kopeceli kopeceli komentáře u knih

Tajné recepty restaurace Kamogawa Tajné recepty restaurace Kamogawa Hisaši Kašiwai

Začnu zvenku - kniha má krásnou obálku, jemné barvy, navozuje pocit pohody. A přesně taková je kniha i uvnitř. Čtenář si užívá krásné chvíle pohody. Každé pátrání je zajímavé, na konci vyplyne v úžasné jídlo, a přinese ponaučení nebo dojemné vzpomínky.
No, líbila se mi moc, co vám budu povídat...

15.02.2025 5 z 5

Strach buší na dveře: Příběh kněze ve spárech StB Strach buší na dveře: Příběh kněze ve spárech StB Marie Šulcová

P. Kánského, podle jehož osudu je novela volně psaná, jsem znala. Což znamená, že čtení bylo jednou velkou vzpomínkou, byla jsem dojatá, smutná. Opět je mi líto, jak církev po revoluci zatočila s vynikajícími kněžími. Tedy zatočili s nimi ti představitelé, jejichž spisy u STB se "ztratily".
Je to už přes třicet let od revoluce. Pořád se řeší pár nepohodlných lidí, na které se ukazuje prstem. Ale problém spolupráce je širší. Někdo byl dobrovolný, jiný z donucení - to je velký rozdíl. Někdo udával aktivně, jiný byl pasivní, snažil se nic nevědět a nic nedonést. To je také rozdíl. Téma zůstává, i když mnoho účastníků již zemřelo. Po třiceti letech není otázka spolupráce s STB zpracovaná historiky, nedostala konkrétní podobu.
Někdy si říkám, proč nejsou k dostání vědecké práce na toto téma. A někdy si zase říkám, že po tolika letech by se mělo už žít dál a nevracet se pořád zpátky...

V každém případě je kniha velmi zajímavá, čtivá, inspirativní. Pro každého může mít mnoho podnětů k zamyšlení, není určená jen pro věřící. A koho zajímá, jak se nám za socialismu dobře žilo, ten by po ní měl sáhnout určitě. Aby viděl i druhou stranu toho, že máslo stálo jen 10 KČS. Že museli mít všichni práci. Já jsem upřímně ráda, že už v tom socialistickém marasmu nemusím žít.

13.02.2025 5 z 5

Pán hor 1 Pán hor 1 Hana Marie Körnerová (p)

Přečetla jsem hodně chvály na tuto sérii, neodolala jsem a po Heřmánkovém údolí zkusila další knihu Körnerové. Je tedy z úplně jiného soudku, je to historická romanťárna. Čte se rychle, mysl nezatíží, dobře se po ní spí, žádné noční můry.
Oceňuji, v jakém věku ji začala autorka psát, lehkou ruku i čtivost.

12.02.2025 4 z 5

Zloději dýmu Zloději dýmu Sally Green

Naprosto úžasné! Četla jsem celé dny i noci, úplně mě příběh strhnul a pohltil. Nečekala jsem nic a náramně jsem si to užila. Doporučuji a jdu se vrhnout na další díl.

10.02.2025 5 z 5

Útočník Útočník Ed McBain

Á, tak takhle se Bert Kling dostal na kriminálku! Mám ráda 87. revír, líbí se mi, jak Ed McBain popisuje do detailu důkazy, jak se odvíjí děj, životní osudy detektivů. I ten skrytý humor si užívám. Tento díl nezklamal, čtení jsem si užila.

08.02.2025 5 z 5

Popelka z knihkupectví Popelka z knihkupectví Laura Lee Guhrke

Ach jo, ztracený čas. Kniha byla mnohem horší, než jsem doufala. Evie - snaha o nový Pygmalion - tedy Evie neustále odfrkovala. Na každé stránce tolikrát, až to bylo nechutné. Chytrá nebyla a vévoda nebyl vtipný. Nuda, nuda, šeď.
Přeskakovala jsem celé strany, ale nebylo se kde chytit, stále stejně špatné. Bridgertonovi to nejsou a Pygmalion také ne.

