katerina28349 | Komentáře u knih | Databáze knih

katerina28349 katerina28349 komentáře u knih

Pařížský architekt Pařížský architekt Charles Belfoure

Pařížský architekt je napínavý román z druhé světové války. Lucien je nadaný architekt, který čeká na příležitost. Lucien se stará jen sám o sebe a nepřemýšlí nad osudy ostatních lidí tím méně židů.
Když dostane nabídku na navržení úkrytu pro bohatého žida váhá a nakonec přijme ale jen proto že s tím jde ruku v ruce nabídka na navržení továrny pro Němce. Po této nabítce přijdou i další a Lucien je přijme úkryty musí být neviditelné pro okolí i pro nacisti, kteří židy hledají a jsou ochutni kvůli tomu zničit celý byt či dům.
Knížka je čtivá a místi i smutná. Zapálení krbu v bytě za kterým byla skrýš a v ní starý manželský pár, který chtěl jen přežít řádění nacistů. A bezmocné přihlížení Luciena a Maneta nad tím jak nacista podpaluje krb protože je jeho přítelkyni na tuto noc zima. Tato část na mě hodně zapůsobila docela dost. Akorát mi konec připadá moc rychlí.

25.01.2022 4 z 5

Pekárna s vůní skořice Pekárna s vůní skořice Ruth Kvarnström-Jones

(SPOILER) Hezky napsaný román ze Švédského městečka Halleholm. Hlavní hrdinka Lovisa, která zdědila pekárnu po svých prarodičích se snaží pekárnu znovu otevřít.
Dějová linka o životě babičky Amálie mě zaujala ale mohla být delší. Kromě pekařství zdědila Lovisa i nepřátelství mezi rodinou Lindegrenovými a Halleholmi, který ji od dětství nenávidí a pomocí intrik ze strany Reubena jí podnikání znemožnit.
A nakonec láska mezi Lovis a Axlem, kde je Lovis na vážkách jestli milovat nebo zůstat věrná odkazu své milované babičky, které kdysi rodina Halleholmovi moc ublížila...
Kniha je velmi čtivá a hezky napsaná.

04.12.2022 5 z 5

Ztracený dopis Ztracený dopis Jillian Cantor

Hezký romantický příběh odehrávající se ve dvou období, válka, pád berlínské zdi a současnost. Hlavní představitel románu byla neobvyklá poštovní známka a osud lidí, které spojovala ale i rozdělila. Za mě mohu doporučit hezké čtení.

07.10.2022 5 z 5

Muž z labyrintu Muž z labyrintu Donato Carrisi

(SPOILER) Sam, která je unesena cestou do školy králíkem.
Který jí zavře na 15 let do labyrintu kde jí nutí hrát hry. Králík psychopat, kterého v dětství také unesli ale on únosci utek. Stal se dítětem temnoty. Umírající soukromí detektiv, který před 15 lety slíbil rodičům Sam, že jí najde ale neuspěl. Super temný thriller čtivě napsaný ze spoustou zvratů.

02.10.2022 5 z 5

Hodinář z Dachau Hodinář z Dachau Carly Schabowski

(SPOILER) Knihu jsem přečetla za dva večery. Kniha má několik dějových linek. Nejvíc mě zaujala linka s dopisy, které četl Izák Anně v kůlně, když mu přinesla trochu jídla a kávu. Zaujal mě i život v domě Bechrových otec který jen pracuje, matka zlá žena která jen křičí, pije a o syna Fridricha se nezajímá a konečně Fridrich který byl nucen opustit školu a kamarády ale doma ho nikdo nečeká a nestojí o něj. A nakonec Fridrich a jeho kamarádský vztah k Izákovy a Anně. Knihu můžu doporučit stojí za přečtení.

17.07.2023 5 z 5

Pacient Pacient Sebastian Fitzek

(SPOILER) Pacient je napínavý psychothriller z prostředí uzavřeného oddělení psychiatrické kliniky, kde jsou ty nejhorší pacienti ( vrazi, násilníci atd. ). Prostředí psychiatrie mě hodně zaujalo. Till se tam nechá zavřít aby našel potencionálního únosce a vraha svého syna Maxe. Knížka je plná nečekaných zvratů a napětí. Díky krátkým kapitolám se dobře a rychle čte. Knížka je velmi čtivá a konec byl pro mě překvapením. Knížka Pacient je super a můžu doporučit.

28.01.2023 5 z 5

Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Kniha se četla dobře a byla napínavá. Hlavní hrdinka, která se navzdory otci a všeobecním zvyklostem zamiluje do forenzní vědy a vydává se pátrat po pachateli ně opravdu bavila. Pachatele všech těch vražd jsem tipovala otce nebo bratra ale i přesto jsem na konci byla překvapena vším tím proč to vlastně pachatel dělal. Taky se mi líbilo namlouvání mezi strýcovým asistentem a hlavní hrdinkou to jejich poštuchování bylo super. Za mě lepší knížku o Jacku rozparovači jsem nečetla.

