knihyKeMne knihyKeMne komentáře u knih

Nečistotnost u koček Nečistotnost u koček Renate Jones

Čteno podruhé, stejně jako se potýkám s již druhou nečistotnou kočkou (z celkového skóre pěti). Opět jsem si připomněla, jak citlivá může být kočičí povaha a že pověstná kočičí čistotnost není samozřejmostí.

Autorka se zaměřuje především na nečistotnost týkající se močení a značkování, takže si to na toho našeho kadila budu muset trochu analogizovat. Úžasně přínosné jsou podle mě konkrétní kazuistiky několika případů i s výsledkem po přijatých opatřeních.

Knížku doporučuji všem kočkařům, protože na pozadí řešení problémového chování zvířat je představen náhled do kočičí duše a empatické vžití se do jejích potřeb.

08.01.2022 5 z 5

Potíže v ráji Potíže v ráji Bethany Campbell

Docela příjemná (hurá, konečně tu nebylo tolik sexu jako v jiných podobných) harlekýnka na téma uzavřeného prostředí několika osamělých domků, kde se děje něco nepěkného, a jeden podezřívá druhého. Jako detektivka ale za moc nestojí, uhádnutelný konec.

26.12.2021 4 z 5

Stalo se zítra Stalo se zítra Ivo Železný

Soubor 39 povídek domácí tvorby lišících se délkou, kvalitou i naladěním. Po několika prvních povídkách jsem váhala, zda to není ztráta času. Moc mě to neoslovovalo. Nakonec jsem dočetla celé a sem tam se našlo i něco zajímavého. Často jsem se ale nechytala na pointu :-(

20.11.2021 3 z 5

Karanténa s moderním fotrem Karanténa s moderním fotrem Dominik Landsman

Sleduju autora na instagramu a už dlouho jsem se chystala přečíst nějakou jeho knihu. Takže konečně přišel čas.

Musím říct, že autorův humor není asi pro každého, občas trochu přestřeluje, ale na druhou stranu někdy z něj vyjde skutečná perla. A pro tyto perly autora sleduju. Navíc naše děti chodí do stejné školy, takže mi jeho vyprávění připadá taky tak nějak bližší (např. při popisu rodičů čekajících před školou při znovuotevření - ano byla jsem tam taky a Čeňka jsem zpovzdálí viděla). Ale nevím, jestli do nějaké další knihy ještě půjdu, asi mi stačí po menších dávkách na instagramu.

07.11.2021 4 z 5

Modrý zázrak Modrý zázrak Frauke Bagusche

Místy až moc odborná a místy velmi čtivá kniha o všem, co se podmořského života týká. Škoda, že fotografická příloha byla opravdu jen z archivu autorky a jejích přátel, protože mnozí zajímaví živočichové zůstali bez obrazu a já nejsem s to, porád jen googlit obrázky. Více fotografií "k věci" a nemělo by to chybu.

Poslední kapitola byla hodně smutná. Poslouchat o ničení životního prostředí (včetně podmořského života) není vůbec příjemné a musíme jen doufat, že se ti nahoře včas probudí. Tak nějak začínám tu Gretu chápat...

30.10.2021 4 z 5

Vyhasínání mozku Martina Kleina Vyhasínání mozku Martina Kleina J. Bernlef

Zajímavá sonda do mozku čím dál víc podléhajícímu demenci. Otázkou jen je, do jaké míry je pravdivá. Nedokážu uvěřit, že by autor tak dobře tuto problematiku znal, hlavně v konečném stadiu nemoci. Myslím, že v tom období nevíme nikdo, co se tam uvnitř honí za myšlenky. Jako pokus dobrý.

26.10.2021 4 z 5

Hysterie – strach z odmítnutí Hysterie – strach z odmítnutí Heinz-Peter Röhr

Zprvu jsem knížku považovala za poklad, velmi ke mně promlouvala, popisovala zčásti i mé problémy (neboť já mám symptomy snad všeho, v určité míře). Výklad pohádky byl super. Knížka dále popisuje hlavní témata histrionských osobností i cestu, kudy by se terapie měla ubírat. A to je to - knížku nelze vzít jako příručku pro uzdravení svépomocí. Jako seznámení s tématem ale je dobrá.

