katy238 katy238 komentáře u knih

Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Zajímavý příběh, který Vás donutí přemýšlet za hranice světů, které znáte. Byt se jedná o první knihu v sérii, zakončení se mi líbí takové , jaké je a další díly mě nelakaji.

11.07.2018 5 z 5

Jiskra života Jiskra života Erich Maria Remarque (p)

Silný příběh o vůli žít, touze přežít a o otázkách, co může být potom. Těžký, ale nádherný příběh.

02.08.2017 5 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Výjimečně zpracované historické téma. Autorka přitáhla mou pozornost i k dalším svým knihám. Doporučuji nejen zájemcům o velké historické tragédie.

29.01.2017 5 z 5

Historička Historička Elizabeth Kostova

Příběh na pomezí historické studie středověké Evropy, detektivky a hororu. I přes obtížnost některých pasáží a mnoho časových i dějových rovin je kniha výbornou volbou pro náročného čtenáře, který nehledá jen prvoplánové krveprolití a slepou akci, ale i inteligentní pátrání po temné hrůze.

11.11.2016 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Je lehké spadnout na dno. Pravdivé čtení, které by měl znát každý.

07.10.2016 5 z 5

Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. Vlastimil Vondruška

Výborná kniha, která mi populární formou konečně vysvětlila, o co tomu Husovi vlastně šlo. Knihu je potřeba brát jako román zasazený do určitého prostředí, nikoli jako učebnici či encyklopedii dějin. Za sebe mohu říct, že mě styl vyprávění knihy uchvátil a dílo pana Vondrušky budu věrně následovat.

29.08.2016 5 z 5

Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny Yrsa Sigurðardóttir

Příběh chladný jako čepel nože. Už dlouho jsem se při čtení tak nebála. Vzácná kniha, je málo takových příběhů, které připomenou dětskou hrůzu, která se dosud v každém skrývá...

21.07.2016 5 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Výborný příběh. Vyprávění mě pohltilo a knihu jsem přečetla během dvou dnů. Úžasný příběh, napínavý až do samotného konce.

14.07.2016 5 z 5

Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Knihu nelze přečíst jen tak bez emocí. Čtivě napsaný životopis nabízí život jednoho z největších géniů naší doby bez příkras. Steva Jobse je možné nenávidět a opovrhovat jím, ale jeho velikost mu nikdo nemůže upřít.

20.05.2016 5 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Nadčasová vize budoucnosti, úžasné dílo.

19.01.2016 5 z 5

Právo nálezce Právo nálezce Stephen King

Mistr Stephen King znovu nezklamal. Jeho styl detektivního žánru mi dokonale sednul a už nyní vyhlížím další díl výborného příběhu, který se dokáže dostat pod kůži. Kniha potvrdila léta platný fakt. Mistr King je skutečným králem hororu a dokáže jej propašovat i do příběhu v reálném světě. Po špetkách. Díky za to, pane Kingu.

18.01.2016 5 z 5

Revival Revival Stephen King

Přiznám se, že šokující konec pro mně byl spíše zklamaním, jinak je ovšem kniha dobře napsaná, zvláště se mi líbí začátek, který krásně vykresluje realitu nábožensky spjaté komunity amerického venkova.

02.01.2016 4 z 5

Zvuky probouzení Zvuky probouzení Petr Třešňák

Kniha Zvuky probouzení manželů Třešňákových mapuje život rodiny s nejmladší dcerkou Dorotkou. Holčička po narození vypadala zcela v pořádku, později však bylo jasné, že se od vrstevníků v mnoha ohledech začíná lišit. Diagnóza atypického autismu i její projevy brzy rodinu odřízly od jakékoliv normálnosti a uvrhly do světa, jaký si nedokázali nikdy představit. Jejich každodenní boj o milované dítě, které je samo sobě překážkou, sepsali do dvoubarevného svazku. Nejhorší chvíle, smíření, vzedmutí se i mnoho pádů. Postupné sbírání střepů v beznaději a nádech k dalšímu dni tupých úderů dětské hlavy o zeď. Bez výhledu na zlepšení. Třešňákovi nepoučují ani neukazují žádné cesty. Předkládají vlastní příběh i nitra k nahlédnutí pro inspiraci a sílu sdílení. Kniha sama není typickou publikací o autismu, nenaleznete zde odborná pojednání. Jedná se hlavně o příběh rodiny, která náhle zůstala ve své hrůze sama a pomalu hledala cestu pro sebe i pro milované dítě.

