Kni-holka komentáře u knih
Říká se jim tkadleny kouzel. Jsou to kouzelnice, čarodějky, které svými šikovnými prsty a magickým nadáním všívají kouzlo do šatů nevěsty. A to kouzlo se splní.
Dojemný, smutný, ale bohatě vystavěný příběh knihy Kouzlo všité do šatů, vypráví příběh prolínající se s minulostí, s osudem jedné dívky, tkadleny, událostí druhé světové války a sahající až do současnosti, tedy do 80. let minulého století a do příběhu jiné mladé dívky. Nitky času, a možná i kouzel, se nakonec rozmotají a propletou ve šťastný konec, po kterém všichni tak toužíme.
Adventní kalendář povídek: Kdysi v zimě je sbírkou 24 příběhů (a jedné bonusové). Prvně jsem si myslela, že půjde o vyloženě vánoční příběhy. To jsem se spletla.
Společným jmenovatelem je zima - co se kdysi událo, co sebou přinesly první sněhové vločky? Ovšem každý z 24 autorů to pojal po svém. Převážně se jednalo o lidské příběhy (některé i s opravdu hlubokým smyslem). Dále tu jsou hororovější povídky. A konečně i jedna vyloženě vánoční, která mě opravdu potěšila. Víte, odkud se bere sníh? Co způsobuje, že nad Prahou sněží? Jak to Ježíšek, ne Santa Klaus, zařídil? Pak si určitě přečtěte Bílé Vánoce od Barbory Koutné.
Kniha vypráví o vzniku volebního systému a principů demokracie. A samozřejmě nezapomíná na politické a zákulisní hrátky. O čem je řeč? O tom, jaký osud postihne Hyperboreu, bezvětrné město, kde útokem falešných Amazonek padl původní systém a o moc usilují Themiscyrští nájezdnici z Napoky. Ale ve hře jsou další figurky, které nakonec rozhodnou.
Politika je ovšem jen částí fantaskního příběhu. Tou druhou je osud Arky, která utekla zpátky k Amazonkám do svého domovského pralesa v Arkádii, Lastyanaxe, který se ji vydal hledat, ale nakonec se vrací zpět do Hyperboreje, aby zachránil své přátele, a pána lemurů, který je pojítkem toho všeho. A o jehož zastavení Arce i Lastyanaxovi jde.
Detailně vypracované postavy i děj jsou něco, na co se můžete při čtení těšit. I když autorčin styl nebude patřit mezi mé oblíbené. Příběh je psán stylem, který mi nedovoluje se do něj plně ponořit a nezasekávat se něm. Jako bych četla nahlas. Zaměňuji slova a musím se vracet zpátky. Z toho důvodu se mi kniha nečetla nejlíp. Ale ani to mi nezabránilo si závěrečný díl duologie vychutnat.
Velmi se mi líbí obálka, která vystihuje prostředí děje a zrcadlí v sobě hustý porost Amazonského pralesa s vysokými věžemi bezvětrného města.
Kniha mě přenesla zpátky na vysokou, kde jsem se politologií zabývala a bylo zajímavé se k ní vrátit a podívat se na ní očima člověka, který se politickými hrátkami skutečně zabýval. I když pro mě byla kniha místy zbytečně zaplněna popisnými částmi, které by se mohly vynechat, tak její politické části jsem si užívala a opět prožívala tu zoufalost, beznaděj a smutek nad tím, co se děje za oponou. A jelikož se prezidentské volby blíží, mám hodně o čem přemýšlet.
Trnitá řeč, šest pohádkově laděných příběhů z temného a podmanivého světa, je poslední knihou, která mi ještě zbývala přečíst a bylo to skvělé.
Vzpomínáte si na Perníkovou chaloupku, Červenou Karkulku či Sněhurku? Tak tyhle pohádky jsou mnohem temnější, plné krve a podlosti. Ale i laskavosti, touze a lásce.
Díky příběhům se ocitnete v temném lese, kudy protéká neposlušná řeka a kde se mezi stromy pohybuje netvor. V moři, kde o své místo bojují strašidelnější verze mořských pannen. Ve skříni, kde po skutečném životě touží dřevěný panáček.
