konicekbily konicekbily komentáře u knih

Smrtihlav v lázních Smrtihlav v lázních Jaroslav Vejvoda

Ukázka zbytečně vynaloženého času! Pro autora i pro čtenáře, který se dal nachytat! Tím nachytaným jsem se stal já! Nečtěte to!!!

03.07.2023 1 z 5

Smrtihlav Smrtihlav Franck Thilliez

Autor se opět "nakrmil" spoustou vědeckých poznatků - tentokrát "Ze života hmyzu" - a ohromuje čtenáře lavinami informací na toto téma. Nejsem schopen rozeznat, co hmyz zmůže a co je jen fabulace v rámci románu. A potom spustil spád napínavých scén, kdy čtenář neví, kdy a jak se vše zastaví. Snad to, že vše je vyprávěno první osobou dává naději, že to hrdina snad přežije bez větší úhony! Anebo ne?

02.07.2023 5 z 5

Smrtihlav Smrtihlav Leo Kessler (p)

Mylně jsem se domníval, že budu číst faktografii o druhé světové válce. Nikoliv. Je to válečný román o obyčejných vojácích v týlu a především na frontách druhé světové války. Něco odpovídá realitě, ale většinou je to autorova fikce. A dobrá!

01.07.2023 4 z 5

Vražedkyně Vražedkyně Pavel Kohout

Pěkná klasická detektivka s dvojicí vyšetřovatelů. Autor střídáním tempa děje udržuje pozornost a vhodně vkládá nejasné pasáže, které brzy osvětlí. Pozitivně hodnotím rovněž odborné vsuvky k ději.

01.07.2023 5 z 5

Sedmnácté znamení Sedmnácté znamení James Patterson

Dámský klub se zabýval znásilněním muže a sériovými vraždami bezdomovců. Autor nás s případy seznamoval postupně, svým stylem a jak je u této řady zvykem se spíše věnuje dění kolem hlavních hrdinek než zápletkám. Jsem na něj zvyklý, čtení na oddych a dovolenou.

29.06.2023 4 z 5

Pohraniční pitaval - Kriminální případy z let 1920-1963 Pohraniční pitaval - Kriminální případy z let 1920-1963 Emil Hruška

Volné pokračování kriminálních případů z pohraničí s Německem, převážně ze západních Čech s různou tématikou: vraždy. okupace, skrývání osob. Některé příběhy byly již popsány jinými autory.

28.06.2023 5 z 5

Vraždy v pohraničí - Kriminální případy z let 1927-1956 Vraždy v pohraničí - Kriminální případy z let 1927-1956 Emil Hruška

Spousta kriminálních případů v pohraničí s Německem, většina z okolí Mariánských Lázní hezky autorem popsaná. Přirovnal bych příběhy k soudničkám z první republiky. Lehké čtení bez zbytečných kliček a vaty.

27.06.2023 4 z 5

Vodní hrob Vodní hrob Martin Goffa

Moc pěkný styl autorova vyprávění podle mne tentokrát převýšil zápletku a rozuzlení. Připadá mi to poněkud slabší než předchozí autorovy knihy, ale pořád dobrý standard.

26.06.2023 4 z 5

Zmizelá Šumava s Emilem pěšky Zmizelá Šumava s Emilem pěšky Emil Kintzl

Pozvánka na sedm toulek šumavskými lesy, loukami, kopci i rovinami - toulky jsou komentované známým starousedlíkem a obdivovatelem Šumavy. Komentáře obsahují minulost i současnost, jsou doplněné příběhy a vzpomínkami a v průvodci jsou současné i dobové fotografie a mnohá doporučení.

24.06.2023 5 z 5

Fenomén Praděd Fenomén Praděd Matěj Matela

Jeseníky jsem poprvé v rámci "vandru" s kamarády prošel v roce 1966. Na závěr jsme na Barborce shlédli finálový zápas MS v kopané, kdy Anglie porazila Spolkovou republiku Německo a za smrákání jsme prchali Divokým dolem podél Desné do civilizace. Hory ve mně zanechaly silný dojem a slibovali jsme si, že se sem vrátíme. Osud tomu chtěl, usídlil jsem se ve Slezsku a na Pradědu jsem byl mnohokrát. Praděd si určitě zaslouží oslavnou publikaci a autorovi se dílo podařilo. Děkuji.