06.02.2025 2 z 5

Láska za mizerných dní Láska za mizerných dní Ewald Arenz

Ewald Arenz - synonymum krásy. A Host tohle všechno podtrhnul - krásou obálky, krásou překladu, poctivou korekturou.

"Zatímco ho ještě všechno šimralo a připadalo mu, jako by slyšel lehounce šumět vlastní krev; tak jako minerálku čerstvě nalitou do sklenice, když je úplné ticho."

Arenzova práce s jazykem mi připomíná Nabokova, i když tíha příběhu je úplně jinde. U Nabokova nenacházím východisko, které naopak Arenz předkládá možná až příliš štědře a proto možná to nižší hodnocení knihy čtenáři. Nicméně pro mne to byl tak úžasný zážitek ve všech směrech, že za konečné drama ubírám jen půl hvězdičky. Je to spravedlivé, jak jinak měl autor vyjádřit nevyjádřitelné?

06.02.2025 4.5 z 5

Jedna ze sta Jedna ze sta Ludmila Pecháčková

A mě se kniha líbila. Vzpomněla jsem na jiné podobné knihy, které jsem četla v dospívání. Chtěla jsem být taková jako Lojza a jí podobné, což mi pomohlo ve zdraví a psychické pohodě překonat rizikové období puberty. Na rozdíl od spolužaček čtoucích moderní slaďárny s notnou dávkou erotiky.
Samozřejmě jde o brak, ale takový, který neublíží. Takže nehodnotím uměleckou úroveň, nehledám chyby, vzpomínám nostalgicky na dobu, kdy jsem byla mnohem mladší, nadšená, naivní a plná chuti do života. Je hezké, když to některá kniha umí.

03.02.2025 5 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Knihu jsem začala číst kvůli Baťovi. Po přečtení Neviditelných kořenů jsem hledala informace. A Gottland poskytl opravdu dost.
I zbytek knihy jsem četla jedním dechem. Z každé části jsem věděla něco, ale bez souvislostí. Teď rozumím lépe. A rozumím lépe i tomu, v čem jsem žila za socialismu. Myslím, že autor s odstupem vystihl Čechy velmi trefně. Domnívám se, že jeho charakteristika stále platí. Proto se naše rádoby demokracie podobá spíše anarchii...?

02.02.2025 4.5 z 5

Drak na polní cestě Drak na polní cestě Jiří Hájíček

Můj první román od Hájíčka. A zasáhl mě do srdce.
Co všechno dokázal popsat na nevelkém počtu stran - přátelství, stárnutí, lásku, smutek, zoufalství, dětskou důvěru a radost, nakonec i tu smrt...
Přemýšlím nad osudem statku, nad moudrými slovy Vlasty a Tomáše. Nad jejich láskou k půdě, k dědictví předků. Nad tím, kdo je dobrým hospodářem a proč.
Moudrá kniha s pavučinou smutku a nostalgie.

31.01.2025 5 z 5

Kameník Kameník Camilla Läckberg

Kniha o zlu v člověku. Co dokáže sobectví, pocit práva na požitky, absence lásky k druhému. Podezření, kdo by mohl být vrahem, ve mně sílilo od druhé třetiny knihy, ale konec mě stejně dostal. Poslední minuty poslechu jsem nevěřícně zírala.
Propracovaná, civilní detektivka, doporučuji.

27.01.2025 5 z 5

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Kniha plná emocí, vzpomínek. Dozvěděla jsem se, jak fungovala Baťova továrna (bratr mé babičky tam pracoval ve vysoké funkci a po válce emigroval do Kanady), jak obrovský to byl kolos. Příběh Anežky a Tomáše Hanulíkových mě bral za srdce, zatímco s Pavlem jsem se vrátila do roku 1989 a znovu prožívala nejistotu i štěstí revoluce, které jsem byla účastníkem.
Kniha mě cele pohltila, jsem překvapená, jak dobře je napsaná. Autora jsem přitom dosud neznala. Děkuji za ni.

