kikies kikies komentáře u knih

Císařovna Císařovna Roman Bureš

Ten WOW efekt, který se dostavil u prvního dílu už odezněl, takže dvojka mnohem méně baví a překvapí. Čtení je to pořád zajímavé a určitě budu ještě pokračovat, ale je to zde víceméně jen o politikaření, posléze válčení.... a jak už bylo zmíněno vícekrát, ten rozjezd ke konci to docela dost zachraňuje, jinak by mé hodnocení bylo výrazně nižší.

28.04.2022 4 z 5

Buď v pogodě Buď v pogodě Sandra Pogodová

Stejně pohodové čtení jako v prvním díle. Oba Pogodovi jsou vtipní a pohodoví vypravěči, díky generačnímu rozdílu jsou vzpomínky a příběhy výborně vyvážené, a to, že si umí ze všeho udělat legraci, je prostě příjemně odlehčující a obohacující. Atraktivní herecké či umělecké prostředí a vzpomínky na velikány typu Horníček nebo Dostál ocení určitě každý a když se sem tam mihne na pozadí olomoucké prostředí, našinci to nepochybně vykouzlí ještě další úsměv na tváři navíc.

28.04.2022 4 z 5

Titáni Titáni Leila Meacham

Podle mě perfektní rodinná sága o zajímavém historickém období. Je tam všechno - láska, nenávist, propletené rodinné vztahy, tajnosti, lži, dobré i zlé úmysly, prozření, napravení, temnější období i prosluněné časy. Moc se mi to líbilo, hrozně dobře se to četlo a na mnoha místech mě to i dojalo. A historický vývoj na pozadí jen přispěl k čtivosti této knihy a přiblížení další ještě nepříliš známé historické epochy. Já rozhodně doporučuji pustit se do toho.

15.03.2022 5 z 5

Média, lži a příliš rychlý mozek Média, lži a příliš rychlý mozek Petr Nutil

Skvělý počin! O manipulaci, médiích, hoaxech a potřebě kritického myšlení je nutné mluvit, číst i psát co nejvíce. Ovšem v tomto případě je trochu odrazující zpracování. Autor se poměrně často opakuje a textu mi chybělo nějaké odlehčení, které by k tématu přitáhlo i ty, kteří to potřebují nejvíce. Já osobně jsem měla problémy u čtení vydržet, a to jde o pro mě nesmírně zajímavou tematiku.

15.01.2022 4 z 5

Prorokova zima Prorokova zima Håkan Östlundh

Tohle mě rozhodně nenadchlo, nezaujalo a už vůbec nenalákalo na pokračování v dalších dílech. Politické téma je v tomto případě zpracováno jaksi neuměle. A některé dějové zvraty na mě působí hrozně amatérsky. Ale hlavně absence napětí, přemíra nezajímavě podaného politického pozadí a hromada nejasných postav, to mě odradilo asi nejvíc. Působilo to na mě trochu konspirativně... vyloženě špatné to není, ale za mě SLABÉ.

08.01.2022 2 z 5

Zrušený rok – Deník 2020 Zrušený rok – Deník 2020 Michal Viewegh

Špatné... tak jako bohužel u většiny Vieweghových posledních knih. Ano, je to o nudném covidovém roku, je to o stárnoucím muži, který má své vrtochy, zdravotní problémy a také toho má spoustu za sebou.... Ale v podstatě jde o nudné zachycení nudných dnů, hustě prokládané nadávkami na manželku a bývalého kamaráda, zpestřené náladovostí rozmazlených pubertálních dcer (nechci jim křivdit, ale přesně tak jsou v deníku vykreslovány), pravidelně a "nenápadně" připomínaný výčet autorových nově nebo znovu vydávaných knih a občasné vcelku postradatelné vsuvky z autorova sexuálního života. Téměř nulový respekt k protiepidemickým opatřením a snobské předhazování rozmařilého života jsou pak už jen třešničkou na dortu určeného k podráždění řadového čtenáře. Byly doby, kdy se jeho knihy četly skoro samy, ale z tohoto Viewegha zbylo už jen torzo schopné snad jen urážek a stěžování si, jakýsi obraz ublíženého muže, který neumí zestárnout. Čekala bych více nadhledu, pokory a zralosti. Ta jedna hvězdička je za občasnou trefnou sebeironii.

