konicekbily komentáře u knih
Soubor tří detektivek o slavném detektivovi vítám. Přestože to nejsou špičkové detektivky autorky - nudu jsem při čtení neměl. Knihy "třikrát" mám hrozně rád:
Kniha s dokonale promyšlenou zápletkou, napínavým dějem a nečekaným rozuzlením řadí tuto knihu mezi ty nejoblíbenější!
Podle mne se autorčin záměr pokračovat ve šlépějích slavné autorky nezdařil. Nevím, zda je to tím, že nemám rád, když někdo používá osvědčené postavy k dalšímu pokračování série, nebo to skutečně nový - pokračovatel - nezvládá. Nebudu to řešit - dále budu číst pouze originál a imitace vynechám.
Pro toho, kdo se zajímá o historii v našem malém středoevropském území, poskytuje knížka mnoho informací o tom, proč se Marie Terezie udržela tak dlouho u moci a o těch, kdo jí při vládnutí pomáhali.
"Rafinovaný začátek" knihy od mé milované autorky - opožděně doručený dopis zmateného obsahu, jenž geniálnímu detektivovi naznačí, že by se měl vydat po vychladlé stopě. A zda jeho úsilí bude skutečně odměněno a odhalí všechny souvislosti se dozvídám až po vytrvalém čtení. Další korálek ze šňůry dobrých detektivek.
Agatha to na nás zkouší trochu Jiným stylem. Místo uzavřeného prostředí, kde Hercule Poirot vyniká ve vylučovacích metodách za pomocí šedých buněk, zde má otevřené prostředí, kdy vrahem může být kdokoliv. Ale i s tím se vypořádá, i když závěr je trochu rozvláčný.
Dobře vymyšlená zápletka, postupně odhalovaná a vše v závěru vysvětlené. Tak by to mělo být. Psát umí, o tom není pochyb. I číst se to dá jako odpočinkové čtení. Ale všechno v knize natahuje, thrillerové scény jsou přehnané a těžko uvěřitelné. Aby se to prodalo, a prodávalo, tak to asi tak musí být. Proto to toleruji, až mne přepadne zase chuť na přeháněnou fikci - zase si od něj něco přečtu.
Slavné spisovatelce se příběh moc nevydařil, aspoň podle mého názoru,
a navíc: nezlobím se. Jinými příběhy si to mnohokrát vynahradila!
Soubor povídek se vždy hodnotí těžko. Záleží na tom, kdo ten soubor sestaví. Tady to byla sama autorka - před druhou světovou válkou. Před osmdesáti lety. A pořád je to ke čtení - jako velice dobrá odpočinková četba.
Moje malé doporučení: prosím zkuste odolat - nekoupit - a nečíst.
Kniha není vůbec jednoduchá. Skáče se sem tam s dějem v čase i v myšlenkách hlavní postavy. Možná až moc převažuje subjektivní vnímání postižené nad reálným životem a to děj dělá trochu nepřehledným. Ale zápletka je dokonalá, vysvětlená, i když těžko uvěřitelná. Autor je mistr svého řemesla - slaví deset let působení jako spisovatel. Určitě je to ke čtení.
Autorovi podle mne sedí více psaní o potulném vysloužilci, kdy může vymýšlet příběh, jaký ho právě napadl. Zasazení této knihy v časové ose zpět do doby, kdy je Reacher stále začleněn do Armády USA a boje proti teroristům autorovi moc příležitostí využít bojové vlastnosti našeho hrdiny moc nedává. Potyčky s "domorodci" působí hodně nevěrohodně!. Průměr.
Vydařená detektivka. Přečetl jsem knihu velice rychle a přinutila mě k zamyšlení, zda by se to doopravdy nemohlo stát! Asi mohlo.
Autor napsal o šachu více knížek, i tato je dobrá. Přidám příběh ze života: vnoučata učím základům hry šachové a docela je to baví. Když jsem desetileté vnučce po několika partiích nabídl knížku k samostudiu, byl jsem odmítmut: "Dědo, já chci hrát, já o šachách nechci číst!" - Chápu to, mají tolik možností na jiné hry, že šachy nebudou jejich nejoblíbenější hrou.
Průměrná krátká detektivní novela, nic světoborného od ní nečekejte.
Není to detektivka. Je to spíše thriller, který vyvolává rozdílná hodnocení. Žádnou cenu bych knize neudělil, jako psychologický thriller je kniha průměrná.
Další vydařený kousek autorky! Malé šedé buňky našeho mistra měly stále co dělat - musely měnit strategii i taktiku. Po několikakerém kličkování v ději, který je okořeněn i humorem mezi hlavními postavami, se náš slavný detektiv dobere řešení a vše vysvětlí. Není pochyb, že zvítězil nad jedním z nejrafinovatějších protivníků!
Asi se v St. Mary Mead tenkrát na chvilku přestalo vraždit - tak Agatha vyslala slečnu Marplovou na "pracovní cestu". Na pracovní cesty obvykle jezdil Hercule - a ten měl asi dovolenou. Každopádně si slečna Marplová počínala výtečně a další detektivní bonbónek byl na světě!
Jakoby knížku nenapsala Agatha Christie - tak moc se liší od jejích jiných děl! Většinu knížky autorka klade falešné stopy, aby to potom policie vše objasnila jako jediné možné. Nepatří to k její absolutní špičce, ale jako odočinková četba to jde,.
Když jsem tuto detektivku četl poprvé, tak jsem si slíbil, že se k ní vrátím. Zde nevystupuje Hercule Poirot, ani slečna Marplová, ani Pentlička - připadá mi, že se Agatha pokoušela o sestavení "nového vyšetřovacího týmu" dvou mladých lidí. Ale k další pokračování v této sestavě nějaké série již nedošlo. Domnívám se, že se to čtenářům mohlo zdát zbytečně překombinované a tak se potom věnovala pouze svým stálým hrdinům.