konicekbily konicekbily komentáře u knih

Mořský vlk Mořský vlk Jack London

Neomalenost, hulvátství, lhostejnost a krutost nastupují v tomto románu proti lidskosti, vzájemné pomoci, toleranci a právnímu vědomí - kdo zvítězí? Není to jenom o tomto souboji, ale i o tom, co hlavní postavy k těmto postojím dovedlo. Autorovo zamyšlení o různých formách bytí člověka! To vše na pozadí pěkného příběhu!

20.09.2022 5 z 5

Sídliště Kladno-Rozdělov Sídliště Kladno-Rozdělov Alexandr Němec

Autorům se publikace vydařila. Úvodem se jim podařilo osvětlit historii výstavby bytových domů ve světě a přebírání zkušeností do našich podmínek. Neopomněli uvést historii výstavby rozdělovského sídliště v souvislosti s jinými a měnícími se podmínkami v Československu (sídliště bylo projektováno ihned po druhé světové válce). Vzdali hold i architektům, kteří se na projektování podíleli. Postup výstavby je pečlivě zdokumentován a s knihou jsem spokojen.

19.09.2022 5 z 5

Poslední naděje Poslední naděje Ed McBain

Autor se na závěr své spisovatelské kariéry rozhodl trochu improvizovat a v této knize spojil své dva styly - styl 87. revíru (popis práce policie ve Městě) se stylem jakým píše v sérii o advokátu HOPE. A navíc brouzdá časem a místem - tím čtení se stává trochu nepřehledné a na závěr to je cítit thrillerem. Určitě to není jeho špička, ale zábavné čtení to je.

18.09.2022 4 z 5

Čína: Ilustrované mýty a legendy Čína: Ilustrované mýty a legendy Chuang Te-chaj

Kniha na křídovém papíru, bohatě ilustrovaná, obsahuje množství legend a mýtů o vzniku světa, o jeho vývoji, stvoření člověka, vztah nebes a země a spoustu výkladů o tom, jak podle legend vznikaly různé prvky a způsoby života mezi lidmi. Vše je poněkud odlišné od náboženství a pověstí západní civilizace. V knize se uvádí, že tyto mýty a legendy jsou i v současnosti v povědomí všech Číňanů, nebo alespoň velké části populace a tak se domnívám, že vnímání života a priorit bude vždy odlišné v Číně i u nás nejméně ještě v tomto stolení.

17.09.2022 4 z 5

Můj dědeček Mussolini Můj dědeček Mussolini Fabrizio Ciano

Autobiografie jednoho celkem bezvýznamného potomka - vnuka Mussoliniho - byla pro mne zajímavá tím, že autor ve vzpomínkách z dětství a dospívání zmiňuje některé historické události, kterých se zúčastnil anebo měly na něho vliv z doby předválečné, během druhé světové války a po ní. Navnadil mne ke studiu historie Itálie, nejenom té fašistické.

16.09.2022 4 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Podle mne si autorka před sebe dala dva těžké úkoly. Vyřešení únosů dětí před více lety a vyřešení osobních problémů hlavní postavy Laury. A dala přednost červené knihovně více než jsem očekával. Považuji to proto za slabší díl série než byly kniha první. Další knihu autorky si přečtu.

15.09.2022 3 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Poděkování patří kolegům z naší databáze, díky Vaším doporučujícím příspěvkům jsem přečetl prvotinu mladé autorky českých detektivek. Autorce patří uznání, že se jí vydařil úspěšný start - knížka je velmi pěkná. Stvůra dostala co jí patří a hned teď vyrážím, doufám, že s ověřeným tandem z Pardubic, do "Vesnice"!

14.09.2022 4 z 5

Smrt si říká Tutter Smrt si říká Tutter Luděk Navara

Viděl jsem film, sleduji historii - včetně partyzánského odboje, včetně zapojení válečných zločinců do "pomoci" vítězům druhé světové války - ať na jedné či druhé straně železné opony díky jejich know-how bez ohledu na morálku. Knížka obsahuje mnoho informací, které jsem nevěděl, ale způsob zpracování se mi nelíbí - stejně tak mi chybí podrobnější rozbor předkládaných faktů. Průměr!