18.08.2022 5 z 5

Ženy bez slitování Ženy bez slitování Camilla Läckberg

(SPOILER) Čtivý román tentokrát z krátkými kapitolami, které mně vyhovovali. Téma knížky násilí na ženách bylo zajímavé.
Tři ženy tři muži: první je opilec, druhý tyran, třetí nevěrník a jejich ženy, které spojuje násilný čin aniž by jedna druhou znali. Za mě oddechová detektivka i když spíš román.

30.04.2022 3 z 5

Mé přítelkyně z Ravensbrücku Mé přítelkyně z Ravensbrücku Magda Knedler

Od knížky jsem čekala trochu víc. Dvě linky současnost a válka. Při čem současnost byla moc nezajímavá. Mladá spisovatelka Ida, která se svými postavami žije ale bohužel jen ve svých představách dokud nepřijde na to kdo jí poslal záhadný rukopis. Jinak řečí pořád do kola svého přítele. Tato linka dostane náboj až ve chvíli kdy se setká z onou záhadnou odesílatelkou rukopisu a ona ji začne vyprávět jak to vlastně bylo a kdo je kdo.
Koncentrační tábor Ravensbruck je lepší část knížky popisuje život v táboře, který je jen pro ženy a hlavně velké přátelství mezi ženami které nedokáže narušit ani brutalita nacistů a ani smrt . Mrtvé přítelkyně zůstávají v srdcích těch co přežily protože toto přátelství bylo vímečná právě proto co spolu prožily. I linka života přítelkyn před táborem byla docela fajn

18.03.2022 3 z 5

Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Hans-Joachim Lang

Zajímavá knížka v tom že se člověk dozví že v Osvětimi existoval blok 10 a že se tam dělali pokusy hlavně na ženách, které z velké věčinny nepřežily a když přežily tak měli trvalé následky. Že tyto pokusy dělali pseudo doktoři, kterým bylo jedno jestli člověk přežije nebo jestli při pokusech trpí vše se dělalo za plného vědomí pokusných objetí/židovských žen. Že v Osvětimi nebil jen anděl smrti, doktor Mengele ale i jiné lidské zrůdy, které se vydávali za doktory. Celá knižní je protkaná utrpením těchto židovských žen a samozřejmě nejen jich.

01.01.2022 4 z 5

Tajemství mezi námi Tajemství mezi námi Laura Madeleine

(SPOILER) Čtivě napsaný příběh, který se čte sám. Současnost a minulost se lehce prolínají. Příběh mi nabýdl další pohled na válku, která se odehrává na jihu Francie v horském městečku nedaleko od italských hranic. Příběh popisuje trochu jiný pohled na hrůzi války ale i zakázanou lásku, přátelství,vztahy v rodině, nevinné oběti stejně tak i nenávist. Zaujal mě životní příběh babičky, která se ho rozhodla vyprávět svojí znovu nalezené vnučce na sklonku života a dokud si vše ještě pamatuje včetně svého životního tajemství.

10.10.2024 5 z 5

Knihkupkyně z Dachau Knihkupkyně z Dachau Shari J. Ryan

(SPOILER) Čtivě napsaný příběh,který se prolíná ve dvou časových linií.
Grace zdědila knihkupectví po své babičce kterou nikdy nepoznala ale její
maminka ji až do své smrti hledala. A tak začíná cesta z Ameriky do dalekého Dachau aby se dozvěděla příběh své babičky, která žila za války.
Matilda německá dívka, která se zamiluje do svého kamaráda Hanze, který je
židovského původy i navzdory svého otce. Když vypukne válka Hans a jeho rodina jsou deportováni a Matilda se rozhodne Hanse najít a zachránit což se povede a Matilda Hanse najde a schová ho v bytě.
Jenže otec něco tuší a nechá Hanse zatknout a tak strastiplná cesta Matildy do Dachau aby našla a zachránila sváho milého...

05.05.2024 5 z 5

Kopírák Kopírák Sam Holland

Kopírák je čtiví hodně drsný thriller plný brutálních a násilnických vražd. I přesto se knížka dobře četla byla plná zvratů i akce. Akorát konec mě trochu zklamal za mě byl nedořešený proto jsem dala jen čtyři hvězdičky.

21.11.2023 4 z 5

Nacistova dcera Nacistova dcera Max Czornyj

(SPOILER) Hrdinka této knížky je Greta, která bojuje se stářím a Alzaihmem zároveň se vrací do doby svého dětství v době 2.světové války. Vzpomíná na svého otce, kterého měla ráda a zároveň trpí pocitem viny za otce nacistu. K návratu do dětství jí pomáhá čtení deníku Anny, který vyprávění o jejím osudu, pobytu v Majdanku a o tom jak se setkaly. Ale, kdo je vlastně Anna ? A přežila válku nebo se stala jednou z mnoha objetí války ? Anin deník vnukne Gretě touhu zjistit co se s dívkou stalo a jestli přežila tak se jí omluvit za to co její otec nacista dělal.
Knížka má zajímavý děj a krátké čtivé kapitoly. Konec byl pro mě překvapením.