Teda. Až mi běhal mráz po zádech, když jsem to četla. A ten Henry? Takový ďábel skrytý za andělskou tvářičkou. A zbytek Středověkých? Partička zbohatlých, rozmazlených spratků, kteří si myslí, že jsou něco lepšího a že mají právo určovat osudy ostatních.
Štvaná zvěř, YA thriller a první díl od M. A. Bennettové, která rozhodně nešetří zvrácenými nápady. Čtenář se úplně vžije do rolí obětí. A kdo naopak do rolí vrahů, tak máme problém. Střední škola, chcete zapadnout, ale stáváte se vyvrhelem. Kdo si pamatuje, že by za kousek pozornosti udělal cokoli?
Brilantně vystavěný příběh je vyprávěn hlavní hrdinkou Greer, která vlastně na celou událost vzpomíná, takže vyprávění je občas protkané jejími názory, domněnkami, omluvami čtenářům, že se někdy zachovala tak, jak se zachovala. Text je ale vtipně doplněn různými názvy filmů. To byla její hra s otcem. Při jakékoli příležitosti můžete říct název filmu, kterým byste nejlépe popsali danou situaci. A tahle kniha je rozhodně Hunger Games.
Zastavit vraha.
Zachránit království.
A spasit svoji duši.
To jsou úkoly 18ti letého lorda Casia, který se po třech letech v zajetí, kdy si všichni mysleli, že je mrtvý, vrací domů krajinou sužovanou černou smrtí a dozvuky války. Doma ho ale čeká překvapení. Místo klidného návratu je vystaven útoku rysa nakaženého morem, zastaví atentát na ročního korunního prince, a i když je konečně doma, sužují ho zlé sny i nepěkné vzpomínky na věci událé. Navíc je pověřen vypátrat, kdo nejen princi, ale i královně, usiluje o život.
Cas mi svým jednáním rozhodně nepřipomínal 18ti letého mladíka. Naopak. Svým vystupováním a vyjadřováním bych ho tipla na muže středního věku. Ale válka člověka změní a donutí ho dospět, tak mi to ani tak nevadilo.
Jinak se mi kniha četla velmi lehce. Příběh měl spád, logicky plynul, nebylo nouze o napětí i emoce. Maličko jsem bojovala s autorčinou snahou přidat do příběhu asi trochu origanility, a tak jednu z hlavních postav nechala mučit bláznivým doktorem, jenž na lidech dělal pokusy. Ale třeba jsem mimo já.
Co mi ale trochu vadilo bylo vyvrcholení celého putování za tajemným vrahem. Skončilo to moc rychle a jednoduše. Nechci spoilerovat, takže nebudu zacházet do detailů. Ale u takového příběhu bych čekala hrdinštější konec. A ne, že to celé vyřeší dá se říct hloupá nehoda. Nebyla jsem tedy úplně uspokojená.
Každopádně je kniha příjemným společníkem pro pár podzimních večerů, kdy navodí tu správnou tajemnou, jiskřivou atmosféru.
Existuje něco horšího než začínat v nové škole? Evidentně ano. A pokud jste fanoušci seriálu Hra o trůny, pak si to dokážete představit. Je to boj na život a na smrt. Někdy doslova. Společenství strak, anonymní podcast s názvem "Kdo zabil Lolu", strašidelná jeskyně v útesu za školou, tajné chodby, Lolin deník a schovaný dopis... Je to naprosto úžasně tajemný příběh, který vás vtáhne do děje hned od začátku. Jako byste spojili film Vampire Academy (ale bez upírů) a seriál Pretty Little Liars.
Henry, šesťák, jde v září do školy a při hodině matematiky, kdy u tabule počítá složitou rovnici, se objeví černá díla, která ho vcucne a vyhodí na písku. A teď přemýšlejte. Písek. No kde by to mohlo být? Po naprosto úžasných dedukcí, u kterých jsem se fakt smála - všude písek, velké horko, chlap oblečený jako faraon, nikdo neví, kde je Španělsko...- , nakonec na přicházejícího Egypťana spustil ve španělštině. Trochu to připomínalo klasické příhody, když Češi vyjedou do zahraničí. Přesvědčení, že když budou mluvit hodně pomalu a nahlas, budou jim rozumět i v češtině. Hmmm, to asi ne. Kdo si vzpomněl na dovolenou s rodiči?