31.10.2021 1 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Slabší, ale pořád dost dobré a napínavé. Témata migrace a rivalita mezi prostitutkami mě zas tak moc neoslovila.

31.10.2021 3 z 5

Temný vzorec Temný vzorec Andrew Mayne

Jako takhle - ten nemocniční případ byl zajímavý, to nepopírám. Ale ten vývoj, co probíhá v hlavě Theovi, to je někdy fakt leda tak na facku. Jeho způsob vyšetřování je vskutku neotřelý, ale pokud bude pokračovat ve stejném stylu, brzy se okouká - zřejmě to bude tím, že těm jeho těžko představitelným počítačovým programům, výpočtům a práci s nelegálně získanými daty se dá jen těžko rozumět a ještě hůř věřit.

15.10.2021 3 z 5

Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové Ne tak úplně soukromé e-maily Coco Pinchardové Robert Bryndza

Na odlehčení super. Vtipné, čtivé, přirovnání k Bridget Jones také sedí. Ale víc od toho očekávat opravdu nelze. Ale trochu mě zaráží, že opravdu v každé knize musí mít autor hned několik homosexuálů... na můj vkus už je v jeho díle trochu přehomosexuálováno. Pokračování se nebrání, ale ruku na srdce - jeho detektivky jsou lepší... ;-)

18.08.2021 4 z 5

Hra na nikdy Hra na nikdy Jeffery Deaver

Za mě tedy perfektní: napínavé, neotřelé, překvapivé, konečně zase nějaký "jiný" hrdina, atraktivní prostředí... Asi mám nového oblíbence! :-)

31.07.2021 5 z 5

Hoď se do pogody Hoď se do pogody Sandra Pogodová

Velice příjemné a veselé čtení. Pogodovi jsou evidentně dost ztřeštěná rodinka a své zážitky a trapasy umí prodat dál. Nebudu tvrdit, že jsem se válela smíchy po zemi, ale zasmála jsem se, na chvíli jsem vypnula a bylo mi příjemně. A jako bonus - v mém případě - jsem ve vyprávěních poznávala známé olomoucké prostředí, jehož výskyt si v knihách vždycky užívám.

31.07.2021 4 z 5

S láskou tě nenávidím S láskou tě nenávidím Jo Watson

Milé a vtipné, má to spád... ale mně osobně poslední dobou začínají vadit takové ty sebeobětující se postavy, chudinky, které si odepírají vše dobré jen proto, že musí spasit někoho dalšího, případně vyřešit problémy, které způsobil někdo další. Ano, chápu, že je to těžká role, ale asi je to na můj vkus už moc často opakující se motiv...

22.07.2021 3 z 5

Dědečku, vyprávěj - etiketa pro kluky a holčičky od tří let Dědečku, vyprávěj - etiketa pro kluky a holčičky od tří let Ladislav Špaček

Skvělá myšlenka, ale podle mě pokulhávající provedení. Od povídání mezi dědečkem a vnučkou bych také očekávala více vřelosti a méně poučování. Působí to pak velice strojeně a třeba mého čtyřletého syna to téměř nezaujalo.... Zvolená témata jsem alespoň využila k následné diskuzi, kdy už se chytal více, ale postavit celou knihu pro nejmenší děti na přísném dodržování etikety, na pravidlech, o nichž nemá běžný dospělý Čech ani potuchy, mi přijde dost uvalené. Myslím, že pro děti by stačila nějaká odlehčená verze... třeba jen proto, aby je bavilo se o tom dozvědět víc.

