kopeceli kopeceli komentáře u knih

Kaidžú č. 8 (3) Kaidžú č. 8 (3) Naoja Macumoto

Tak tady už se to řeže jedna báseň. Nestvůr přibývá, ale schopností obránců také. A v největším boji díl končí, takže musím k dceři do knihovny, abych se dozvěděla, jak to dopadne!

27.10.2024 5 z 5

Veverka z Wall Streetu Veverka z Wall Streetu Ludmila Uličná

Krátké postřehy. Uličná vystihla nejen to podstatné, ale nejčastěji to nenápadné, co nevidí většina obyvatel, natož návštěvníků. Přečtené rychle, ale s potěšením.

04.08.2024 4 z 5

Vašíček a lěší Vašíček a lěší Jiří Mahen

Tak tuhle knížečku jsem neznala. Ta je tak hezká. A ty ilustrace Karla Svolinského, to je kombinace! Náhodně získaný poklad.

03.08.2024 5 z 5

Kniha o Praze: 1963 Kniha o Praze: 1963 Anna Tučková

Možná dobrý záměr, ale výsledek je silná komunistická agitka.

31.07.2024 2 z 5

Divotvůrce Divotvůrce Sebastien de Castell

Je to sice kniha pro mladší ročníky, ale musím říct, že se velmi povedla. Za mne je o mnoho lepší, než fantasy pro dospělé, které jsem v poslední době četla.
Děj je zajímavý, neotřelý, příběh poučný. Líbí se mi Kellen, jeho kočkoveverčák je vtipálek a Ferius - ta je zvláštní, jednou udatná a neporazitelná, za chvíli odkázaná na Kellena... No přečtu si i druhý díl, ať mám o té ženské jasno.

30.06.2024 5 z 5

Pohádky Pohádky Alexandr Sergejevič Puškin

Jedny z mých oblíbených pohádek. Znovu jsem si přečetla i notoricky známou Pohádku o rybářovi a rybce. Moudré, krásné, divuplné - Puškin byl machr.

25.06.2024 5 z 5

Prípad čínskeho zlata Prípad čínskeho zlata Robert van Gulik

Moudrá detektivka! Líbily se mi popisy krajiny, lidských charakterů, postupné zamotávání a rozplétání případu. Soudce Ti byl inteligentní muž, jeho způsob uvažování mi vyhovuje.
Doporučuji.

31.05.2024 5 z 5

Píseň L. Píseň L. Veronika Opatřilová

Já jsem si čtení maximálně užila. Líbila se mi atmosféra lesa s jeho oběma příběhy. Líbil se mi literární jazyk, kterým autorka vyprávěla.
Kniha mě zaujala podle anotace, ale když se stala knihou měsíce ve Čtenářském klubu na Martinusu, pustila jsem se do ní dříve, než jsem původně plánovala. A neprohloupila jsem.
Příběh L. je zvláštně magický, něžný, jemně romantický v obou rovinách. Řeší vztahy ve své podstatě jednoduché, ale to by jedinec nesměl být součástí společnosti... Dlouho jsem nečetla tak empatickou knihu. A dlouho jsem při čtení neprožívala takové emoce.

10.05.2024 5 z 5

Noční ptáčata Noční ptáčata Kate J. Armstrong

Čtivá oddechovka na víkend, kterou mi půjčila dcera.
Líbí se mi schopnosti ptáčat, i když jsem se v nich zpočátku dobře neorientovala. Líbí se mi přátelství, které spolu budovaly, aby si mohly pomáhat. Je fajn, že se dostaly mezi ostatní, které byly obdařené magií, i když je to stálo trápení. Díky němu ale rostly a zrály.
Nelíbí se mi poslední korektura, ke které zřejmě nedošlo. Vypadlá písmenka v textu bolestivě chybí.
Obálka je jako vždy u CooBoo poutavá, třpytivá a podbízivá. Ona totiž mladým knihu prodává, chtějí ji mít v knihovničce. Což je v pořádku, kniha je určená na prodej, takže hodnotím kladně.

07.04.2024 4 z 5

Cirkus a varieté Františka Tichého Cirkus a varieté Františka Tichého František Dvořák

Černobílé i barevné reprodukce Tichého obrazů jsou doplněné postřehy a názory umělců a znalců. Čtenáři mají pomoci lépe pochopit osobnost a dílo Františka Tichého.
Kniha je obsáhlá, zpracovaná na svou dobu velmi kvalitně. Současným okem bych přivítala reedici s lepší kvalitou reprodukovaného díla.