Z Henryho se stal He-Ne-Re a dobrodružství mohlo začít. Cibule a jen cibule k snídani, učení se umění válčení a lovu - i když v boji ho píchl tříletý kluk a při lovu ho kousla žába - úprk před rozběsněným davem, výlet do Údolí mrtvých a útěk před oživlou mumií, zahnání krvežíznivých pirátů a osvobození faraona a jeho družiny, což je od té doby známo jako bitva Na Lovištích.
No a aby toho nebylo málo, čekalo na mě i několik hádanek, pouček a nakonec i Henryho průvodce přežitím ve starověkém Egyptě, který asi budu nosit stále při sobě. Co kdybych se z ničeho nic ocitla v minulosti... ale asi těžko. K řešení matematické rovnice mě nikdo nepřinutí. Ale nikdy neříkej nikdy...
(SPOILER) Popravdě mám sci-fi radši ve filmu než jako příběh v knize. Tam dávám přednost fantasy, kde se křídla mé fantazie mohou roztáhnout do obřích rozměrů a já si užívám divokou jízdu. Sci-fi příběh, většinou plný technikálií, je pro mou fantazii trochu náročnější, přesto jsem po téhle knížce sáhla, protože mě zaujala nejen obálka, ale i obsah.
Nyxia, nejcennější surovina ve vesmíru, to je cíl vesmírné mise, na kterou se vydává Emmett a devět dalších mladých lidí. Pod vidinou ohromné sumy peněz a doživotních výhod se vydávají do vesmíru v hypermoderní kosmické lodi od Babel Communication.
Všech deset účastníků pojí jedna věc - všichni jsou chudí či mají smutnou minulost. Tato mise jim má změnit život. Mise na jinou planetu, kde jejich úkolem bude těžit onu nyxii.
Jednoduché, ne? Ne však tak rychle. První díl trilogie se převážně odehrává na palubě lodi, kde vybraní ztroskotanci mezi sebou bojují, plní úkoly a cvičí se, neboť na planetu Eden vstoupí jen osm z nich, kteří mají nejvíce bodů. A jde opravdu o každý bod. Rozvinou se zde spojenectví, přátelství, láska i nepřátelství, objeví se mezi nimi sabotáž i pokusy o vraždu. A to není jediné překvapení, které na ně v hlubokém, studeném vesmíru čeká.
Nebylo to špatné, ovšem za mě kniha, jejíž příběh se odehrává na lodi a točí se stále kolem toho samého, tak po čase jsem se začala trochu nudit a nějaké pasáže jsem i přeskakovala.
Co mě ale pobavilo, byla alegorie k Bibli. Babel Communication, tedy společnost zvaná Babylon, vyslala posádku na planetu Eden (nepřipomíná vám to ráj), kde žije lidský druh, který nazvali Adamité. Popravdě čekám, kdy se tam objeví i ta Eva. Třeba v dalším díle.
(SPOILER) Co je třeba, aby se z člověka stal upír? Jak jsme se dozvěděli z předchozí trilogie, někdy to je hotová věda a není vždy jasné, že to vyjde.
Volné pokračování trilogie Čas čarodějnic Syn času nás bude držet na pomezí dvou dob - přítomnosti, kde v Paříži Phoebe (Marcusova družka) prochází zdlouhavou proměnou v upírku - a minulostí, kdy se upír stal z Marcuse a jaká byla jeho cesta.
Trochu jsem se bála, zda mě kniha bude bavit, protože dle obsahu se to celé mělo točit jen kolem Marcuse a Phoebe, ale já si už zamilovala Dianu a Matthewa. Ale nebojte se a do knihy se pusťte. O tyto dva osudové milence rozhodně nepřijdete.
