Knižní střípky Knižní střípky komentáře u knih

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Asi tak, za mě tentokrát tři hvězdičky z pěti, a to jen proto, že to je můj oblíbený spisovatel. Příběh je opravdu hodně pozvolný, žádné infarktové akce zde nečekejte, nicméně stejně se to četlo dobře, pan BRYNDZA psát umí. Ale přiznám se, že kdyby tento thriller nebyl součástí mé oblíbené série, tak bych ho možná odložila, dočetla jsem čistě a pouze ze setrvačnosti. A samozřejmě z potřeby vědět, co nového se u Kate a Tristana děje. Ten detektivní případ jako takový mě bohužel nijak neoslovil. Vždy jsem velice ráda, když se mi povede odhalit pachatele, ale fakt ho nechci odhalit v podstatě na první dobrou v okamžiku, kdy se v knize poprvé objeví. A když se mi potom v závěru můj tip potvrdil, tak jsem ani nijak nadšená nebyla, protože to za mě bylo prostě prvoplánové a jasné od samého začátku. Holt, ne vždy může být posvícení, někdy přijde i slabší kousek. Nicméně věřím, že u dalšího dílu už zase budu spokojená maximálně, jako vždy předtím.

19.12.2021 3 z 5

Poslední, kdo zůstal Poslední, kdo zůstal Riley Sager (p)

Autor mi opět dokázal, že je prostě machr a borec. Užívala jsem si skvěle zachycenou atmosféru strašidelného domu (obzvlášť při četbě v noci, to byl mimochodem opět skvělý nápad ). Opět mě dokázal zmást a až na jednu drobnou výtku, jsem maximálně spokojená. Bylo to čtivé, nutilo mě to číst dál a dál, střídaly se kapitoly z minulosti a ze současnosti. A jelikož tentokráte obě dvě linky pro mě byly velice atraktivní, tak mně to nutilo číst dál a dál a dál. Pořád jsem přemýšlela, jak to nakonec bude, a když na ten konec došlo, byla jsem maximálně spokojená a hlavně překvapená. Snad se brzo dočkáme nějaké další nové knihy.

15.12.2021 5 z 5

Vánoční zázrak lady Osbaldestoneové Vánoční zázrak lady Osbaldestoneové Stephanie Laurens (p)

Ani si nedovedete představit, jak moc jsem se těšila na návrat do malebného Little Moseley, až se setkám se všemi svými starými dobrými známými a spolu s LADY OSBALDESTONEOVOU a jejími vnoučaty budu zase předvánoční čas trávit pátráním po nějaké další záhadě.

Opět tu máme stejný model jako u předchozích dílů, ale bylo to stejně krásné, pohodové, odpočinkové, nostalgické... Ano, je to naivní a sluníčkové až na půdu, ale zároveň strašně moc hřejivé na duši.

11.12.2021 5 z 5

Příliš mnoho tajemství Příliš mnoho tajemství Katarína Gillerová

Název této knihy je opravdu velice výstižný, těch tajemství je zde totiž fakt až příliš. Odhalujeme tajemství Romaniny šéfky, zjišťujeme proč Romana nevyužila své vysokoškolské vzdělání a pracuje jako prodavačka a dozvídáme se díky prostřihům do minulosti, jaké měla Romana dětství, co ji utvářelo, jaké byly nebo možná ještě i jsou její lásky. Co se čtivosti týče, tak je to klasická paní Gillerová, román je svižný, dobře napsaný, nenudíte se. Ale přišlo mi to opravdu až moc překombinované, na jeden mladý lidský život až moc nadupané všemi možnými problémy, potížemi s navíc docela nereálnými náhodami. Byť jsem nadšenou fanynkou této spisovatelky, tak tato nejnovější kniha mi až tak úplně nesedla.

10.12.2021 3 z 5

Ztracené klenoty Ztracené klenoty Kirsty Manning

Dějových linek je zde více, ale nejdůležitější je současná s Kate a potom právě ta, která nás přivádí do Londýna roku 1912, kdy v jednom sklepě vykopala parta kopáčů 500 klenotů nedozírné hodnoty a záhadného původu. Nejúžasnější na tom všem je, že cheapsideský poklad skutečně existuje a do dnešního dne je opředen spoustou otazníků. Příběh, který autorka kolem této události napsala, je samozřejmě smyšlený, i když jsou tam i skutečné historické postavy, ale zároveň je tak krásný, že bych si moc přála, kdyby to byla pravda. Ano, je to x-tá variace na téma, jak chudá dívka ke štěstí přišla, ale to vůbec nevadí. Sledovat osudy irských přistěhovalců v Londýně roku 1912 rozhodně nebylo nic sluníčkového, ale dvě ženy, jejichž osud zde začal, byly hodny obdivu za to, co dokázaly, a že nikdy nezapomněly na to, z jakých poměrů pocházely a jejich příběh se dotkl mého srdce, byť byl plodem autorčiny fantazie. Ale my všichni víme, že takové ženy v různých obměnách skutečně existovaly a díky za ně. Krásná kniha, krásný příběh..

