kotatkoz
![Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488584/neprilis-stastna-rodina-POA-488584.jpg?v=1646840744)
(SPOILER) SPOILER
Knížka se dobře čte, postav je přiměřeně, děj není extra překombinovaný, ale chyběl mi tam pořádný zvrat - SPOILER - vlastně od začátku je řečeno, že vrahem je někdo z dětí, občas se lehce strhne pozornost i na někoho bokem, takže okruh podezřelých se trochu rozšíří, ale zároveň se vnesou trošku zmatky a naznačené nedokončené linie... Škoda, že rodina je plná podivných psychopatů a finální vrah asi dech nevyrazí :)
Za mě jsem držela palce Rose a Ellen, ať je tam nějaký pořádný šmodrchanec a s pořádnou zápletkou je vrahem někdo z nich, idálně spolčení zcela nečekaných kompliců... Ale ono nic a vrahem je zas odhadnutelný zahradník :D
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450952/hvezdy-na-ceste-xbZ-450952.jpg?v=1598262788)
Nic jsem nečekala a byla mile překvapená. To, co mi obvykle jinde vadí - "nakousnuté" příběhy, náznaky atd. tady sedělo naprosto dokonale a přesně v duchu toho, že každý má svůj příběh, jen ho nikdy nevidíme celý, tu krásně pasovalo. Kde bylo potřeba, dozvěděli jsme se takřka vše, ale leckde jsou postavy zachycené jen v tom kusu hlavního příběhu, aniž by se zbytečně pitvalo co bylo předtím nebo potom. Přesně jako v životě, kdy kolikrát nevíte, jak to s lidmi, co vám prošli životem, bylo před vámi nebo po tom co se vaše cesty rozešli. A postava Kluka byla super koření :)
Rozhodně super letní nenáročné čtení, co se s radostí dá přečíst za jedno dvě odpoledne u vody :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428786/uzkosti-a-jejich-lide-ztx-428786.png?v=1629830637)
Na knížku jsem se asi přepříliš těšila, a tak pro mě byla lehkým zklamáním. Nicméně to nic neubírá na tom, že je o pořádný chlup lepší než jen dobrá. Backmanův styl vyprávění nezklame - zajímavé až ztřeštené postavy se svými vnitřními příběhy, které nedokážete nemít rádi, ať už je to lupič, postaší dáma, mrzutá bankéřka atd., určitá zamotanost, která postupně vyplouvá na povrch, a za vším naprosto hřejivá lidskost, která balancuje na hraně patosu, ale ne a ne do něj upadnout :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207729/bajecny-kramek-s-cokoladou-u6r-207729.png?v=1609347037)
Knížka jako psaná pro mě - Paříž, čokoláda, láska... to se četlo samo :) Potěšilo mě i pár vložených francouzských slov, dvě dějové linky je taky hezký nápad a velmi oceňuji rychlý spád na úvod, kdy se dění před odjezdem zvládlo na poměrně pár stránkách a nechal se tak velký prostor příběhu v Paříži. Konec byl na mě snad až příliš růžový a po všech směrech od začátku předpokládatelný, ale s tím se u takových knížek asi musí počítat a alespoň po dočtení zůstává ten hezký milý pocit, že vlastně všechno dobře dopadlo.
Byla to moje první kniha od Colganové a určitě ne poslední...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bábovky Bábovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293567/babovky-DdY-293567.png?v=1633258113)
Za mě asi nejlepší autorky knížka, ale nutno podotknout, že to bude spíš tím, že ostatní se mi příliš nelíbily, než že by tato byla nějak výjimečně skvělá. Příběhy 12 žen jsou místy zajímavé, místy značně nereálné, obzvlášť to propojení mezi nimi - ale na druhou stranu, je to kniha, tak proč ne a vlastně asi i to tomu dává něco na jedinečnosti. Hodil by se i nějaký přehled kdo je kdo a kdo ke komu jak patří, protože jinak se do půlky musí zaučeně každý v těch vazbách ztratit :) Ve výsledku jsem ráda, že jsem dala knížce šanci a už se teším na film.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Svědectví Svědectví](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435165/svedectvi-7vh-435165.jpg?v=1582922788)
Rozhodně lepší než první díl, rozložení mezi tři vypravěčky knize jen prospělo. Dojem trochu kazí finální rozuzlení - propletenost postav by se dala, ale pak happy end po americku á la žili spolu štastně až na věky, to už bylo na mě příliš. Záverečné sympozium pro mě bylo taky nějak navíc. Asi bych ocenila spíše rozepsat, co přesně se dělo v Gileádu po onom vylodění... Tenhle konec za mě příběhu ubral, nicméně i tak je to skvělá knížka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Medvědín Medvědín](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330756/medvedin-Hgq-330756.jpg?v=1554735654)