21.04.2024 5 z 5

Geostorky Geostorky Petr Brož

Geostorky jsou souborem příběhů, kdy se lidské osudy ocitly pod palbou jevů, které byly na zemi od jejího vzniku, ale jejich působení je pro člověka ničivé. Ať už činností člověka ovlivněny byly nebo nikoliv, jejich důsledky jsou strašlivé a začátek málokdy očekávaný. Mnohdy zdánlivě malá lidská chyba odstartovala celý řetězec událostí, který vyústil v šokující závěr. Právě tyto události z různých koutů dějin i světa autor přibližuje v přehledné knize a trpělivě vysvětluje každý jev. Některé příběhy jsou známé a byly zpracovány už dříve například formou dokumentů v televizi (exploze Mount St. Helens), jiné pro mě jsou novinkou (události na jezeře Peigneur). Soubor vyprávění s beletristickým nádechem jsou skvělou volbou pro každého, kdo má šanci se s popsanými jevy setkat, takže pro úplně každého člověka, protože geovědy se týkají každého z nás. Určitě proto nad knihou neváhejte, je to skvělé čtení.

30.09.2023 5 z 5

Prokletý ostrov Prokletý ostrov Dennis Lehane

Už poněkud pozapomenutý příběh, ke kterému čtenáře přitáhne nejčastěji filmové zpracování z roku 2010 je mysteriózním thrillerem s poněkud prázdninovou atmosférou. Se dvěma detektivy se v poválečných letech poloviny dvacátého století vydáte na ostrov s ústavem pro choromyslné, kde však zjevně o rozum přišli úplně všichni přítomní. Ústřední postava peroucí se s vlastními démony minulosti se pomalu propracovává všemi tajemstvími polopusté skály, aby nakonec stanula před tím největším, svým vlastním.

Rozhodně kvalitní příběh se spádem i mnoha zajímavými odbočkami, který by neměl minout žádného milovníka tajemné atmosféry a srozumitelných vyústění.

25.08.2023 5 z 5

Obrácený půlměsíc Obrácený půlměsíc Jiří Hanzelka

Obracený půlměsíc pánů Hanzelky a Zikmunda je jeden z řady cestopisů, které vyšly a vzešly z jejich cest po světě, do jakého jim tehdy bylo dovoleno jet a o kterých psát. Tento konkrétně pojednává o cestě přes Balkán až do dalekého Orientu. Byť jejich úplně první cesta započala spíše jako obchodní, s ohledem na změnu poměrů za jejich nepřítomnosti se pak z pánů stali ryze autoři cestopisů v rámci cestami za poznáním nejenom socialistického přátelství. Jejich svědectví však dává mnohem více, než ideologickou masírku a sepsané zápisky navždy zůstanou nesmírně zajímavým svědectvím o životě v dodnes dalekých zemích v časech, kdy byly mnohem nedostupnější, než je tomu dnes. Jejich odkaz přežil nejenom období totality i následnou změnu poměrů a budí zájem u dalších generací. Což je jedině dobře a já pevně doufám, že tomu tak bude i nadále.

23.10.2022 5 z 5

Seznam sedmi Seznam sedmi Mark Frost

Kniha Seznam sedmi autora Marka Frosta je akční jízdou z britských ostrovů 19. století. Mladý Artur Conan Doyle je vtažen z poklidu své četby v malém bytě přímo do událostí přesahujících jeho chápaní a celý dosavadní známý svět. Událost stíhá událost a tehdy ještě mladý doktor se nestačí divit, co vše je možné. A přitom mu jde nejenom o život.

Seznam sedmi patří mezi skvělou akční duchařinu, která i když nerozvine všechny potenciály nastíněných dějových linek, strhne čtenáře s sebou až do samého závěru. Jednotlivé postavy se svou osobností Vám přirostou k srdci a žijete s nimi jejich příběh a prožíváte veškerá příkoří. A to s mrazením v zádech, protože děsivá atmosféra knihy je vykreslena skutečně mistrně. I když se dnes jedná už o starší knihu, stále stojí za to se po ní podívat a užít si ji.

