Kni-holka komentáře u knih
(SPOILER) Dáváte přednost knižní nebo filmové verzi? Nikdy mi rozdíly nevadily tak jako u páté knihy/série Cizinka - Hořící kříž.
Smekám před spisovatelčiným vypravěčským uměním. Ješte snad nikdy jsem nečetla knížku, kde by se události jednoho dne popisovaly na 200 stránkách. Opravdu vypravěčské umění, které obdivuji.
Kdo četl tyto knížky, ví, že Diana Gabaldon se vyžívá v podrobném popisování lidských emocí a myšlenkových pochodů. Právě proto mají knihy takový objem, ale mě to vyhovuje. Ale uvědomila jsem si, že i když knihu napsal jeden člověk, lépe se mi čtou pasáže z pohledu Claire či Bree než z pohledu Rogera .
Kniha je to opravdu obsáhlá, ale plná vzrušení, dobrodružství, zvratů i dojemných chvil, kdy se mi buď chťelo plakat, nebo jsem chtěla přeskočit stránku, abych konečně zjistila, jak to dopadne. Vychutnala jsem si ji do poslední stránky a těším se, až se pustím do dalšího pokračování
A nyní k seriálu. Ano, je plný napětí a skvělých scén a chápu, že občas se musí něco vynechat či poupravit. Ale tohle? Hned na úvod zmíním opětovné shledání Jamieho a jeho kmotra Murtagha, který se v knize vůbec neobjevuje. Vznikají tak nové pasáže příběhu zcela rozporující s knihou. A co finální zbavení se Stephena Boneta? V knize je otázka, zda je opravdu mrtvý. Kdežto v seriálu je odsouzen k smrti utopením a Bree ho nakonec střelí do hlavy. A co otázka, zda se Bree, Roger a Jemmy vrátí do své doby? V knize je dojemná scéna, že Roger sám od sebe, i když ví, že Jemmy může cestovat, rozhodne, že tu zústanou. Ale v seriálu hned, jak mají možnost, jdou ke kamenům a chtějí se vrátit. Sice je dojemné, že sice zmizeli, ale opět se vrátili zpět, protože když oba mysleli, že se chtějí vrátit domů, vrátilo je to tam, kde opravdu cítili, že mají domov. Ale to je vedlejší. Seriál, i když plný napětí, byl pro mě zklamáním.
Ale poslední věta, jež pronesl Jamie, byla stejná : "Až přijde den, kdy se budeme muset rozdělit, pokud má slova nebudou miluji tě, tak jen proto, že jsem neměl čas je vyslovit."
(SPOILER) Bylo nebylo, žil jeden zakletý princ, strážce Stezky smrti, jež vábil osamělé panny a vozil je po vlnách daleko na moře, až nikdo neslyšel jejich volání o pomoc. Unesl je do svého podvodního paláce, kde dívky pomalu chřadly, protože neměly k jídlu nic než korály. Když umřely, zpíval nad jejich těly tklivé písně a pak se vrátil hledat si další nevěstu. Tím princem byl Rusalje,drak severského moře a druhý Morozovův umocňovač.
Žádná pohádka to ale nebyla. Drak existoval a Temnyj ho zajal. Alina ho dostala z jeho spárů, zabila a získala tak další umocňovač své síly. A tím se všechno mění.
V životě Aliny Starkové, světlonošky, se objevuje další muž, který jí rádně plete hlavu. Nikolaj, druhorozený princ krále Ravky, ji zachrání z Temnyjových spárů a přiveze zpět do Malého paláce, kde se ujímá velení Druhé armády, nebo toho, co z ní zbylo, a připravuje se na poražení zla.
Tři muži a jedna dívka. Je zde Mal, její osudová láska, kterou postupně ztrácí. Nikolaj, muž mnoha tváří, který si pomalu klestí cestu k jejímu srdci. A Temnyj, který je mnohem mocnější než pred tím a který ji neustále navštěvuje buď v jejích snech, nebo se jí zjevuje přes den a ona neví, zda je to skutečné, nebo získáním moci přichází o rozum.