09.12.2021 5 z 5

Medailon Emilky Horové Medailon Emilky Horové Naďa Reviláková

Co vám budu povídat – opět to bylo skvělé, mně se líbila i předchozí autorčina kniha a jsem moc ráda že MEDAILON mohu rovněž doporučit. Opět se děti dozví aspoň něco málo z historie a může je to podnítit k hlubšímu zájmu, což já vždy kvituji s povděkem. Kulisy starého šlechtického sídla jsou velmi atraktivní, mladí hrdinové jsou sympatičtí, celkem reálně zachycení, má to i vtipné pasáže a různé hlášky, které určitě mladí čtenáři ocení. Je to lehce a svižně napsané a já jsem si opravdu tento příběh, byť již dávno nejsem jeho cílovka, užila úplně maximálně.

06.12.2021 5 z 5

Kocour Fiškus a vánoční skřítek Kocour Fiškus a vánoční skřítek Sven Nordqvist

Tento vánoční díl je již sedmý ze série o kocourkovi Fiškusovi a starém vynálezci Pettsonovi. Kdysi jsem pár dílů četla, když byla dcera malá, ale k těm dalším už jsem se nedostala. Nicméně vánoční díl mi nesměl chybět, a i když jsem dlouho váhala, zda do něj jít, tak teď po přečtení ho vřele doporučuji všem. Nemusíte se bát, že neznáte předchozí díly, opravdu to vůbec nevadí. Příběh je krásný, doplněný o nádherné ilustrace, Fiškus s Pettsonem jsou i o Vánocích správná dvojka, která vás pobaví, rozveselí, ale jako vždy přinese i nějaké to ponaučení. Určitě ji nečtu naposled.

03.12.2021 5 z 5

Šepot v bouři Šepot v bouři Aleš Novotný

Kniha nemá ani 200 stran, a přesto se v ní skrývá silný příběh, který mě nutil hodně přemýšlet. Pokud nejste v dobrém psychickém rozpoložení, asi úplně bych do knihy nešla a počkala, až budete pozitivněji naladěni, protože je opravdu našlapaná hodně závažnými tématy, ze kterých může být čtenáři těžko na duši. Nicméně je výborná a musím vyseknout autorovi poklonu, protože to se mu zase povedlo. Michala a jeho boj s vnitřními démony zachytil naprosto věrohodně a já mu věřila každé slovo...

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

28.11.2021 4 z 5

Vražda na faře Vražda na faře Agatha Christie

Poslech audioknihy

Pojďme do legendární vesničky St. Mary Mead, kde žije Jane Marplová a tentokráte se přímo její vesnice stane dějištěm tragédie – na místní faře je zavražděn jeden starý protivný plukovník, po kterém zůstane mladá manželka... A opět, byť na začátku s velkou neochotou a skepsí, se policie musí obrátit o pomoc na naši milou starou dámu... Interpreti: Růžena Merunková a Otakar Brousek ml.

Asi už vás nepřekvapí, když napíši, že zpracování těchto dvou audioknih bylo opět úžasné, hudební předěly skvěle dokreslovaly atmosféru, a byť jsem obě dvě knihy již několikrát v minulosti četla, poslech jsem si užila úplně maximálně.
Pro mě to byl únik z této šílené doby a byť to jsou samozřejmě detektivky, kde se vlastně vraždí, tak já mám vždy pocit, že v těch Agathiných knihách se vraždí tak nějak jinak, decentně, s takovou jemnou noblesou a její knihy jsou pro mě odpočinkovou záležitostí.