18.10.2022 5 z 5

V zajetí stalinismu V zajetí stalinismu Čestmír Jeřábek

Deníky spisovatele Čestmíra Jeřábka, publikované po roce 1989 jeho synem Dušanem Jeřábkem pod názvem V zajetí stalinismu, jsou neuvěřitelným světectvím absurdity režimu a jeho paranoie. Evropa byla omotána rudým provazem, který byl pečlivě utahován z Moskvy, a protože o konce se prali fanatičtí diletanti, život v satelitních sovětských státech dle toho i vypadal. Úpadek mysli i veřejného života autor glosuje se sarkasmem i smutkem, místy vztekem. V zápiscích však lze nalézt i mnoho nadějí, když ilegálně sledoval zahraniční politickou scénu a nepřestával doufat, že spásný konec nadvlády Sovětského svazu se blíží.

Po deseti letech psát svůj tajný deník přestal, onen kýžený konec ani nezaznamenal a bohužel ani nezažil. Nechal však dalším generacím jedinečné svědectví Brna 50. let se všemi aspekty doby. Neváhá poukázat na absurditu režimu, na všechny lži a bídu, jež přinášel. S autorem prožijete také měnovou reformu i proces s Rudolfem Slánským. Kniha se sice dnes složitěji shání, ale pokud vás tato část dějin zajímá, jedná se o fantastický zdroj mnoha informací.

15.04.2022 5 z 5

Harfeníci severu Harfeníci severu Milada Střítezská

Ilusie, s podtitulem Harfeníci severu, jsou prvním dílem z chystané osmidílné fantasy ságy s prvky finského národního eposu. Jakkoliv to zní složitě, je to hlavně krásný příběh jednoho království a jeho provincie, která náhle čelí dlouho tušené hrozbě. A je to právě princezna Ilusie, která se vydává mnohými vysmívanému Severu na pomoc. Spolu se skupinou tvrdých severských bojovníků a jejich stále ostře naladěnými harfami se musí postavit hrozbě, která přerůstá hranice království.

O knize se dá říct mnoho. Jedná se o klasický příběh fantasy s prvky kouzel, čar, bitev, válečných koní i božských postav. Postavy nemají jména, jaká najdete v kalendáři, ale jejich humor vám bude blízký. Cesta princezny Sarai je lemována krví i smrtí, ale provází ji přátelství a láska. Nejedná se však o kýčovitý a poplatný příběh, ale o plnohodnotné vyprávění o zemi se všemi jejími legendami a mýty, které na sebe logicky navazují. Autorka stvořila svébytný, fungující svět se zajímavými postavami a neotřelým příběhem. Pokud máte zájem o smysluplnou pohádku pro dospělé, vkročte do Ilusie. Nudit se nebudete.

01.02.2022 5 z 5

Primární strach Primární strach William Diehl

Primární strach autora Williama Diehla je thrillerem ze soudních síní a advokátních myslí. Po brutální vraždě arcibiskupa je dopaden jasný pachatel, mladý muž jménem Aaron Stampler. S krví na rukou a vyděšeným výrazem popírá svou vinu. Vše se zdá jasné natolik, že tento případ dostává za trest na starost osina v zadku mocných mužů, advokát Martin Vail. Není nad čím váhat, vše je předem dané. Martin však v případu odhaluje jednu nepravost za druhou a už brzy je jasné, že případ není tak jednoznačný, jak se zdá.

Osmdesátkový thriller plný tabákového kouře, usměvavých servírek z bistra a dialogů nad sklenkou whiskey ukazuje Ameriku tak, jak na ni z nahnědlých porevolučních seriálů vzpomínáme všichni rádi. Některé pasáže proto mohou dnes již vyvolat pobavený úsměv, což ovšem knize nijak neubírá na spádu a dramatičnosti. Akční jízdu však v úvodním dílu trilogie nečekejte. Spíše duševní souboje dedukcí. I tak je škoda tuto knihu úplně minout, je to příjemný příklad oné "starší školy" spisovatelů, kteří jsou na přebalu vyfocení v armádní kšiltovce a letecké bundě podšité beránkem.

21.11.2021 5 z 5