katerina3633 | Komentáře u knih | Databáze knih

katerina3633 katerina3633 komentáře u knih

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Po příběhu pilota a vyšetřovatele mě kniha tolik nenadchla, ale asi to bude tím, že lékařské prostředí mi vážně nahání husí kůži. No ať je to jak chce knihu jsem louskala nejdéle, některé pasáže o záchranných akcích s vrtulníkem mi velmi bavili. Informace o první pomoci už tolik ne. Možná je to i tím, že kurzy první pomoci mám stále dokola. Každopádně mnoha čtenářům kniha přináší spoustu nových informací, mě zas tolik ne. Těším se ovšem na další díl rozhovorů. Pan Moravec umí umí vybrat zajímavé lidi z praxe a pokládat jim zvídavé otázky.

25.11.2024 4 z 5

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

(SPOILER) Shari Lapenu čtu už víceméně ze zvyku, z prvních knih jsem byla unešená. Teď už se mi ovšem nějak přejídá a ze závěru této knihy jsem byla hodně rozmrzelá, nejdřív jsem chtěla, aby byl závěr více rozpracován a pak jsem usoudila, že je mi to vlastně jedno. Takovýto pocit by u přečtení knihy asi čtenář mít neměl. Jinak zajímavé téma, rozhodně vede k zamyšlení čeho jsou i děti schopné. Každopádně mě stále baví koncept který Lapena nastavila, a který se prolíná všemi jejími knihami, a to představa dokonalé poklidné komunity se spoustou temných tajemství.

20.11.2024 3 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Velmi zajímavě uchopená fantasy, rozhodně nabitá ponurou atmosférou, skvělá sestava různorodých postav, jejichž charaktery jsou dobře vykresleny, každá jiná, každá se svými silnými stránkami i slabostmi. U každé se da pochopit jejich jednani s ohledem na jejich životní příběh. Skoda, jen ze jsou postavy tak mladé, to jediné jin ubíralo na věrohodnosti.

06.05.2024 5 z 5

Život na míru Život na míru Marek Rabij

Čekala jsem knihu, která se zaobírá výrobou oblečení (tedy spíš jak se, co šije atd.), dostala jsem velmi zajímavou sondu do života lidí v Bangladéši. Fastfashion nepodporuju již roky, takže v tomto ohledu na mě kniha vliv neměla. Ovšem osudy lidí se kterými jsem se v knize setkala se mnou zůstanou dlouho. Absintovka, která opět nezklamala.

28.01.2024 5 z 5

Pavouk Pavouk Lars Kepler

Všechny Keplerovky jsou dost přitažené za vlasy. Začátek opět super, konec zase jak na divokém západě (ty závěry mi u Keplera fakt vadí). Myslela jsem si, že už jsem s tím smířená. No asi nejsem, tohle byla od druhé poloviny úplně totální magořina. Ani jednu z postav jsem absolutně nechápala, celková policejní práce z mého pohledu úplně mimo. O stále omílaném Jurkovi, brutalitě a počtu mrtvých už se zmiňovali jiní.

12.10.2023 2 z 5

Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost David Attenborough

Moc doporučuju. Většina knih s tématem životního prostředí je tak negativní a člověk má pocit, že je vše ztraceno. Pan Attenborough píše tak pozitivně, že ačkoliv mě pasti do kterých jsme se jako lidstvo dostali zasáhly, zůstala jsem po přečtení optimistická. Kniha je unikátní v tom, že je autorem právě pan Attenborough, který sledoval změny z bezprostřední blízkosti a celý svůj dlouhý a rozhodně zajímavý život, obdivuhodný člověk.

29.08.2023 5 z 5

Terapie Terapie B. A. Paris (p)

Skvělá, miluju příběhy zasazené do zdánlivě poklidné komunity, kde každý skrývá tajemství. Velice mě bavila, stránky se otáčely sami.

