kopeceli kopeceli komentáře u knih

Studentka Studentka Tess Gerritsen

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Od autorů je mou první, nemohu tedy srovnávat, ale pro mne nebyla jen příběhem sebevraždy, vraždy, odhalení. Je taky pohledem na ženy, na to, jak dokážou být umanuté, jak dokážou získat muže, pokud chtějí. Je pohledem na muže, kteří pokládají sebe výš než ženy. A popravdě mě zajímaly i pohledy na literaturu uvedenou v knize.

06.08.2024 5 z 5

Dcery strážce majáku Dcery strážce majáku Jean E. Pendziwol

Od začátku se kniha četla dobře, byla zajímavá i trochu napínavá. Už jsem si říkala, jaký spisovatelský talent jsem objevila, když ve druhé třetině děj začal stagnovat. Dostat se ke třetí třetině mi dalo práci, přestalo mě zajímat, co bude dál. Nicméně dočetla jsem a potvrdilo se téměř vše, co jsem si myslela. Závěr byl zbytečně překombinovaný, nicméně tohle je kniha, kterou stálo za to číst.

04.08.2024 4 z 5

Veverka z Wall Streetu Veverka z Wall Streetu Ludmila Uličná

Krátké postřehy. Uličná vystihla nejen to podstatné, ale nejčastěji to nenápadné, co nevidí většina obyvatel, natož návštěvníků. Přečtené rychle, ale s potěšením.

04.08.2024 4 z 5

Za lesy a za horami: Polské národní pohádky Za lesy a za horami: Polské národní pohádky Janina Porazińska

Hezké pohádky, prakticky každá má českou obdobu, je vidět, že máme s Poláky nejen podobnou řeč. Pro děti doporučuji.

03.08.2024 4 z 5

Vašíček a lěší Vašíček a lěší Jiří Mahen

Tak tuhle knížečku jsem neznala. Ta je tak hezká. A ty ilustrace Karla Svolinského, to je kombinace! Náhodně získaný poklad.

03.08.2024 5 z 5

Drak dvanáctihlavý Drak dvanáctihlavý Karel Jaromír Erben

Taková tenká kniha a tak krásné ilustrace! Pohádky samozřejmě, znám, ale ráda jsem si je přečetla znovu.

03.08.2024 5 z 5

Květen 1945 (ve Východočeském kraji) Květen 1945 (ve Východočeském kraji) Vlastimil Květenský

Kladem je obrovské množství historických fotografií. Obrovským nedostatkem je naopak to, že neobsahují popisky, tudíž netušíte, kdo byl autorem, kterého místa nebo děje se týkají, kdo je na fotografii. Nevadí mi oslava Rudé armády ve fotografiích, Východní Čechy skutečně osvobodila a to za cenu svých životů. Ovšem doprovodné texty českých poetů - to je ideologie na entou. Hledala jsem nějaký seznam fotografií, autoru, fotografovaných míst - nic. Výpovědní hodnota nula.

03.08.2024

Hranice lásky a nenávisti Hranice lásky a nenávisti Vladimír Landa

Kniha je čtivá. Vzhledem k tomu, že jsou to vzpomínky, seděla jsem u ní s vykulenýma očima, protože jsem netušila nic o odchodu Čechů za Rakouska Uherska do Chorvatska, o životě tam, natož o účasti Čechů na bojích s Ustašovci. Zajímavé zjištění bylo, že německý koncentrák přežili, ale ustašovský nikdo.

03.08.2024 4 z 5

Vaříme s Zepterem Vaříme s Zepterem Elizabeta Monarov

Recepty jsou často z málo dostupných nebo příliš finančně náročných surovin. Kdo chce podle této kuchařky vařit, nemusí nutně vlastnit nádobí Zepter, to je jeden klad. Druhý - jídla jsou dietní. Ale receptů je tak málo, že se vyplatí si opsat ten, který se někdy použije a knihu poslat dál.

03.08.2024 2 z 5

Záře Záře Jurij Grigorjevič Laptěv

Těžce, přetěžce se čte, kterak uvědomělí a obětaví kolchozníci jdou příkladem těm, kdo myslí více na sebe, než na společný cíl. Kolchozníci vítězí a ještě pomohou sousednímu kolchozu.
Pro mne jako antikomunistu bylo čtení nekonečné utrpení. Literárně jsem si také moc nepošmákla...