24.10.2021 4 z 5

Železo přichází z hvězd Železo přichází z hvězd * antologie

Sci-fi povídky českých autorů, plus několik sci-fi básní Karla Sýse. Tak mám pocit, že sci-fi a poezie moc nejde dohromady. Povídky byly často zajímavé, někdy humorné, někdy smutné, nejvíc se mi asi líbily ty od Zbyňka Černíka, i když ani to mě neuchvátilo natolik, abych se na autora podívala blíže.

18.10.2021 3 z 5

Žraloci Žraloci Jens Bjørneboe

Ke knížce jsem se dostala náhodou a vůbec mě nepotěšilo, že na db jsem ji našla hodnocenou na jen 66 %. Nic moc jsem od ní tedy nečekala.

Nicméně mě chytla hned od první kapitoly, která je vlastně jen jakousi předmluvou, ale i od druhé. Knížka je psaná druhým důstojníkem na lodi a popisuje historii jedné plavby. Hlavní hrdina je klaďas každým coulem, zatímco posádka včetně ostatních důstojníků jsou záporáci až až, i když někteří se nakonec překvapivě jeví ambivalentně.

Souhlasím, že kniha obsahuje i sáhodlouhé popisy lodí nebo reálií života přelomu 19. a 20. století, což je trochu nezáživné, ale celkově mě dostala svojí atmosférou, prostě jsem se k ní pokaždé ráda vrátila pro další porci. Až mi je líto, že toto dobrodružství už skončilo.

11.10.2021 4 z 5

Tajná řeč koček Tajná řeč koček Susanne Schötz

Autorka je odbornice na fonetiku a majitelkou pěti koček. Spojením obojí je tato kniha. Rozdělení kočičích zvuků fonetickými metodami je jistě zajímavé, ale poněkud nepraktické. Zvlášť když se autorka dobrala výsledku, že kočka stejně svými zvuky vyjadřuje pokaždé něco jiného v závislosti na kontextu. A jak již bylo řečeno, kdo kočku vlastní, porozumí tomu i bez knížky.

Zajímavější mi přišly kapitoly nefonetické: obyčejné povídání o tom, jak autorka ke svým kočkám přišla, a o problémech ve vzájemném soužití. I ta část, kdy poskytuje rady, jak na problémy, to už je od původního záměru knihy hodně vzdálené, nicméně praktičtější.

Součástí knihy jsou i odkazy na nahrávky kočičích zvuků, k těm jsem se zatím nedostala, a ani nevím, jestli se mi chce, to je pro větší nadšence :-)

31.07.2021 3 z 5

Plánování zahrady:  Vyčerpávající návody, jak navrhnout a založit krásnou zahradu Plánování zahrady: Vyčerpávající návody, jak navrhnout a založit krásnou zahradu Peter McHoy

Designově, obsahově i prakticky vyvážený obsah. Knížka je určena amatérům, kteří chtějí ušetřit za zahradního architekta.

Po základních informacích, jak s plánováním zahrady začít, se autor zaměřuje tematicky na několik typů zahrad (zahrady téměř bezúdržbové, s japonskými prvky, s vodou, skalkou, ekologické, malé, rodinné, ovocné a zeleninové a bylinkové), i když některá témata jsou pojata hodně volně.

Kromě fotek "pro inspiraci" a konkrétních zahradních projektů obsahuje kniha i tipy, jak některé prvky vyrobit svépomocí. Takže i užitečné.

Nevýhodou je, že kniha nejde víc do hloubky, osázení je značně zjednodušené a připadalo mi, že největší prostor dostaly malé zahrady.

30.06.2021 5 z 5

Základní psychosomatická péče Základní psychosomatická péče Wolfgang Tress

Odborná kniha pro lékaře. Z německého prostředí. V české předmluvě se sice píše, jak jsme v tomto oboru daleko za Německem, tím ale veškeré srovnání s Českem končí. V knize se vyskytuje mnoho německých reálií (statistik, vztah zdravotních pojišťoven), hodilo by se do poznámek trochu počeštit, ale nic, překladatel prostě přeložil, jak to stálo, a víc práce za tím není. Škoda.

Kniha se věnuje hlavně způsobu komunikace lékaře s pacientem. Vliv psychiky na nemoce je pouze část tématiky. Spíše jsou to rady, že nestačí léčit jen tělo, ale je potřeba sledovat i životní situaci pacienta. Obvykle následuje doporučení psychoterapeuta, podrobněji tato kniha nezachází. Spíš radí lékařům, jak získat důvěru pacienta, aby si uvědomil i problémy na pozadí a aby ho k celostní léčbě přesvědčili.

