konicekbily konicekbily komentáře u knih

Šivovo třetí oko Šivovo třetí oko Otakar Chaloupka

Nenáročná odpočinková četba, autor se snažil asi o nějaký novátorský přístup, ale to se mu moc nevydařilo. Přečíst na cestách se to i vzhledem k formátu knížky určitě dá.

03.02.2018 3 z 5

Čekání na smrt Čekání na smrt Lisa Jackson

Autorka přehazuje výhybku a z kriminálního žánru se přesouvá do sféry knížek pro ženy. Hlavně nenápadně - aby nepřišla o čtenářky! Tak se mnou už Liso příště nepočítej!

02.01.2018 2 z 5

Vagon č. 106 Vagon č. 106 Pavel Svoboda

Jsou to spíše jenom novely, krátké detektivní příběhy, skladné, pouze na cestu veřejným dopravním prostředkem - autobus nebo vlak. Dobrý průměr.

19.12.2017 3 z 5

Poprava pod Nanga Parbatom Poprava pod Nanga Parbatom Milan Vranka

Autor píše o horolezectví na Slovensku. Tentokrát se věnuje úmrtím horolezců poslední dekády. Hlavním tématem je poprava jedenácti členů mezinárodní expedice v Pakisánu. Pouze pro znalé problematiky - kdo se zajímá o horolezectví.

01.11.2017 5 z 5

Nevěsta ve sněhu Nevěsta ve sněhu Jan Seghers

Mám rád detektivky, hledal jsem německého autora a tak poprvé jsem se setkal s německou detektivkou od J. Segherse. Komisař Marthaler se mi moc líbil. Zápletka je velice dobrá, vše souvisí se vším a zapadá to do sebe.
Určitě si přečtu další knihy autora.

25.10.2017

Roseanna / Zmizelé hasičské auto Roseanna / Zmizelé hasičské auto Per Wahlöö

Moc pěkné detektivky mých oblíbených severských autorů. Napsáno mnohem dříve, než vznikl severský boom!

07.10.2017 5 z 5

Severní blata Severní blata Arnaldur Indriðason

Knížky autora mám moc rád. Severské prostředí, tykání, vlekoucí se vyšetřování - to se mi líbí!

07.10.2017 5 z 5

Pyramída Pyramída Henning Mankell

Moje rozloučení s velice dobrým spisovatelem. Děkuji za vše.

17.09.2017

Umění zabíjet Umění zabíjet Daniel Silva

S autorem začínám pěkně popořádku. Jeho špionážní prvotina má své mouchy, na díle je poznat jeho dřívější zaměstnání - televizní zpravodaj se nezapřel a předestřel nám spoustu obrazů - jako TV reportáž - se spoustou postav. Pokud hlavní hrdina vydrží, dozvíme se hodně o MOSSADU a fintách, které Izraelci používají. Jdu číst další - pěkně za sebou - druhou knihu.

16.09.2017 3 z 5

Smrtící DNA Smrtící DNA Franck Thilliez

Spíše než thriller je to odborná publikace o DNA a dědičnosti. Jinak se to čte dobře, ale přílišná odbornost mi vadila.

01.09.2017 3 z 5

Hluboký hrob Hluboký hrob Steve Robinson

Odpočinkové čtení dvou dějových linii je okořeněnováno spoustou mordů. Počátek byl rozvláčný, závěr urychlený.

19.08.2017 3 z 5

Šachový slabikář Šachový slabikář Inna Veselá

Použil jsem knihu k výuce vnoučat a osvědčila se.

05.08.2017 5 z 5

Poslední templář Poslední templář Raymond Khoury

Nějaký velký dojem ve mně kniha nezanechala. Opět jsem se nedozvěděl, kdo a co a jak ohrozilo základy naší víry a ještě jsem se dost nudil.

26.07.2017 3 z 5

Podfuk Podfuk John Grisham

Skvěle propracovaná zápletka nevznikla v hlavě autora, ale v hlavě hlavního hrdiny - podle něj neprávem odsouzeného právníka - a to mu umožní se dostat z vězení. Potom se dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát a nakonec nám to hlavní hrdina osvětlí. Moc pěkná fikce, daleko vzdálená od skutečnosti, ale moc hezky napsaná. Děkuji JG!

30.06.2017 5 z 5

Růže smrti Růže smrti Arnaldur Indriðason

Kniha má všechno, co jsem od dobré oddechové detektivky očekával. Erlendur je správný detektiv dobře zapadající do islandského prostředí. Jemný humor vítám, tykání v dialogu mi nevadí - už jsem si zvykl. Další islandskou detektivku si příště rád přečtu.

25.06.2017 5 z 5

Münsterův případ Münsterův případ Håkan Nesser

Autor napsal - někdy i s humorem - povedenou detektivku s vícestupňovou zápletkou a tím pádem s etapovým navazujícím rozuzlením. Není to jeho neklepší knížka, to určitě ne, ale jako oddechovka je velice dobrá.

13.06.2017 4 z 5

Poslední deska Poslední deska Andrew Cartmel

Knihou určitě nepohrdnou fanoušci starých gramofonových desek. Tolik informací o hudbě různých žánrů nejsem schopen vstřebat. Kniha zachycuje s humorem podrobně antikvariátní prostředí při obchodování s deskami a je spíše pro fanoušky hudby než pro milovníky detektivek.

07.06.2017 3 z 5

Ledové království: Nejkrásnější kolekce příběhů Ledové království: Nejkrásnější kolekce příběhů Walt Disney

K Mikuláši jsme knihu dali dvěma čtyřletým vnučkám a před spaním jsem ji musel stále dokola předčítat, chvilku z jedné knihy, chvilku z druhého výtisku. Pokyn "Teď z mojí" jsem slyšel mnohokrát z levé i pravé strany. Pokud jsem se schválně nebo náhohou spletl. okamžitě jsem byl opraven! Toto jejich zaujetí a zápal opravdu nemohu nikdy zapomenout!

11.05.2017 5 z 5

Pamatuj na mě Pamatuj na mě Mary Higgins Clark

Slušná odpočinková četba. Připadalo mi, že to ale Mary zbytečně protahuje, asi aby to víc zašmodrchala. Motivy jednání zúčastněných připomínaly Agathu Christie.

12.04.2017

Ten, kdo tě miloval Ten, kdo tě miloval Marie Poledňáková

Výborné odpočinkové počtení slavné autorky. Pochopitelně nesrovnávám s předchozími díly autorky, ale se současnou úrovní tuzemského detektivního žánru. A tento příběh je nadprůměrný.

03.03.2017 4 z 5