26.01.2025 5 z 5

Apage Satanas! Apage Satanas! Vlastimil Vondruška

Trochu zamotaná detektivka, jak je pro Vondrušku obvyklé, nicméně nepostrádá napětí až do konce. Sám děj mi tentokrát připadá trochu laciný, celé to pozdvižení kolem obcování s ďáblem a pohanské obřady... Kdo je ďáblem, jenž ubližuje Anně, jsem rozluštila hned na začátku, ale stejně jsem dočetla se zájmem. Dobře jsem se pobavila nad tím, jak sklepnice Zuzana přesvědčovala mladého johanitu, aby vyzradil své tajemství.

25.01.2025 4 z 5

Kazatel Kazatel Camilla Läckberg

Moc se mi líbí hlas a přednes Dany Černé. Orientace v příběhu a jménech mi naštěstí problém nedělala, detektivku jsem si maximálně užila. Výsledek zkoumání DNA mi nedošel ani náhodou, takže i když jsem vraha odhadla správně, stejně jsem byla překvapená. Těším se na další díly.

17.01.2025 5 z 5

Strážce majáku Strážce majáku Camilla Läckberg

Audioknihu četla famózně Dana Černá. Detektivka se tváří jako takový obyčejný příběh policejní stanice, kde se nic velkého neděje. A pak postupně nabírá na obrátkách a když přijde konec - je to dost smutné. Na tuhle knihu budu ještě dlouho myslet.

12.01.2025 5 z 5

Nejrychlejší babička světa Nejrychlejší babička světa Jaroslav Matějka ml.

Povrchní kniha, která je vlastně jen souborem krátkých seznámení s osobami, které něčeho určitým způsobem dosáhly. Připadá mi, že byla napsaná jen proto, aby autor něco ten daný rok vydal, ale nevím. Už se nepamatuju, jak před dvaceti lety fungoval Google. Dnes už je zkrátka Nejrychlejší babička světa pasé...

11.01.2025 2 z 5

Mrazivý chlad Mrazivý chlad Sandra Brown

Napínavé čtení. Zamotané vztahy, kde se mísí láska, násilí, manipulace, žárlivost, a kde jde skutečně o život, aniž by čtenářka věděla, koho se bát. Autorka mistrně mlží, takže do předposledních stránek nejde odhadnout, kdo a proč. Při čtení jsem musela přemýšlet nad "hodnými" manželkami, které na sobě nechají dříví štípat, dokonce nebrání ani své děti. Doporučuji.

11.01.2025 4.5 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Nosné ornitologické téma mě zajímalo, i s těmi mokřady a výkupy pozemků, legislativou. Podporuji ptačí parky. Možná i proto mě detektivka držela od první stránky až do konce. A jak to bývá, vraha jsem uhádla až s Bergmanem na konci knihy. Bavilo a doporučuji.

05.01.2025 5 z 5

Jelec Jelec Stanislav Kostka Neumann

Čekala jsem verše a dostala povídku psanou básnickým jazykem. Autor na počátku první světové války pobývá na vesnici, chytá ryby a filozofuje.
Literární jazyk je tu krásný, myšlenky o chudobě, válce, o manželství už prosakují socialismem. Ale Neumann v roce 1914 ještě nemohl znát pasti komunismu, nelze ho tedy soudit.
Jediné, co se mi opravdu nelíbilo, to byly ilustrace Evy Haškové, bohužel.

03.01.2025 3 z 5

Řehole Řehole Irena Tatíčková

Dobře zpracovaná, hodnotná kniha. Vypráví o legendách řeholního života s poměrně dobře zvládnutou terminologií a s úctou k osobám i k víře.
Knihu jsem shltla na jeden zátah a nyní vzpomínám na sestřičky a bratry, které jsem znala, které znám a obdivuji. Jsou i další jména, která by si v knize zasloužila své místo, ale chápu, že se nejedná o vědeckou práci, ale jen o ukázku z historie pronásledovaných řeholí. Obrazová příloha i papír jsou kvalitní, bonusem je i slovníček církevní terminologie.

Jediné, co knize vytýkám, jsou chyby a překlepy. Asi vydavatel neměl moc času na korekturu, ale je to škoda.

02.01.2025 5 z 5