kolacky komentáře u knih
Taky jsem Vítka z Březnice objevila náhodou. Je to dobré čtení, napínavé a tak trochu nadpřirozené... A málo hodnocení je tady proto, protože knihy téhle série nejsou naprosto k sehnání. Ani fyzické, ani elektronické. Mám kamaráda, který je v tomhle super jednička, a sehnal "jenom" první, druhý a čtvrtý díl.
Třetí díl se mi líbil ještě víc než ty dva předchozí. Evangelisti a jejich starší kolegové a přátelé, včetně staré Marthe, byli skvělí, jak se bili o pravdu a za mladého Clémenta. A zase jsem si početla ve slovenštině, docela mi to chybí.
Opět jsem se skvěle bavila. Dala jsem postupně celou sérii, je to jiné než film, který je spíš "na motivy". Pavel Liška rozhodně - a bohužel - nevypadá jako pan Spock... Ale obojí, knížky i film, jsou příjemně oddechové.
Zajímavé čtení... Louis Ludwig byl správně potřeštěný a jeho ropušák mu dodával šmrnc. Kluci evangelisté nezklamali, byli pořád příjemně moudře nedokonalí. Zápletka kriminální byla zašmodrchaná a vyřešila se moc narychlo, ale vyřešila. Jenom nechápu titul - proč O kousek dál napravo? Ani přešlápnutí nepomohlo.
Tak trochu jiné než Adamsberg, ale dobře se to četlo. Jsem zvědavá na další příběh.
Řekla bych, že první díl bude Z kamene a vápna, druhý tady Písařovo pole a pak Na zemské stezce, tam je Odo už tedy dospělý a "na stezce". A další díly, jak jdou po sobě.
(Vezměte si pana Vondrušku, ten mastí knížky chronologie nechronologie, co mi dá pokaždé práce zařadit novou knížku do série...)
Další vynikající Eva Dallasová. Miluju ji, Peabodyovou, Roarka a Mavis a všechny poldy kolem. Tentokrát to po bylo obzvlášť ohavné, Tetička a její "podnikání". Naštěstí to Eva vzala za správný konec. Mimochodem, že Luna udělá to, co udělala, mi bylo ihned jasné. A dobře tak.
Líbilo. Paní Novotná umí. Tadeáš z Příhraz je z masa a kostí, není neomylný a umí to přiznat, přemýšlí a nejde hlava nehlava. Příběh je zamotaný a ten konec... Nechte se překvapit.
Zase trochu víc politiky. Ale jinak čtivé. Líbili se mi Matocha a Annalena. A pro změnu zmatek v pražských purkrabích a posloupnosti Oldřichových případů, ale na to už jsme si u p. Vondrušky tak nějak zvykli...
Zase vynikající příběh. Hrdiny jsou tentokrát starý písař Uppo a Kuno, Sigibertův přítel. Odhalí spiknutí a zachrání čerstvě dostavěný hrad před zlosyny. A knížka je podle mě druhá v pořadí, tady jsou Sigibertovi kluci Odo a Benno ještě malí.
Výzva '24, loňská dovolená. Jó, v Plzni je hezky, náměstí, kostel, synagogy, ZOO, Smetanovy sady, pivovar, procházka podle Radbuzy k soutoku... A pár zámků nedaleko.
(SPOILER) Vynikající čtení. Líbilo se mi ještě víc než první dvě. Tak ještě zbývá dokončit ten Emin problém... Aby se cítila v bezpečí.
Mně se to docela líbilo. Trochu vtipné, trochu napínavé, trochu na hlavu, protože jsem nečetla předchozí díly a občas jsem plavala v narážkách. Ale Kate se mi zdála docela fajn.
Tak hnusnou knížku jsem dlouho nečetla. Je fakt, že všechny detaily byly promyšlené, ale nechutné a sadistické. Nic pro mě.
Znovu přečtené, pouštím se do celé série a doplním k ní Encyklopedii. Je moc pěkně udělaná.
(SPOILER) Hezké povídání o chlebu a jeho přípravě a pečení. Sophie tápala, Florián taky, o Else nemluvím, ta se přímo propadala. Skvělá byla Anouk/Marie. A zase se mi potvrdilo, že gayové jsou nejlepšími kamarády žen.
(SPOILER) Za mě a Stephena Kinga fuj klaunům! Dobře napsaný poslední příběh o naší známé partě, nečekaně doplněné o Phila. Konečně se přátelé zbavili té prapodivné entity, která jim tak dlouho působila noční můry, ale za cenu děsuplné coulrofobie - fobie z klaunů. Mám stejný problém, proto děti naprosto chápu.
(SPOILER) Duchové starých námořníků se setkali a došli klidu... Jinak takové vyplňující dobrodružství, ovšem zaplacené strýčkovým životem... a pak Ollie. Snad se v posledním díle dočkáme toho, že si usměvavý muž přestane dělat z dětí loutky.