Neustále bojuje s pocitem viny z toho, co se stalo ve Vráse. Že způsobila smrt mnoha lidí a nechala svou zemi napospas Temnyjovi a jeho novým nohsledům - Ničevojům. Na druhou stranu ale vlivem druhého umocňovače začíná lačnit po moci a uvědomuje si, že toho mají s Temnyjem mnohem více společného. Ve svém nitru ví, že nemůže být s Malem. Viděla to. Má z ní strach. Není šťastný v Malém paláci. Stejné přitahuje stejné, jak řekl Temnyj a ona zjišťuje, že je to pravda. Byla v ní temnota. A i když i tentokrát unikla smrti, má strach, že světlo, její síla, je pryč.
Přesto se nevzdává a je rozhodnutá znovu povstat a Temnyje porazit. Ať to stojí, co to stojí.
Jediné, co mi na knize vadilo, byly častější gramatické chyby. Jinak opět strhující příběh.
4⭐z 5
Tajuplný gotický příběh inspirovaný pohádkou bratří Grimmů Roztrhané střevíce .
Jak byste vyřešili následující záhadu? 12 princezen, které se noc co noc někam vytrácejí a ráno jsou jedinou známkou jejich nočního počínání protančené střevíce. To je záhada
Erin A. Craigová vzala starý příběh a vložila jej na ostrov Salten, kde žije Solný lid, a kde na panství Highmoor žije Annaleigh se svými sestrami, otcem a nevlastní matkou.
Do hlavní hrdinky Annaleigh jsem se ihned zamilovala a ještě více do tajemného Cassiuse ️.
Příběh se točí kolem 12 sester Thaumasových, které jsou dle některých sužované prokletím. Prokletím tragické smrti. K tomu všemu objeví portál, který je noc co noc přivádí na tajemné bály. Jenže, s kým to slečny vlastně tančí? Proč malá Verity vídá duše svých mrtvých sester? A kdo za všemi těmi vraždami stojí?
Temný, gotický příběh - něco mezi pohádkou, detektivkou a young adult romancí - mě chytil od první věty a já sama jsem chtěla tajemné bály navštívit. I sama obálka knihy je fascinující . Vydejte se k Solnému lidu i vy
(SPOILER) Neuvěřitelný návrat do minulosti. Od první stránky jsem měla pocit, že jsem opět v prváku na střední škole a - klidně se přiznám - prožívám svou velkou nesmrtelnou lásku
Půlnoční slunce od Stephenie Meyerové je příběh Stmívání očima Edwarda. A i přes své nedostatky jsem ráda, že tato kniha vznikla. Díky Edwardově schopnosti číst myšlenky jsem se mnohem hlouběji ponořila do celého příběhu, nahlédla tak do duší celé rodiny Cullenových a dozvěděla jsem se mnoho nových informací o jejich životě a smýšlení.
Třeba to, jak se Edward skutečně cítil, když Bellu poznal. Kam na onen týden zmizel, jak fantastická a zmatečná jsou vidění Alice, jak o Belle smýšlela Edwardova rodina. Co se honilo v hlavě lovci Jamesovi, odkud přišla Alice, jak se do celé rodiny postupně zapojili ostatní. Zkrátka tato kniha odkrývá tajemství, na které všichni fanoušci Twilight ságy čekali .
Ovšem jsou tu i nedostatky, které nelze pominout. Jsou to časté gramatické chyby v textu, které mi opravdu vadily. Esme tak, jak smýšlela o Belle a jak byla jako postava vykreslena, se vůbec nezdála věrohodná. A teda nejvíc mi vadily stále se opakující Edwardovy myšlenkové pochody. Vlastně většina knížky je dlouhatánský monolog o tom, že on je netvor, on se musí od Belly držet dál, on jí ublíží, on ji miluje, ona neuvažuje logicky, jeho to trýzní,... podle mě, kdyby se vynechala polovina těchto úvah, které jsou stejné jak na začátku knihy, tak i na konci, knize by to jen prospělo. Bohužel, a nedělám to ráda, jsem nějaké stránky musela přeskočit.