26.11.2021 5 z 5

Zapomenutá vražda Zapomenutá vražda Agatha Christie

POSLECH AUDIOKNIHY
Do Anglie přijíždí z Nového Zélandu Gwenda Reedová, aby zde pro sebe a svého manžela našla nový domov. Ten nalezne v podobě viktoriánské vilky v přímořském Dillmouthu. V průběhu rekonstrukce domu začnou Gwendu pronásledovat zvláštní střípky vzpomínek a vše nasvědčuje tomu, že zde jako malá musela někdy být a dokonce se stala svědkyní vraždy. Je to skutečně možné? Odpovědi na otázky pomůže mladé ženě zodpovědět Jane Marplová... Interpretace audioknihy se tentokrát zhostili kromě úžasné paní Merunkové, Jitka Ježková a pan Meduna. A opět byl poslech vynikajícím zážitkem.

26.11.2021 5 z 5

Mrazivé vraždy Mrazivé vraždy Agatha Christie

Úplně na začátku se dozvíme, jak se slavily vánoční svátky v rodině samotné autorky. A potom již následují povídky, ve kterých vystupuje Hercule Poirot po boku s věrným Hastingsem, slečna Marplová, pan Quin, Tommy se svou ženou Pentličkou, Parker Pyne.

Stará dobrá Anglie zahalená ve sněhovém hávu a s vánoční atmosférou, nějaká ta vraždička - co víc jsem si mohla přát :-)

25.11.2021 5 z 5

Labutí dům Labutí dům Daniela Krolupperová

V celé knize je všudypřítomná atmosféra první republiky, atmosféra filmů pro pamětníky, umocněná úžasnými ilustracemi. Je zde naprosto věrně zachyceno, jak se tehdy žilo nejen privilegovaným, ale i dělníkům, živnostníkům. Kniha je hodně zaměřená na módu a prostředí módního salonu, což jsem já jako žena velice ocenila. Moc se mi líbily úvahy Rézi o tom, jak by se měly děti chovat ke svým rodičům - velice zajímavé a velmi poučné. Docela by mě zajímalo, co na knihu budou říkat mladí/malí čtenáři, nicméně mně udělala neskutečnou radost. Asi by bylo úplně nejlepší pro lepší pochopení kontextu a reálií doby, ve které se kniha odehrává, kdyby byla čtena společně – rodič s dítětem, protože toto je příběh, o kterém může vzniknout hezká debata. Rozhodně jsem knihu nečetla naposled, už teď je mi po příběhu smutno. A ještě jednou musím oběma dámám poděkovat za potěchu duše a vlastně i oka.

25.11.2021 5 z 5

Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

I u této knihy se mi potvrdilo, že KATHRYN HUGHES umí psát nádherné příběhy, které Vás vezmou za srdce. Z jejích knih byl vždy mým favoritem DOPIS, ale TAJEMSTVÍ ho sesadilo z první příčky. Při čtení si uvědomíte, jak je důležité znát své kořeny, historii své rodiny a jak těžký život mohou mít lidé, kteří toto nevědí a může jim to opravdu hodně zkomplikovat život.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

24.11.2021 5 z 5

Věnování Věnování Katherine Slee

Jak jsem říkala již v úvodu, mohl to být moc krásný příběh. Ale nudil. Čekala jsem něco jemně poetického, příběh o hledání sebe sama, ale bylo to nezáživné, nudné, moc mě to mrzí, protože jsem si myslela, že to bude příběh přesně pro mě, pro mé aktuální rozpoložení, ale nebyl... Samotnou mě to překvapilo, dlouho jsem přemýšlela nad tím, proč to nevyšlo, ale na nic víc již asi nepřijdu...

19.11.2021 2 z 5

Vánoční Tradinář: Od Dušiček po Hromnice Vánoční Tradinář: Od Dušiček po Hromnice Martina Boledovičová

Autorky nás v této nádherné publikaci provedou obdobím od Dušiček až po Hromnice. Opět jsou zde podrobně zachyceny všechny tradice, zvyky a obyčeje spojené s tímto obdobím, dozvíte se spoustu informací o době minulé, o tom, jak toto období, nazývané temné půlroční, prožívali naši předci. Z knihy cítíte úctu k našemu historickému dědictví, úctu k zemi a matce přírodě. Duchovní rozměr této knize dodává křesťanský výklad adventu a vánočních svátků z pera husitské farářky MARTINY VIKTORIIE KOPECKÉ - podotýkám, že čtení těchto řádků ve mně vzbuzovalo spoustu emocí, jako ostatně celá tato kniha.
A samozřejmě nesmím zapomenout, že je zde opět spousta úžasných receptů a jelikož je kniha cílena na rodinu, přijdou si zde na své i maminky s dětmi, pro které je tu (ale samozřejmě ne jen pro ně) připraveno mraky aktivit a nápadů na tvoření, při kterých si rodiče či prarodiče se svými potomky mohou užít spoustu krásných společných chvil. A o tom vlastně i tato kniha je – nabádá nás k tomu, abychom byli spolu, abychom nezapomínali, že to nejdůležitější v životě je kromě zdraví, hlavně rodina, láska, soudržnost a ten čas, kteří spolu blízcí stráví, je ničím nenahraditelný a už nám ho nikdo nevezme.

