Kortez Kortez komentáře u knih

Uplakaná jeseň Uplakaná jeseň Václav Neuer

Audiokniha.
Mám slabost pro Dána i Neuera a proto tak vysoké hodnocení i když mám jednu velikou výtku.
Už minimálně v polovině knihy bylo jasné kdo je vrah a tak mně pořádně štvalo že to frajerům z kriminálky stále nedocvaklo. Jinak příběh parádní.

15.01.2024 5 z 5

Clona Clona Samuel Bjørk (p)

Audiokniha. Po poslechnutí knihy V lese visí Anděl jsem sáhnul po další detektivce ze stejné kuchyně. Trochu překombinované, ale dalo se to poslouchat na cestách autem.

19.07.2023 3 z 5

Hodinář z Dachau Hodinář z Dachau Carly Schabowski

Další z mnoha příbehů odehrávajících se v některém z koncentráků. V této knize mi něco nesedlo, něco tam bylo příliš uměle vytvořeno a tak to v mém případě děj trochu utlumilo a zjemnilo. Možná to tak mělo být, když je sice námět podle skutečné události, ale jinak je to jenom fikce. Čekal jsem více srdceryvnosti, když už použili to slovo k popisu knihy.

01.07.2023 4 z 5

Říše Říše Izabela Michlian Straková

Co by bylo kdyby... Zajímavé téma, zajímavá zápletka a celou dobu čtivý a napínavý příběh který vyvrcholí v nečekaný závěr. Právě konec knihy potvrdil mé váhání na pět hvězd. Rozhodně doporučuji ke čtení pro milovníky literatury z období druhé světové, nebo knih které se nějak dotýkají téhle problematiky.

21.06.2023 5 z 5

Poslední šachmat Poslední šachmat Gabriella Saab

Šachy, Osvětim a obrovská víra. Tak bych popsal tenhle zajímavý válečný román. Vše začíná jako vždy nevině, ale nakonec se to pokazí. Naštěstí ne všechno dopadlo zle a tak má čtenář na konci knihy příjemný pocit jako u pohádky na dobrou noc. Ne, nehaním to, samozřejmě ne všichni měli takové štěstí přežít, je však krásné když se to někomu při těchto podmínkách podaří.

18.05.2023 5 z 5

Kříže u cesty Kříže u cesty Jeffery Deaver

Audiokniha. Další Danceová a další ujištění že nejlepší kousky jsou v sérii s Rhymem. Tady byli některé pasáže příliš dlouhé, nejvíc "školení" o syntetickém světě, o hrách, blogerech a celkově o internetu. Je znát že dílo je psané před léty, kdy tyhle všechny "novinky" byli skutečně novinky, no dnes už je to nudáááá. Kde jsou ty časy když jsem i já podlehl kouzlu MMORPG a RPG, když jsem drtil WoW, Gothic, Diablo a Morrowind.

31.03.2023 3 z 5

Zahrada bestií Zahrada bestií Jeffery Deaver

Audiokniha. Deavera mám rád, druhou světovou mám rád ale spojení těchto dvou věcí mně nějak nezaujalo. Příliš mnoho postav, vysvětlování věcí které jsem už znal, tak převládala nuda nad místy kde se něco dělo.

19.02.2023 3 z 5

Tři králové Tři králové Zdeněk Ležák

Krásný a všem srozumitelný komix, těžké téma kterému pomáhá k orientaci pro neznalé medailonky postav na konci knihy s označením stran,kde tyto postavy vystupují z příběhu. Určitě doporučuji široké škále čtenářů, i těm kdo komixu příliš nefandí.

09.07.2022 5 z 5

To byla zákopová válka To byla zákopová válka Jacques Tardi

Druhý knižní komix na který jsem narazil v knihovně a přinesl mi znovu maximální spokojenost. Žádný velký románový příběh, jen drobné fragmenty ze života a smrti vojáků v zákopech. O to víc se může čtenář soustředit na vizuální podobu.

02.07.2022 5 z 5

Poslední bitva Poslední bitva Cornelius Ryan

Audiokniha.
Výborně zachycené poslední dny války se zajímavými detaily událostí a vybraných postav. Rozhodně doplní chybějící informace a představy, případně umožní přemýšlet o tom co víme a co nám o poslední bitvě nebylo řečeno.