Oceňuji zvláštní kapitoly, jak jednat s problémovými pacienty (toto je užitečné i z druhé strany, přečíst si to z pohledu takového pacienta) nebo s pacienty ožehavých kategorií (např. umírající). Zvláštní pozornost je věnována též psychosomatice samotných lékařů, neboli jak se z toho všeho nezbláznit.

28.06.2021 4 z 5

Krize duchovního vývoje, Když se osobní transformace promění v krizi Krize duchovního vývoje, Když se osobní transformace promění v krizi Stanislav Grof

Trošku nemilé překvapení, že se jedná o "antologii" vybraných "esejí" od různých autorů, které dohromady sestavili a úvodem opatřili manželé Grofovi. Takže takový pel mel na dané téma.

Druhé překvapení bylo deset kategorií duchovní krize, tedy to, co všechno tam vlastně spadá. Ke každému bodu manželé Grofovi vybrali jednu esej.

První eseje celkem obecné, nepoužitelné pro seberozvoj, spíš takové naříkání, že lidé s nerozpoznanou krizí končí pod sedativy, místo aby si jí prošli pod dohledem terapeuta. Zajímavý byl článek pana Thompsona o tom, jak člověka posune zážitek s UFO (jeden z bodů), a článek Ram Dasse přibližující začátky duchovního boomu v šedesátkách a o úskalích, jimiž si prošli ti, z kterých se pak stali duchovní učitelé. A samozřejmě článek o probuzení hadí síly, netušila jsem, že to přináší tolik obtíží.

Plusem je obsáhlá doporučená literatura ke každému tématu.

23.06.2021 4 z 5

Mistrovský kurz zahradní architektury Mistrovský kurz zahradní architektury John Brookes

Velká a těžká kniha s velmi zajímavým názvem. Bohužel je spíš designově než prakticky orientovaná. Autor to pojal spíš jako takové vyprávění, počínaje svým dětstvím, seznamováním s různými trendy a historií navrhování zahrad, přes vychvalování různých "známých" zahradních architektů (no jo, ta jména mi nic neříkají) a potom povídání o různých prvcích, které se na zahradě vyskytují. Dozvíme se, že preferuje styl co nejbližší přírodě, a tomu taky odpovídají jeho rady.

Konkrétnímu navržení zahrady (jak vytvořit mřížku atd.) se věnuje jen okrajově, spíš ke každému tématu ukáže jeden nákres, jak to navrhnul on - bohužel navrhoval celosvětově, takže ani to není úplně použitelné. Za mě je kolem této knihy zbytečný humbuk, doporučovala bych ji spíše fanouškům autora.

Ale obrázky jsou pěkné, to zas jo.

13.06.2021 4 z 5

Odvážné plány duší Odvážné plány duší Robert Schwartz

Třetí část knihy Plán vaší duše. I když vlastně druhá - české vydání rozdělilo původní jedno pokračování na dva díly, dost nešťastně nazvaných velmi podobně (Tvořivé plány duší a Odvážné plány duší), přičemž se o tom dozvíte až v úvodu této poslední knihy. Nyní tedy i víc chápu tu obšírnou předmluvu v Tvořivých plánech duší. To musela být v originále teda pořádná bichle.

Zde je jen velmi stručný úvod a hned se vrhneme na příběhy dalších šesti lidí. V této knize se probírají bolestivá témata (násilnické vztahy, homosexualita, znásilnění, incest, samovolný potrat a adopce), proto je autor omílá ze všech stran a rozebírá je vždy s více vědmami. Opravdu mu velmi záleží na tom, aby lidé řešící podobné problémy našli vysvětlení, útěchu a uzdravení, zatímco si uvědomuje, že je to velmi bolestné. Pro mě to bylo trochu až nudné, tolik prostoru pro každé téma, protože se mě to netýká.

Myslím, že tato část celé série může být velmi užitečná osobám daná témata řešícím, a také terapeutům s takovými osobami pracujícím.

13.06.2021 4 z 5

Domácí minizahrádky Domácí minizahrádky Enid G. Svymbersky

Knížka, ve které nic nechybí. V úvodu jsou uvedené základní materiály, rostliny i principy, následné projekty z nich pak vycházejí, takže se zdá, že by to mohlo takhle fungovat. Totiž, taky mě pokojovky nemají rády a tak se podobných fajnůstek bojím, i když mě moc lákají. Zdá se, že s touto knížkou lze strach skutečně překonat.