Z toho důvodu dávám knížce 3⭐z 5. Určitě ji ale všem fanouškům doporučuji, ale připravte se na gramatické chyby a předlouhé monology o tom samém. Ale když vydržíte, dočkáte se příběhu, který si získal srdce milionů dívek po celém světě. I to moje
Jo a to nejdůležitější. Ja patřím do týmu Edward ️
(SPOILER) A kruh se uzavírá. Minulost se střetává s přítomností a netrpělivě vyhlíží budoucnost. Z alžbětinské Anglie se Matthew a Diana vrací zpátky do přítomnosti a nesou si sebou malý suvenýr v podobě dvojčat, která Diana nosí pod srdcem A na scéně se objevuje další de Clairmont - Benjamin - Matthewew syn, který se krutými pokusy snaží najít způsob, jak upír s čarodějnicí počnou dítě.
Závěrečný díl trilogie nás vrhá do spletitého víru událostí, historických a vědeckých faktů a zničujících emocí a tohle vše má za cíl jednu věc - najít a rozluštit Knihu života a ukončit nesmyslnou smlouvu zakazující mezidruhová páření.
️
První díl byl jakousi milostnou předehrou. Díl druhý byl historickou nalívárnou prostupující hlouběji do tajů upírů a čarodějnic. A díl třetí je přechod z teplého historického zázemí do studených sterilních místností výzkumných center, kde se lidé spolu s bytostmi snaží přijít na to, jak se nemoc zvaná var krve přenáší, jaký má evoluční původ a snad i to, jak se dá léčit.
Aby bylo finále opravdu velkolepé, musí se v něm setkat i dávní přatelé, rodina i nepřátelé. Budete překvapeni, kdo z duchů minulosti, s nimiž se Diana a Matthew setkali, se objeví i v současnosti a pomohou jim s rozluštěním Knihy života.
Ta totiž vypráví příběh tkadlen a upírů, kterým se v žilách vařila krev, a mimořádných dětí, které se jim rodily. Stejně jako jejich děti, Rebecca a Philip, jsou Zářivě zrozené děti - Děti noci - o kterých vypráví dávné proroctví: "Pozor na čarodějnici s krví lvice a vlka, protože s ní přijde zkáza dětí noci." Dojde proroctví naplnění? To se dozvíte po přečtení poslední stranky
5⭐ z 5
A opět tu mám citát, který mě chytil za srdce: "Nedopusť, aby tě duchové minulosti připravili o radost z budoucnosti."
A máme tu další knižní okénko od spisovatelky Julie Caplinové s dalším romantickým příběhem, kde vládne hygge.
Hotýlek na Islandu se liší od předchozích knih. Tentokrát se hlavní hrdinka nepohybuje v prostředí kavárny či cukrárny, kam chodí, ale děj se odehrává v malebném hotýlku Polární záře, kde se seznamujeme s Lucy. Opět pracovně i milostně pošramocená slečna, která díky změně prostředí znovu nachází samu sebe, skvělé přátele, sebedůvěru a samozřejmě lásku.
Jejím úkolem je napravit reputaci Polární záře a učinit z ní nejúžasnější romantický hotel s útulnou atmosférou. Naráží zde na pohledného barmana a "agenta v přestrojení" Alexe, který na Island též přijel se zlomeným srdcem a s dotěrnou větou, že: Hodného převálcují. Co je na tom špatného být hodný? Ovšem kde je ta hranice, kdy říct ne, aby vás lidé jen nevyužívali?
Pokud někdo z vás byl na Islandu - já se tam chystám - tak víte, že je to drsná země s proměnlivým počasím a panenskou přírodou. Lidé se zde řídí heslem: Thetta reddast - všechno dobře dopadne. Život je zde totiž naučil věřit, že si poradí. Vždyť sou to potomci statečných Vikingů.
Každému je jasné, jak celý příběh dopadne a kdo četl mé recenze předchozích knih, tak ví, že si vždy chválím autorčin smysl pro delikátnost otázky používání ochrany při sexu. A v této knize musím vyzdvihnout i naprosto neskutečný popis milostné scény mezi Lucy a Alexe, která patří mezi mé vlastní top a mým snem, který doufám se někdy splní, která slečna by odolala teplým dekám a měkoučkým polštářům před plápolajícím ohněm v krbu, venku tma a padající sníh, svíčky všude kolem a vy jste v náruči úžasného muže, pro kterého jste v tu chvíli středem vesmíru.