Takže, co je potřeba znát a co se hlídá, než se pustíte do proměny? Je to hmotnost, objem krve, minutový srdeční objem, maximální objem kyslíku. A samozřejmě bolest, která s přeměnou souvisí. Následně opět projdete klasickým vývojem od novorozence po dospělého jedince. Ale nebojte se. To vše se odehraje za 90 dní. Připravte se ale také na neuhasínající touhu po krvi a neutichající volání hlasu krve. Hlas krve jsou totiž vědomosti, které má každá bytost v sobě a po které vargrové lační.
A nezapomeňte, že pokud vás promění de Clermont, tak se připravte na to, že stát se upírem je jedna věc. Ale stát se de Clermontem věc druhá.
(SPOILER) Byly doby, kdy jakékoli svobodomyslné ženy byly zatýkány a upalovány na hranici za čarodějnictví. Doby, kdy světu vládli muži, opírající se o slovo Boží, kterým skrývali své vlastní hříchy. A v tomto světě se zrodily první čarodějnice - Lilith, Delila a dvě Milenky Jael a Mercia. Tato svatá čtveřice se usadila mezi lidmi a působila sváry, než je první prorok v krvavém povstání zahnal ohněm do lesa. Od té doby zde dlí a svádí na scestí nevinné duše. I Immanuelinu matku, které obyvatelé Bethelu upálili milého, který byl jejím otcem. Ze žalu a z touhy po pomstě vyhledala čtyři čarodějky a seslala na obyvatele města kletbu čtyř morových ran.
Vítejte v Roku čarodějnic, kdy choroba zvaná nevšímavost a lhostejnost způsobila smrt celých generací dívek, kdy mužská pýcha dávala přednost před nevinnými, které slíbili chránit. V této době, kdy se Prorokovo slovo rovná zákonu, žije Immanuel Moorová. Jednoho dne se jí do rukou dostane matčin deník a ona se tak dozví strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti. Skutečná temnota se totiž neskrývá v Černolese, ale v temnotě samotného Bethelu.
Musím říct, že tohle byla naprosto fantastická kniha a vřele ji doporučuji. Četla se lehce a měla přesně takovou dávku tajemna, magie i krve, kterou jsem od ní očekávala.
NAPROSTO DOKONALÉ!
Dámy, pokud je vám za chvíli třicet, máte neperspektivní práci, neperspektivní vztah, bydlíte u rodičů a vaši přátelé žijí svůj život, berou se a zakládají rodiny, pak po téhle knize sáhněte. Pořádně vás nakopne. Navíc se to odehrává v Římě, takže mamma mia, pasta, pizza, presto a cao bella.
Věděli jste, že v roce 1992 ztroskotala loď, která vezla asi 28 800 plovoucích gumových zvířátek? Já teda ne. Je to pravda. A ty kachničky tam plují dodnes. Vznášejí se nad hladinou. A to je poselstvím této knihy.
Amelia je inteligentní žena, která asi jako miliony jiných dívek měla plán: vystudovat, najít si dobrou práci a založit rodinu. A když vám každý říká, jak jste úžasní a že dokážete vše, co si zamanete, tak tomu uvěříte. Je pak těžké, když se sny srazí s realitou.
7 dní má Amelia na to, aby napsala článek, našla lásku a rozhodla se, co se životem. Jenže se jí to nedaří a ona se utápí ve svém neštěstí.
Svižný text, vtipné situace a poutavý příběh mě ihned vtáhl do sebe a já měla pocit, jako bych to byla já, kdo se po kolena brodí sračk..., když prasklo potrubí, kdo leze přes plot, když utíká před kamarádkami, kdo svého přítele podvede se sexy kolegou/barmanem, kdo nemůže přijít na to, jak napsat pitomý článek o kachničkách. Chápete to? O kachničkách.
Jenže o tom to není. Nejde o kachničky, ale o to, co dokázaly.
Úplně na závěr máme možnost přečíst si Ameliin článek, který je hlubokým filosoficko-psychologickým pojednáním o tom, jak člověk nemá ztrácet naději a najít si ve svém životě cokoli, co vám pomůže udržet se nad vodou. Jako ty kachničky.