17.11.2021 5 z 5

Třetí polovička Třetí polovička Carola Lovering

Musím přiznat, že autorka to měla skvěle promyšlené do posledního detailu a vodila si mě na vodítku přesně tak, jak potřebovala. Ani mé sympatie nebyly úplně stálé. Chvíli byly tam, chvíli zase úplně na jiné straně. Zhruba od druhé poloviny knihy jsem už byla podezíravá naprosto vůči všemu a všem zainteresovaným, bylo to úplně boží. Tyto psychohrátky mě neskutečným způsobem baví a pokud u nás vyjdou další knihy autorky, určitě neuniknou mé pozornosti.

16.11.2021 5 z 5

Belgravia Belgravia Julian Fellowes

Pokud milujete čistokrevné historické romány ukazující život tehdejší společnosti se všemi klady i zápory, napříč společenskými vrstvami, myslím si, že budete spokojeni. Máme zde intriky, levobočky, domluvené sňatky, ale i lásku, která dokázala zamíchat kartami osudu ve všech časech. Čtenář je svědkem naprosto dokonalé ukázky toho, jak fungovala tehdejší aristokratická vrstva a snahy "zbohatlíků" o to postoupit na společenském žebříčku výše. A na straně druhé zde byl úhel pohledu zkostnatělé britské aristokracie, která sice mnohdy měla hluboko do kapsy, takže by se jim bohatství oněch továrníků velmi hodilo, ale nevoněl jim jejich mnohdy obyčejný původ..

Je zde spousta úžasných postav se skvěle zachycenými charaktery, některé budete milovat, jiné nenávidět. Opět jsem se setkala s Londýnem 19.století v celé jeho kráse i ošklivosti.

14.11.2021 4 z 5

Záhada panství Bainbridge Záhada panství Bainbridge Laura Purcell

Po dlouhé době kniha, která pro mě osobně byla opravdu strašidelná, bála jsem se u ní, dost často mě vyděsila, tudíž jsem fakt spokojená! Z tichých společníků by mě asi kleplo, kdyby se mi zjevovali naprosto nepředvídatelně po baráku, šlak by mě trefil. Skvělá atmosféra, velice zajímavé postavy napříč společenskými třídami i stoletími, šmrncnuté čarodějnictvím, myslím si, že fanoušci tohoto žánru si přijdou fakt na své. Jsem nadšená a pekelně vyděšená :-).

12.11.2021 5 z 5

Tajemství hedvábného vějíře Tajemství hedvábného vějíře Lisa See

Poslech audioknihy

Já jsem knihu četla již podruhé, tentokráte jsem si vybrala četbu ušima a knihu mi předčítala skvělá herečka Dagmar Čárová. Opět mě příběh pohltil, nešlo přestat poslouchat. A přiznám se, že poslech mi sedl asi více, než kdysi četba. Autorka má totiž takový zvláštní styl psaní, celkem strohý na můj vkus. Nicméně v rámci poslechu mi to vadilo méně, než kdysi při klasické četbě. Je to má třetí autorčina kniha a dá se v ní vysledovat v něčem podobný scénář, ale díky tomu, že se vždy dozvím spoustu zajímavých informací o této naprosto odlišné kultuře, to autorce ráda odpustím.

11.11.2021 4 z 5

Divadlo Járy Cimrmana po padesátce... Divadlo Járy Cimrmana po padesátce... Tomáš Maleček

Pro milovníky tohoto legendárního divadla je tato kniha v podstatě nutnost, takže máte-li ve svém okolí někoho takového, může to být přesně dárek pro něj. V této knize je zachyceno téměř 55 let působení divadelního souboru, který si svým nezaměnitelným humorem získal srdce mnoha diváků. Já s nimi vyrůstala od dětství a svou lásku k nim jsem předala i svým dětem a mnohé jejich hlášky jsou nedílnou součástí našeho rodinného života. Kniha je opravdu úžasná, je doplněna o spoustu obrazového materiálu a je na ní vidět, že autor Cimrmany miluje.

10.11.2021 5 z 5