Zkrátka, chcete si, dámy, pořádně zasnít? Pak sáhněte po téhle knížce. Nebudete litovat a sami si budete vrnět nad touto romantikou a vášní. Já teda vrněla jak kotě.
O čem je život? O přátelích, milencích, dobré společnosti a jídlu. A čokoláda dokáže vyřešit všechny trable.
Další ze skvěle napsaných a oddechových knížek Julie Caplinové nás přenese do země té nejlepší a nejjemnější čokolády na světě - do Švýcarska a konkrétně do útulné chaty Mininy kmotry ve švýcarských Alpách. Tam se Mina vydává poté, co se její romantická eskapáda stala hitem internetu a ona se sem jede schovat, oddechnout si, přemýšlet o svém životě a svém chování. A to by nebyla Julie Caplinová, aby se do příběhu nezapletl opět neuvěřitelně přitažlivý a samozřejmě v mnoha ohledech dokonalý gentleman a neznámý krasavec, na kterého doslova narazí ve vlaku, který se stane jejím osudem.
Zápletka je opět stejná jako u předešlých knih. Mladá žena ve vztahu s nesprávným mužem zažije nepříjemný okamžik, který ji dovede do jiné země, kde poznává místní kulturu, dobrůtky, nové lidi, osudovou lásku, ale hlavně samu sebe. Co je ale zde jiné a co mě osobně zaujalo, byl způdob, jakým hlavní hrdinka chtěla změny dosáhnout.
Znáte takové ty seberozvojové knížky, které vám mají pomoci posunout se v životě dál? Tak přesně takovou si Mina vzala do Alp sebou, jelikož byla přesvědčená, že za jejími problémy stojí její spontánní a vášnivá osobnost. A tu se rozhodla změnit a potlačin samu sebe. Nakonec jí dojde, že tudy cesta nevede a já jsem za to ráda. Protože ano, změny jsou k lepšímu. Ale musí to být přirozené změny, které jdou od srdce. Potlačit svou osobnost, předstírat, že jsem jiná, než se ve skutečnosti cítím, tak to nikdy nekončí dobře. Samozřejmě nejde stále žít v jedněch vyjetých kolejích.
Nakonec jediné, co člověk může dělat, je žít, jak nejlíp umí. Nečekat na správný okamžik a prostě se chopit příležitosti a vše ostatní se srovná samo.
A možná nakonec zjistíme, že to jediné, co člověk potřebuje, je čokoláda.
(SPOILER) Zatímco Čas čarodějnic byl především zaměřen na Dianu a objevení její moci, Stín noci jde mnohem hlouběji, a to hlouběji do Matthewovi duše - především v první půlce. Matthew se v anglikánské Anglii roku 1590 mění každou chvilkou. Už to není uhlazený profesor a vědec, ale i válečník, špeh a princ a více se projevují jeho majetnické sklony a panovačnost. Také ale odkrývá svou minulost a otevírá své staré rány a další tajemství.
Jedním z nich je dědičná choroba zvaná Var krve. Upíři postižení touto nemocí trpí většími majetnickými sklony a zuřivostí. To je jeden z důvodů, proč se Matthew vyhýbá plnému spáření s Dianou. I když i to pomine a v jejich svatební noc se naplno spojí
Dalším temnějším tajemstvím a křížem, který si sebou nese, je vina a bolest za smrt svého otce Philippa, se kterým byl nucen se v minulosti znovu setkat a otevřít staré rány. V jeho době je totiž Philippe po smrti, unaven prodělaným mučením prosil o smrt, které se mu nakonec dostalo. Philippe to po setkání se synem vytušil a v souboji meč proti meči jej přiměl si odpustit a odpustil mu i on, a tím mu dal svobodu a mír.