17.05.2021 2 z 5

Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Nebudu tvrdit, že roční série Roční období je špatná, to v žádném případě. Ale já začínala s Game a to se podle mě nedá srovnat. Tyto thrillery mají promyšlené zápletky, zajímavá prostředí, jsou čtivé, napínavé a zábavné, ale jsou to pořád jen thrillery. Mrzí mě, že oproti sérii Game jsou prostě stejné jako všechny dobré thrillery. Dobrá, stejné jako všechny výborné thrillery. Mně se stýská po Game, to bylo jedinečné čtení, které vyčnívalo ve své kategorii a autora odlišovalo.

18.01.2021 4 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Upřímně mi tentokrát nějak nesedlo to prostředí. Ta atmosféra beskydských roubenek a samot mě nijak zvlášť nezaujala. Jinak kniha dosahuje podobných kvalit jako předchozí knihy v sérii. Zločin promyšlený, postavy pestré a důkladně vykreslené, tempo spíše volnější. Čte se dobře, ale tentokrát mi vadil asi ten čerstvý horský vzduch.

14.09.2020 3 z 5

Rudý Zeman Rudý Zeman Jaroslav Kmenta

Kmentův styl je věcný, velice informativní a čtivý. I o nezáživné politice dokáže psát zasvěceně a přitom udržet pozornost. Ovšem tahle publikace na mě už byla zřejmě moc dlouhá a hutná. Téměř 500 stran plných informací a především hnusu (lepší výraz mě nenapadá), který se bohužel tak od poloviny dost opakuje. Není to vinou pana Kmenty, je to spíše tím, že Zemanovy prohřešky jsou dost na jedno brdo. K tomu, abych si podložila svůj názor na prezidenta (negativní názor - přiznávám bez mučení), by mi stačilo i prvních 100 stran, tady jsem se ke konci musela dost nutit, abych to dočetla. Spíše mi to přišlo, jako by si ani nezasloužil, abych o něm četla dál...

14.09.2020 3 z 5

Na ostrově Na ostrově Tracey Garvis Graves

Prostě pohádka.... :-) Roztomilá, nereálná a navíc slaďák jak blázen. Fajn čtení na dovolenou k vodě jako proložení nějakých těžších kousků. Už mi chybělo vážně jen to (POZOR SPOILER!), aby Anna na ostrově otěhotněla! :-)

13.08.2020 5 z 5

Ztracená vládkyně Ztracená vládkyně Steve Robinson

Jak mám ráda Robinsonovy příběhy o genealogovi JT, tak tenhle na mě působil opravdu unyle a moc mě nevtáhl. Nejspíš mě nezaujalo historické období řešené v tomto díle, nebo to bylo jakýmsi mdlým vývojem osobního života hlavního hrdiny. Nevím, každopádně doufám, že se v dalších dílech vrátíme k původnímu napětí a barevnosti.

13.08.2020 3 z 5

Jako o život Jako o život Lisa Jackson

Začetla jsem se bez problémů, zajímavá zápletka, vcelku napínavé a postupně odhalovaná minulost. Ale pak se to někde zvrtlo a když jsem už poněkolikáté četla o té nesmyslně odpírané vášní a posléze i o rozkoší prosyceném šmajchlování, ocitla jsem se o dvacet let zpátky, v době, kdy jsem se červenala při četbě červených paperbacků z edice Harlequin, co jsem si potají půjčovala z tetiny sbírky. A ten happy end? Jako dojemná vzpomínka na pubertální četbu fajn, ale asi jsem od knihy očekávala více než klišé typu sexy kovboj s nekalými úmysly - hrdá a nepřístupná rozkošná ženuška v nesnázích - odolám ti - neodolám ti - ty jsi mi lhal, už tě nikdy nechci vidět - panebože on mi chybí - tradá konfrontace všech a všeho - a žili spolu šťastně až do smrti.

21.05.2020 3 z 5

Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Má to své chyby a místa, která by bylo třeba dovysvětlit, nebo radši vypustit, ale také to má své kouzlo. Popis prostředí je perfektní, Lacey sympatická (i když jsou její výkony místy dost fantastické) a celé to působí stejnou měrou tajuplně, hrozivě, ale i svěže. Sérii je třeba si zamilovat, pak je prožitek perfektní.

21.05.2020 5 z 5