Kortez Kortez komentáře u knih

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Hledal jsem co do CV zařadit do lékařské kategorie a narazil jsem na audioknihu Chirurg. Vyslechnuto během jediného dne, pro mne netradiční poslech ale naprostá spokojenost.

02.01.2021 4 z 5

Uzel Uzel Dominik Dán

Kniha mého oblíbeného autora přečtená jedním dechem. Vůbec nevadí že první vražda je až v polovině knihy, děj je situován k úplným začátkům Krauze jako vyšetřovatele na kriminálce takže široký úvod není na škodu a nenudí. Druhá polovina je pak o to rychlejší a nedovolí knihu zaklapnout ani ve tři ráno.

10.12.2018 5 z 5

Silnější než smrt Silnější než smrt Lisa Scottoline

Rád čtu příběhy na pozadí skutečných událostí a tenhle román byl trefa do černého. Holocaust ve fašistické Itálii, která se zpočátku lišila od nacistického Německa, vývoj ideologií a její vnímání obyčejnými italy a židy. Velice mě vnitřne příběh obohatil, klidně bych dal i víc hvězd, ale nedá se. Tak alespoň doporučuji ke čtení.

Rozhodně se nejedná o prvotinu, sama autorka přiznává na konci knihy v doslovu a poděkování že má za sebou už kolem 30ti knih, co jsem pochopil, tak většinou detektivek.

06.08.2024 5 z 5

V zahradě zášti V zahradě zášti Camilla Bruce

Kniha čtená na dovolené. Bylo to hodně temné a napínavé, přesně takové jaké jsem očekával.
I když se zajímám o sériové vrahy, Belle Gunners mi nebyla známá, objevil jsem ji až v knihovně. Víc takových románů co si zaslouží plný počet hvězd.

21.07.2024 5 z 5

Bestie z Buchenwaldu Bestie z Buchenwaldu Max Czornyj

O Ilse Kochové jsem četl, nebo koukal na dokument, takže příběh je mi znám. Bylo ale zajímavé číst románové zpracování z pohledu samotné Ilsy.

13.04.2024 4 z 5

Kniha Robinsonů Kniha Robinsonů František Běhounek

Audiokniha.
Poslouchání v autě na dlouhých cestách, co s tématem knihy tak trochu ladilo. Zase jsem se cítil jako malý kluk když jsem poprvé četl příběhy Robinsona Crusoe.

17.02.2024 5 z 5

Nazí a mrtví Nazí a mrtví Norman Mailer

Audiokniha. Skvělě načetl Ivan Trojan. Kniha zaujala nejen děním na frontové linii, jak se dá prodírání pralesem a brodění bažinami nazvat frontovou linií, ale i myšlenkami na domov, rodinu, ženy a děti které zůstali doma tisíce kilometrů daleko. Na válečný román velmi emotivní čtení.

08.02.2024 5 z 5

Čierna hra: Vláda mafie Čierna hra: Vláda mafie Jozef Karika

Audiokniha.
Bezesporu velice čtivý a napínavý román o řádění mafie na Slovensku v děsivých devadesátkách. Vyslechnuto se zatajeným dychem.

22.12.2023 5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Audiokniha. Vyslechnuto v rámci CV 2023 - kniha kterou nebudete číst poprvé. Poprvé jsem se setkal s příběhem Dr. Frankensteina jako kluk, pak jsem viděl pár filmových zpracování, teď nastal čas na audioknihu a nelituji výběru, krásně jsem si oživil v paměti původní příběh. Přece jenom ty filmy maji kde co přidané a kde co ubrané, nebo se shodují jenom v původní myšlence umělého člověka a zbytek je na hony vzdálen.

13.06.2023 4 z 5

Prekliate dedičstvo Prekliate dedičstvo Václav Neuer

Audiokniha vyslechnuta cestou po Francii. Příjemná oddechová kriminálka se známými tvářemi a ze známé lokality. Stejně jako DD, tak i Neuer sadá přesně do mého vkusu. Maximální spokojenost.

30.11.2022 5 z 5

Lovec očí Lovec očí Sebastian Fitzek

Dost silné kafe na večerní čtení. Bohužel jsem se dostal k tomuto pokračování bez přečtení předešlého dílu a pár detailů mi chybělo k vysvětlení.
Kniha měla patřičný spád ale i bez toho.

