krakonos.kraken

Hobit je ještě takovou pohádkavou verzí středozemě :)

Druhá polovina byla trochu slabší, ale kniha to je skvělá. Syrové zkušenosti každodenní práce v krematoriu, humor, nějaký ten příběh hlavní postavy a hlavně spousta úvah o smrti. Statistiky, filosofování, je tam všechno. Určitě souhlasím s autorkou že smrt je taburizované téma, možna ne tak systematicky jak to vidí ona, ale lidé o tom nechtějí mluvit. A pokud se s vlastní smrtelností máme smířit, asi bychom měli.

Na mě moc spirituální a odtržené od "reálného" světa, takže nehodnotím...Veronika se rozhodla zemřít za mě 10x lepší.

Ty pohledy rusů byly strašidelný.

(SPOILER) Jsou knihy od Kinga u kterých mám pocit že každé slovo pasuje přesně na místo kam má a celá kniha je jako diamant, na který ať se podíváte odkudkoliv je stejně bezchybný a dokonalý.
Tahle kniha taková není. Je to vlastně drákula + Kingovi skvělé charakteristiky postav.
Je to trochu zmatené a je tam hodně postav, některé z nich dostanou dost dlouhý úvod a pak se už v celé knize neukážou. Za mě pokud by bylo vše uchopené úplně realisticky jako nákaza jejíž symptomy jsou agresivita, smyslnost a chuť na krev, vyšší odolnost a síla, schopnost hypnózy, vysoká citlivost na světlo - všechno na fyzické rovině bez změny na mlhu, strachu z křížů atd. mohlo to mít podle mě jiné grády.
I tak je to dobrá kniha se spoustou zajímavých pasáží (například charakteristika města jako celku nebo postava Marka).

Bylo to zajímavější než jsem čekal. Kupodivu je to napsané jako kdyby byl trochu blb - což je zvláštní, protože vzhledem k tomu co všechno dokázal to tak určitě není. Je tam plno historek kde jak komu poradil (trochu to připomínalo Cimrmana) a jeho chvástání bylo cca od stránky 16000 a dál trochu ohrané.
Nicméně příběh je to neuvěřitelný a mnohokrát jsem si říkal, co ho nutilo jít pořád dál? I přes jeho sebedůvěru dal často na rady ostatních a v knize se objevuje mnoho příkladů zpětné sebereflexe a někdy i lítosti. Ale bylo to tak jak to bylo a díky tomu je tu i tahle kniha o jednom z nejznámějších lidí dnešního světa.
P.S. jako fanouška kulturistiky mě mrzelo, že neuvedl na pravou míru jeho souboj s Ferrignem, který měl v soutěži z pumping iron zřetelně vyhrát.

(SPOILER) Kniha má od prvních stránek neuvěřitelný spád. Všechno jde rovnou k věci a hned se ocitáme ve světě iluminátů a šifer. Má to dobrou atmosféru, zápletka je zajímavá a hlavní postava dělá co může, aby rozklíčovala celou věc a zabránila nejhoršímu - zničení Vatikánu.
Ale ten závěr mi přišel hrozně překombinovaný. Nevadilo by mi, kdyby to skončilo tím vrtulníkem a výbuchem. Kromě spousty zvratů se mi totiž původní zápletka i s konečným padouchem zdála mohem smysluplnější. K tomu seskoku ani nemusím nic říkat. Oceňuji že assasin měl nad hlavními postavami s plot-armorem navrch až do konce a museli ho odrovnat společně.

Moje první zkušenost s autorem a nadchla mě. Jeho cit pro temnotu. Strach z neznáma, které skrývá nepředstavitelně starší a děsivější věci, než by si lidstvo kdy dovedlo představit.
Podle mě mu více seděl styl dlouhého vyprávění jako u hor šílenství, mnoho jeho povídek, i když skvělých, mi připadá jako nenaplněný potenciál.

(SPOILER) Jedna z mála situací, kdy mám radši filmovou verzi. U knihy mi přišla první polovina skoro zbytečná, chápu tu funkci napadání Danova tradičního myšlení, ale snad by to šlo trochu zkrátit. Nelogičnosti v knize (jakože hlavní postava vlastně nikdy nespí) rušily tok myšlenek, ale možná to byl taky záměr. Velmi mnoho zbytečných otázek bez odpovědi. Opuštění rodiny na konci mi taky nepřišlo úplně ok.
Celkově ale hodnotím knihu pozitivně, líbí se mi zapojení gymnastiky, Socratovi metody a celková myšlenka.