14.09.2022 3 z 5

Příběhy železné opony Příběhy železné opony Luděk Navara

Dobře sestavený výběr pokusů - úspěšných i neúspěšných - našich spoluobčanů o překročení vojáky hlídané a zabezpečené státní hranice do Spolkové republiky nebo Rakouska. Vynalézavost neměla hranice: pěšky, po silnici, po kolejích, po vodě, pod vodou a vzduchem. Tenkrát jsme se o jejich pokusech mohli většinou dozvědět pouze poslechem zahraničního rozhlasu a předávali si informace ústně. Proto je pro mne dobré tyto informace oživovat čtením těchto příběhů.

14.09.2022 5 z 5

Cesta Cesta Jack London

Autobiografická zážitková kniha nám ukazuje jaké byly počátky trampování, volného se potulování, po Americe na sklonku 19. a počátku 20. století. Nebyl vyvinut automobilový průmysl a tak tuláci se přesouvali vlakem. Tehdy ještě nebylo ve vlacích v provozu samočinné brzdící zařízení a tak tuláci museli obelstít vlakovou četu - tedy brzdaře! Problémy měli i mimo dráhu a tak zde autor popsal, jak to tenkrát vypadalo. Knížka je plná slangových výrazů - později byly mnohé výrazy přijaty i českými trampy.
U nás trampové nebyli potulní, ale zakládali osady a tím se lišili od potulných vagabundů ze Států. Trampské slangy jsou i dosud používány mezi "čundráky" při jejich vandrování.

11.09.2022 4 z 5

Nevědění Nevědění Milan Kundera

Nehodnotím kvalitu literárního díla, chápu, že se to každému nebude líbit - viz například kolega jprst . Ale zamyslel jsem se při čtení nad tím, co autora vedlo k takovým úvahám při popisování vnitřních pocitů emigranta - po opadnutí důvodu jeho emigrace a ověřování si možností návratůu do původní země. Naše generace si tyto otázky kladla v roce 1969 - emigrovat či neemigrovat - a každý se rozhodl podle svého. Mé okolí vidělo nevýhody emigrace a neemigrovalo - tedy ani já. A po roce 1989 se mnozí pokoušeli o zkoumání restartu v českých podmínkách a vzhledem k věku a k pozicím v podnikání zůstali v zemích kam emigrovali. A moji nejbližší spolužáci potom přijížděli na srazy abiturientů a dokázali navázat na svou minulost - odlišně od postav v této novele. A vyhodnocovali jsme pro a proti emigraci v roce 1969 - a nenašli jsme jednoznačně nejlepší řešení.

11.09.2022 5 z 5

Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (převyprávění) Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (převyprávění) Sara Torrico

V knihovně mne zaujala útlá knížečka na křídovém papíru doplněná fotografiemi a kresbami se třemi detektivními povídkami od prvního autora detektivních příběhů a je určena školákům. Příběhy jsou zjednodušeny a použitá slovní zásoba a zápletky a jejich rozuzlení považuji pro školáky za vyhovující.

10.09.2022 5 z 5

Mořský vlk a jiné příběhy z moře Mořský vlk a jiné příběhy z moře Jack London

Kolegyni Atanone přišlo líto, že nikdo nekomentoval tuto knihu a tak jsem se vypravil do knihovny a vypůjčil jsem si ji. Není to knížečka útlá, má rozměr asi tak A3, kromě Mořského vlka obsahuje i další příběhy, vše s překladem do novodobé češtiny roku 1989, dále je ilustrována a doplněna doslovem pana Ondřeje Neffa. Zažil jsem si návrt do dětství - nebo snad do mládí? Stálo to za to!