25.08.2022 3 z 5

Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

Výborná kombinace, druhá světová, rasová segregace v USA, Ku-klux-klan, nevěra, nenaplněné vztahy, bavlna a všude dusno. Nejen v povětří Mississippi ale i v duších bílých farmářů.
Kniha velmi dobře přebývá, dá se říct že jsem ji nedokázal pustit z rukou pokud jsem nebyl na poslední straně.
Těžké téma ze kterého vám bude po přečtení smutno. A já si tak přál happy end. Ten se ale na jižanských bahnitých polích tehdá nenosil. A dnes?

18.02.2022 5 z 5

Usměvavý muž Usměvavý muž Henning Mankell

Audiokniha namluvená Jiřím Vyorálkem.
Téma nezákonného obchodu s orgány je svým způsobem vždy vděčné téma. Celkově Wallander mě baví a vím, že budou někdy následovat i zbylé příběhy v mém audioplayeru.

20.01.2022 4 z 5

Nevinným sa neodpúšťa Nevinným sa neodpúšťa Dominik Dán

Audiokniha.
Zase skvělý recept na odreagování od běžných starostí běžného života.
Žádný velký krvák, které mám mimochodem raději, no zajímavé linky z dovolené nedovolené, nevěry nenevěry Krauzovy manželky ochutili tenhle díl nevšedním způsobem.
Zaporák co má kámoše na nejvyšších místech, do toho klasická tlačenka s vlašským salátem a litry alkoholu. Už mám nezmáknutou jenom jednu knihu, do které se pustím asi až po delší přestávce, ať si to zase užiji jako obvykle u knih DD.

06.04.2021 5 z 5

Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

Audiokniha.
Mám rád sérii s Rhymem a Sachsovou, takže volba Kamenné opice byla otázkou času. Občas jsem se ztrácel v čínských jménech, no příběh měl spád a lokace byla taky celkem zajímavá. Poučil jsem se ohledně problematiky uprchlíků víc než se dalo čekat.

25.03.2021 4 z 5

Pochovaní zaživa Pochovaní zaživa Dominik Dán

Čítal som ako e-knihu. Mám síce radšej papierové knihy, ale napokon som zvolil najrýchlejšiu variantu.
Nedá sa mi dať menšie hodnotenie ako 5*, vlastne ako vždy pri hodnotení dánoviek.
Téma tvrdá, rovnako ako je tvrdá realita s nepotrebnými seniormi, ktorí sa ešte dajú odrať z kože než skončia v drevenom futrále. Šokujúca premyslená cielavedomosť páchatelov vyrážala dych a nútila ma čítať ďalšiu a ďalšiu kapitolu. Zhltol som to za dve víkendové noci.

01.09.2019 5 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Poslouchal jsem jako audioknihu a musím říct že to byl pro mě veliký zážitek. Přiznám se že v některých pasážích se mé emoce projevili i ukápnutím slzy a to by se chlapovi v práci nemělo stávat. Vlastně v práci se neposlouchají audioknihy, navíc oceněné nějakou cenou, třeba Pulitzerovou.

22.07.2019 5 z 5

Říkají mi Lars Říkají mi Lars Daniel Gris

Já se u téhle prvotiny bavil víc než u profláklých krimi od světových autorů. Důvod byl jasný, domácí prostředí je mi sympatičtější než předměstí amerického velkoměsta, styl vyprávění mi připomínal Philla Marlowa, na kterém jsem ujížděl jako malý prcek. A jedna skvělá a na dnešní dobu odvážná hláška na konec: "výkřik proletěl pokojem jak břitva cikánskou čtvrtí".

17.06.2019 5 z 5

Žiješ jenom dvakrát Žiješ jenom dvakrát Dominik Dán

Pan Geišberg právě dočetl další z knih o oddělení vražd v Našem Městě. Tenhle příběh byl drsný nejen témou nucené prostituce, nelegálního kšeftování s lidskými orgány, ale především koncem životní pouti Kukiho mámy. Tady se něco zamotalo a pak to mělo ještě následky v jiném příběhu...nechci prozrazovat. I taková blbůstka na dánovkách mě bere, že se někdy jen tak z ničeho nic nenápadně propojí zdánlivě k sobě nepatřící události.

29.04.2019 5 z 5

Moucha Moucha Dominik Dán

Jeden z nejlepších počinů Dominika Dána. Pár knih už mám za sebou od tohoto autora, ale u téhle nejen že jsem koukal s otevřenou pusou v závěru, ale taky jsem musel dočíst a neodložit. Pak jsem šel spát v půl páté s tím že za 2 hodiny vstávám :-)
Taky se v tomhle dílu tak nějak více zapíjelo, ale je fakt že bylo co. Neskutečně kladný čtenářský zážitek.

14.03.2019 5 z 5