Některý povídky jsou totálně praštěný (muž, který se rozpadl :D) ale jinak...naprosto geniální...předčasný pohřeb, démon zvrácenosti, jáma a kdyvadlo, černý kocour, maska červené smrti...některý z nich maj tak dokonalou temnou atmosféru...skvělý podzimní čtení, budu se k ní vracet pořád

U hlavniho hrdiny mi vadilo, ze na to, jakou mel vychovu a vubec ze to bych chlap, se choval dost zmatene a i emocne pusobil dost nevyrovnane...nekomu tak nespolehlivymu by jeho praci sverit nikdy nemohli...ale jinak se mi to libilo, je to sice hrozne depresivni, ale objevujou se tam i pozitivni chvile a tech se clovek musi drzet, jinak by si to moh jit rovnou hodit :D

Asi se mi tahle kniha líbila víc než den trifidů, na těch dětech je prostě něco mnohem strašidelnějšího, než na chodících kytkách :D

Asi do třetiny knihy sem se pořád pokoušel přimět se k tomu, abych si uvědomil, že je to podle pravdy. Pořád sem to bral jenom jako "knihu". Ale když jsem se s tim pak dal dohromady, mělo to obrouvskou sílu...dobrá kniha...

První polovina byla docela zábavná, jazyk a historky se odvíjely od věku vypravěče a bylo to dost věrné a vtipné.
Od půlky dál jsem zjistil, že sprostý jazyk, machrování a wannabe intelektuální chytračení nebylo obrazem pubertální mysli, ale že je tak napsaná celá kniha :D kromě toho čím byla postava vypravěče starší, tím podivněji vyznívalo šoustání (abych zůstal věrný stylu knihy) studentek, jejichž věk se od začátku knihy nezměnil. Pokud hledáte vtipnou knihu z období komunisnu tak jo, ale za mě asi stravitelnější "Nejlepší z možných světů".
P.S. poslouchal jsem jako audioknihu, která byla z nějakého důvodu namluvena asi čtyřmi různými lidmi s různou intonací, přednesem atd. což knize moc nepomohlo :D

Goya aneb největší simp v historii + nekonečný množství pořekadel.
Škoda že už nebyl druhý díl, těšil jsem se na hrůzy války.

Crichton ukazuje jaký má rozsah - od andromedy přes dinosaury k tomuhle.
Velmi zajímavé prostředí a děj kupodivu autorovi nesedí tak dobře jako nudné a jednotvárné prostředí v Kmeni Andromeda, která navzdory tomu není vůbec nudná. Nevím čím to je.
Kniha přebíhá mezi dějem, který vypadá akčně a napínavě a odbornými odbočkami které byly dost rušivé i když zajímavé. Celé je to pro mě napsané velmi nesourodě - chvíli odlehčený humor, chvíli skoro mýtus, chvíli historie a chvíli věda (a do toho spousta obcování s otrokyněmi).
Přesto podle mě kniha stojí za přečtení a je v ní spousta zajímavostí. Nedostatky za mě určitě nejsou tak velké aby měly někoho odradit.

(SPOILER) Nerad bych tu někomu prozrazoval koho zabijou a nezabijou, tak píšu tenhle ostavec, abyste měli čas ještě přestat číst, občas člověku při čtení recenzí pohled skočí na slovo nebo řádek i když nechce a hned to má zakžený. Ok. Spoiler incoming.
Kniha je skvělá. Všechno pasuje na svoje místo. S podivnou nechutí sám k sobě se přiznám, že jsem čekal větší Kingovinu, to znanená 1) mučení a zabití aspoň jednoho dítěte a následné zešílení matky nebo 2) znásilnění a zabití matky nebo 3) zabití policajta. Osobně jsem skoro doufal, že za 4) si hlavní postava uvědomí, že jediná šance jak se zbavit padoucha je zabít sám sebe a že ptáci čekají na něho.
I když to skončilo podstatně lépe, knize nemám co vytknout. Mám rád všechny ty inteligentní lidi mezi spoustou ostatních, kteří možná zhloupli z každodenních starostí nebo moc nepobrali už od začátku. A ty debaty lidí, kteří přes všechnu nesmyslnost toho co vidí věří nebo nevěří svým očím.

O něco horší než Andělé a démoni. Postavy jak přes kopírák - sexy příbuzná zavražděného génia, tajemný muž v pozadí, děsivý vrah, kapitán ostrahy. Aspoň to nemělo tak ujetý konec, ale zas to postrádalo spád a atmosféru a bylo to až moc komplikované.
Nejzajímavější časti pro mě byly ty historické. Škoda že se autor nespojil s někým kdo by obstaral děj a postavy a on doplnil všechny ty šifry, to mu jde velmi dobře.