02.08.2023 5 z 5

Jedenáct minut Jedenáct minut Paulo Coelho

První, co mi napadlo po přečtení bylo...Pretty woman, aneb co se honí Vivien hlavou. Zajímavá sonda do lidské mysli při hledání sama sebe a významu partnerství a sexu v lidských životech. Bavilo mě sledovat hlavní hrdinku, jak se v průběhu sice relativně krátkého času proměňuje a vyvíjí v názorech. Dost často jsem si ale říkala, zda je tento vývoj adekvátní k jejímu věku (možná jo, její život ji učil rychle). Rozhodně si z knihy člověk něco vezme, jak do života, tak do partnerských vztahů.

01.08.2023 5 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Tohle asi nebyla kniha pro mě. Hlavní hrdinka mi vůbec nesedla, většinu času jsem se buď nudila a nebo jsem se rozčilovala nad jejím chováním a všeobecně stylem smýšlení. Myšlenka super, každé rozhodnutí nová cesta a to úplně jiná cesta (ale pořád stejně otravná hrdinka). Do druhé poloviny knihy jsem se musela opravdu hodně nutit a ani nečekala, že mě kniha ještě zaujme.

09.06.2023 2 z 5

Feminismus je pro každého Feminismus je pro každého Chimamanda Ngozi Adichie

Útlá knížka, kterou každá žena může nabídnout svému muži, aby si to s ní přečetl (je to opravu záležitost chviličky). Pro někoho, kdo stále používá pojem feministka jako urážku by to byl skvělý start k tomu, aby se nad tím mohl více zamyslet. Síla této knihy je její krátkosti a výstižnosti.

26.04.2023 5 z 5

Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Lucie Jarkovská

Kniha do každé rodiny! Je k neuvěření, že je tato problematika stále boj s větrnými mlýny. Ačkoliv člověk používá naprosto jasné, srozumitelné a podložené argumenty, najde se mnoho osob, které použijí naprosto nelogické argumenty zpět. Je mi z toho smutno, jak je těžké proti tomu bojovat. O feminismus se zajímám dlouhodobě a snažím se své názory předat dál, a i tak mám stále ve svém okolí mnoho lidí, kteří se podivují nad tím, že podélně zaparkuji napoprvé nebo zvládám investovat svoje peníze a to jsem žena (o tom, co se dělo na škole, či v práci vůbec nemluvě). Když už se kniha nedostane k těm nejvíc zarytým zastáncům "tradičních rodin", doufám, že se dostane alespoň k pedagogům (klidně i jen ke studentům), aby to mohli předávat dalším generacím, a také do rodin, které by tyto "staré pořádky" chtěly změnit a vést plnohodnotné a rovnocenné partnerské vztahy, kde se žena může věnovat naplno všemu, co jí jde, baví a dává smysl. Děkuji za tuto knihu, která má potenciál srozumitelnou formou přednést tyto problémy veřejnosti a pomoci všem ženám, které tyto problémy sice vnímají, ale nemají odvahu se proti nim ohradit.

26.04.2023 5 z 5

Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Hájovna: Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce Karla Kubíková

Dojemný příběh, rozhodně ve čtenáři něco zanechá. Délka příběhu mi vyhovovala, bylo to svižné čtení, ovšem nějak mi ten příběh nesedl, nechci říci, že děj byl děravý, jen asi ne úplně uvěřitelný. Možná to bylo i tím, že jsem si k žádné z postav nedokázala vytvořit vztah. Popravdě pokud by byla kniha delší nejspíš bych ji odložila.

15.08.2022 3 z 5

Záhadná oběť Záhadná oběť Robert Bryndza

Bohužel tento díl mě tolik nebavil, respektive jsem knihu neustále odkládala a víceméně se do čtení musela nutit. Příběh mě absolutně nevtáhl, vlastně mě ani na konci vůbec nezajímalo, kdo za vším stojí. Za mě asi moc překombinované s tím, že to toho opět zatáhli Petera Conwaye.

