kikies kikies komentáře u knih

Šest postav hledá autora Šest postav hledá autora Luigi Pirandello

"Divadlo na divadle" je pro mě novou zkušeností a nutno podotknout, že velice zajímavou. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v množství postav a "postav", ale výsledek za to stál. Četba byla opravdu inspirativní, divadelní zpracování by mě určitě lákalo a jistě by pro mě bylo přehlednější, ale obávám se, že více podobných kousků bych asi nezvládla. Jsem ráda, že jsem jako reprezentativní vzorek jen tak na zkoušku zvolila zrovna tohoto Pirandella.

02.01.2017 3 z 5

Úsměvy žen Úsměvy žen Nicolas Barreau

Velice milá a příjemná knížka, opravdu taková pohádka pro dospělé. Trochu přeslazená, trochu nereálná, ale rozhodně pohladí po duši a vzbudí lehký úsměv na tváři. Kombinace romantiky a jídla snad nemůže nikomu vadit. Proč ne, jednou za čas je potřeba přečíst i něco takového :-)

02.01.2017 3 z 5

Vdova Vdova Fiona Barton

Má to spoustu much, spousta věcí působí nedomyšleně, nejasně a polovičatě. Ale čtivé a napínavé to je. Vývoj Jean, respektive to, jak se prezentovala a chovala ke svému okolí, je zajímavou nosnou myšlenkou, ale Glen podle mě měl dostat více místa. Líbilo se mi zpracování jednotlivých úhlů pohledu, nejvíce asi pohled novinářky Kate a detektiva Boba. Celkově dílo řadím k tomu nejlepšímu, co je v daném žánru k dispozici, ale jednu hvězdu dávám dolů právě za ty nedodělky, bez jejichž přítomnosti by to mohlo být dokonalé :-)

14.12.2016 4 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Bohužel mi tento žánr nesedí a moc mě nebaví, proto to není za plný počet bodů - ale umím ocenit zajímavý námět a citlivé zpracování. Příběh má hloubku, má co říct každému a knížku rozhodně zvládne přečíst každý, kdo se pokousí rozšířit si obzory a rozhodně bude obohacen - fanoušek i nefanoušek.

21.11.2016 3 z 5

Zabijak Anders a jeho priatelia Zabijak Anders a jeho priatelia Jonas Jonasson

Dopadlo to tak, jak jsem očekávala, Jonassonovy knihy pokračují ve stejném duchu, téměř jako přes kopírák, pouze s tím rozdílem, že to je čím dál ohranější a čím dál méně vtipné. Bohužel, stalo se. Není to ještě špatné, ale má to hodně klesající tendenci. Vtipu už není tolik, to, čím překvapil stařík a analfabetka, už tady nefunguje. Postavy nejsou tak zajímavé, ti "hloupí" už nejsou tak působiví, jako dříve, nad geniálností těch "vychytralých" už nezůstáváme s pusou dokořán. Z jednoho brilantního nápadu prostě nelze těžit neomezeně dlouho a Jonasson by se měl od počátečního úspěchu odpíchnout a zkusit něco zase trochu jiného, tohle už fakt moc dlouho nevydrží.

03.10.2016 2 z 5

Muchachas (mučačas) 2 Muchachas (mučačas) 2 Katherine Pancol

Pancolová je prostě moje srdeční autorka a tohle je další krásná a neuvěřitelně milá kniha plná emocí nejrůznějšího charakteru. Trochu mi vadilo, že se v tomto díle vůbec nic nedotáhlo do konce a veškeré pokračování příběhů známých z předchozích dílů je jen připravené zase na další díl a taky mi chybělo pokračování příběhu Stely z posledního dílu, ale očekávám, že přesně tohohle se dočkám v Muchachas 3.