02.06.2022 4 z 5

Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Zajímá mě tématika odsunů po válce, návratů z války, společné žití různých menšin po válce, přerozdělování majetků, Benešovy dekrety a pod. Nemohla mi proto uniknout tahle velice zajímavá knížka. Počas čtení jsem prožil různé emoce, byl jsem šokován, zhnusen, zahanben nebo i šťasten a plný naděje. Některé pasáže jsou ale hodně kruté a ty šťastné to vůbec nevyváží.
V podstatě smutný příběh.

08.05.2021 5 z 5

Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

Od Kinga mám viac než načítané, odsledované ako filmy. Milujem tohoto autora, nikdy sa pri jeho tvorbe nenudím a vždy je to svojím spôsobom napínavé i keď sa nie vždy jedná o vyslovene strašidelný príbeh. Námet cigánskej kliatby držal príbeh celý čas v plných obrátkach, rovnako ako úbytok na váhe hlavného hrdinu.

04.05.2021 5 z 5

Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

Audiokniha.
Hodně nereálné, hodně drsné až zvrácené a sadistické čtení. Pro mně, co si rád odřezávám tenké plátky uzené vepřové šunky přímo od kosti to bylo čtení co lezlo až do morku kostí.

08.04.2021 5 z 5

Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

(SPOILER) Vyslechnuto jako audiokniha v práci za volantem dodávky. Kdybych měl číst tuto knihu v papírové podobě, patrně bych ji odložil hned na začátku. Zdlouhavé popisování práce hospodyně mě vubec nebavilo. Pak ale příběh začínal mit grády, přestalo se mluvit o uklízení, mytí nádobí a přešlo se na téma o kterem se nemluví ani v nejlepších rodinách. A pak na další delikátní téma, vubec mi nechyběla žádná nadpřirozená hororová bytost.
Vse mohlo být reálné a tím to bylo strašidelné o to víc. V jednom místě mi to připomnělo setkání s mým prvním filmovým hororem - studna od 30 případů majora Zemana. Tady to bylo ale mnohem víc dramatické.

08.01.2021 4 z 5

Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Ke knize jsem se dostal díky čtenářské výzvě a nelituji toho.
Příběhů kolem kolektivizace, udavačství a všech těch vychytávkách co komunisti dělali pro šťastné zítřky není nikdy dost. Dokonce si myslím, že strašně málo.
Čekal jsem víc prostoru událostem v minulosti, no beru i tuhle formu. Rozhodně dílo u mne splnilo očekávání.

03.11.2019 4 z 5

Poslední zkouška Poslední zkouška Hans Rosenfeldt (p)

Dostala se mi do rukou v knihovně tahle knížka a i když jsem nečetl předchozí díly, můžu ji označit za skvělou, svižně odsýpající detektivku. Rozhodně se budu snažit dohnat i předešlé díly. Jediné co mě vadilo, bylo řešení vztahů napříč celou sérií, co čtenář který nečte všechno od začátku jak kdy vyšlo pocítí občasným nepochopením textu.

17.07.2019 5 z 5

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Díky čtenářské výzvě jsem stáhnul po tomhle titulu. Vyslechnul jsem si audioknihu a byl mile překvapen jak mě to všechno zajímá. Veliká továrna, starý dům, ostravské nářečí, osudy lidí a celkově i když Ostrava, tak koneckonců domácí prostředí. Velice se mi to líbilo, netradiční detektivka, no kdo by chtěl číst furt jen samé tradiční, že?

08.07.2019 5 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Má první kniha od tohoto autora. Pokládám ji za lepší průměr a tím pádem se velice rád potkám s Erikou Fosterovou i příště.

07.07.2019 4 z 5

Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

Kniha poslechnutá díky skvělému přednesu Mariána Geišberga.
Každá dánovka je tak krásně jiná a přitom všechny mají něco společného. Soukromí a v tomhle případě i zdravotní problémy osazenstva oddělení vražd. Jiná zase příběhem, který začal na smetišti, netradičně.

25.04.2019 5 z 5

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Původně jsem myslel že knihu nedočtu. Po pár dnech jsem se ale vrátil a dobelhal se až k doslovu, který mi pomohl se zorientovat v pohledu na knihu.
Pro mne až příliš brutality, násilí a úchylností, stejně jako zaostalých tmářských vesničanů. Nic pro mne. Dokonce jsem nějak emocionálně nepřilnul ani k hlavní postavě. Bylo to vše hnusné, ale bylo mě to fuk. Proto tak nízké hodnocení.

01.02.2019 2 z 5