23.01.2025 3 z 5

Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Na vánoční čas úplně ideální čtení. Atmosféra knihy člověka opět přenese jinam, starý hrad v zasněžené krajině, přípravy na Vánoce, parta přátel. Romantická linka mi tentokrát tolik nechytla, byl trošku pomalejší rozjezd, vlastně se asi rozjela až na konci, ani ta chemie mezi hlavními postavami nebyla tak nabitá. Ale to vůbec nevadilo, tyto knihy už vlastně nečtu kvůli romantice, ale hlavně té ATMOŠCE.

16.12.2024 3.5 z 5

Pouta Pouta Delphine de Vigan

Delphine de Vigan fakt umí psát, na málo stránkách jde v příběhu až na dřeň a dotkne se čtenářových pocitů. Pod kůži se Vám dostane každá postava. Kniha se dá přečíst za chvilku, ovšem příběh z hlavy nedostane ještě dlouho. Není zde žádný padouch, a přesto je tam zla až až, respektive spousta zle zraněných lidí.

16.08.2024 5 z 5

Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Nesbo nezklame, opět ukazuje sve schopnosti. Samozřejmě jak to u povídek bývá, některé jsou lepší některé slabší. Ale rozhodně to stoji za přečtení. Taková jednohubka a napětí vážně nechybí.

27.04.2024 3 z 5

Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Ku-klux-klan: Tady bydlí láska Katarzyna Surmiak-Domańska

Fakt mě baví se vždy nachomýtnout ke knize u které si říkám a mé okolí taky, o jakých tématech to vlastně pořád čtu. A absyntovky jsou na prvních příčkách těchto knih. Opravdu toto nakladatelství miluji. Ale zpět ke knize, jako obvykle u absyntovek, jsem o tématu KKK moc nevěděla, respektive jsem zjistila, že jsem o tématu nic nevěděla. Kniha je čtivá a přitom podala základní přehled vývoje KKK. Ohledně současnosti KKK a rozhovorů se členy, no co říct, snad jen že je mi z toho ouzko. Kruci jak může někdo tak moc nenávidět někoho s kým se ani nesetkal.

14.02.2024 5 z 5

Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road Překupník na darknetu: Hon na miliardáře ze Silk Road Nick Bilton

Trošku jsem se bála, že tam bude přehršel pojmů, které mi budou na hony vzdálené, tak se naštěstí nestalo a kniha mě okamžitě vtáhla. Bylo to napínavé, dojemné, smutné, a hlavně neuvěřitelně zajímavé – alespoň pro někoho, kdo o tom nevěděl ani zbla.

Psychologie peněz Psychologie peněz Morgan Housel

Dobře stravitelná kniha o penězích, myslím, že pro někoho, kdo s finanční gramotností (a že takových osob – nejen jejich vinou je všude dost) trošku bojuje je to skvělý start. Kniha se čte dobře žádné složitosti či odborná terminologie. Rozhodně si nemyslím, že je to kniha jen pro Američany, prostě dává inspiraci, jak se na peníze dívat a díky tomu, že je opravdu psaná čtivě by se mohla dostat k většímu počtu lidí, takže já ji rozhodně doporučuji.

Království hříšných Království hříšných Kerri Maniscalco

Knihu jsem zhltla během pár dní, ačkoliv bych neřekla, že nějak z tohoto žánru vyčnívá. Hlavní hrdinka mladá, zpočátku plachá a naivní, se během chvilku promění v drsnou čarodějku, která se postaví zlu s naprostou sebedůvěrou... což není u YA literatury nic neobvyklého. Ale jinak knihu nelze odložit, italské jídlo a atmosféra, naprosto hot chemie mezi hlavními hrdiny (některé scény byly opravdu nabité) a hlavně hezky vykreslený fantasy svět (princové nazvaní dle jejich hříchu byl skvělý nápad).

04.09.2023 5 z 5