Hodně zvláštní kniha, ale příjemně zvláštní, jedinečná :) Zpočátku na mě působila podobně jako český seriál Pustina - "zapomenuté", mrazivé a lehce depresivní místo kdesi, kde každý zná každého a vládnou zde nepsaná pravidla a vše je promotáno zjevnými i skrytými vazbami mezi obyvateli.... Děj jako takový je vcelku přímočarý, ale to rozepsání postav, rychlé střídání úhlů pohledu na každou situaci a nahlížení do pohnutek a jednání každého jednoho je fascinující. Za mě 4,5 z 5* :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397696/stojednalety-starik-ktery-se-vratil-Xll-397696.jpg?v=1545375189)
Ke staříkovi jsem se vrátila po delší odmlce, takže to bylo příjemné čtení - jako bych četla staříkův první díl a přitom ještě mohla čekat nové zvraty a překvapení. Pro mě bylo možná i o fous bližší, že se děj odehrává v nedávné minulosti a trefuje se do Trumpa, Merkelové, Putina a Kim Čong-una. Často mě přiváděl na myšlenku, že bych moc ráda koukla na zfilmovanou verzi (ať už vidět ony politiky v daných situacích nebo pasáže s rakvema vrcholící příliš živou mrtvolou při silniční kontrole :D)
Tento díl má sice trochu prokletí druhých dílů a nedosahuje kvality prvního, ale přesto dobře že vznikl a mohla jsem se se staříkem setkat ještě jednou a nakouknout, co stihl provést za svůj další, stoprvní, rok...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191857/analfabetka-ktera-umela-pocitat-nl2-191857.jpg?v=1408731681)
Nevím zda se to stalo jen mně, ale nevyhnula jsem se vzpomínce na film Milionář z chatrče :) Původní život ve slumu, v těch nejhorších životních podmínkách, ale hlavní hrdina (tady tedy hrdinka) si nesl něco silného v sobě a díky různých drobným zážitkům, náhodám byl jeho příběh absurdně neuvěřitelný. Z obojího na mě šel podobný pocit - od děsu až po cosi čistého, milého...
Takže moje hodnocení Analfabetky je, že pokud máte rádi Stoletého staříka (což mám) a Milionáře z chatrče (což také mám) a nevadí vám určité opakování obojího, pak vás tato kniha nemá moc čím zklamat - leda vaším přehnaným očekáváním :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg?v=1344515828)
Perfektní knížka, ráda jsem pak koukla i na film...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dula Dula](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474691/dula-p6d-474691.jpg?v=1628759291)
Strašně nerada dávám tak špatné hodnocení, přeci jen napsat knihu není jen tak a už to samotné by se dalo ocenit, ale u této knížky jsem měla pocit, že jde opravdu o škodu papíru a podvod na lidi, že se jim prodává něco, co je ovšem jen zastřené nic :(
![Líbáš jako Bůh Líbáš jako Bůh](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21334/libas-jako-buh-21334.jpg?v=1245953874)
Ke knize mám subjektivní citovou vazbu, takže dávám minimálně hvězdičku navíc :) Ale nic to nemění na tom, že paní Poledňáková tyto komedie prostě umí. Je v nich lehkost, vtip, prostě vše co člověk potřebuje když se chce odreagovat a jen tak si číst :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301192/ostrov-s-vuni-cerstveho-chleba-mBN-301192.jpg?v=1466062145)
Má třetí kniha od této autorky a už je mi patrný její rukopis :) Místy přeslazené, místy neuvěřitelné, zasazené do na první pohled neatraktivního prostředí, které se pak ale ukáže jako to nejkrásnější možné místo na světě. Na počátku nějaký ten kotrmelec, který hrdinku svalí na dno a ona pak z ničeho vybuduje neuvěřitelně a neuvěřitelný nový dokonalý život :) Ale není tohle přesně to, co si čas od času chceme každá číst? :))
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šťastní lidé mají snadný život Šťastní lidé mají snadný život](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309437/stastni-lide-maji-snadny-zivot-Zw0-309437.jpg?v=1475394300)
Typický růžovoučký román pro ženy, proti prvnímu dílu ještě i o něco veselejší. Nicméně stále zahalen nadměrným kouřovým dýmem (opravdu je nutné psát na každé druhé stránce, jak si Diane musí jít zapálit?), nová postava Oliviera je naprosté sci-fi (aneb Pan naprosto zcela dokonalý) a ani Diane ve mě žádné zásadní emoce nevzbuzovala. Prostě nenáročné čtení, odhadnutelný děj, ale přesto si to lecjaká z nás ráda přečte (a třeba ne jednou), proč by taky ne :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rok v Provenci Rok v Provenci](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20774/rok-v-provenci-wNZ-20774.jpg?v=1599804954)