Hlavně: knížka kromě jednotlivých projektů krok za krokem navíc uvádí co dál, jak se o minizahrádku dál starat. O každou jmenovitě. To je velké plus.

06.06.2021 5 z 5

Bydlíme venku - Oblíbená zákoutí na zahradě a na terase Bydlíme venku - Oblíbená zákoutí na zahradě a na terase Martin Staffler

Kniha pro takovou jako inspiraci, od všeho trochu. Každý prvek je představen cca třemi fotografiemi na jedné straně a textem na druhé. Uspořádáno jen volně do skupin - kvetoucí zahrada, skrytá zákoutí, zahrada založená na nekvetoucích rostlinách, ochrana proti pohledům, využití stínu, vodních prvků, osvětlení atd.

Jako nedostatek musím ale uvést, že jelikož se zahrada má plánovat jako celek, jen těžko využiju v knize uvedenou nabídku jednotlivých nápadů. Doprovodné texty jsou taky velmi obecné. Navíc po pravdě, po pročtení celé knihy mi nic neutkvělo konkrétně v paměti. Je to spíš jen jako sbírka hezkých fotek k pokochání, na to jsou zas ale obrázky relativně malé.

03.06.2021 3 z 5

Beseda bohů: Psychologie skutečnosti Beseda bohů: Psychologie skutečnosti Květoslav Minařík

Bohužel nedočteno. Kniha se skládá ze sedmi "rozmluv" neboli kapitol, opustila jsem ji po té první, a to jsem se musela hodně nutit, abych aspoň tu dočetla. Autor používá dlouhá souvětí plná abstraktních pojmů a mně to prostě hlava nebere. Z té první kapitoly jsem pobrala maximálně tak to, že jsou dvě cesty sebevývoje (s vírou v Boha a bez potřeby víry), obě prakticky rovnocenné, které se nakonec stejně spojí (a to možná si pamatuju nakonec jen proto, že jakýsi dobrák to v knize podtrhnul). Takže jsem ráda, že kniha někomu něco dokáže dát, já to potřebuju ale podat jinak.

18.05.2021

Budete jako bohové Budete jako bohové Erich Fromm

Ještě před prvními slovy úvodu vzbudí určitou nedůvěru poznámka překladatele, jakou měl práci s výběrem vhodného překladu úryvků z bible, aby odpovídaly tomu, čemu na nich autor věnuje pozornost. Jako by celá autorova kniha byla postavena jen na tom, jaký překlad měl zrovna po ruce on. Nakonec to ale nebylo tak zlé.

Autor uvádí, že "není theista", a není ani "specialista na poli biblického bádání", přesto vytvořil knihu, která velice obohacujícím způsobem nahlíží na biblický Starý zákon. Netušila jsem například (protože se o to nezajímám), že judaismus se vyvíjel ještě i celých posledních 2 tis. let, a má své spisy a osobnosti, které se ke Starému zákonu i nadále vyjadřují. Bylo zajímavé do této oblasti nahlédnout.

Zajímavé byly i určité výklady Starého zákona, o kterých křesťanství mlčí. Autor totiž probírá Starý zákon výhradně z hlediska judaismu - tehdejšího i současného. Neméně zajímavá byla i kapitola věnující se žalmům, ale především kapitola dodatku - jediná ohledně Nového zákona - o tom, co měla znamenat poslední slova Kristova na kříži. Tý jo. Tak tohle jsem slyšela skutečně poprvé.

Kniha je sice poněkud těžší čtení, ale doporučuju lidem jako já, tedy těm, co znají bibli jen z pohledu křesťanské nauky. Obohatí.

12.05.2021 4 z 5

Karneval Karneval James Thurber

Nevím, proč jsem čekala víc. Snad to bylo tím téměř stoprocentním hodnocením. Až z doslovu jsem zjistila, čím byl autor pro svou dobu významný a nijak mu to neupírám, ale pro dnešní dobu z toho dost vyprchalo. Povídky povětšinou takové nemastné neslané, kreslené vtipy nepochopitelné. Přesto chci vypíchnout autobiografický soubor povídek Můj život a zlé časy, Bajky pro naši dobu (ty pozdější už ne, ty jsou příliš politické) a fiktivní poradnu Koutek vašich miláčků. Tyto části jsem si užila.

08.05.2021 3 z 5