(SPOILER) Pomiňme opět několik překlepů, které se ani této knize nevyhnuly. To se nedá nic dělat. Zaměřme se ale hned na názvy kapitol, které nesou vždy nějaké pravidlo a při přečtení toho prvního jsem se rozesmála. A ještě víc, když jsem přečetla první stránku. Knihomolky, nemusíte se bát, že v tom jste sami. Nejste. Je nás víc, co si s knihami povídáme, hážeme je, mlátíme jimi ostatní, odmítáme je číst, když se hlavní postavy chovají jako pitomci, smějeme se nad nimi a naše slzy zkrápějí jejich stránky. Ano. Vítejte v klubu.
Takže, první pravidlo zní: "Zkus občas mluvit i o něčem jiném než o knihách." Hmmmm, no, dobře...ehm...jo...všem se hrozně omlouvám
Pravidlo 2: "Knižní přítelové nejsou skuteční. Bohužel." Sakra!!! Proooč?
Pravidlo 8: "Rande není debatní kroužek. Nezajímá ho, kolik je ve 3. díle Harryho Pottera (film) faktických chyb." Zásadně nesouhlasím. To je totiž důležitý, že jo ségra?
Atd...
Kniha mě bavila od začátku. Ano, trochu mě hlavní hrdinka štvala, protože jí je sice 26 let, ale je celkem neschopná co se randění týče (což je samozřejmě účel knihy), ale jako holka jako pardon, ale opravdu nevědět, co si vzít na sebe? A navíc, na mě tam bylo až moc vulgarit jak od Kinsley, tak od Joshe. A třešnička na dortu. Na to, že je to YA knížka, tak ta jejich sexuální scéna, tak za tu by se nemuseli stydět ani v 50 odstínů šedi. Jako vážně.
A proč je randění tak těžké? Protože kdyby to bylo jednoduché, tak nikdo není single. A žili šťastně až do smrti.
KONEC.
(SPOILER) Během čtení knihy jsem si celou dobu říkala, zda bylo autorčiným záměrem lidi na návštěvu Kuby nalákat či jim cestu rozmluvit. Protože jestli to, co zde popisuje, je pravda, no tak teda nevím.
Celé to vlastně začalo úplně jednoduše. Vnučka chtěla po smrti babičky udělat dědovi radost, a tak ho vzala na dovolenou. Jenže je nutné podotknout několik věcí. Onen děda je naprostý cholerik, který vás dokáže seřvat za to, že jste okurku nakrájeli na plátky místo podélně, zapřísáhlý komunista, který je přesvědčen, že dříve vše fungovalo a byl tu pořádek, typický Čech s ponožkami v sandálech a se zásobou řízků v tašce a ten typ turisty, který na cizince mluví hodně nahlas a hodně pomalu česky, aby mu líp rozuměli. No nepřipomíná vám to někoho ve vašem okolí?
Pokud jste četli Stoletého staříka, který vylezl oknem a zmizel, pak asi víte, co od této knihy očekávat. Sled neuvěřitelných událostí a příběhů, nad kterými zůstává rozum stát a vy si říkáte, že to snad ani není možný. Vždyť komu se podaří strávit večer na policejní stanici, snídat rum, ztratit se v pralese, kupovat si kupóny, abyste se mohli připojit k internetu, nechat se pokřtít v moři párem Asiatů, spát na posteli z betonu, kde je pouze jeden MacDonald a kubánce od Big Maca odděluje vysoký plot s elektrikou a ostnatým drátem a kde vlak nejede, pokud je málo lidí.
Zkrátka, jestli se chcete pobavit a od srdce se zasmát, pak pro vás tyhle svérázné zápisky z cest nebo spíše deník bizarních situací v kubánských kulisách je to pravé. Jen nevím, jestli se pak na cestu na Kubu nevykašlete. Za to nemohu ručit .
(SPOILER) Temný les vzdychal - hluboký, strašidelný zvuk byl více než jen nářkem rozhoupaných větví. V tom lese, kam nepronikalo denní světlo, se to hemží nebezpečnými monstry a korunami stromů se nesou hlasy dávno mrtvých. Odoláte i vy vábení temného lesa?