02.08.2024 1 z 5

Kniha o Praze: 1963 Kniha o Praze: 1963 Anna Tučková

Možná dobrý záměr, ale výsledek je silná komunistická agitka.

31.07.2024 2 z 5

Proč to mluví? Proč to hraje? Proč to mluví? Proč to hraje? Jaromír Průša

Konečně jsem pochopila, jak se přenáší zvuk. Kniha je letitá, takže děti ještě chodí do školy i v sobotu a taky chodí do PO SSM - tedy do Pionýra. Ale přesto jsou informace aktuální a všechno podstatné platí. Protože je pro děti, je všechno vysvětlené jednoduše a pomocí zajímavého příběhu. Doporučuji.

31.07.2024 5 z 5

Zkušební letec Zkušební letec N. A. Bondarenko

Kniha je psaná jako oslava sovětského letectva. Euforie, oslavné ódy, frenetické výkřiky, zkrátka sovětská propaganda. Škoda.

29.07.2024 2 z 5

Od Kriváňa  k Javorine Od Kriváňa k Javorine Aladár Marček

Překrásné barevné fotografie. Text jsem jen prolétla, ale k fotografiím se stále vracím.

28.07.2024 4 z 5

Kopřivnice a její život v minulosti Kopřivnice a její život v minulosti Emil Hanzelka

Kvalitně a podrobně zpracovaná historie Kopřivnice. Dílo je nesmírně zajímavé, čtivé, obsahuje množství historických (tedy černobílých) fotografií. Ačkoliv jsem v tomto kraji byla pouze jako turista, publikace mne nadchla.

28.07.2024 5 z 5

Lovcovo jitro Lovcovo jitro Sláva Štochl

Většina fotografií je černobílých. Líbí se mi víc, než ty barevné. Textu není mnoho a je to klad. V tomto případě by více slov knihu zkazilo. Sedím večer na dvorku s šálkem čaje a je mi krásně. Takže doporučuji.

28.07.2024 5 z 5

Kolem světa Kolem světa Leoš Šimánek

Cením velmi kvalitní fotografie. Vyprávění je zajímavé, kdo má rád dobrodružství a cestopisy, užije si.

28.07.2024 4 z 5

Vzpomínky Vzpomínky Zdeněk Štěpánek

Netušila jsem, jaký vypravěč pan Štěpánek byl! Až se mi do rukou dostala tato kniha vzpomínek.
Historii rodiny popisuje živě, barevně, lidsky. Používá řeč nadčasovou, takže třebaže je kniha starší, číst ji neznamená hrabat se v archaismech. Neidealizuje.
A tak jsem se dozvěděla, jak předek živil dva syny na studiích, půjčoval si na to peníze (manželka měla půl chalupy, ale manželovi nic nepřispívala, synáčkům tajně dávala), pak krachla záložna, dědeček musel dluhy splatit a přišli na buben. Synové se drželi společnosti, moc nestudovali, takže nakonec z nich nic moc nebylo... Kapitoly vážnější se střídají s vtipnými, stejně jako život sám. Vyprávění je ucelené, plyne jako nejčtivější román.
Musím doporučit, moc jsem si užila!

23.07.2024 5 z 5

Domek u lesa Domek u lesa Mary Ellen Taylor

Příjemné čtení na letní dny. Na začátku jsem se ztrácela v postavách a vlastně jsem do konce nepochopila některé vztahy, ale netrápilo mě to. Říkám si, že bude dobré sehnat si první díl a přečíst si ho, pak budu mít třeba jasno.
Dala bych ráda pět hvězd, ale nemůžu. Hrubé chyby, chybějící písmena, opakování stejného zájmena ve větě ukazují na nedokonalou korekturu textu.

21.07.2024 4 z 5

Život elfů Život elfů Muriel Barbery

Kladem knihy je krásný poetický jazyk, který předkládá čtenáři obrazy v nesnadné formě. Proto myslím, že je to kniha vhodná převážně pro přemýšlivé mládí, jež ale zároveň už poznalo trpělivost.
Čtení ztěžují velmi malá písmena a hustý text, pro staršího člověka se pak čtení stává bojem neztratit se a přichází o schopnost porozumět. Domnívám se, že i to může být důvodem tak nízkého hodnocení.
Já jsem se v textu ztrácela. Předkládané obrazy mi nebyly vždycky jasné, od půlky jsem se cítila unavená. Pár dní jsem odpočala a pak teprve dočetla.

14.07.2024 4 z 5