Nejde samozřejmě jen o Matthewa, ale i o Dianu a zjištění, že je jednou ze vzácného druhu čarodějnic - tkadlen - které dokáží vytvářet kouzla. Cesta za poznáním její moci i nalezení Ashmolova svazku je z Anglie a Francie zavede i do středověké Prahy na dvůr Rudolfa II., kde se setkají s alchymistou Edwardem Kellym, který svazek vlastní. Jeho nalezení odkryje další záhadu a dílek skládačky, který je třeba rozluštit.
Druhý díl je ještě více pln lásky, vášně, zuřivosti a tajemna než díl první. Stejně jako mě vás budou provázet tak silné emoce, až se kolikrát neubráníte smíchu, ale i pláči. Hlavně pláči nad dojemností a mocí, jakou má pravá láska.
Nad všemi se ale vznáší hrozba dávného proroctví: Pozor na čarodějnici s krví lvice a vlka, protože s ní přijde zkáza dětí noci.
Při čtení jako by mi v hlavě zněl hlas Zdeňka Svěráka. Jeho pohádkově laděný hlas, který mám asi nejvíce spjatý s filmem Grinch či Lotrando a Zubejda, kde hraje roli vypravěče, mi nahlas předčítá svou pohádku o hradě Hakenburk a čertovi, který se zamiloval.
(SPOILER) Druhý díl od Neala Shustermana Nimbus byl opět mrazivě skvělým nahlédnutím do možná nedaleké budoucnosti. Oplakala jsem nějaké postavy, nad jinými jsem kroutila hlavou, jak je to možné a famózní návrat smrtky Goddarda mě fakt dostal a teď jsem šíleně zvědavá, jak to dopadne se Citrou a Rowanem.
Z jedné části se jedná o klasický příběh o honu na čarodějnice. Ale díky časovým rovinám, skrze které je příběh vyprávěn, se jedná o promyšlený mysteriózní thriller s mnoha zápletkami, ale i společenskou rovinou. Matka samoživitelka, vyrovnání se s rakovinou, boj s předsudky, davová mentalita a hlavně síla starých příběhů a zvyků, které mají v malé uzavřené komunitě velkou moc.
Příběh mi hodně připomínal film P.S. Miluji tě. Magda, kmotra hlavní hrdinky Elly, se považuje za vědmu či čarodějnici a mezitím, co je pryč a Ella jí hlídá dům, dostává od Magdy vzkazy. A vždy různou cestou. Jedná se o krátké básničky, které vždy přijdou v dobu, kdy to Ella nejvíc potřebuje. Ale až ke konci jí začnou dávat smysl.
Výjimečně tu nehraje důležitou roli jídlo. Myslím, že autorka chtěla touto knihou říci něco jiného a zdůraznit, co pro ni život na venkově znamená. Že je důležité zpomalit a vychutnat si čerstvý vzduch, vítr ve vlasech a slunce na tváři. Že to, co je v životě důležité, je rodina a dobří přátelé, kteří vás podrží a pomůžou, i když si myslíte, že pomoc nepotřebujete. A že láska k psímu kamarádovi vám dokáže změnit život.
Naprosto úžasný mezigenerační příběh mísící v sobě více než jednu kulturu a rasu. Příběh o afroamerické rodině z Karibiku, jejímž dětem zůstalo po smrti rodičů bizarní dědictví: černý dort v mrazáku, hlasová zpráva od jejich mámy a spoustu otázek. Někdy bývají důležitější příběhy, které neříkáme než ty, které ano. A o jednom takovém příběhu tahle kniha vypráví.
Během čtení se mi mnohokrát chtělo brečet, ať už dojetím, nebo žalem. Charmaine Wilkersonová skvěle vystavěla příběh o síle vůle, přesvědčení, lásce a rodině. Tahle kniha vás pohltí a smete jako vlna. Věřte mi. Nebudete ji chtít odložit. Menší písmenka vyvažují krátké kapitoly a díky tomu se kniha rychle čte. Autorčin styl mi sedl od první stránky. Bylo to jako se ponořit do vody. Plynulé a uvolňující, všeobjímající vyprávění mě ihned vtáhlo do sebe a do poslední stránky nepustilo.
Co mě jediné zklamalo, tak to, že jsem se v knize nedozvěděla recept na onen pověstný a tradiční černý dort. Musela jsem si ho najít na internetu. Rozhodně ho upeču a doufám, že mě během pečení ovane tradice tohoto karibského receptu.
