kopeceli kopeceli komentáře u knih

Červený kapitán Červený kapitán Dominik Dán

Napínavá kniha! Cením si také srozumitelného shrnutí vzniku, smyslu a zániku templářů.
Příběh je hodně dramatický, místy až těžko uvěřitelný, čtenář ani nedýchá. Pak skončí a taková trochu pachuť zůstane. Je to vědomí, že Dán vychází ze skutečného příběhu, na kterém vystaví smyšlenou detektivku. Politika je také reálná, jen jména se pozmění...
Vyplatí se přečíst a nechat si čas na dobré zažití.

27.01.2024 5 z 5

Slavík Slavík Kristin Hannah

Silná kniha! Zatím jsem plná dojmů, bude mi pár dní trvat, než vše strávím a srovnám si v hlavě. Jisté je, že v té době nebudu číst. Není možné se teď soustředit na něco jiného. A potom sáhnu po stejné autorce. Jsem zvědavá, jaké budou další její knihy. Slavík mě dostal.

30.10.2021 5 z 5

Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Moje první kniha od Klevisové. Nezatížená srovnáváním s ostatním jejím dílem musím říct, že jsem nadšená. Četla jsem jedním dechem a na konci bych klidně ještě pár stránek přidala. Nikdy jsem nečetla o českém kriminalistovi, který v tak netypické zemi jako je Norsko, řeší a vyřeší případ. Líbí se mi, že paní Klevisová přišla s něčím tak novým. Píše zajímavě, zná reálie, nešroubuje zápletku ad absurdum. Už sháním další její knihy a těším se na ně.

29.04.2021 5 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Tento díl je temný, napínavý, místy strašidelný a taky dost smutný. Já vím, že Harry byl jen kouzelnický dorostenec, ale přesto je jeho chování v tomto díle veskrze nepříjemné. Zato Nevil, z toho se stal šikovný kluk.

05.05.2024 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Obrovské zklamání!!! Sebevražedkyně na antidepresivách mě má učit, jak se mám dívat na život a šťastně žít. Přednáší motivační plky, které jí absolutně nevěřím, její životy a vesmíry a další nesmysly mě krutě nebavily.
To jsem zase jednou sedla na lep reklamní masáži... Ale donutilo mě to podívat se, co za arcidíla vydává ten Fobos a je to jasné - tohle pro mne není.

03.05.2024 2 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

No teda ... Nikdy jsem nebyla žádná plačka. Ale tahle kniha - ten konec...
Většinu života trávím se starými lidmi. Mám je ráda. A pomalu se sama k témuž blížím. Asi o to víc mě Knihonoš vzal za srdce.
Není to žádný zázrak spadlý z nebe a aspirující na Nobelovku. Motiv je vcelku jednoduchý, předvídatelný, neobjevný. Ale tak LIDSKÝ!
Doporučuji!

03.11.2023 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Já jsem kdysi zkusila jiné Dickensovo dílo a byla na něj příliš mladá. Pak jsem už tohoto autora nečetla. A teď se díky knize Takové maličkosti dostávám k Vánoční koledě. Výborná kniha! Čtivá, povznášející na duchu. Vůbec nevadí, že nejsou Vánoce... Zamyslet se nad sebou a zlepšit svůj život může člověk každý den.

24.05.2023 5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Velmi těžké téma vyprávěné autorem s nevšedním nadáním nejen literárním, ale i smyslem pro realitu.
Myslím, že dobře ukazuje, co přinese fanatismus, za jaká pravdivá slova se schovává lež a jak se umí zlo tvářit laskavě.

10.02.2023 5 z 5

Poslední knihkupectví Poslední knihkupectví Madeline Martin

No řeknu vám, to byl teda doják... Dočetla jsem na jeden zátah, i když budu zítra v práci spát.
Tohle je knížka jenom na čtení, je plná naděje, ukazuje, jak se dají vylepšit mezilidské vztahy.
Ale není to kniha filozofická, těžká, složitá, plná otázek.
Chodilo se mi s ní dobře do práce, v noci jsem spala s hezkými sny. Mě to stačí.
Takže toužícím po něčem podobném doporučuji.