23.06.2023 5 z 5

Beskydy známé i neznámé Beskydy známé i neznámé Petr David

Reprezentační publikace dua autorů podává vybrané, vyvážené a podstatné informace o našem rozsáhlém pohoří. Kromě nejčerstvějších aktualizovaných informací zde jsou i informace o historii, slavných osobnostech, tradicích, pověstech a tipech na výlety. Z našich pohoří mám Beskydy nejraději a strávil jsem zde spoustu času a nejnovější informace jsou vhodně skloubeny s historií. Vyvolávají u mne spoustu vzpomínek.

22.06.2023 5 z 5

Případ Ludvík Případ Ludvík Oliver Pötzsch

Autor se snaží skloubit dvě dějové linie, jednu historickou z doby vládnutí Ludvíka II, bavorského krále, jehož smrt nebyla prozatím nikdy objasněna, a druhou ze současnosti, kdy převažují pokusy o thriller-scény nad vším jiným. Myslím si, že pokus dvou úrovní v této knize se autorovi nepovedl.

22.06.2023 3 z 5

500 šachových otázek a odpovědí 500 šachových otázek a odpovědí Andrew Soltis

Kniha zaujme každého, kdo měl možnost v životě možnost na nějaké úrovni se naučit hrát šachy. V mém věku již nemám možnost se zlepšovat, ale zde měl jsem dostal příležitost rekapitulovat to, co jsem správně dělal a co jsem již nestačil se naučit.

21.06.2023 5 z 5

Katova dcera a ďábel z Bamberku Katova dcera a ďábel z Bamberku Oliver Pötzsch

Promyšlená zápletka je důkladně propracovaná a postupně odhalovaná - někdy na můj vkus až moc pomalu, ale chápu potřebu autora nás provádět všemi kouty jeho mysli, když už to tak zamotaně vymyslel. Doporučuji přečíst předchozí díly - jinak můžete tápat v hlavních postavách.

21.06.2023 4 z 5

Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

V díle se prolínají dvě linie: autor se snaží najít vysvětlení, proč se lidé dostávají do obtížných životních situací a proč je na tom účasten silný kapitál a v té druhé líčí životní útrapa a tuhy po životě obyčejných lidí, dotčených prudkým rozvojem v USA mezi válkami. Všechno pokládám za skvělé, styl psaní, popis prostředí, dokonale vykreslené postavy i podrobný děj se skvělými dialogy.

19.06.2023 5 z 5

O myších a lidech / Na plechárně O myších a lidech / Na plechárně John Steinbeck

Obě novely - ač příběhy odlišnými - jsou sociálními novami. Autor si za hlavní postavy svých mini-příběhů zvolil lidi z okraje společnosti a svým dokonalým stylem podrobného vyprávění zdánlivě zbytečných detailů - ať popisu "kulis" příběhů či jednání postav - dává čtenářovi nahlédnout do smutných osudů svých hrdinů. Věřím, že vše pobral ze svých životních prožitků.

13.06.2023 5 z 5

Obrana zahalečů Obrana zahalečů Robert Louis Stevenson

Autor se zamýšlí nad novými životními podmínkami, které s sebou přináší průmyslová revoluce, bouřlivý rozvoj výroby a zvyšování nároků na lidi všech kategorií. Honba za penězi, nařizovaný systém vzdělávání a práce mu připadaná přehnaný a obhajuje samostatnou cestu životem pro ty, kteří hledají svou vlastní cestu životem. Mnohé jeho myšlenky považuji za aktuální.

12.06.2023 5 z 5

R. U. R. / Bílá nemoc / Matka R. U. R. / Bílá nemoc / Matka Karel Čapek

Začetl jsem se do R.U.R. - kvůli modernímu světa pojetí- umělá inteligence - co vše lze dělat za člověka. Kam až to může dovést: k tomu autor zaujímá jasné stanovisko. A obě další hry patří mezi to nejlepší, co autor napsal - Karel Čapek byl velký vizionář a skvělý spisovatel.

11.06.2023 5 z 5

Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda Robert Louis Stevenson

Přečetl jsem již dávno a potřeboval jsem si oživit děj. Kromě úplné zápletky v tehdejší literatuře se mi líbí způsob, jak je kniha napsána a také hodně myšlenek autorových se dá aplikovat i v současnosti.

11.06.2023

Černý šíp Černý šíp Robert Louis Stevenson

Vracím se postupně k autorům mého mládí. Knihu jsem přečetl již dávno, tehdy se mi líbil příběh samotný - a dnes oceňuji i styl jakým je kniha napsána. Výlet do dávné historie pro mladé se dá číst i po letech.

11.06.2023 4 z 5