29.09.2016 4 z 5

Čtvrtá oběť Čtvrtá oběť Peter May

Líbí se mi exotické a ještě ne přílíš profláklé čínské prostředí, líbí se mi propojení s archeologií a další okénko do čínské historie. Možná se v knize věnuje až příliš mnoho času rozpitvávání vztahu dvou hlavních hrdinů, který zcela evidentně uvízl na mrtvém bodě a bez závěrečného "nakopnutí" by se zřejmě v nic zajímavého nevyvinul. Takto mě ovšem láká skočit i po třetím díle. Ač je prostředí, ve kterém probíhá čínské vyšetřování mnohdy nervydrásající (nikoli napětím, ale spíše tím popisem, jak to v Číně probíhá - pomalu, důkladně, ale hlavně opatrně a neztratit tvář :D). Trochu mě už unavovalo další a další srovnání kapitalismus vs. komunismus, ale to je jen malinká kaňka na jinak uspojivém pocitu ze čtení :-)

16.09.2016 4 z 5

Holčička, která spolkla mrak velký jako Eiffelova věž Holčička, která spolkla mrak velký jako Eiffelova věž Romain Puértolas

Praštěná kniha.... taková naivní, hloupoučká a "růžovoučká".... ale v tomto případě to nemyslím špatně. Je to prostě takový růžový obláček, který člověka pohladí po duši, pohádka pro dospělé, která vás bude bavit, pokud jste tedy zrovna naladěni na porci pozitivismu a fantastična. Není to nic světoborného, ani to nepůsobí jako velký kus umění, ale milé a úsměvné to je každopádně. A to je taky někdy potřeba.

09.09.2016 3 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Čtivá kniha, ale nijak zvlášť výrazná položka na mém seznamu. Určitě jí neprospělo očekávání a popularita, která se kolem knihy vyrojila. Nápad byl chytrý, provedení nebylo špatné, hlavní hrdinka zajímavá, stejně tak všechny ty ostatní kreatury kolem ní, jednotlivé části mi přišly vhodně zvolené a dobře zvládnuté, ale celek dohromady prostě nějak nesedí - jak už tu bylo řečeno, je to takové trochu neslané nemastné, nenadchne, ani neurazí... a to odpovídá poměrně přesně tomu pocitu, který ve vás po přečtení zůstane.

12.03.2016 3 z 5

Chlapec ve stínu Chlapec ve stínu Carl-Johan Vallgren

Příběh zajímavý, postavy jakbysmet, ale všechno dohromady je to jakési zbytečně zamotané, zmatené a přišlo mi to tak trochu spatlané dohromady a - jak už tady někdo poznamenal - nepromyšlené... a v tomto případě to bylo bohužel na škodu.

26.02.2016 3 z 5

Made in Sweden Made in Sweden Anders Roslund

Jako upřímně, kniha není špatná, ale je neuvěřitelně zdlouhavá (nezaměňovat s "dlouhá", o počet stran mi nejde). Ze začátku mě to bavilo, ale postupem času se děj jen protahoval, protahoval a konec mě lákal čím dál tím méně... jak kdyby každý z autorů psal nezávisle na druhém to svoje a pak to prostě spojili dohromady. Fakt bych to proškrtala na půlku a příběhu by to jen prospělo, osvěžilo by ho to :-/

05.02.2016 3 z 5

Pod vlivem Facebooku: Příběh z nitra společnosti, která spojuje svět Pod vlivem Facebooku: Příběh z nitra společnosti, která spojuje svět David Kirkpatrick

Nevím proč, ale čekala jsem něco záživného, nějakou pecku, když to tedy píše ten novinář, který pronikl hluboko do nitra společnosti... ale výsledkem je bohužel jen suše odvykládaná a nijak zvlášť zajímavá historie vzniku a vývoje společnosti. Možná je to moje chyba, ale k dočtení jsem se vyloženě donutila (aby tady ta knížka na mě furt provokativně nesvítila v kolonce Právě čtu :D )

29.01.2016 2 z 5

A co když je to ta pravá? A co když je to ta pravá? Danny Wallace

Nápad skvělý, provedení šikovné, styl místy i vtipný, ovšem celek lze charakterizovat pouze jako zdlouhavý. A není to délkou, s tlustými knihami problém nemám, ale k dočtení jsem se musela vyloženě nutit...

