla a nejednalo se o neomezenou moc s kterou si každý může nakládat jak by chtěl. Postavy byli celkově sympatické i když občas jsem jejich jednání moc nechápala.
Jedná se o první díl, takže je zde trošku seznamování se s postavami a prostředím, i když ani s tím to autorka nepřeháněla. Začátek je trochu pomalejší na rozjezd. Jakmile se ale dostanete přes prvních pár kapitol, příběh nabere lepší tempo a čtení jde v podstatě samo. Autorka má příjemný styl a kniha je navíc opravdu hezky zpracovaná. Zápletka za mě byla trošku průhledná, o co některým postavám jde jsem odhalila velmi brzy, ale to neznamená, že by to příběhu nijak ubližovalo, protože celý záměr se odhalí až na konci.
V průběhu příběhu došlo k několika zajímavým situacím a zvratům, které jsem od autorky nečekala. Rozhodně mám v plánu se pustit do dalšího dílu, protože mě zajímá rozuzlení celého příběhu.
Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji Albatrosmedia
Tahle série mě opravdu baví. Autorka má velmi čtivý styl psaní takže ´kniha je během chvilky přečtená. Hodné se mi líbí jak jsou v knize pojati vlkodlaci i když na druhou stranu to může působit, že to trochu zavání schizofrenií. Rozhodně je za mě fajn, že z nich autorka neudělala nemyslící bestie, které za úplňku podlehnou volání měsíce i když i mezi těmito vlkodlaky se jich pár najde.
Zaujalo mě jak autorka do příběhu zakomponovala i jiné legendy než jen ty o vlkodlacích a krásně je propojila s příběhem. I když jsem hlavního záporáka odhalila dost rychle tak jsem si čtení užila a přestože jsem věděla kdo měl vše na krku netušila jsem proč. Konec mohl být možná trochu jinak zpracovaný protože úplně poslední scéna mi moc neseděla a celkově to bylo trošku uspěchané.
Jednotlivý hrdinové a to včetně záporných postav jsou svým způsobem sympatičtí a na jednu stranu je škoda, že je jich celkem dost a ne se všemi je možnost se více seznámit.
Jsem zvědavá co přinesou další díly.
Měla bych se asi častěji pouštět do starších sérií, protože zatím mezi nimi objevuji fakt skvělé kousky a má to i druhou nespornou výhodu. Dost často už je většina série vydáná a já pak nemusím čekat rok na druhý díl.
Od autorky jsem již četla první díl série o Mercedes Thompson na kterou Alfa a Omega tak nějak volně navazuje. Respektivě se odehrává ve stejném světě, ale zaměřuje se na postavy, které byli v sérii o Mercedes vedlejší.
Baví mě to jak autorka vlkodlaky pojala a jejich odlišnosti od mnoha jiných verzí o kterých jsem si v minulosti četla. Trošku mě mrzí, že romantická linka chvilkami působila trošku jako uspěchaná instalove, i když bylo částečně vysvětleno proč tomu tak je, stejně bych uvítala trošku lepší propracovanost.
Skvělá byla úvodní povídka, která nastíní situaci a přiblíží nám seznámení hlavních protagonistů příběhu. Hlavní příběh obsahoval pár nudnějších částí, ale celkově jsem si čtení užila. Většina příběhu byla akční a až na pár částí se pořád něco dělo. Líbila se mi zápletka i když rozuzlení bylo na můj vkus trošku rychlé. Konec nechal otevřených několik otázek takže jsem velmi zvědavá na další díl.
Slovanská mytologie je námět, který se v knihách až zas tak často něobjevuje, což je docela škoda. Toto pojetí příběhu Vesny a Morany jsem si užila.
Více jsem si oblíbila Maranu, protože Vesna mi většinu příběhu přišla jako naivní puberťačka, která si neváží věcí kolem sebe a její největší starost je vypadat hezky. Takhle bych si moc bohyni jara a života moc nepředstavovala, ale v příběhu to byl skvělý protipól k Moraně, která je spíš sarkastická a pragmatická.
Bavili mě i vedlejší postavy, které se objevovali v jednotlivých částech příběhu. Občas mě trošku mátlo přeskakování mezi časovými osami příběhu, protože pokud jsem si nevšimla změny roku, chvilku mi trvalo než jsem si uvědomila co se vlastně děje a proč děj najednou úplně nenavazuje.
Děj sám o sobě byl chvílemi velmi napínavý, ale objevili se i části, které mě až tak nezaujali a trochu mi přišlo že se opakují. Autorka má ovšem velmi čtivý styl takže se i tyto méně zajímavé části příběhu dobře četli. Líbilo se mi rozuzlení celého příběhu, ale úplný závěr bych si možná představovala trošičku jinak.
Miluji to jak ma Cassandra jednotlivé knihy propojené určitými postavami a i náznaky situací, které budou v jiné knize důležité. Dokud ji však nepřečtete je to pro vás pouze nahodilá informace zmíněná v ději.
Po přečtení Temných lstí jsem měla trošku obavu jak se mi bude kniha líbit, protože to bylo poprvé co jsem u knih o lovcích stínů docela trpěla a hlavní hrdinka mě neuvěřitelně iritovala.
U této knihy si ovšem Cassie vylepšíla reputaci a zase jsem dostala skvělý příběh. Je teda trošku náročnější co se postav týče, protože do popředí se nedostává jen pár postav, ale skoro všechny které jsou na scéně. Takže to občas působí jako trošku chaos a chvilku mi trvalo se orientovat v tom kdo ke komu patří.
Tentokrát se autorka vyřádila na romantické lince, která je tu opravdu zamotaná a jsem zvědavá jak se postupně bude rozplétat.
Jako obvykle u prvního dílu nechybí seznámení se světem Lovců stínů a vysvětlení různých termínů. Zbytek děje už je nabitý akcí, zvraty, ale i vtipnými situacemi nebo trochou toho dramatu. Skvělé bylo, že autorka prokládala jednotlivé části úryvky minulosti, které krásné doplňovali děj.
Jediné co mi na knize tak úplně nesedělo bylo jak všichni přijímali různé výstřelky nebo LGBT komunitu. Vzhledem k době ve které se příběh odehrával bych čekala, že se okolí nad těmito věcmi bude více pozastavovat a budou tím pobouřeni. Hlavně v komunitě Lovců stínů, která je v těchto věcech dosti "zastaralá" aspoň podle reakcí na stejné věci například v Nástrojích smrti které se odehrávají mnohem později.
Kromě této věci jsem si, ale čtení opravdu užila a jsem opravdu zvědavá jakým směrem se bude ubírat další díl.
Přestože mám Mass docela ráda a její knihy mě baví tohle pro mě bylo maličko utrpení. Celkově mám problém s začátky jejích knih a první třetina pro mě bývá těžká na čtení a většinou mě moc nebaví. No a díky povídkám jsem vlastně zašínala neustále. Než se příběh stačil trošku rozjet tak už byl konec a začínal další.
Druhý problém bude ten, že jsem knihu četla jako druhou v sérii kdy ještě hlavní hrdinku moc neznám a její činy mi tak nedávají úplně ten pravý smysl. Rozhodně doporučuji ji číst až později. Celkově asi nejvíc mě bavila poslední povídka, která byla trošku více rozjetá. Hlavní hrdinka je vcelku sympatická i když její posedlost oblečením mě někdy trochu zaráží. Knihu bych si asi díky stylu psaní Massové užila víc jako celý příběh, ale i tak to bylo celkem fajn a jsem zvědavá na zbytek příběhu Celaeny Sardothien.