konicekbily komentáře u knih
Vracím se postupně k autorům mého mládí. Knihu jsem přečetl již dávno, tehdy se mi líbil příběh samotný - a dnes oceňuji i styl jakým je kniha napsána. Výlet do dávné historie pro mladé se dá číst i po letech.
Poprvé jsem knihu přečetl před šedesáti lety - ještě na základní škole. Již tehdy mé znalosti o chemii a podobných vědách stačili, abych vše pochopil. Nyní jsem se k příběhu vrátil s tím, že jako zkušenější čtenář posoudím kvalitu práce spisovatele. Tak tedy: na dobu, kdy byl příběh sepsán je to prvotřídní výkon. Jeden ze základů moderní jak sci-fi tak i detektivní literatury.
Dokonale vymyšlený a do detailu propracovaný příběh dvou amerických bratrů zasazený do americké reality před více než sto lety. Autor musel mít vše poskládané než začal psát. Popis prostředí, vylíčení postav navazující děj a hluboké myšlenky, které zapadnou do paměti a v ní zůstanou.
Skloubení téměř skoro žádného děje s půvabným popisem postupně měnících se míst děje, se sondami do mysli jednotlivých postav - to vše napsáno překrásným jazykem a perfektním stylem - je pochoutkou pro čtenáře. Děj se odehrává před sto lety, ale při troše fantazie bychom podobné postavy našli i v dnešním reálném životě. Nadčasové dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu.
Impotentní policie při výkonu své služby má štěstí, že Kate při potápění najde utopence a začne se o nesrovnalosti práce policie zajímat. A autor formou krátkých kapitol umožní Kate najít cestu k původní profesi a máme naději, že nová řada bude pěkná a dlouhá.
V knize je toho více než pouze dějiny ženského horolezectví. Je tam hodně černobílých fotografií, odbočných témat a spousta názorů na další vývoj horolezectví, alpinismu a drtivá kritika "novodobé vysokohorské turistiky" na nejvyšší hory planety. S kritikou souhlasím, ale místo toho cítím, že dějiny ženského horolezectví mohly být zpracovány lépe a přehledněji.
Občas čtu historické detektivky různých autorů v náhodném pořadí. Kniha se mi líbila, ale ztrácím se v "historických souvislostech" této řady - tedy nepamatuji se, zda jsem odvolávky na předchozí knihy přečetl a znal anebo jsem je nečetl. Chtělo by to asi číst řadu pěpně popořádku, ale to jsem neudělal a mám v souvislostech trochu zmatek.
Román ze Slezska, z poválečného života lidí polské národnosti na našem území.
Z hornického kraje a není o hornictví. Je o mezilidských vztazích při "budování socialismu" u nás. Je to vlastně životopis jednoho muže, který chce něco dělat pro druhé a tím přináší pro sebe a pro jiné jenom samé problémy, protože nechce táhnou s davem. K zamyšlení - ale románová špička to není.
Moje první autorova kniha. Zvláštní styl psaní a rovněž zajímavé příběhy. Nemám na něj ale jasný názor. Zkusím i jiné jeho knihy.
Nejdříve nejasná možná zmizení jedné a potom více osob, výlety do minulosti, odhalování možného sériového vraha - to vše zahalil autor neproniknutelnou zápletkou, kterou nás provází až do závěru s notnou dávkou napětí. Další autorova pěkná kniha.
Kniha podle mne není žádnou odbornou studií, ani podnětem k diskuzi, ani nenavozuje prostředí nějaké polemiky, není ani učebnicí. A to je dobře. Je to populárně naučná publikace! K seznámení široké veřejnosti s tím, jak svět fungoval a funguje. Je mi hodně přes sedmdesát let, hodně jsem toho prožil, hodně přečetl a mohu potvrdit, že kniha je dobrým základem k zamyšlení se nad vlastní "myšlením".
Série se otáčí - z původního kriminálního románu prvních dílů toho mnoho nezůstalo - a nyní už je to sociální román ze současné "covidové" Francie. Velké rozdíly sociální se stávají velkým problémem a jejich řešení není jednoduché. Jak se domoci "SPRAVEDLNOSTI" - to je otázka, kterou si pokládá nejen autor, ale i některé hlavní postavy. A někteří si jí berou do vlastních rukou. Je to námět k zamyšlení nejen pro SERVAZE, nejen pro Francii, ale možná už i pro nás.
Prostituce, obchodování s orgány, únosy, lži, zrady, podvodné vystupování na obou stranách zločinnosti - to vše se zapojením většiny postav známých z předchozích dílů řady. Někomu může vadit "kvapíkový" styl psaní, děj rychle utíká, není čas si promyslet další děj - a už je tady další scéna.
Na stará kolena jsem si v knihovně vypůjčil jakousi encyklopedii o zelenině, abych porovnal, zda mé nadbíhání zelenině po celý můj život mělo smysl. Mělo. Kniha mi to potvrdila - o zelenině je tam mnoho užitečných informací a je dobře jím pojídat. A v knize je několikrát vysvětleno proč!
Dva příběhy mého oblíbeného autora o slavném americkém obhájci. První příběh je bez soudního projednávání, druhý je již klasický s vrcholným představením při soudním jednání.
V sedmdesátých letech minulého století se spousta mých kamarádů a kamarádek vrhla na toto dílo, že je to báječné čtení - prý to musím přečíst. Dostal jsem se k četbě až nyní. Podle mne to není ryzí biografie. Je tam mnoho neuvěřitelných skutků, událostí, příhod a náhod, jež se nemohly stát. Ale pobyt autora v těchto destinacích bude pravdivý a mnohé z toho, určitě prožil. A popis mnohých reálií bude odpovídat pravdě. Být francouzským trestancem před sto lety asi nebyla procházka růžovým sadem.
Literární zpracování dvou příběhů není kvalitní - autor není spisovatelem, ale poskytuje několik srovnání: vyprávění příslušníka SS, jenž se pracoval v Osvětimi a židovky z Maďarska - uvězněné ve stejnou dobu přechodně v Osvětimi - a další srovnání: následky v životě přeživších vězňů a život bývalého příslušníka SS po válce. Dále je zde kritika pomalého potrestání válečných zločinců a různorodost kritérií při jejich pronásledování.
Na základě geologických popisů středočeské krajiny se autoři pokusili nás seznámit se zajímavými přírodními útvary jinak nezajímavé středočeské krajiny. Kniha obsahuje spoustu fotografií a celá kniha je plná podrobných odborných komentářů.
Již patnáct let uplynulo od vydání tohoto průvodce a nikdo z kolegů zde nic nekomentoval. Vypůjčil jsem si ho, abych získal zásadní informace o Himalájích, mimo Nepál a Čínu. Informace jsou pouze základní, vzhledem k datu vydání pro praktické využití si myslím, že bude třeba si pořídit průvodce novější a podrobnější.
Přečetl jsem spoustu knih o druhé světové válce, mohu posoudit: tato z nich je hodně špatná a považuji ji za jednu z nejhorších. Autoři si vybrali sami nějaké téma, vymysleli si, že je to mýtus a ten potom na základě jimi vyhledaných písemných zpráv vyvracejí. Je to nějaký kaleidoskop myšlenek francouzských historiků, nepovažuji knihu za literaturu faktu!