20.08.2024 5 z 5

Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Taková krása! Slova skládaná do veršů jako perly do náhrdelníku.
Verše vytvářejí křehký příběh lásky a smrti, které tak často jdou ruku v ruce, protože jen obě dohromady vypovídají o životě.
Hrubín se tímto dílem dotkl hvězd a stal se nesmrtelným…

01.01.2023

Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! Miloslav Šimek

Důvěrně známé povídky, po dlouhé době znovu oprášené a čtené s pocitem, že jsem na střední škole, maminka ještě žije a smějeme se jako blázni, když se na ně díváme v televizi. Tehdy jsem je písemně nesehnala. Teď jsem je chtěla číst dceři, ale ona jim nerozumí... Přesto je to pro mne nejhumornější kniha, kterou prostě potřebuju.

08.09.2021 5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Dočetla jsem v 1:15 h. Nemohla jsem jinak, kniha nešla odložit. Nebudu opisovat komentáře přede mnou, řeknu to stručně: nejlepší, co jsem zatím letos četla.

18.02.2021 5 z 5

Mucholapka Mucholapka Dominik Dán

Emotivně popsaná amnestie v devadesátých letech a její důsledky. Zrovna tak i utrpení rodiče, kterému zahynulo dítě násilnou smrtí. Zoufalství policisty, který nemá kam volat o pomoc. Detektivka k zamyšlení...

30.09.2024 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Pane jo, to bylo teda drámo! Ani jsem nedýchala. A musím přiznat, že jsem se klepala, aby ten sympaťák Viktor Krum nakonec nebyl ten černý vzadu a já nebyla zklamaná. Líbil se mi i Cedric a jeho osud mě dost zarmoutil. Ale nejlepší byl zase Brumbál!
Tak spěchám na další díl, ať vím, jak to dopadne.

17.04.2024 5 z 5

Zapomenutá zahrada Zapomenutá zahrada Kate Morton

Neskutečná krása! V knize se prolínají tři motivy, které jsou tak dokonale propracované, že by vydaly na knihy tři. Těšila jsem se z každého dne, kdy jsem ještě nebyla na konci a mohla číst, prožívat ty příběhy, vracet se k pohádkám. Pro mne čtenářský zázrak.

13.03.2022 5 z 5

Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Poprvé jsem je četla hned po revoluci a náramně se bavila. Bylo mi jasné, že nejde o skutečnost, protože jsem z "ideologicky nevyhovující" rodiny. Ale skutečných, tragických příběhů z lágrů máme dost a někdy je potřeba se taky zasmát, aby se z toho člověk nezbláznil. Teď po letech se bavím skoro stejně.

09.02.2021 5 z 5

Polámal se mraveneček Polámal se mraveneček Josef Kožíšek

Celou ji umím zpaměti. Dětem jsem ji často recitovala před spaním, když jsem byla příliš unavená na čtení. U sousedů mají malé děti, leporelo jsem opět vytáhla, aby si mohly prohlížet k mému povídání obrázky. Je to krásné jako uplynulé dětství.

03.06.2024 5 z 5

Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

Před lety po prvním vydání jsem ji nadšeně přečetla, měla jsem problém jít do práce a od knihy se odtrhnout. Nyní jsem ji poslechla jako audioknihu, před rokem shlédla i film. Audiokniha z toho vyšla jako ta horší možnost, zpracování se mi moc nelíbilo. Nicméně kniha je pořád stejně geniální, příběh jsem si užila.

19.08.2022 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Už před časem zklamaná jsem přestala číst moderní českou prózu. Až teď (díky databázi) jsem se odhodlala ochutnat Klevisovou. A to teda stojí za to! Tento typ detektivky mi vyhovuje - zajímavý příběh, žádný thriller, český jazyk nekořeněný anglizmy a anglickým slovosledem. Všechno souvisí, vrah není nadpřirozená bytost, prostě má to logiku, spád a v noci spím klidně. Takže mě čeká další její detektivka co nejdříve.

21.06.2021 5 z 5

Zahrada Zahrada Jiří Trnka

Jedna z mých nejmilejších knih. Čtu ji stále dokola, je celá ohlazená. Málokdo se dokáže vžít do dětského světa tak, jako to dokázal pan Trnka.
Také si s dětmi od mala pouštíme animovaný seriál, který je dokonalý po všech stránkách.

31.03.2024 5 z 5