konicekbily konicekbily komentáře u knih

3x Maigret 3x Maigret Georges Simenon

Mně se tato knížka vždy moc líbila - tenkrát nebyl velký výběr detektivních knížek. A edice "Třikrát" to zachraňovala.

11.06.2018 5 z 5

Dva případy šerifa Eldona Dva případy šerifa Eldona Erle Stanley Gardner

Knížka formátu A5 přináší dvě kratičké detektivky z amerického venkova. Zkušený šerif si ví se vším rady a nakonec nám vše vysvětlí. Hlavní hrdina autorových příběhů - Perry Mason - zde nevystupuje.

10.06.2018 4 z 5

Prošel jsem peklem Osvětimi Prošel jsem peklem Osvětimi Kazimierz Tymiński

Zajímá mne druhá světová válka, osudy lidí a historické souvislosti. Vzpomínky polského odbojáře zahrnují vzpomínky na jeho pobyt v koncentračních táborech. I ti, co nebyli přímo určeni k likvidaci měli šance pro přežití velmi malé.

07.06.2018 4 z 5

Angela Merkel Angela Merkel Matthew Qvortrup

Je to nejenom o Angele, ale jsou zmiňovány široké souvislosti nejen vnitřní politiky Německa, ale i Evropy a světa - vzhledm k jejímu životu. Pro případné zájemce dobré čtení.

07.06.2018 5 z 5

Výlety podél Sázavy Výlety podél Sázavy Ivan Klich

Představoval jsem si, že knížka bude hlavně o naší oblíbené řece a jejím krásném přírodním okolí. Není tomu tak, jsou v ní pouze doporučení k návštěvě růných pamětihodností v okolí Sázavy. Ani fotografií z přírody jsem v knize moc nenalezl. Zklamání!

06.06.2018 3 z 5

Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Kniha spíše než thriller je popisováním pracovních cest novinářky a vyplňování jejího pracovního deníku. Takto si thriller nepředstavuji!

06.06.2018 3 z 5

Maigret a Dlouhé Bidlo Maigret a Dlouhé Bidlo Georges Simenon

Hezký příběh z venkovského prostředí. Maigret na žádost vyšetřejícího soudce vyrazí na venkov a při zjišťování pravdy odhaluje nesrovnalosti vedoucí - i dnes - k zamyšlení.

05.06.2018 5 z 5

Tajemství masáže Tajemství masáže kolektiv autorů

Velice pěkná "příručka" informující amatéry o příčinách poruch pohybového aparátu. A hlavně vysvětluje - co jsou masáže a jak se provádějí. Tedy nám laikům, abychom věděli, co s námi při různých masážích maséři provádějí. Některé techniky jsem si osvojil již dávno, tato knížka mi je potvrdila a našel jsem tu i mnoho nového a poučného.

05.06.2018 5 z 5

Maigret sa mýli Maigret sa mýli Georges Simenon

Je to již hodně stará knížka, velice krátká, něco spíše ještě povídka než novela. Taková jednohubka.

05.06.2018 4 z 5

Maigret a Dlouhé Bidlo / Inspektor Kostra Maigret a Dlouhé Bidlo / Inspektor Kostra Georges Simenon

Dvě, podle mne velice dobře napsané detektivky, nás zavedou jednak do Paříže a jednak na venkov. Trpělivá práce našeho komisaře vždy přinese výsledky - pravda - vždy trochu nečekané.

04.06.2018 5 z 5

Maigretův omyl Maigretův omyl Georges Simenon

Hezky napsané kratičké příběhy mého oblibeného autora o sympatickém komisaři.

04.06.2018 5 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Slavný spisovatel a slavný román se silnou protiválečnou tématikou. První světová válka nebyla o nic více milosrdnější než druhá světová. Žádné ideály nejsou takové, aby ospravedlnily utrpení běžného člověka.

01.06.2018 5 z 5

Maigret má strach / Maigretova dýmka Maigret má strach / Maigretova dýmka Georges Simenon

Dva příběhy z dávného vydání - náklad přes 70 000 výtisků - mne opět potěšily. Ať je Maigrait v Paříži či "venku", aby jasnou mysl měl, dá si vždycky "sklenku"!

01.06.2018 5 z 5

Série C-L Série C-L Eduard Fiker

Nejlepší autorova kniha, tedy podle mne. Na svou dobu - tehdy revoluční! Doba nebyla nakloněna "pokleslé méněcenné literatuře", ale tato kniha byla jedním z prvních počinů k obratu. Nastudování v rozhlase a následné filmové zpracování získalo velký ohlas!

Záskok Záskok Zdeněk Svěrák

Nezapomenutelný klenot českého divatelnictví, humoru a literatury!

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Možná, zdá se poslední díl poněkud slabší, ale domnívám se, že se celá trilogie autorovi vydařila! Mělo to hlavu i patu a vše bylo vysvětleno. Těším se na další knihy tohoto autora.

31.05.2018 4 z 5

Vysoké Tatry Vysoké Tatry Július Andráši

Ve své době jeden z nejlepších turistických průvodců po Vysokých Tatrách. Plně nám vystačil pro nastudování našich oblíbených výletů po nádherném pohoří.

31.05.2018 5 z 5

Noc na křižovatce / Maigret se mýlí Noc na křižovatce / Maigret se mýlí Georges Simenon

Další dva příběhy - první je pokusem o vylíčení řádění mafie/gangsterů ve Francii - moc se to autorovi nepovedlo, druhý příběh už je "normální" komisař Maigret.

31.05.2018 4 z 5

Maigret a přítel z dětství / Maigret a zločin na vsi Maigret a přítel z dětství / Maigret a zločin na vsi Georges Simenon

Dva povedené případy komisaře - první z Paříže, kdy se na Maigreta obrátí bývalý spolužák a druhý z francouzského venkova. S klidem, rozvahou a kořalkou se komisař dobere nečekaných rozuzlení a já jsem s jeho výkonem plně spokojen.

Poirotova pátrání Poirotova pátrání Agatha Christie

Soubor povídek, původně vydávaných v časopisech, se rozhodla naše slavná autorka vydat knižně v roce 1924. Asi si potřebovala ověřit, zda její hlavní hrdina bude akceptován. A rozhodla se dobře, že pro něj (tedy i pro nás) potom psala i delší literární útvary.

29.05.2018 4 z 5