krakonos.kraken krakonos.kraken komentáře u knih

Jan Masaryk – pravdivý příběh Jan Masaryk – pravdivý příběh Pavel Kosatík

Bylo to jak "jistě pane ministře". Nevím jestli to byl záměr, ale každou obhajobou kterou autoři podali to vyznělo ještě víc v jeho neprospěch. Tolik nekompetentnosti, hlouposti, podlézání. Neuvěřitelný.

Nicméně velmi zajímavá a dobře plynoucí kniha, snad kromě těch psychologických rozborů na začátku.

03.12.2024 5 z 5

Hospoda Jamajka Hospoda Jamajka Daphne du Maurier

Příběh ve kterém hlavní hrdinka přežije jen díky své chytrosti, drzosti a odvaze. Krásně popsaná tíživá atmosféra nejen hotelu ale i krajiny. Několik postav které dávají tušit jiného záporáka než by se mohlo zdát na první pohled. Relativně temná zápletka - na konci by mohla být více rozvedená (za mě byly ty záporákovy odkazy na historii zajímavé a mohlo tam být spojení se současností, popřípadě nějaký lovecraftovský závěr nebo tak něco). Podobný typ knihy člověk podvědomě bere trochu zlehka, ale když jsem se zamýšlel nad chováním postav, všechno bylo logické a promyšlené.

25.09.2024 5 z 5

Odvedu vás do Sierry Madre Odvedu vás do Sierry Madre Forrest Carter (p)

Jak málo stačí - sám sobě namluvit že druhý národ je podstatoi nižší než vy a zabíjení žen a dětí a prodávání jejich skalpu najednou není odpornost ale logický čin. Stejně jako když se ve vietnamu vojáci mstili na civilistech, samozřejmě v koncentračních táborech, otroctví atd. Vypadá to jako by to v historii nebralo konce s dalšími případy. A při čtení podobných knih teprv opravdu začínám chápat jak skvělá je doba ve které žiju.

Kromě toho je ale kniha i o rozdílech ve vnímání času, vlastního těla, celé kultury.

Celý děj mi dost připomínal Siciliána. Nerovný boj který je úspěšný hlavně díky vynalézavosti, drzosti a odvaze.

22.09.2024 5 z 5

Doktor Spánek Doktor Spánek Stephen King

(SPOILER) Musím dát plný počet protože je to prostě skvěle napsané.

Přesto si neodpustím pár poznámek - atmosférou to Osvícení nesahá ani po paty, spíš mi to připomínalo Mrtvou zónu. První část knihy je silná a za mě dobře navazuje ale zbytek...celý pravý rod bych popravdě z knihy úplně vynechal a víc se zaměřil na události v hospicech. Konec mi přišel vyloženě antiklimatický.

Ale i tak...spousta mouder ze života, charakterových studií, náhledů do různých prostředí...to co mu holt jde

19.09.2024 5 z 5

Tenká červená linie Tenká červená linie James Jones

(SPOILER) Tak to bylo něco. Už od věnování z toho jenom sršela ta ironie.

Byla to velmi dlouhá a podrobná kniha o tom, jaké to bylo být vojákem na Guadalcanalu. O vedru a o komárech, o strachu z náletů, nalezení první mrtvoly, stresu před bitvou, souložení s muži, malárii, okrádáním vlastní armády, prvních mrtvých, zmatku v bitvě, smrtící palbě kulometů z neviditelných pozic, bezprostřední zkušenosti smrti všude kolem, myšlenkách na vlastní smrtelnost - na naprostou náhodnost a nahodilost smrti kvůli zbloudilým střelám a minometům, o zjištění, že od začátku bitvy uběhlo sotva 2 hodiny a už mnoho mladých kluků zemřelo a pokud se bitva vyvine dobře a já přežiju, budu muset jít znovu a pak znovu a znovu...děs a úzkost a žal a zmatek a zoufalost. Muž mrtvý protože vedlejší člun zasáhla bomba z náletu a jeho trefila do obličeje letící helma z vybuchlého člunu, voják s utrželnými prsty kvůli vadnému granátu z výroby, voják mrtvý kvůli zaseklému granátu na pásku, mrtvý zdravotník rozstřílený kulometem, když běžel dát morfium i tak umírajícímu vojákovi...a sposta podobných situací.