05.04.2024 4 z 5

Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání) Harry Potter a Tajemná komnata (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Uf, dobře to dopadlo! Už to vím, co na tom Harry Potterovi mé děti mají. A ty překrásné ilustrace, opravdu úžasná kniha.

19.03.2024 5 z 5

Toulky s Charleym Toulky s Charleym John Steinbeck

Toulky s Charleym vyšly 4 roky před autorovou smrtí. Je vidět, že už byl zralý muž, zajímal se živě o dění kolem sebe, zamýšlel se nad současností, uvažoval o budoucnosti.
Kniha je vlastně cestopis protkaný úvahami, postřehy o současné politice, stavu přírody, společnosti.
Povrchnějšího člověka bude nudit.
Ale ten literární jazyk! Steinbeck byl skutečně mistr pera, dokázal všední den popsat jako ohromné dobrodružství, jako soubor zajímavostí.

Zaujala mě Chruščovova návštěva v OSN a volby (kandidoval Bobby Kennedy).

09.03.2024 4 z 5

Kouřová clona Kouřová clona Dick Francis (p)

Inteligentní detektivka, takové mne baví. Nejde o to, jestli tuším, kdo v tom jede. Jde o zápletku, důvody, a také, jakým způsobem toho lumpa usvědčí.
Velmi dobře se kniha četla, ani jsem nedutala.

20.02.2024 5 z 5

Adam a Eva Adam a Eva Karel Šiktanc

Z duše mi mluví SSTknihy.
Mám nový objev - Karla Šiktance!

„nic už nezbývá,

než hledat les, kde ještě dříví.
A křepelku.

A pět peněz.
A déšť,

co nikdy nevěřil, že staré lásky nereziví.“

Zajímalo by mne, jestli Jarek Nohavica našel slovo Darmoděj v této sbírce...

31.01.2024 5 z 5

Polibek Polibek Ed McBain

Velmi dobře zpracovaná detektivka s dvěma liniemi: soud se zločincem a vlastní příběh, který Carella řeší. Soudní líčení mne jen znovu přesvědčilo, že demokracie neexistuje a pravda se dá různě ohýbat. Amerika má svých problémů až dost a pracovat jako policista je depresivní. Ovšem druhá linie, to bylo drama a konec stál za to. Kniha je tak čtivá, že jsem ji zhltla za dva dny.

07.01.2024 5 z 5

Tkaničky Tkaničky Domenico Starnone

Tkaničky nejsou odpočinková četba. Je to velmi podrobná sonda do rodiny rozvrácené nevěrou. Když jsem se pročítala těmi úvahami a vzpomínkami hlavních aktérů, padala na mne úzkost ze všech těch ztroskotaných rodin kolem mne.
A na konci stojím před otázkou: jaký pro mne měla význam? Nevím.

11.11.2023 3 z 5

Adresa Naděje Adresa Naděje Mélissa da Costa

(SPOILER) Tato kniha mi připomíná jiné takové, kdy hrdinku stihne tragédie a ona se z toho dostává. Má velmi dobrý začátek a první půlku. Pak se stává trochu nudnou, zčásti trochu hysterickou, po všeobecném zhroucení rodiny se všichni vzpamatují a hledí vstříc jasným zítřkům...
Co se mi opravdu líbilo - léčení velké bolesti prací. To je i moje filozofie, že práce a čas léčí.
Doporučuji čtenářkám, které mají rády romány o těžkých životních osudech, s jednoduchou zápletkou a dobrým koncem.

27.08.2023 3 z 5

Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky Naďa Horáková

Čtivá historická detektivka. Narazila jsem na ni náhodou na Databázi a vůbec mě to nemrzí, strávila jsem s ní hezký víkend. Jako odpočinkovou doporučuji.

20.03.2023 5 z 5

Popol všetkých zarovná Popol všetkých zarovná Dominik Dán

Po dlouhé době jsem se pustila do knihy ve slovenštině.
Dominik Dán psát umí. Poutavě popisuje jakoby fiktivní příběh, jehož značná část pro pamětníky devadesátých let zavání realitou.
Čtení mi kazilo několikeré zbytečné vracení k babce na pitevním stole, vždy jsem si nejprve myslela, že jde o nový případ. Také přeskakování ze současnosti do minulosti nebylo přehledné a mátlo.
Škoda, jinak bych si čtení mnohem víc užila.

06.11.2022 3 z 5

Čert a Káča Čert a Káča Božena Němcová

Po letech jsem si ji znovu přečetla, tentokrát v elektronické podobě díky Městské knihovně Praha. A opět se mi líbil klasický model dobra a zla, hloupého čerta a chytrého člověka, napravených hříšníků.
Nesmrtelná Božena.

04.09.2022 5 z 5