Naprosto nádherná knížka, po všech směrech hřejivá - ať už prosluněnou Provence, stylem psaní a povahou autora i dějem. Peter Mayle popisuje svůj první rok, kdy se z něj stával provensálský vesničan, jak přicházel na chuť svébytnému prostředí a jeho obyvatelstvu. Kniha je tak nakouknutím do ryzí všednodennosti, kde na vše je dost času, lidé drží při sobě a vše nepříjemné se dá ustát s úsměvem. Ideální knížka, když chcete nachvíli vypnout a jen se nechat ponořit na lavičku pod platan, kde kolem voní rozmarýn a levandule, v dálce jede traktor,...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345190/lykke-tajemstvi-nejstastnejsich-lid-Q5l-345190.jpg?v=1512938403)
Pár let zpátky jsem dostala Hygge i Lykke společně - Hygge jsem přečetla a do Lykke se následně vůbec nemohla začíst a přijít jí na chuť, tak jsem ji odložila a našla zas až letos v rámci výzvy. Kupodivu s odstupem od Hygge už to bylo čitelnější. Knížka se tváří jako mnohostránková, ale přečtete ji hravě za večer, pokud budete chtít. Za mě bych však doporučila číst po jednotlivých kapitolách (úvod, pospolitost, peníze, zdraví, svoboda, důvěra, laskavost a závěr) a mít tak chvilku prostor si s tím pohrát i v myšlenkách :) Zajímavé příběhy a náměty, jak zkusit svůj život udělat štastnější, doplněné hezkým grafickým zpracováním, fotkami, grafy... Nenajdete tu nic enormně objevného, vlastně by na lecos dokázal člověk přijít sám, ale není od věci si to díky knížce sesumírovat a prohnat si to hlavou. Navíc to srovnání států, konkrétní příklady, určitá lidskost a hřejivost, která z knížky dýchá, to podle mě za těch pár hodin čtení stojí a působí to na člověka pozitivně.
Hygge a Lykke si ve své knihovničce ráda nechám a věřím, že se k nim nárazově budu vracet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žena v okně Žena v okně](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352613/zena-v-okne-onI-352613.jpg?v=1641033197)
Asi jsem měla přehnaná očekávání, ale knížka mě lehce zklamala. První polovina se neuvěřitelně táhne, střípky nesourodého děje, žádná akce, jen kvanta alkoholu a možných (?) halucinací... Naštěstí v druhé půlce do sebe začně vše zapadat, knížka nabere spád, dojde k pár drobným překvapením a strhujícímu (rozuměj americky akčnímu) závěru. Tradičně jsem tušila odkud vítr vane, ač mi motiv jednání unikal, takže hlavní překvapení se pro mě nekonalo, ale přesto nakonec zajímavě vystavěné. Kdyby byla první polovina knihy zajímavější, vyhodily by se záležitosti kolem filmů a závěr byl ještě o kousek překvapivější, dala bych lepší hodnocení. Takhle 3* z 5 a těším se na filmové zpracovaní :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední paní Parrishová Poslední paní Parrishová](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365454/posledni-pani-parrishova-cHR-365454.jpg?v=1603971589)
Na knihu jsem se těšila a nezklamala - psychologický thriller přesně podle mého gusta :) První polovina (Amber) - k ní si prostě člověk kladný vztah nevytvoří, ale je zajímavé jí "sledovat" a čekat, co všechno ještě upřede za nitky. Zároveň už v člověku začne nahlodávat, že se strany Daphne to asi nebude úplně tak, jak se na první pohled může zdát :) Druhá polovina (Daphne) pro mě byla možná o trochu zajímavější, sama o sobě je hezky napsaným ženským románem a postupně rozkrývá pozadí první části. Záverečná část, kde se rozuzlí, kdo je vlastně kočka a kdo myš nemá chybu a čte se na jeden zátah.
Ač tři části, přišlo mi to zcela konzistentní, zajímavé a do sebe hezky zapadající. I díky prostředí, kde se děj odehrává, bych se ráda jednou podívala na případnou filmovou verzi.
Za mě perfektní thriller (především) pro ženy :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mademoiselle Coco a vůně lásky Mademoiselle Coco a vůně lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419017/mademoiselle-coco-a-vune-lasky-S0p-419017.jpg?v=1567007322)
Pro milovníky a obdivovatele Coco Chanel, kteří však neprahnou po životopise, je to perfektní knížka. Coco je tu zas vylíčena trochu jinak - kniha nechává nakouknout do kousku jejího života (roky 1919 až 1922, tzn. Coco ve věku 36 let - v době kdy již byla poměrně žádaná pařížská návrhářka), snad i poodhaluje méně tradiční kousek z její osobnosti a duše, a přitom zůstává hezkou čtivou knížkou s dějovou, vesměs milostnou, linkou. Stejně tak holá fakta ohledně vzniku slavněho parfému Chanel No.5 nečekejte, kniha je jimi spíše jen inspirovaná :) Nicméně s ohledem na téma, čtivost a nádhernou obálku mohu knihu jedině doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vztahy a mýty Vztahy a mýty](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432620/vztahy-a-myty-PTu-432620.jpg?v=1588619950)
Must have do každé knihovny :) Dobře se to čte a rozhodne to stojí za zamyšlení. Možná dobré si pustit nebo zajít na nějakou z Honzových přednášek, zajímavý člověk i názory.