Opět bravurně napsaný příběh od královny islandské krimi Yrsy Sigurdardottir. Ticho, poslední ze série příběhů o detektivu Hulderovy a dětské psycholožce Freje, vás chvilku nenechá v klidu, protože autorka skvěle dávkuje napětí, vystavuje příběh, zamotává nitky, aby je nakonec rozmotala a čtenář může jen zírat, jak je to možné.
Nádherné ilustrace, kouzelný příběh. Měla jsem to přečtené asi během 15 minut :-D
Tuhle knížku můžete brát jako takový filosofický spis. Sice se jedná o fantasy příběh z naprosto úžasného prostředí - údajně zničené Alexandrijské knihovny - ale možná právě tato skutečnost dala autorce Olivii Blake možnost rozvést své filosofické myšlenky.
Každý máme ve své hlavě spoustu kostlivců nebo démonů. Můžeme ale uzavřít dohodu s ďáblem, pokud výměnou za to dosáhneme svého? Čeho jste schopni, abyste se dostali mezi nejlepší? Zabili byste třeba? Před těmito otázkami stojí šestka nejlepších medeiánů na světě, kteří byli vybráni utajenou Alexandrijskou společností, aby se stali jejich členy. Jenže to se povede jen pěti z nich. Jednoho musí eliminovat.
Byl to naprosto divoký výlet do duší a myslí šesti téměř zničených individuí a jejich filosofické debaty mě kolikrát přiměli přemýšlet o svém vlastním životě.
Třetí díl Dvůr křídel a zmaru jsem stejně jako ty předešlé naprosto hltala. Opět jsem se hluboce ponořila do propletených plánů Vladařů a jejich poddaných, nechala se strhnout romantickými scénami a obdivovala jsem lehkost a um, který autorka ve vystavování příběhu má. Jsem přesvědčená, že si musela kreslit nějakou myšlenkovou mapu, aby si zapamatovala každý detail a naplánovala své další kroky. Protože neuvěřitelně spojuje události předešlých dílů. A hlavně dávají smysl. A co se mi nejvíc líbí, tak fakt, že to, co se zdá jako pravda, je v dalším díle obráceno na ruby, ale uvěřitelně. Vždy s vysvětlením. To občas jiné příběhy postrádají. Vždy se mám teda na co těšit.
No a pokud jsem do téhle doby nebyla zblázněná do Rhysanda, tak teď už jsem a kdo by mi to mohl vyčítat, že? Ale jsem popravdě ráda, že se i Tamlin ukázal v lepší stránce. Pro vystavění příběhu mi je jasné, proč mu autorka vdechla tento charakter a osud, ale jsem ráda, že hrdina a rytíř, kterým v srdci je, se zde, při závěrečné bitvě s Hybernem, ukázal. Přišlo mi to pro něj jako jakési vykoupení.
Až na občasné gramatické chyby jsem byla opět spokojena a už mám doma další díl. I když slýchám kritiku, že ten se autorce moc nepovedl a je na hony vzdálený stylu, který předvedla u předchozích titulů. Ale jsem na to zvědavá.
Mimozemské dítě, ohromné dědictví, vražedný oddíl zloduchů...to je dědictví, které bylo Tině odkázané už při narození. To nezní moc povzbudivě, co? Jenže touha po tom zjistit, kdo je, čí je klon a dostát svému odkazu je silnější než strach. Ovšem nebude to lehké. Protože co když je Tina jen a jen obyčejná dívka, na kterou však spoléhá celá galaxie?
Příběh je napínavým sociálně politickým příběhem. Snoubí se zde potřeba určení sebe sama, své podstaty i pohlaví, s bojem proti upřednostňování jednoho druhu, genocidě a šílené touze po vlastním vylepšením.
Být superhrdinkou není těžké. Mnohem těžší je být dobrým člověkem. To, že je Tina klonem hrdinky kapitánky Argentianové, ještě neznamená, že i ona bude hrdinkou. Dostala možnost, ale musí zamakat, aby toho docílila. Je to jak v běžném životě. To, komu se narodíme, nám ukazuje směr, možnosti, ale je na nás, abychom se jich chopili a pracovali na nich. Z tohoto úhlu pohledu se mi kniha opravdu moc líbila.