22.12.2022 5 z 5

Irena Sendlerová: Anděl z Varšavy Irena Sendlerová: Anděl z Varšavy Lea Kampe

Skvěle napsaná knížka o odvaze jedné sociální pracovnice a jejích kamarádkách a známých začít zachraňovat židovské děti před spáry nacistů. Pašovat do Varšavského ghetta jídlo a nazpátek pašovat děti do bezpečí na árijskou stranu.
Knížku jsem přečetla jedním dechem doporučuju si ji přečíst stojí za to.

23.10.2022 5 z 5

Záhada panství Bainbridge Záhada panství Bainbridge Laura Purcell

(SPOILER) Příběh vypráví Elsie, která je zavřená v ústavu pro choromyslné a je obviněna z vražd, které se v sídle stali a čeká na soud.
Děj se odehrává ve třech časových linkách:
rok 1865, deníkové zápisky 1635 a vzpomínky na dětství.
Elsie po smrti manžela se musí postarat o rodinné dědictví - venkovské sídlo Bainbridge jenže neví, že sídlo je už leta opuštěné a zchátralé. Elsie na sídle nikdo nečeká jen služebnictvo, které je neochotné a podivné. V sídle panuje velmi zlá a ponurá atmosféra a k tomu ti podivní tiší společníci...
Záhada panství Bainbridge je dobře napsaný horor z hodně děsivou atmosférou

30.04.2022 5 z 5

Dívky ve vodě Dívky ve vodě Victoria Jenkins

(SPOILER) Dívky ve vodě je oddechová detektivka, která je velice čtivá má krátké kapitoly které mají spád. Dvě policistky, které řeší případy mrtvých mladých žen. Obě policistky jsou velice sympatické a navzájem se doplnují každá má svého kostlivce z minulosti. Jedna z policistek pátrá na vlastní pěst kdo před lety zabil jejího bratra a dostává se sama do hledáčku vraha. Tím čím si prošla jedna z policistek v dětství a dospívání za to má můj obdiv. Ráda si přečtu další detektivku od této autorky.

24.03.2022 5 z 5

Noční vlaky Noční vlaky Barbara Wood

(SPOILER) Knížka Noční vlaky je velice čtivá i když pro Barbaru Woodovou netypická. Odehrává se za 2. světové války v Polsku v městečku nedaleko Osvětimi. Městečko je pro nacisti velice důležité kvůli vlakové trati na které mají sklady a bohužel vede přímo do Osvětimi. Díky místním doktorům je městečko uchráněno před nacistickým teror. Po jednom nočním pacientovi, který byl ve strašném stavu se doktoři dozvěděli co vlastně Osvětim je a co se tam děje z lidmi s těch nočních vlaků. Ale taky se dozvěděli čeho se nacisti nejvíc obávají a to jsou ne moce. Tak doktoři s pomocí místního faráře nakazili na oko německého vojáka tyfem a rozšířili že městečko a blízké okolí zažívá epidemii tyfu.
Jak dlouho se povede gestapo vodit za nos. A jak dlouho vydrží obyvatele městečka snášet teror od místního velitele gestapa. Knížka ukazuje odvahu obyčejných lidí a chut vzdorovat i pod pohrůžkou smrti. Za mě má knížka 5 hvězdiček a ráda po ní ještě pár krát šáhnu.

24.02.2022 5 z 5

Kate musí zemřít Kate musí zemřít Alex Lake

Podle mě oddechová detektivka. Myslím že hlavní hrdinka třicetiletá Kate je dost naivní a má jedinou starost a to kam si půjde s kamarádkami zapařit. Po návratu z dovolené zjistí, že v městečku kde žije řádí sériový vrah. Oběti jsou nápadně podobné Kate. Dle mého rozdílnost podoby obětí by příběhu dodalo trochu štávi. Také konec knížky by mohl být víc akční. Bohužel kdo je onen sériový vrah víme už od půlky knížky což je škoda. Ale jako oddechové nenáročné čtení proč ne

04.01.2022 2 z 5

Cesta domů Cesta domů Sebastian Fitzek

Kniha Cesta domu byla první od Fitzka. Kniha mě pohltila a téma násilí na ženách bylo super. Kniha byla plná násilí a vražd a pro mě dost hnusu. Až do konce jsem netušila jak to celé dopadne ale konec vše perfektně osvětlil. Mohu doporučit.

10.11.2022 5 z 5