Přes to všechno se pak dostavuje otupělost a poznání, že většina lidí válku přežije. A tak jdou do dalších bojů, hází granáty do kulometných hnízd a střílejí muže s rukama nad hlavou, protože se chtéjí pomstít a chtějí žít.

Za mě silná kniha, jediná připomínka, že je opravdu příliš dlouhá. Dřív jsem viděl film a měl jsem pořád v hlavě, že ve vesnici na konci se stanou nějaká zvěrstva, ale nakonec to tak nebylo, takže mi to přišlo trochu bez gradace a natahované.

19.07.2024 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Tohle byla zároveň moc hezká i moc smutná kniha.

Hezká protože ukazovala to správné, co se dá z vesnického způsobu života vzít - soběstačnost, neuvěřitelnou pracovitost, improvizaci, soudržnost rodiny, pohostinství...

Smutnou protože ukazovala všechno špatné - závist, pomluvy, neupřímnost, pokrytectví, špatné zacházení s dětmi, chamtivost, vypočítavost...

V některých částech byla kniha fascinující popisem postav, jejich přesvědčením o správnosti vlastního názoru a nesprávnosti ostatních (včetně nezbytné poznámky "ale mě je to jedno, je to jejich život", která ale vždycky nutně přišla až po kritice).

Doporučuji přečíst, je to dobrá sonda minimálně do části duše nás všech.

19.07.2024 5 z 5

Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Tlouštíci hoří rychleji & další fatální moudra z krematoria Caitlin Doughty

Druhá polovina byla trochu slabší, ale kniha to je skvělá. Syrové zkušenosti každodenní práce v krematoriu, humor, nějaký ten příběh hlavní postavy a hlavně spousta úvah o smrti. Statistiky, filosofování, je tam všechno. Určitě souhlasím s autorkou že smrt je taburizované téma, možna ne tak systematicky jak to vidí ona, ale lidé o tom nechtějí mluvit. A pokud se s vlastní smrtelností máme smířit, asi bychom měli.

29.06.2024 5 z 5

Se srpem v zádech aneb Malé dějiny posranosti Se srpem v zádech aneb Malé dějiny posranosti Jiří Pilous

První polovina byla docela zábavná, jazyk a historky se odvíjely od věku vypravěče a bylo to dost věrné a vtipné.
Od půlky dál jsem zjistil, že sprostý jazyk, machrování a wannabe intelektuální chytračení nebylo obrazem pubertální mysli, ale že je tak napsaná celá kniha :D kromě toho čím byla postava vypravěče starší, tím podivněji vyznívalo šoustání (abych zůstal věrný stylu knihy) studentek, jejichž věk se od začátku knihy nezměnil. Pokud hledáte vtipnou knihu z období komunisnu tak jo, ale za mě asi stravitelnější "Nejlepší z možných světů".

P.S. poslouchal jsem jako audioknihu, která byla z nějakého důvodu namluvena asi čtyřmi různými lidmi s různou intonací, přednesem atd. což knize moc nepomohlo :D

20.06.2024 3 z 5

Deník americké manželky Deník americké manželky Sue Kaufman

(SPOILER) Nerozumím tomu jak tohle někdo může nazvat oddechovkou (viz některé recenze tady), je to totální deprese.

Nevím, jestli to byl autorky záměr, ale hlavní hrdinka se u mě dopracovala z politování-hodné ženy, která má nenaplněný život a mnoho niterných starostí a frustrací k nenáviděné mrše, které jsem na konci přal jenom to nejhorší, aby si to vyžrala.

Po všech "úletech" co se v knize objeví korunuje všechen neúspěch tím, že když se před ní manžel sesype a všechno jí svěří, ona mu neoplatí stejnou mincí kvůli vypočítavosti a protože už "ví co chce". Takhle otrávený jsem po knize dlouho nebyl.

Nicméně za to nemůžu strhávat hodnocení, napsaná je dobře, pocity a myšlenky jsou popsány děsivě přesvědšivě. Přestože v knize pro mě bylo tolik hnusu, musím říct, že se tam zároveň vlastně nic nedělo a za to dávám jenom 4 hvězdičky.

17.06.2024 3 z 5

Text Text Dmitry Glukhovsky

Ten člověk prostě umí psát. Ty filosofické odbočky, ty popisy a přirovnání. A do toho je tahle kniha hodně akční, hodně rozporuplná a smutná. Připomělo mi to "srovnáno se zemí" od Kinga. Příběh je sice o něčem jiném ale hlavní postavy jsou obě vmanipulovány do špatné situace a svými činy všechno jenom zhorší.