Vítězství větší než smrt ukazuje, že tahle galaxie je děsivá a pokroucená dávnými zločiny. Ale vítězství Soucitu, fašistické organizace vedené šílencem Marantem, by bylo ještě horší. A vždy se najde důvod, proč bojovat.
Co je pro vás dokonalé vakuum? Místo, kde se cítíte v bezpečí, kde můžete být sami sebou jen se svými myšlenkami? Pro mě je to můj růžek na gauči, deka, polštáře a kniha. Pro Zoe je to kuchyně, kde vytváří kytičky z okurek, francouzské palačinky či dort s tajnou ingrediencí. Jaká to je, to si musíte přečíst v knize. A právě do tohodle vakua se Zoe ukrývá, když si chce srovnat myšlenky na svou mámu a na to, co jí řekla či neřekla o jejím otci - slavném britském zpěvákovi.
Druhá šance pro Zoe od @cosmopolis_cz je taková příjemná pohádka nebo klasický americký film pro puberťáky. Pokud jste viděli film Co ta holka chce, tak pochopíte.
Příběh se odvíjí ve dvou rovinách - proto dvě bubliny na obálce. V jedné se ocitneme před 20 lety v kůži Terezy - matky Zoe - která prchá do Británie, aby utekla před tím, co se jí stalo v Čechách. A že to byla teda hrozná věc. Snaží se zapomenout na minulost a začít znovu. A to se jí povede po setkání se zpěvákem skupiny The Secret Box Quentinem Danielsem a americký sen všech puberťaček se začne plnit, než zasáhne osud.
V druhé rovině jsme v kůži Zoe, kterou autorka opravdu nešetří. Takové rány osudu, to je teda něco. Přesto se vydává do Británie, aby poprvé viděla svého otce a jakmile ji vytáhnou na pódiu, začne příběh nabírat spád a Zoe se ocitá mezi tehdejšími přáteli své matky, setkává se se svou platonickou láskou z dětství a pomalu zjišťuje, kdo skutečně je.
Božské dezerty, rocková muzika, první láska a hledání sebe sama. To vše v sobě příběh má. Je pravda, že jsem občas měla problém některým věcem uvěřit, že by se to skutečně mohlo stát. Ale právě proto saháme po knihách, které nám tyto ideologie nabízí. Aby nám poskytly únik z reality. A tohle byl příjemný únik.
Každopádně na konci knihy najdete recept na dort s tajnou ingrediencí a ten určitě brzy vyzkouším.
(SPOILER) Čemu dáváte přednost? Bílé nebo červené? Nebo růžové? A sladké či suché? Já rozhodně sladké bílé nebo růžové. Červené je na mě moc těžké. A co kdybych vám řekla, že za podmanivou a opojnou chutí vína, stojí viné čarodějky? Dává to smysl, ne? Víno je lektvar lásky, přátelství, má neuvěřitelnou moc, tak je pravděpodobné, že se za jeho výrobou musí skrývat nějaká magie? Stačí otevřít oči a mysl, protože když něco nevidíme, přece ještě neznamená, že to neexistuje.
Mladá čarodějka Elena se musí po osvobození ze svého prokletí a znovu se vrátit do života, kde ji čekají nelehké úkoly. Nejenže zjistí, že její vinice, kde měla domov, byla prodána chlápkovi, který ani za mák nevěří v magii, ale musí se postavit i svému bývalému snoubenci, o kterém je přesvědčená, že to on stojí za jejím prokletí. Navíc se zdá, že se někdo pokouší o zakázanou černou magii - krevní magii. Všude po údolí se objevují mrtvá zvířata, a tak je jasné, že se schyluje k něčemu velkému.
Setkáváme se zde v jistém smyslu s další podobou Faustovské dohody. Smlouva s ďáblem je vždy lákavá, když je ve hře nesmrtelnost, věčné mládí a krása. Tak si dejte pozor, abyste po sklence vína neskončili na obětním oltáři.