knihomolka999

Na knize je zajímavý pohled do prostředí nevěstince v koncentračním táboře Osvětim. Rámec, do kterého je příběh zasazen, na mě nepůsobil zcela přesvědčivě..

Jde o román zasazený do Egypta za druhé světové války. Ústřední postavou je židovská dívka, která se ocitá mezi dvěma muži z britské a německé strany. Aby se zachránila, je nucena zapojit se do špionážní činnosti.Knihu bych zařadila v autorově tvorbě k lepšímu průměru.

Čtivý příběh je vystavěn na špatných rodinných vztazích narušených jedinců a
vrcholí únosem dítěte. Čtenář odhaluje motivy jednání a psychologii postav.

Krásný historický román s napínavým dějem zasazeným do Holandska v době rodící se výroby delftské keramiky.

Autor zvolil působivou formu záznamu vzpomínek staré paní na některé události tak, jak se odehrávaly a jak je vnímala a prožívala ve svém rodném kraji.

Na knize oceňuji, že působivě zachycuje, jak válka a její důsledky zasáhly do života především německých žen. Ve vyprávění vystupují vlastně jen postavy, které bojovaly proti hitlerovskému režimu nebo jím byly vlečeny, ale neubránily se mu. Chybějí aktivní nacisté, což mi přijde neúplné.

Určitě zajímavý a přínosný životopis Mitsuko , provdané ke konci 19. století za rakousko-uherského diplomata hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi. která byla matkou sedmi dětí a nejznámějšího z nich Richarda, zakladatele mírového hnutí Pan-Evropa, předchůdce dnešní Evropské unie.

Druhý díl knihy je už dost překombinovaný a ještě méně uvěřitelný, což je poněkud na závadu.