Příběh o Červené karkulce jistě znáte. Možná vám ho maminka vyprávěla, když jste byli malí. Odehrál se ovšem příběh tak, jak jej známe?
Tak trochu temnější příběh s pohádkovými prvky kombinující v sobě atmosféru hororových filmů vám způsobí mrazení v zádech. A pokud se vyžíváte v klasických milostných trojúhelnících, pak neváhejte a sáhněte po Rudém vlkovi od Rachel Vincentové. Jsem zvědavá, který z mládenců si získá vaše srdce? Urostlý Granger či odvážný Max. Vzali byste si někoho, koho neznáte a jehož vám domluvili vaši rodiče, ještě když jste byly malé?
Do Adély jsem se hned zamilovala. Je to silná ženská postava, která má svou hlavu a do ničeho si nenechá mluvit. Ovšem je jí teprve 16 let a i když by pro bezpečí své rodiny i vesnice udělala cokoli, ocitne se před těžkým rozhodnutím. Poslechne své srdce či hlavu?
Naprosto strhující příběh mě chytil už od začátku. Navíc s mírně otevřeným koncem si můžeme sani domyslet dle libosti, jak to bude pokračovat.
5⭐ z 5
S hlavní hrdinkou Ninou jsem se v tomto příběhu ztotožnila hlavně v jedné věci. A to v rozporu, v touze a v citovém guláši, který provází fázi osamostatnění, odloučení od rodiny a postaveni se na vlastní nohy. A ano. Jde to, i když vám je skoro 30 let.
Cukrárna v Paříži je dalším kouskem z romantických příběhu Julie Caplinové, kde nás čeká romantická cukrárna, čekající na své objevení, nadaný, ovšem nevrlý kuchař a podnikatel Sebastián, který chce cukrárnu zavřít a udělat z něj bistro a mladičká Nina, která bojuje se svým postavením v rodině i ve světě, hledá smysl svého života, své poslání a přitom se musí vypořádat se svým trapným zážitkem z mládí. Ale o tom si musíte přečíst
I když to byl opět povedený příběh, za mě to nebylo tak chytlavé jako třeba Kavárna v Kodani nebo Chata ve Švýcarsku. Ale je dobré držet krok a vydávat se za dobrodružstvím spolu s hlavními hrdinkami i hrdiny, které pak potkáme i v jiné knize. Takže jako oddechové počteníčko to doporučuji .
Přiznám se, že do takové půlky mě příběh moc nebavil. Asi to souviselo s faktem, že mi některé události přišly lehce přitažené za vlasy. Třeba hlavní linka příběhu - 18 letá dívka se dokáže na základě kusých informací vcítit do člověka a říct, či pochopit, jak se v době smrti cítil. To nedokáže nikdo, kdo se v blízkosti smrti už třeba neocitl. Vím, že je to klíčová informace k provedení magie, ale pro mě to v provedení Myry nebylo uvěřitelné.
Avšak jakmile se na scéně objevil Vincent, začalo mě to bavit. Magický příběh se v jistých chvílích proměňuje v YA krimi, kdy se ze sebevraždy vyklube vražda. A nebo ne? A plot twist na závěr nakonec nebyl tak překvapivý, protože jsem doufala, že to tak dopadne.
Příběh by se sice více hodil na podzim, neboť jeho děj se odehrává o Halloweenské noci, ale klidně si ho přečtěte i teď. Zavítáte na pohádkový zámek Neuschwanstein , který nechal postavit pohádkově-bláznivý král Ludvík II. Bavorský, jenž i se svým doktorem zemřel za nejasných okolností ve vodách jezera sahajícího sotva po kolena. A nyní povstaňte, přichází jeho ctihodnost, anděl smrti, a začíná Boží soud.
Co když je ta část, kterou chceme nejvíc změnit či zničit, naše podstata? Klub nosičů rakví je důmyslně vystavěný psychologický thriller o (ne)skutečných démonech, podivném přátelství, punk rocku a hrůze ze sebe sama.