10.09.2022

Martin Eden Martin Eden Jack London

Se spoustou životních zkušeností napsal autor jeden z nejpůsobivějších románů. Je to autobiografický román? Určitě je - tak nějak vypadal jeho život - a i jeho konec. Je to sociální román? Není pochyb - úvahy o bezradnosti maličkého človíčka v prosperující společnosti nahlodávají jeho přesvědčení ve vlastní schopnosti a jeho stanovené cíle - a široké okolí mu není schopno pomoci a hází mu klacky pod nohy! Dokonce jsem tam nalezl i prvky románu pro ženy! Je to psychologický román? Ano, je. Je plný životních mouder a je škoda, že autor odešel tak mladý!

09.09.2022 5 z 5

Bouře Bouře William Shakespeare

Závěrečná autorova romantická hra plná hezkých a někdy i vtipných dialogů, nadpřirozených postav a i úvah o životě a lidech. Není to tragédie, mrtvoly ta nehledejte. Dokonce obsahuje i happyend a domnívám se, že závěrečné vystoupení Prospera je osobní poselství Shakespeare lidem.

08.09.2022 4 z 5

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Kniha není žádným thrillerem ani dobrodružným románem. Podle mne je to autorova úvaha o neuspořádanosti světa, kdy jedinec nic neznamená a vše je podřízeno nějakému vyššímu řádu. Autor ve svém reálném životě zajistil, aby dostal z vězení nevinně odsouzeného a po obnově procesu byl potom vězeň Morell osvobozen a tento Londonovi popsal své zážitky z vězení a to bylo předlohou tohoto románu. Jack London na pozadí tohoto příběhu mohl ke konci svého života vyjádřit své postoje k životu.

07.09.2022 5 z 5

Král Lear Král Lear William Shakespeare

Nejrozsáhlejší autorova tragédie o spoustě záporných, ale i kladných vlastnostech, o pocitech viny a o odpouštění, o hledání pravdy a o možném zpytování svědomí. Asi se už do dnešního chápání světa moc nehodí - lidé ke své škodě hledají jiné cíle a hodnoty.

06.09.2022 4 z 5

Vlčí zub Vlčí zub Jaroslav Velinský

Vícenásobná zápletka je promyšlená a na závěr po etapách vysvětlena. Kniha vyžaduje pomalejší tempo čtení, neboť autor si libuje v popisu jeho domovského prostředí, přímo z vyprávění srší jeho srdnatý vztah k Tiským stěnám a Krušným horám. Zároveň obdivuji jeho pečlivý popis tehdejšího prostředí - počátku kapitalismu v Čechách. Možná je tam příliš mnoho vedlejších postav, ale toleruji mu to. Dialogy s jeho společnicí jsou nezapomenutelné - hrátky s češtinou se mi líbily.

05.09.2022 4 z 5

Macbeth Macbeth William Shakespeare

Spousta negativních vlastností hlavních protagonistů dává autorovi příležitosti - ve zřejmě jednom z nekrvavějším divadelním dramatu - přinést k zamyšlení divákům, a také čtenářům - jaké zrůdy a odpudivé bytosti mohou existovat v lidské společnosti. Shakespeare se zbavil povinnosti zjistit, kdo a proč tyto negativní postavy navádí ke svým činům - a hodil vše na nadpřirozené bytosti. A my víme, že čarodějnice neexistují - tak kdo nám zrůdy do současnosti přináší? I po tolika stoletích je to nadčasová hra!

04.09.2022 5 z 5

Cesta pro vraha Cesta pro vraha Jaroslav Velinský

Vánoční, možná až i trochu silvestrovský vandr, českým trampským prostředím, dokonale popsaným autorem a vyšperkovaný spoustou hezkých dialogů a čundráckým "nářečím" , mne přesvědčil o tom, že neomylný Ota musel i po "čuchu" nalézt zatoulanou Marii a vysvětlit esenbákům a kriminalistům, jak má vypadat "stopování" vraha, když to oni neumí!

04.09.2022 5 z 5