09.12.2015 3 z 5

Tonutí Tonutí Michael Katz Krefeld

Skvělá kniha, Krefeld umí napsat silný příběh, ale myslím si, že jeho silnou stránkou jsou krvavější a drsnější zločiny. Vyšinutí byli v tomhle jedineční. U Tonutí si cením především té historické složky. Bylo to skvělé, výborně napsané, napínavé, aktuální a zajímavé, ale slabší než Vyšinutí.

02.12.2015 4 z 5

Ďáblova písmena Ďáblova písmena Martina Drijverová

Mno, moc nevím, co si o tomto minipříběhu myslet... celou dobu jsem si říkala, jestli to není náhodou knížka pro děti (řádkování, široké okraje, ilustrace)... jako myšlenka není špatná, ilustrace milé, ale je to slabé a krátké, až moc krátké.... a jaksi netuším vlastně ani proč?!? Čtenář se toho moc na těch pár stranách nedozví, ale k napínavosti to nepřispívá, spíše k pocitu nedodělanosti :-/

30.09.2015 2 z 5

Jak jsem sebrala odvahu Jak jsem sebrala odvahu Barbora Šťastná

Příjemné čtení o běžných starostech a životních útrapách, které zná téměř každý. Autorka umí své každodenní proplouvání životem podat čtivě, vtipně a elegantně, dokáže inspirovat a navést k zamyšlení.

21.09.2015 4 z 5

Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Milá kniha s výborným nápadem, příjemným zpracováním, milými hrdiny, které si prostě musíte zamilovat, a sladkým koncem.

13.08.2015 4 z 5

Laura Laura J. K. Johansson

Mně se to teda fakt líbilo. Svižné, napínavé, spousta nedořešených záležitostí do dalších dílů, navíc to prostředí poblázněné omladiny je vcelku atraktivní. Ano, vážně se těším na další díl..... mimochodem, ukázka Noory na posledních stránkách jako ochutnávka z pokračování příběhu mě fakt pobavila! :D Podobné Případu Amelia...

03.08.2015 5 z 5

Mysterium tremendum Mysterium tremendum Sebastian Rainer

Tak já teda první dostala do ruky knihu a až pak ke mně dorazila kampaň, když to teď pozoruji zpětně, nechápu, jak jsem tomu mohla uniknout :-) Nutno podotknout, že to všechno kolem knihy jako celek ve mně budí nemalý úžas, musím uznat, že na náš malý český nakladatelský rybníček se jedná o nevídaný počin a srdečně se směji a přeji tvůrcům, aby jim to vrátilo nejen vynaložené prostředky, ale především to dostatečně odměnilo něčí energii a odvahu se do toho pustit. Po této stránce je to na pět hvězd. Kniha samotná není rozhodně špatná, své fanoušky si zajisté najde, ale na mě to asi bylo nějaké moc překombinované. Je to tajemné, je to místy dostatečně děsivé a má to grády, ale z neustálého přecházení mezi realitou, představami a bludy už jsem byla poměrně dezorientovaná, posléze zmatená a trochu znechucená. Tváří se to jakože ze 70. let, ale styl tomu moc neodpovídá, působí to na mě moc moderně, na to že se jedná o beskydské městečko v dobách totality, prostě mi to nějak neladilo... ale jak už jsem řekla, špatné to není, řadím to k lepšímu průměru ;-)

30.07.2015 3 z 5

Manželská zkouška Manželská zkouška Jennifer Probst

Zakončení příjemné, ale nijak uchvacující série. Zpětně hodnoceno byl podle mě začátek série silnější a ke konci to tak lehce už odumíralo.... takže v podstatě další díl už by podle mě jen uškodil. Příliš mnoho pohnutých osudů, příliš mnoho "mafiánských" způsobů a příliš mnoho nečekaného štěstí a happyendů na jednu rodinu, ale když nad tím člověk moc nepřemýšlí, na uspání je to dobré ;-)

15.07.2015 3 z 5