12.06.2024 5 z 5

Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

Kromě pedofilní odbočky to byla super kniha. Skvěle plynoucí, zajímavá, vtipná a dobře promyšlená.

03.06.2024 5 z 5

Smrt je vždycky osamělá Smrt je vždycky osamělá Ray Bradbury (p)

Nestává se mi často, že bych nedoposlouchal audioknihu, ale u tohohle jsem se modlil aby to už skončilo a v půlce jsem to utnul. Nevím co mi na tom vadilo, vůbec mě to nezaujalo a celý to bylo tak divný. Kvůli tomu nedáván hodnocení.

Když se mi něco podobnýho stane, vždycky přemejšim čim to je...jsem na to moc hloupej? Rozjede se to najednou v druhý půlce? Líběj se člověku knih y jenom na základě individuálního vkusu? Nevim...ale tohle nebylo ono :D

03.06.2024

U řeky Piedra jsem usedla a plakala U řeky Piedra jsem usedla a plakala Paulo Coelho

Na mě moc spirituální a odtržené od "reálného" světa, takže nehodnotím...Veronika se rozhodla zemřít za mě 10x lepší.

01.06.2024

Conan. Hodina draka Conan. Hodina draka Robert Ervin Howard

Už mi to nepřišlo tak dobrý. Ten styl povídek mi k Conanovi sedí líp. Celou dobu mi byl osud země úplně jedno, naštěstí se tomu zas tolik času nevěnovalo. Ale kromě toho to nemá filosofickej ani emocionální přesah jako u Conana z cimerie (úvahy o Starších, láska s Bêlit...). Za mě to byl takovej slabej odvar.

28.05.2024 4 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Moc nechápu ty ohlasy tady, za mě skvělá kniha. Spousta charakterových studií a vztahů, různé pohledy na stejnou věc...kniha jako ze života. Připomínalo mi to popisy od Kinga, akorát celkový příběh byl narozdíl od něj dost obyčejný.

Určitě stojí za přečtení, rozhodně bych knihu neoznačil za oddechovku, kromě velmi reálného popisu myšlenek osob jsou v knize nakousnuta i více filosofická témata (i když za mě by to šlo ještě víc).

10.05.2024 5 z 5

V nejvyšších sférách V nejvyšších sférách Arthur Hailey

(SPOILER) Takovej cliffhanger :D ale jo, dobrý...horší než hotel ale dobrý.

02.05.2024 5 z 5

Goya čili Trpká cesta poznání Goya čili Trpká cesta poznání Lion Feuchtwanger

Goya aneb největší simp v historii + nekonečný množství pořekadel.

Škoda že už nebyl druhý díl, těšil jsem se na hrůzy války.

28.04.2024 4 z 5

Klub rváčů Klub rváčů Chuck Palahniuk

Nevim jak mohl podle tak zmatený knihy vzniknout tak skvělej film :D ale tou kapitolou nakonec mě dorazil...super kniha

25.04.2024

Running Man Running Man Richard Bachman (p)

Koukám že ani King neni imunní proti myšlenkám typu "v budoucnu budou určitě létající auta" :D

Ale ne, je to dobrý. Dost depka samozřejmě. Něco mezi filmem "hráč" kde vězni odsouzení na smrt můžou pro pobavení sledujících bojovat na smrt a mezi 1984. Některé technologie dneška by příběh velmi změnily a to že si hlavní postava musí nosit kameru s kazetkami a posílat je poštou...dneska trochu vtipný, když si vezmeme v úvahu, že děj se odehrává v současnosti. Ale i tak za mě super, tomuhle se při psaní o budoucnosti nedá vyhnout.

27.02.2024 5 z 5

Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

Po "pod kupolí" jsem si dal tohle a tak první dvě třetiny jsem si říkal jestli to vůbec psal stejnej člověk :D. Začátek je hrozně utahanej a spíš je to taková zpověď spisovatele, druhá třetina je docela napínavá a třetí třetina je taková trochu zmatená duchařina.

Nicméně kniha určitě není špatná a navíc vypravěčův suchý cynický smysl pro humor to celou dobu posouvá o level výše. Několikrát mě jeho hlášky rozesmály a to se mi u Kingovek (ani jiných knih) často nestává.

Jo a je tam úplně nejlepší duel se záporákem ever...

15.02.2024 3 z 5